به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام علی مصباحیزدی ظهر سه شنبه در نشست مشترک با اساتید دانشگاههای زنجان،با عنوان "اسلامیسازی علوم دانشگاهی" افزود: در پژوهش هایی که توسط دانشمندان سکولار صورت میگیرد، انگیزه و نیت از آن پژوهش و اختراع، فقط یافتن جوابی است که ذهن را مشغول کرده است.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) یکی دیگر از اهداف محققین سکولار را زیر سوال بردن خداوند و آفرینش هستی توسط او عنوان کرد و افزود: این در حالی است که در علوم دینی با یافتن جواب، محقق یک گام به خدا نزدیکتر شده و به ایمان او افزوده میشود.
حجت الاسلام مصباح یزدی منظور از اسلامیسازی علوم را تغییر علوم تا جاییکه با آموزههای دینی مطابقات داشته باشند دانست و عنوان کرد: یک بعد از این تعریف این است که اگر گزارهای از علم، با آموزههای دینی تنافی نداشته باشد، به آن علوم اسلامی میگویند و بعد دیگر نیز استخراج گزارههای علمی از منابع دینی و اسلامی است.
حجت الاسلام مصباح یزدی افزود: از آن جایی که شناخت پیدا کردن از خصوصیات خارجی یک موضوع و عنصر «تجربه» معرفی میشود، مبانی علمی با مبانی اسلامی و دینی در این موضوع تفاوت دارد که دین ما تنها راه شناخت حقیقت را تجربه نمیداند و به عوامل غیرمادی همچون وحی نیز قائل است.
وی در عین حال خاصیت علوم غیر اسلامی را ایمان زدایی آن دانست و افزود: وقتی دانشمندان غیر مسلمان و سکولار به یک کشف جدیدی دست می یابند، آن را دلیل جدیدی برای عدم وجود خداوند تلقی می کنند.
مصباح یزدی با اشاره به معنی اسلامی شدن علوم دانشگاهی، ادامه داد: وقتی علوم دانشگاهی با مفاهیم قرآنی و روایات ائمه اطهار منافاتی نداشته باشند و یا یک پله بالاتر یعنی برگرفته از این منابع باشند، میتوان آن را علوم اسلامی دانست.
وی ادامه داد: وقتی هدف و انگیزه تحقیق و آموزش در افراد متفاوت باشد، کارکرد آن در جامعه نیز فرق خواهد کرد.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم، گفت: تصور عمومی متدینان معمولی این است که جایی که عوامل طبیعی کار نمیکند، خدا دخالت دارد؛ در حالیکه این خاصیت با عنوان (God of gaps) یا خدای رخنهپوش ایمانزدایی علم سکولار است و اگر شخصی با ایمان قوی وارد عرصه علم شود، هر کشف علمی، یک درجه بر ایمان او میافزاید.
مصباح یزدی تأکید کرد: با توجه به اینکه فعالیت در عرصه علم، بدون انگیزه و هدف صورت نخواهد گرفت، بسیاری از علمای اسلامی، انگیزه متعالی خود را در تولید علم، رضا و قرب الهی در نظر میگیرند و این جاست که تفاوت در تعریف انگیزه تولید علم، تفاوت اصلی علمای دینی با نظریهپردازان سکولار به شمار میرود.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم ادامه داد: آنچه تا قبل از انقلاب اسلامی ایران درخصوص رابطه دین با علم مطرح میشد متأثر از سؤالاتی بود که عالمان مسیحیت در غرب با عنوان تعارض علم و دین ایجاد شده بود.
نظر شما