به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
بررسی زندگی گروهی گرگها در ایران
مدیرانجمن یوزپلنگ ایرانی از آغاز بررسی زندگی گروهی گرگ ها در ایران خبر داد. و گفت: دسته های گرگ ها در ایران نسبت به دنیا کوچکتر است.
در اولین روز از هفته جاری، مرتضی اسلامی با بیان این مطلب افزود: در ایران یک گونه گرگ زیست می کند که پراکنش وسیعی در بخش های گسترده ای از سطح کشور دارد. این گونه کمتر در ایران مورد مطالعه قرار گرفته و نخستین پژوهش علمی درباره این گونه از سال ۱۳۸۶ در پناهگاه حیات وحش قمیشلو در اصفهان که یکی از مهمترین زیستگاه های این گونه در کشور محسوب می گردد، انجام شده است.
مدیر انجمن یوزپلنگ ایرانی تصریح کرد: گروههای گرگ در قمیشلو یکی از کوچکترین اندازههای ثبت شده در دنیارا دارند که به نظر می رسد به دلیل کوچک بودن اندازه طعمههای آن در این منطقه نسبت به سایر مناطق حوزه انتشار آن است.
به اعتقاد اسلامی، عوامل انسانی از قبیل شکار مستقیم و تصادفات جادهای از علل مهم تلفات گرگ در قمیشلو است.
نشت نفت به چشمه سرخون/ سلامت اهالی به خطر افتاده است
در این روز یک فعال محیط زیست عنوان کرد: اهالی منطقه سرخون با تهیه طوماری خواستار رفع آلودگی نفتی در منابع آبشان شدند.
هومان خاکپور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ماجرای نشت نفت از خطوط انتقال و دفن غیر اصولی لجنهای نفتی تلمبه خانه گندمکار در بالادست چشمه سرخون در استان چهارمحال و بختیاری افزود: بنا بر گزارشهای محیط زیست، جهادکشاورزی، دامپزشکی و شیلات؛ این چشمه بزرگ آب شرب روستایی منطقه را با یک بحران محیطی زیستی خسارت زا مواجه کرده است.
به گفته وی، بیش از ۲ دهه است که آب این چشمه که در پائین دست تلمبه خانه نفتی گندمکار قرار گرفته و منبع تأمین آب شرب اهالی چند آبادی، چند مزرعه پرورش ماهی و دهها هکتار مزارع کشاورزی در منطقه است، پس از بارش باران به مواد نفتی آلوده می شود؛ اما از سال گذشته این آلودگی به شکل معنادار و نگران کننده ای شدت یافته و سلامت مردم نیز به خطر افتاده است.
خاکپور با اشاره به گفته های مسئولان منطقه مبنی بر اینکه هم اکنون آلودگی نفتی این چشمه به یک بحران تبدیل شده است اظهار داشت: مشارکت و همکاری تمام مسئولان دست اندرکار استانی و شهرستانی حوزههای آب، سلامت، کشاورزی و محیط زیست برای مدیریت این بحران ضروری است.
روز جهانی تنوع زیستی امسال، آب و تنوع زیستی نامگذاری شد
روز شنبه دبیرخانه سازمان ملل روز جهانی تنوع زیستی امسال را روز آب و تنوع زیستی نامگذاری کرد.
آب به عنوان منبع کل حیات روی زمین، یک مبحث اصلی و مشترک است که مدیریت آن، مستلزم همکاری است. برای موضوع مدیریت آب، راه حل هایی در برنامه راهبردی تنوع زیستی ۲۰۲۰-۲۰۱۱ و اهداف آن گنجانده شده است.
بر اساس این گزارش به منظور ارتقاء مراسم جهانی بزرگداشت این روز و کمک به افزایش آگاهی ها در خصوص مسائل بحرانی که در مدیریت آب مطرح است یونسکو به عنوان آژانس راهبر انتخاب شده است.
احتمال افزایش طعمه یوزپلنگ با بارش باران
یکشنبه این هفته مدیر انجمن یوز پلنگ ایرانی از احتمال افزایش طعمه با بارش باران در زیستگاه های یوزپلنگ خبر داد.
مرتضی اسلامی افزود: بسیاری از زیستگاه های یوزپلنگ در سالهای اخیر خشکسالی های پی در پی را تجربه کرده اند، ولی خوشبختانه پاییز سال جاری از لحاظ بارندگی بسیاری از مناطق در شرایط مطلوب تری به سر می برند، بطوریکه طی سه ماه پاییز حداقل سه بارندگی در برخی زیستگاه ها رخ داد.
به گفته وی، با این حال، چنین موهبتی برنامه های منظم دوربین گذاری را که درحال حاضر انجمن یورپلنگ ایرانی در زیستگاه های یوزپلنگ در دست اجرا دارد، با دشواری جدی روبرو ساخته است.
وی افزود: با ادامه این بارندگی ها می توان به احیای جمعیت سمداران به عنوان طعمه های یوزپلنگ در کشور امیدوار بود.
هوای تهران فراتر از شرایط هشدار/ پایتخت در یک قدمی اضطرار
دوشنبه هفته جاری مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد: هوای تهران با قرار گرفتن شاخص ذرات معلق کمتر از دو نیم میکرون روی عدد 178 از شرایط هشدار 30 واحد بالاتر رفت و با توجه به اینکه با قرار گرفتن شاخص آلایندگی روی عدد 200 وضعیت هوا به شرایط اضطرار می رود دراین روز هوای تهران در یک قدمی اضطرار بود.
به گفته وی شاخص آلاینده ذرات معلق در تمام مناطق تهران روز دوشنبه بین 160 تا 198 بود و برخی مناطق مانند دروس در مز اضطرار بودند.
وزارت نفت به تعهد خود برای جایگزینی سوخت مازوت عمل نکرد
قائم مقام سازمان محیط زیست با اشاره به تشکیل جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در روز دوشنبه گفت: با توجه به قرار گرفتن شرایط هوای در شرایط هشدار تمام کارخانجات آسفالت، ذوب فلزات، پالایشگاهها و نیروگاهها فعالیت خود راباید متوقف کرده و یا به حداقل برسانند.
به اعتقاد علی محمد شاعری ، مصرف سوخت مازوت در این شرایط در انتشار ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون تاثیر بسزایی دارد لذا کارخانجات به شدت باید از مصرف این سوخت جلوگیری کنند.
قائم مقام سازمان محیط زیست با اشاره به تعهدات وزارت نفت مبنی بر جایگزینی گاز طبیعی(CNG) به جای سوخت مازوت گفت: هنوز این تعهدات اجرایی نشده این درحالی است که استفاده از مازوت سلامت شهروندان را به شدت به خطرمی اندازد.
شاعری تاکید کرد: در حال حاضر کارخانجاتی که از مازوت استفاده می کنند در زخیره گاههای خود گاز طبیعی دارند اما از آن استفاده نمی کنند که این برخلاف تعهدات وزارت نفت است و چنانچه این رویه ادامه داشته باشد سازمان محیط زیست از طریق مراکز قضایی پیگیر پلمپ این واحدها خواهد شد.
در این روز با تصویب کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران، مقرر شد طرح زوج و فرد به مدت 2 روز از درب منزل تهرانیها اجرا شود.
همچنین در این جلسه مصوب شد تا مهدهای کودک، پیش دبستانی ها و دبستانها در روزهای سه شنبه و چهارشنبه تعطیل شوند.
اعتبار 250 میلیارد تومانی برای خشکیدگی جنگلها/ شیوع بیماری زغالی بلوط
در این روز معاون امور جنگل سازمان جنگل ها و مراتع از پیش بینی اعتبار 250 میلیارد تومانی برای جلوگیری از خشکیدگی جنگلها خبر داد.
علی اوسط منتظری افزود: برای پیشگیری از خشکیدگی جنگلها 250 میلیارد تومان پیش بینی شده است که در صورت تخصیص در اختیار استانها قرار می گیرد.
به گفته وی، جنگلهای زاگرس تأمین کننده 40 درصد آب کشور است و ما در زاگرس به دنبال اقدامات حفاظتی و در واقع تأمین آب کشور هستیم.
منتظری با بیان اینکه چند سالی است که یک بیماری با عنوان بیماری زغالی بلوط در 5 استان کشور مشاهده شده است تصریح کرد: در این زمینه سعی شده است با استفاده از توان مؤسسات تحقیقاتی، مراکز دانشگاهی و بخشهای اجرایی اقدامات پیشگیرانه و درمانی انجام گیرد و در همین ارتباط از توان کشورهای پیشرو استفاده می کنیم.
5 هزار هکتار از تالاب هامون احیا میشود
سه شنبه هفته جاری مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان از احیا 5 هزار هکتار از تالاب هامون تا سال آینده خبر داد.
خسرو افسری با بیان این مطلب افزود: فاز اول پروژه تأمین 60 میلیون متر مکعب توسط وزارت نیرو است که ذخایر آبی سدهای بالادست که برای بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است تأمین می شود.
به گفته وی، عملیات اجرایی طرح با اعتباری معادل یک میلیارد و 700 میلیون تومان که به پایان برسد فاز اول طرح یعنی آبگیری و احیاء بخشی از تالاب آغاز می شود.
افسری با بیان اینکه فاز اول طرح یکسال طول می کشد اظهار داشت: اعتبار مورد نیاز برای فاز اول معادل 5/7 میلیارد تومان برآورد شده است.
مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 99 درصد از تالاب هامون خشک شده است تصریح کرد: در فاز های بعدی طرح مدیریت منابع آب برای مهار ریزگردها در دستور کار است که نیازمند اعتباری معادل 10 میلیارد تومان است.
وی با بیان اینکه مساحت تالاب هامون در ایران و افغانستان 570 هزار هکتار است افزود: برای احیای کل تالاب حدود 12 میلیارد متر مکعب آب مورد نیاز است که تنها زمانی میسر است که افغانستان حقایه هامون از هیرمند را بدهد.
افسری بابیان اینکه در حال حاضر مشکل ریزگردها گریبانگیر مردم افغانستان و پاکستان نیز شده است گفت: اما افغانستان در حال حاضر از 820 میلیون متر مکعبی که سالایانه باید به هامون بدهد تنها مقدار جزیی اختصاص می دهد.
سه شنبه هفته آینده؛ سازمانهای مقصر در آلودگی هوا در مجلس معرفی میشوند
در این روز عضو هیات رئیسه فراکسیون محیط زیست با بیان اینکه همه ارگا نها و دستگاه هایی که به نوعی در آلودگی هوای کلانشهرها سهیم هستند باید وارد عمل شوند، گفت: البته سازمان محیط زیست به دلیل اینکه متولی اصلی مسائل زیست محیطی است باید پررنگ تر از سایر نهادها وارد عمل شود اما از طرفی به علت اینکه حل موضوع آلودگی هوا، مشکلات و بار مالی برای سازمانها دارد از اجرای راهکارها سر باز می زنند.
محمد سادات ابراهیمی ، اظهار داشت: تا کنون صحبتی در خصوص مقصران آلودگی هوای کلانشهرها در مجلس مطرح نشده و متأسفانه مسئولان تنها راه گریز از آلودگی هوا را تعطیلی مدارس و یا ادارات می دانند، حال آنکه این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است.
نماینده مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آلودگی هوا موضوعی است که در ارتباط با سلامتی مردم است، خاطرنشان کرد: برای مرتفع شدن این معضل باید توسط مسئولان انگیزه جدی در کار باشد و روالی که آقایان طی می کنند روال درستی نیست و باید تلاش جدی وجود داشته باشد و مسئولان عزم جدی خود را مبنی بر اینکه به صورت اساسی این مشکل را حل کنند، جزم کنند.
وی با بیان اینکه در جلسات مختلفی که برگزار شد و سازمان محیط زیست در آن حضور داشت اعلام شد که این سازمان باید کارها را به صورت جدی دنبال کند، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه سازمان محیط زیست برای حل مشکل آلودگی هوا تنها در حد ارائه تئوری بسنده می کند و در نهایت اقدامی که بتواند آلودگی هوا را کاهش دهد، مشاهده نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا مقصران آلودگی هوای تهران و سایر کلانشهرها در مجلس معرفی نمی شوند، گفت: در این زمینه صحبت هایی شده است و خود مسئولان نیز مطلع هستند ضمن اینکه این موضوع در دستور کار است و روز سه شنبه هفته آینده در فراکسیون بررسی خواهد شد.
مجلس به موضوع آلودگی هوا ورود می کند/انتقاد از عملکرد ضعیف سازمان محیط زیست
روز سه شنبه سخنگوی فراکسیون محیط زیست با انتقاد از سازمان محیط زیست در کنترل آلودگی هوا، این بحث را بیشتر آمیخته به سیاست دانست.
موید صدر حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مهار و کنترل آلودگی هوا بیان کرد: عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در کنترل آلودگی هوا قوی نبوده است و تصور می شد سازمان حفاظت محیط زیست بسیار پویاتر عمل کند اما متاسفانه انتظاراتی که می رفت در عمل محقق نشد.
وی ادامه داد: باید با تاسف گفت که محیط زیست طی سال های اخیر تنها نقش ناظر را در بحث آلودگی هوا داشته است در حالی که یکی از وظایف این سازمان اتخاذ سیاستهای مناسب در جهت کاهش آلودگی هوا دست به اقدامات موثری بزند.
سخنگوی فراکسیون محیط زیست تصریح کرد: در این شرایط که سازمان محیط زیست پیگیری ویژه ای نمی کند و اقدامات تاثیرگذاری در راستای کاهش آلودگی های هوای تهران و دیگر شهرهای صنعتی بزرگ کشور صورت نمی دهد، مجلس ناچار است که به بحث کنترل آلودگی هوا ورود پیدا کند و در پی پاسخ محیط زیست از عملکرد ضعیف و نیز راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا بر آید.
توقف فعالیت تمام صنایع آلاینده اطراف تهران
چهارشنبه این هفته قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست از توقف فعالیت تمام صنایع آلاینده اطراف تهران به دلیل آلودگی هوا خبر داد.
علی محمد شاعری به آلودگی هوا در کلان شهر تهران اشاره کرد و اظهار داشت: افزایش آلودگی در شرایط وارونگی هوا امری اجتناب ناپذیر است، امابا مدیریت و همکاری مردم ، وزارتخانه های نفت ، صنعت، معدن وتجارت، نیروی انتظامی ، شهرداری و سایر دستگاههای ذیربط و اجرایی می توان تا حد امکان آلودگی را کاهش داد.
وی افزود: ممکن است شرایط وارونگی هوا تا پایان دی ماه ادامه داشته باشد، بنابراین برای مقابله با آلودگی هوا ناچاریم تمام نکات مربوط به شرایط هشدار و اضطرار را رعایت کنیم.
شاعری گفت: پیش بینی هوا شناسی نشان می دهد که شرایط هوا روز پنجشنبه تا حدودی آلودگی کمتر می شود اما مجدداً جمعه ، شنبه و یکشنبه افزایش خواهد یافت.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ، هوا در شرایط هشدار قرار دارد و هنوز به مرز اضطرار نرسیده است که امیدواریم با همکاری و رعایت نکات شرایط هشدار، به مرز اضطرار نرسد.
تداوم اجرای طرح زوج و فرد از درب منازل در روزهای شنبه و یکشنبه
در این روزمعاون عمرانی استاندار تهران اعلام کرد: به منظور کاهش آلودگی هوا روزهای شنبه و یکشنبه نیز طرح زوج و فرد از درب منازل اجرا می شود.
محمدرضا محمودی در خصوص احتمال تعطیلی روزهای شنبه و یکشنبه در تهران در پی آلودگی هوا بیان کرد: بر اساس گزارش هواشناسی، هوای تهران 4 درجه افزایش یافته است که همین امر سبب کاهش آلودگی هوا می شود چرا که پدیده اینورژن در سطوح سرد و هوای سنگین سرد بیشتر مشاهده می شود.
به گفته وی در روزهای آتی چنانچه با افزایش غلظت آلودگی هوا مواجه شویم، بار دیگر کمتیه اضطرار تشکیل خواهد شد و در خصوص تعطیلی های احتمالی تصمیم گیری می شود.
نظر شما