به گزارش خبرنگار مهر، دیدگاه درصد بالایی از اقشار مصرف کننده آبهای معدنی این است که کیفیت آن در برابر آب شربی که در منازل شان جریان دارد، دست کم دو برابر است و اساسا کیفیت یک بطری آب معدنی با آب شرب خانگی قابل مقایسه نیست. اما مسئولان حوزه آب و فاضلاب استان چنین نظری ندارند و معتقدند توانسته اند از طریق نمونه برداری و انجام آزمایشات ویژه در آزمایشگاه آب و فاضلاب که بزرگترین آزمایشگاه آب و فاضلاب جنوب کشور است، اثبات کنند که آبشرب هرمزگان از کیفیتی مناسب برخوردار بوده و فاقد فلزات سنگین و نیترات و مطابق با استانداراد 1053 است. حتی اغراق آمیز به نظر نمی رسد که کیفیت آب هرمزگان را برابرِ کیفیت آب های معدنی و بسته بندی شده بدانند.
حسین خادمی مدیرعامل آب و فاضلاب استان در گفتگو با خبرنگار مهر معتقد است: نحوه شرایط نگهداری آبهای معدنی می تواند در آلودگی آنها موثر باشد. اگر چه ممکن است آبهای معدنی در زمان تولید که قطعا دارای مجوز بهداشت بوده و تحت نظارت دستگاههای نظارتی تولید و عرضه می شوند، مشکلاتی را به همراه نداشته باشند اما از آنجایی که آبهای معدنی فاقد کلر باقی مانده می باشند، نحوه نگهداری آنها می تواند در حفظ کیفیت شان تاثیر داشته باشد.
وی تاکید می کند: آنچه امروزه در بین مردم خصوصا قشر متوسط و بالای جامعه مد شده ، استفاده از آبهای بسته بندی و به عبارتی ملموس تر آب معدنی به جای آب لوله کشی است. در حالیکه کیفیت آبهای معدنی بسته به نحوه نگهداری شان، مورد تائید است اما آب لوله کشی بخاطر آزمایشات روزانه و ماهانه که روی آنها صورت می گیرد ، همیشه دارای کیفیت مناسبی است.
باور غیرواقعی مردم؛ دلیل عمده ترویج مصرف آبهای بسته بندی شده
این مسئول در پاسخ به این سوال که "دلایل ترویج مصرف آبهای بسته بندی شده چیست" می گوید: با نگاهی به آمار جهان درمی یابیم مردم در چند سال گذشته فرهنگ مصرف آب خود را تغییر داده اند و به سمت آبهای شرب بطری روی آورده اند.
وی اظهار می کند: مهمترین علت گرایش به مصرف آبهای بسته بندی شده علاوه بر تبلیغات قوی برندهای آب معدنی، باور غیرواقعی مردم از کیفیت آب لوله کشی است. در حالیکه از نظر زیست محیطی و استفاده از آب، شهروندان باید اعتماد کنند و بر این باور باشند که آب لوله کشی کاملا سالم و بهداشتی است و بی تردید افزایش عرضه انواع آبهای معدنی نمی تواند دلیلی بر کاهش کیفیت آبهای لوله کشی باشد.
به اعتقاد خادمی بسیاری از موارد مطرح شده در خصوص سلامت آب های بسته بندی شده نیاز به توضیح مسئولان ذیربط؛ مرکز بهداشت استان و اداره کل استاندارد استان دارد. اما در خصوص نقش رسانه ها در این رابطه بایدگفت که در حالت کلی به دلیل عدم اطلاع رسانی در زمینه تاثیر سلامت آب بر سلامت افراد، مردم بدون توجه به برند بطری ها از آب های بسته بندی شده استفاده می کنند.
وی عنوان می کند: اگر رسانه های عمومی احساس تکلیف کنند و مردم را آگاه سازند، آنها برای حفظ سلامت خود اهمیت بیشتری به انتخاب آب های آشامیدنی خواهند داد و از این طریق بخشی از باور غیرواقعی مردم از کیفیت آب لوله کشی نیز ترمیم می شود.
همه آبهای بسته بندی شده ، معدنی نیست!
درحالیکه اکثر مردم فکر می کنند که همه آب های بسته بندی شده، معدنی هستند، پریسا زارعی مدیر کنترل کیفیت و بهداشت آبفای استان هرمزگان در این باره می گوید: ممکن است خیلی از این آبها ، آب فراوری شده (آب آشامیدنی) و یا آب چشمه باشد و اگر مردم در هنگام خرید دقت کنند، متوجه خواهند شد که آبهای بسته بندی شده بر روی آنها نوع آب آشامیدنی یا معدنی درج شده است.
به گفته زارعی ویژگی آبهای معدنی با آبهای آشامیدنی متفاوت است، آب آشامیدنی همان آب لوله کشی است، آبی که می تواند از چشمه، رودخانه، دریاچه ، چاه یا قنات تهیه شود و هرگونه فرایند تصفیه (میکروبی، شیمیایی و یا فیزیکی ) بر روی آنها مجاز است و به دلیل متفاوت بودن ارزش املاح آبهای معدنی با آبهای آشامیدنی انتظار می رود مدت مصرف و قیمت این آبها با توجه به فراوری کمی که روی آنها صورت می گیرد نیز کمتر از آب های معدنی باشد. در صورتیکه منابع آبهای معدنی فقط و فقط چشمه یا چاه است و هیچگونه فرایند تصفیه به جز فیلتر کردن و صاف کردن و هوا دادن بر روی آن مجاز نیست.
اهمیت نحوه نگهداری آبهای بسته بندی شده
مدیر کنترل کیفیت و بهداشت آبفای استان تصریح می کند: آبهای معدنی باید دور از نور خورشید و خوراکی های بودار نگهداری شوند در حالیکه به وفور دیده شده که آبهای معدنی جلویِ درِ مغازه ها و در مقابل نور خوشید قرار دارند غافل از اینکه نور خورشید موجب آزاد شدن یون های سرطان زا و انتقال ترکیبات مضر بطری ها به داخل آب شده و می توان تهدیدی برای سلامت مصرف کنندگان باشد .
زارعی تاکید دارد: این فرهنگ(تقاضای نگهداری صحیح از آبهای بسته بندی شده) بایستی به خواست خریداران در بین فروشندگان آبهای معدنی نهادینه شود.
این مسئول یادآور شد: جهت نظارت بر حفظ سلامت آب در شهر بندرعباس از کل شبکه توزیع، 520 مورد نمونه کلر سنجی، 500 نمونه برداری میکروبی و 65 نمونه برداری باکتریهای هتروتروف که باکتریهای شاخص کیفیت آب هستند به صورت ماهیانه آزمایش می شود.
وی اضافه کرد: همچنین با نمونه گیری مستمر کارشناسان بهداشت آب این شرکت از تمامی نقاط شهرها و پس از آزمایشات میکروبی، فیزیکی و شیمیائی از جمله سختی، TDS، کدورت و اطمینان از سلامت، آبی سالم و بهداشتی در شبکه لوله کشی شهر توزیع می شود که به شهروندان توصیه می شود با اطمینان خاطر از آب شرب منازل خود مصرف کنند.
نظر شما