۱۶ دی ۱۳۹۱، ۱۵:۵۸

کارسینوم سلول سنگفرشی مخاط دهان ششمین سرطان شایع در مردان است

کارسینوم سلول سنگفرشی مخاط دهان ششمین سرطان شایع در مردان است

شیراز - خبرگزاری مهر: کارسینوم ( سرطان ) سلول سنگفرشی مخاط دهان شایع‌ترین سرطان حفره دهان، ششمین سرطان شایع در مردان و دوازدهمین در زنان است و باوجودی که شیوع کم‌تری نسبت به سرطان‌های دیگر دارد ولی اهمیت آن بیشتر است چون حفره دهان یک حفره استراتژیک محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی شیراز با بیان این مطلب، گفت: مخاط دهان صورتی رنگ، صاف و براق است و اگر هر شخص ماهی یک‌بار کل دهان و مخاط خود را بررسی کند این بهترین و مهم‌ترین نوع غربالگری برای پیشگیری از سرطان دهان است.

دکتر علی دهقانی ناژوانی افزود: هنگام این معاینه ها اگر هر نوع تغییری در مخاط دهان مشاهده شد باید فوراً به دندانپزشک عمومی یا متخصص بیماری‌های دهان مراجعه شود.

وی اظهار داشت : ساختارهای حیاتی بسیار مهمی مثل شریان‌ها، رگ‌ها، اعصاب از اطراف حفره‌ی دهان و گردن می گذرند، مغز نیز ارتباط خیلی نزدیکی با حفره‌ی دهان دارد. اگر این بیماری در کام ایجاد شود سینوس‌های مغز و حفره‌ی چشم را نیز می تواند درگیر کند و یا اگر بیمار دیر به پزشک مراجعه کند احتمال مرگ و میر بالا می‌رود.

دکتر دهقانی ناژوانی بیان کرد: ابتلا به این بیماری نشانه هایی دارد که در هنگام معاینه باید همه افراد به آنها توجه کنند که وجود پلاک سفید یا قرمز یا سفید و قرمز ، زخم فرورفته با لبه‌های برجسته و سفت همراه با درد و سوزش یا بی‌حسی ناحیه و توده‌برجسته‌قارچی یا گل کلمی شکل از این موارد هستند.

وی با اشاره به اینکه ابتلا به این نوع سرطان عوامل متعددی دارد و عوامل داخلی و خارجی موجب این نوع بیماری می شوند، گفت: مصرف دخانیات، مشتقات تنباکو(جویدنی و دودی)، مشروبات الکلی در صورتیکه با دخانیات مصرف شود، کارسینوژن ها مانند مواد نگهدارنده‌غذاها، فنول‌ها، آلاینده‌های هوا ، پرتوهای خطرناک مانند ماورا بنفش و ایکس و عفونت‌ها مانند عامل سفلیس، ویروس HPVو قارچ کاندیدا از جمله عوامل خارجی موثر بر سرطان دهان هستند.

دکتر دهقانی ناژوانی افزود: کم خونی ناشی از فقر آهن، سوء تغذیه مانند کمبود ویتامین Aو تمام حالات سیستمیک که به نوعی سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنداز عوامل داخلی ابتلا به سرطان دهان است.

وی گفت: این عوامل داخلی و خارجی موجب فعال شدن ژن‌های تومورزا و خاموش شدن ژن‌های سرکوب‌گر تومور می‌شوند و شرایط برای ایجاد سرطان فراهم می‌شود، تحقیقات جدید به این سمت پیش می‌رود که ژن‌های تومورزا، ژن های سرکوب‌گر تومور و مسیرهای سرطان‌زا را شناسایی کنند تا بتوانند با استفاده از شیوه هایی مانند تداخلات ژنی، درمان های مولکولی یا تزریق مواد هوشمند سرطان را کنترل کنند.

دکتر دهقانی ناژوانی با اشاره به اینکه نوع مسواک و خمیردندان هیچ تأثیری در ایجاد سرطان دهان ندارد، اظهار داشت: با وجود اینکه شیوع این نوع سرطان کم‌تر است ولی اهمیتش بیشتر است و بر این اساس باید به دندان‌پزشکان عمومی در دوره‌های بازآموزی این موضوع را گوشزد کرد که تمام حفره‌دهان بیمار را باید معاینه کنند نه فقط همان دندانی را که مشکل دارد. بدینوسیله این آگاهی دادن و پیشگیری در 2 سطح قابل اجرا می باشد، سطح اول خود شخص با معاینه هفتگی حفره دهان خود و سطح دوم دندانپزشک عمومی که هر شخص جهت امور دندان خود به وی مراجعه خواهد کرد.

عضو هیئت دانشکده دندانپزشکی شیراز گفت: مبحث بیماریهای دهان و دندان که کل حفره و مخاط دهان را درگیر می‌کند مهجور مانده، مردم با نحوه‌ی برخورد با این بیماری آشنا نیستند و تفاوت نشانه های آفت و سرطان دهان را نمی‌دانند که با توجه به اهمیت موضوع ، رسانه‌ها باید اطلاع رسانی بیشتری در این زمینه داشته باشند. 

کد خبر 1783944

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha