به گزارش خبرگزاری مهر، کریستین ساینس مونیتور در تحلیل خود که به قلم "سارا میلر للانا" نگاشته شده آورده است : زمانیکه دولت آمریکا قانون مقابله با ایران در نیم کره غربی را امضا کرد تحت انتقادات شدیدی مبنی بر اینکه به گذشته بازگشته است قرار گرفت.
به موجب این قانون دولت آمریکا 180 روز فرصت دارد تا راهکارهایی را برای مقابله با نفوذ آمریکا در آمریکای لاتین ارائه کند.
گری سیک
"گری سیک" از اساتید دانشگاه کلمبیا و از کارشناسان مسائل ایران در خصوص این قانون می گوید : "می توان برخی شباهت ها را در مورد این قانون با اقدامات آمریکا در دهه 1950 مشاهده کرد، در آن زمان بسیاری از آمریکائیها فکر می کردند که در زیر هر تختخوابی کمونیست ها حضور دارند و اکنون آنها فکر می کنند که ایرانی ها چنین جایگاهی را دارند."
"امضای این قانون از سوی اوباما بدین معنان یست که آمریکا تمرکز خود را بر روی فعالیت های ایران افزایش داده بلکه امضا نکردن قانونی که در خصوص مسائل امنیت ملی است از لحاظ سیاسی غیر ممکن بود." |
گری سیک |
این کارشناس مسائل ایران معتقد است "امضای این قانون از سوی اوباما بدین معنا نیست که آمریکا تمرکز خود را بر روی فعالیت های ایران افزایش داده بلکه امضا نکردن قانونی که در خصوص مسائل امنیت ملی است از لحاظ سیاسی غیر ممکن بود."
گری سیک در ادامه به ساینس مونیتور می گوید : هر چند که کاخ سفید این قانون را امضا کرده اما فکر نمی کنم که اگر زمانی ایران تصمیم به حمله به امریکا از سمت جنوب بگیرد، دولت آمریکا هوشیار باشد. خوب چگونه می توان قانونی را امضا نکرد که درباره افزایش تحرکات دشمن در مرزهای جنوبی آمریکاست؟
ساینس مونیتور می نویسد : این قانون که در آخرین روزهای سال 2012 در کنگره به تصویب رسید از دولت آمریکا می خواهد که از طریق همکاری با متحدان خود در منطقه یک استراتژی گسترده برای جلوگیری از نفوذ ایران در آمریکای لاتین تهیه کند.
بر اساس این قانون در آمریکای لاتین باید برنامه ای که از سرویس های اطلاعاتی کشورهای آمریکا و متحدانش بخواهد تا با استفاده از استراتژی گسترده ایران را در آمریکای لاتین منزوی کنند، تدوین شود.
بخصوص در مکزیک و کانادا که با آمریکا هم مرز هستند باید مراقبت و پایش مرزها افزایش پیدا کند تا از بروز تهدیدهای امنیتی جلوگیری شود.
ایران در کشورهای آمریکایی
ساینس مونیتور در ادامه به حضور ایران در آمریکای لاتین پرداخته و می نویسد: ایران که تحت تحریم های بین المللی قرار دارد روابط خود را با رهبران کشورهای آمریکای لاتین گسترش داده و اقدام به تاسیس 17 مرکز فرهنگی در این کشورها کرده و شمار سفارتخانه های خود را در آمریکای لایتن از شش سفارتخانه در سال 2005 به 11 سفارتخانه در سال 2012 رساند.
قانون جدید تصویب شده در کنگره آمریکا کل منطقه آمریکای لاتین را در یک صفحه مشترک در رابطه با تهدیدهای احتمالی ایران قرار داد. اما با توجه به اینکه آمریکا موارد زیادی از این قانون ها دارد به نظر می رسد که این قانون جدید بیشتر جنبه سمبلیک داشته باشد. |
دانیل برومبرگ |
"استفان جانسون" مدیر برنامه های آمریکا در مرکز مطالعات بین الملل و استراتژیک، در خصوص این قانون می گوید: این قانون جدید پاسخی به نگرانی های موجود در آمریکا بود.
این کارشناس آمریکایی در ادامه گفت: این قانون که از دولت می خواهد با مطالعه و تحقیق برنامه ای را برای مقابله با نفوذ ایران در نیم کره غربی تهیه کند در اصل در پاسخ به نگرانی هایی بوده که از دهه 1990 همزمان با حضور ایران در آمریکای لاتین آغاز شد شکل گرفته بودند.
به گفته جانسون، این قانون از سالها قبل مورد اجرا گذاشته شده بود و درست زمانی که نگرانی ها از حضور ایران در آمریکای لاتین به اوج رسیده بود در کنگره تصویب شده و به امضای رئیس جمهور رسید.
"دانیل برومبرگ" از کارشناسان مسائل ایران در موسسه صلح آمریکا می گوید: قانون جدید تصویب شده در کنگره آمریکا کل منطقه آمریکای لاتین را در یک صفحه مشترک در رابطه با تهدیدهای احتمالی ایران قرار داد. اما با توجه به اینکه آمریکا موارد زیادی از این قانون ها دارد به نظر می رسد که این قانون جدید بیشتر جنبه سمبلیک داشته باشد.
به اعتقاد برومبرگ، به نظر می رسد که این قانون برای حساس کردن افکار عمومی در خصوص فعالیت های ایران در کشورهای آمریکا لاتین به تصویب رسیده باشد.
دانیل برومبرگ
برومبرگ می گوید: تهدیدهای آمریکا از طرف رهبرانی چون چاوز ایجاد می شوند. رهبرانی که می گویند این قانون نمونه دیگری برای تائید این مطلب است که آمریکا می خواهد سیاست های خود را بر منطقه دیکته کند.
به اعتقاد این کارشناس، آمریکا دیدگاه این رهبران آمریکای لاتین را به عنوان هزینه هایی که باید در منطقه پرداخت کند در نظر می گیرد.
با این وجود اما گری سیک معتقد است که هر چند شباهتی هایی میان این قانون و اقدامات آمریکا در دهه 1950 وجود دارد اما سال 2013 میلادی با دهه های 1950 و 1960 تفاوت دارد.
ساینس مونیتور در پایان مطلب خود جمله ای از "گری سیک" آورده می نویسد: "اگر چاوز زنده بماند از این قانون به عنوان اسلحه ای علیه خود آمریکا استفاده خواهد کرد اما من حدس می زنم که دیگر کشورهای آمریکای لایتن توجه چندانی به این قانون نشان ندهند و فکر نمی کنم که این قانون واکنش های چندانی را دربر داشته باشد."
نظر شما