۲۷ دی ۱۳۹۱، ۸:۱۷

مستعدترین سن ارتکاب بزهکاری/ حساسیت های دوره بلوغ فرزندان

مستعدترین سن ارتکاب بزهکاری/ حساسیت های دوره بلوغ فرزندان

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه: دوره بلوغ سرنوشت ساز بوده و هرگونه برخورد و اتخاذ تدبیر می‏تواند بازخوردهای مخرب و یا سازنده را در آینده از سوی کودک آشکار سازد.

در اکثر کشورهای جهان کلمه بزهکار به فرد 13 الی 18 ساله‏ای اطلاق می‎شود که مرتکب عمل خلاف قانونی شده باشد از آنجا که واژه بزهکاری یک اصطلاح حقوقی و قانونی است تا یک مفهوم روان شناختی، و واژه کودک از دیدگاه حقوقی به کودکی گفته می‎شود که هنوز به سن رشید و بالغ بودن نرسیده باشد سن 14 سالگی یکی از حساس‎ترین و در عین حال قابل توجه‎ترین مقطع سنی است که باید هر فردی اعم از والدین و مسئولین کشوری و متولیان امور آموزش و پرورش بدان توجه نمایند.

کودکانی که بتوانند به سهولت و با هدایت والدین و اولیای مدرسه چنین مقطع سنی را پشت سر بگذارند، به یقین در آینده و در سنین بالاتر نیز به گناه جرم و بزهکاری روی نخواهند آورد و اگر نیز جرمی از آنها سر بزند، ناخواسته و به دور از مقصود و نظرشان خواهد بود به همین خاطر است که سن 14 سالگی در میان روان‎شناسان و جرم شناسان به عنوان دوره «گذر از مشکلات» یا مرحله «عبور از بحران» نامیده می‎شود.

دوران بلوغ یکی از حساس‎ترین دوران زیست به شمار می‎رود. کودک در این سن شخصیت خود را می‎شناسد، برای خود الگو می‎پذیرد و جهت اینکه بتواند موجودیت خود را به نحو احسن نشان دهد و به نحوی از انحاء جایگاه مقبولی در میان مردم و حداقل در محیط خود پیدا کند دست به ابتکار عمل و اقداماتی می‎زند که اگر این ابتکار عمل‏ها و اقدامات با هدایت توأم نباشد مسلماً کودک راهی را بر خواهد گزید که مقبول نبوده و به نهایت راه به گمراهی کشیده خواهد شد.

درواقع می‎توان اذعان داشت که دوره بلوغ یکی از حساس‏ترین دورانی است که اگر کودک به سلامت از آن بگذرد در آینده چندان مشکلی نخواهد داشت. در دوران بلوغ کودک همیشه حالتی پرخاشگرانه دارد و برای اینکه موجودیت خود را به نحوی نشان دهد وارد مباحثات والدین و یا دیگران شده و ابراز عقیده می‎کند غالباً ابراز عقاید کودک در این مقطع سنی حالت مخالف و منفی را دارد و حتی در بسیاری از موارد بر رفتارها و اعمال والدین ایراد می‏گیرد. در برابر ممنوعیت‏ها و یا اصرارهای والدین حالت دفاعی از خود نشان می‏دهد.

رفتارهایی مشابه این در کودک 14 ساله و یا تازه به بلوغ رسیده کاملاً طبیعی است زیرا او در مرحله‏ای حرکت می‎کند که از دوران خام و ناپختگی به سمت پختگی و بلوغ حرکت می‏کند و نه کاملاً بی تجربه است که او را مثل کودکی خردسال بدانیم و با وی رفتاری کودکانه داشته باشیم و نه به آن حد بالغ شده و آگاه و با تجربه است که بتوان از او انتظارات بزرگترها را داشت.

کودک در این دوره حالت تعادل ندارد و رفتارهایش به دلیل همین عدم تعادل روحی و فکری است که ناهمگون و مدام در حال تغییر دیده می‎شود. کودک در این مرحله بیش از هر زمان به والدین نیازمند می‎شود از طرفی محتاج یاری و حمایت‏های والدین بوده و از سویی می‎خواهد که پر آزاد بیابد و آزادانه پرواز نماید.

در این مرحله است که خود در بحران فکری و جدال میان خواسته‏ها و آرزوها و منطق غوطه می‏خورد. اگر والدین از کودک خود در این مقطع سنی غافل باشند و اجازه بی حد و حصری به وی بدهند و یا ممنوعیت‏های عصیان برانگیزی برایش اعمال نمایند کودک به سراغ راه‏های گریزی خواهد رفت که در آن القائات دوستان ناباب و یا همپالکی‏های ناشایست وجود دارد در جنین سنی والدین باید با کودکان خود بسان یک دوست نه یک بزرگتر و ولی خانواده برخورد نمایند. اجازه ندهد که کودک با هر کسی رابطه دوستی داشته باشد و اگر دارد دوستان باید از سوی والدین شناخته شده باشند.

کودک 14 ساله به دلیل عدم تعادل در روح و فکر خود مدام دست به کارهایی زده و یا لب به بیان حرف‎هایی می‎گشاید که بسی خطرناک هستند اگر در استماع حرف‎های کودک غفلت بورزیم کودک ناخواسته به سراغ شنونده‎ای خواهد رفت که حرف‎هایش را تأیید خواهد کرد و اگر دچار خطایی شد او را بیش از حد معقول سرزنش کردیم و به جای آنکه توجیهات منطقی برایش ذکر کنیم پیوسته تحقیرش سازیم، آنگاه کودک محیط خانه و حضور در کنار والدین بسی کسل کننده خواهد دید و سراغ فرد یا افرادی خواهد رفت که حرف‎های او رامنطقی خواهند خواند .

در چنین مرحله‏ای است که والدین مثل فردی عمل می‎کنند که آگاهانه در قفس را برای گریز و پرواز پرنده باز می‎گذارند. سن 14 سالگی به همین جهت یکی از بحرانی‏ترین مقاطع سنی بوده و چون احتمال و امکان کجروی و گرایش کودک به دوستان ناباب بیشتر است و همچنین به دلیل عدم حاکمیت منطق در آنها، امکان بروز هر نوع خطا وجود دارد، لذا میزان بزهکاری در سن یادشده بیشتر مشهود است.

دوره بلوغ یکی از حساس‏ترین دوران رشد کودک است و کودک در این دوره به سرعت تغییرات فیزیکی ، روحی و بدنی خود را پشت سر می‏گذارد. علی رغم این که سرعت رشد با میزان تحولات و توسعه عقلی و فکری در کودکان در حال بلوغ هماهنگی ندارد و همان‎گونه که گفته شد زمینه نا متعادلی روحی و فکری و عملی را در کودکان فراهم می‎نماید، باز دیده شده است که برخی از کودکان از لحاظ جسمی و فیزیکی بسی سریع‏تر از عقل و فکر به رشد و بلوغ خود سوق می‎یابند. این نوع کودکان بیش از سایر کودکان هم سن و سال خود در معرض خطرات و انحرافات قرار دارند زیرا از لحاظ جسمی در نگاه دیگران به عنوان فردی بالغ شناخته شده و مورد قبول واقع می‎گردند و حتی انتظاراتی از آنها به عمل می‎آید، حال آن که از حیث عقلی و فکری هنوز کودک نابالغی هستند که دقیقاً نمی‏دانند چه باید بکنند و چه تدبیری اتخاذ کنند تا مورد پذیرش دیگران واقع شوند، در چنین کودکانی میزان انحرافات جنسی بیشتر مشهود است.

سن 14 سالگی سرنوشت ساز بوده و هرگونه برخورد و اتخاذ تدبیر می‏تواند بازخوردهای مخرب و یا سازنده را در آینده از سوی کودک آشکار سازد. یقیناً کودک در سن 14 سالگی بیش از آن که دیگران را الگوی خود قرار دهد رفتار والدین را چه خوب و چه بد برداشت نموده و آنها را عملی می‏سازد. اگر رفتار و کردار و حتی گفتار پدر برایش مهم باشد، سعی می‏کند که مانند پدرش عمل کند اگر رفتاری از مادرش مانند مهربانی و شفقت برایش مهم جلوه نماید، آن زمان مادر را الگوی رفتاری خویش قرار خواهد داد. لذا والدین باید چنان عمل نمایند که کودک در چنین مقطعی که برداشت و کپی‏برداری‏های رفتاری و گفتاری را آغاز کرده حداقل از والدین خود الگو بگیرند.

اگر چنانچه رفتار و سکنات والدین برایش غیر منطقی باشد و نتواند نیازهای فکری عقلی انطباقی وی را تأمین نمایند آن زمان کودک به سویی حرکت خواهد کرد که هیچ پدرو مادری مایل بدان نیست.

در این مرحله کودک به سراغ دوستان خود خواهد رفت از آنها درس خواهد گرفت و از مقبولیت آنان خوشحال شده و دیگر توجهی به درستی یا نادرستی عمل خویش نخواهد داشت. با تلقینات دوستان شخصیت‏هایی از جمله ستارگان هنری و یا ورزشی برایش اهمیت خواهند یافت و برای این که خود را بدان مقطع برساند به هر جلد و قالبی در خواهد آمد تمامی اینها سرفصل گمراهی‏های کودکان برای شروع بزهکاری به شمار می‎روند.

کد خبر 1792190

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha