دکتر سیدمحسن میرباقری عضو هیئت علمی دانشگاه شهید رجایی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد وضعیت اخلاقی جامعه گفت: نمی توان به این سؤال جواب یک طرفه داد. جامعه ما هم سجایای اخلاقی بسیار خوبی دارد و از طرف دیگر یک سری مسائلی هم هست که به عنوان آسیبها و نقاط ضعف فرهنگی باید تلقی کنیم که باید کارشناسی و بر روی آنها کار شود تا برطرف شود.
وی افزود: به لحاظ تربیت های سنتی و ایمانی که داشتیم سجایای اخلاقی در فرهنگ ملی و دینی ما وجود دارد که مردم ما به آن عمل می کنند؛ مثلا به طور کلی مردم ما با عاطفه هستند، ممکن است در جاهایی یا قشرهایی رفتارهای اجتماعی را خیلی رعایت نکنند، اما در مجموع مردم هم درد هستند و به دیگران کمک می کنند. اگر کسی زمین بخورد عده ای به کمک او می شتابند. هنوز ارتباطات فامیلی و ... در عرف عمومی جامعه به غیر از کلان شهرها وجود دارد، یک سری رفتارهای اخلاقی و عاطفی و قدری خداترسی در جامعه ما وجود دارد.
این کارشناس قرآنی در ادامه سخنانش اظهار داشت: اما از طرف دیگر ما چند مشکل داریم که باید حل شود، یعنی آسیبهای فرهنگی فراگیری داریم که باید از بین برود. به نظرم مهمترین اش این است که در فرهنگ ما کمی خودزنی وجود دارد یعنی ما خیلی افتخار می کنیم که بگویئم ما ملت بدی هستیم و از خودمان انتقاد می کنیم. بزرگترین عیب است که همیشه خودمان را نقد کنیم یا به صورت اجتماعی جامعه را نقد کنیم و بگوئیم کلا جامعه بد است، مردم ما بد هستند و جوانهای ما فاسد شدند. این یک فرهنگ عامی است که در جامعه ما وجود دارد که فرهنگ بی اعتمادی را به وجود می آورد.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: مرحوم امام(ره) به این ملت قدری خودباوری دادند اما الان می بینیم این حالت کمتر شده است. نقد و بدگویی و منفی نگری نسبت به خویشتن و خود ملت خیلی سنگین است. وقتی مجلسی تشکیل می شود همه به نقد می پردازند و به نقدگویی افتخار می کنند. همه اصناف را نقد می کنند و نسبتهایی می دهند که صحیح هم نیست، ممکن است بعضی مواردی واقعیت داشته باشد اما به صورت فراگیر که وجود ندارد.
وی با بیان اینکه نباید مشکلات و بدی ها را بزرگ کرد و زیاد در این باره صحبت کرد، اذعان کرد: سفارش قرآن است که دنبال عیب جویی از دیگران نباید باشیم. اینها در رأس نقاط ضعفی است که در فرهنگ عام جامعه ما وجود دارد و به نسبه در جایی بیشتر و در جایی کمتر است و ما باید سرمایه گذاری کنیم و برنامه ریزی داشته باشیم تا فرهنگ سازی شود و این حالتها را از بین ببریم یا حداقل کم کنیم و به حداقل برسانیم.
میرباقری با تأکید بر اینکه اگر ما این آسیب را کنار بگذاریم و مراقب باشیم، آن وقت واقع نگر می شویم، گفت: در این صورت هم خوبیهای خود را می بینیم و هم بدیهای خودمان را؛ حتی امتیازاتی که در رفتارهای اخلاقی در دنیای غرب وجود دارد را می بینیم، نظم و انظباط آنها را می بینیم اما نه اینکه خود و ملت و فرهنگ خود را تخریب کنیم و در برابر از دیگران تعریف کنیم این کار نتیجه خوبی نخواهد داشت.
میرباقری در گفتگو با مهر: واقع بینی در بیان وضعیت جامعه ضروری است/ تخریب نتیحه خوبی ندارد
یک کارشناس دینی با تأکید بر واقع بینی در بیان حل مسائل و مشکلات جامعه گفت: در این صورت هم خوبیهای خود را می بینیم و هم بدیهای خودمان را؛ اما نه اینکه خود و ملت و فرهنگ خود را تخریب کنیم و در برابر از دیگران تعریف کنیم این کار نتیجه خوبی نخواهد داشت.
کد خبر 1786322
نظر شما