۱۷ دی ۱۳۹۱، ۸:۳۲

مهر گزارش می دهد/

حکایت اقتصاد زخم خورده نشر و آینده مبهم کتاب در ایران

حکایت اقتصاد زخم خورده نشر و آینده مبهم کتاب در ایران

اصفهان - خبرگزاری مهر: اقتصاد زخم خورده نشر، کارگران این بخش را خانه نشین و آینده مبهم کتاب در ایران سرمایه گذاران را سردرگم کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در گذشته کتاب در جامعه ایرانی در لیست خریدهای ضروری قرار نداشت و عمدتا افراد بر حسب تنوع کتابی را خریداری و مطالعه می‎کردند و به نوعی امور ناشران و سرمایه گذاران این بخش سپری می‎شد.

اما اکنون کتاب نیز  همچون سایر کالاها  روز به روز گران می‎شوند و البته واکنش مردم نسبت به افزایش قیمت کتاب کمتر از افزایش قیمت سایر اقلام است، کتاب هم همپای سایر کالاها روز به روز دچار افزایش قیمت می‎شود و در این افزایش روز به روز کاغذ، سردرگمی سرمایه‎گذاران  بخش نشر و  رکود بازار کتاب قابل شهود است.

فعالان عرصه نشر خرید و فروش نقدی کاغذ را یکی از دلایل عدم سرمایه گذاری در بخش کتاب می‎دانند و از آینده مبهم کتاب در ایران دم می‎زنند.

عدم استقبال مردم  به دلیل گرانی و خرید نقدی کاغذ و فروش اقساطی کتاب، از عمده ترین مشکلات ناشران در نشر کتاب است.

ازجمله کتبی که از گرانی کاغذ آسیب بیشتری متحمل می‎شود، کتب دینی است که بازار آن به شدت دچار افت شده  
همچنین حجم قابل توجهی از کارگرانی که در این زمینه فعالیت داشته‎اند، شغل خود را از دست داده‎اند و به نوعی می‎توان گفت: بیماری اقتصاد نشر، کارگران چاپخانه‎ها را خانه نشین کرده است.

می‎توان وجود تعاونی‌ها را همچون سایر اصناف برای ناشران و نویسند‌گان کتاب لازم و ضروری دانست و راهکاری برای مرتفع شدن مشکلات ناشران عنوان کرد.

با گرانی کاغذ، ناشران در چاپ کتاب سختگیر شده‎اند

مدیر انتشارات نصف جهان اصفهان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: بازار کتاب نه تنها با گرانی کاغذ دست و پنجه نرم می‎کند، بلکه مختصر کتاب‎هایی که چاپ می‎شوند نیز ارزش چاپ ندارند.

وی افزود: گرانی کاغذ هم  از مهمترین علل کم کاری انتشارتی هاست و زمانی ناشران می بینند قیمت کاغذ دو برابر شده از چاپ کتاب منصرف می‎شوند و اگر هم این ناشران تصمیم به چاپ کتابی بگیرند، ترجیح می‎دهند که هزینه خود را صرف چاپ کتاب‎های با محتوای غنی بکنند، زیرا سود ناشران از تیراژ بالای کتاب است.

اکرم محمدی بیان داشت: فرهنگ و ارشاد باید بر ناشران نظارت داشته باشد اما گاهی این نظارت فرهنگ و ارشاد منجر به سختگیری‎هایی می‎شود که به طور کل ناشران را مجبور به منصرف شدن از چاپ کتاب می‎کند.

وی گفت: بازار کتاب در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد و امید است با تزریق کاغذ ارزان و همچنین حمایت از ناشران وضعیت نشر بهبود یابد.

 فروش کتاب در اصفهان افت داشته است

مدیر انتشارات آموخته اصفهان نیز در این خصوص گفت: تیراژ کتاب به علت گرانی کاغذ پایین آمده و بازار پر از نوسان کاغذ از بازار دلار بی‎تأثیر نیست.

وی افزود: وضعیت نشر بحرانی و نیازمند حامی است به طوری که اگر دولت و یا ارگانهای مرتبط با نشر کاغذ را وارد و دست واسطه‎ها را کوتاه کنند، وضعیت نشر بهبود می یابد.

بهمن فروزنده شهرکی گفت: فروش کتاب در اصفهان افت داشته و البته تعداد کتاب فروشی‎های اصفهان هم محدود است و به نوعی بازار نقد خرید کاغذ و فروش اقساطی کتاب به صورت چک های چند ماه در این رکود بازار کتاب بی‎تاثیر نبوده است.

وی در ادامه گفت: کتاب فروشی‎های اصفهان مجهز به سایت فروش آنلاین کتاب نیستند، در صورتی که این سایت راه اندازی شود می توان اندکی به بازار فروش کتاب امیدوار بود اما در حال حاضر اداره فرهنگ و ارشاد و دولت باید به میدان بیایند و بازار کتاب را از این وضعیت نجات دهند.

برای بهبود وضعیت نشر باید تا اواسط بهمن صبر کرد

هفته گذشته رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران در جمع خبرنگاران خبر از  ورود کاغذ 62 هزار تومانی در بهمن ماه از طریق این شرکت و تزریق آن به بازار خبر داده است

وی اواسط بهمن را زمان ورود این کاغذ مطرح و ابراز داشت: این کاغذها با قیمت ثابت 62 هزار تومان توزیع خواهد شد.

داوودی‌پور با بیان اینکه هر ناشری که نیاز به کاغذ دارد باید از طریق شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران اقدام کند، تصریح کرد: شعبه دیگری نداشته و ناشران می‌توانند از طریق شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران این کاغذ 62 هزار تومانی را تهیه کنند.

مهمترین راهکار حل مشکلات نشر توجه به  توصیه های رهبری است

اما مهمترین و اساسی‎ترین راهکار حل مشکل کاغذ در ایران،  مختصر توجهی به شعار رهبر معظم انقلاب یعنی تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی است و حمایت از تولید کاغذ نیز از این امر مستثنی نیست، چرا که ایران دارای کارخانه‎های تولید کاغذ، نظیر کارخانه تولید کاغذ در مازندران، غرب و تهران است که فعالیت چندانی در این عرصه ندارند و حمایت از این کارخانه‎ها قوت قلبی برای ناشران و رونقی برای بازار کتاب است.
......................................
گزارش از مریم سرلک

کد خبر 1783534

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha