به گزارش خبرنگار مهر، نیازی نیست که در سفری طولانی به گذشته و سالیان دور داشته باشیم! فقط کافی است به یکسال پیش یا دو سال پیش یا حتی سه سال پیش بنگریم تا ببینیم پیش از زمان برگزاری جشنواره بینالمللی تئاتر فجر هنرمندان تئاتر و فضاها و مجموعههای تئاتری چه حال و هوایی داشتند.
چند روزی به برگزاری جشنواره تئاتر فجر فضای پیرامون مجموعه تئاتر شهر به عنوان مهمترین مجموعه تئاتر حرفهای ایران رنگ و بوی دیگری به خود میگرفت. رهگذران و عابران با دیدن تابلوهای رنگارنگ تبلیغاتی و چیدمانها و نورپردازیهای در نظر گرفته شده، از نزدیک شدن به زمان برگزاری بزرگترین رویداد تئاتری ایران باخبر میشدند.
در همین سالهای نه چندان دور، اولین روز جشنواره بینالمللی تئاتر فجر حال و هوایی داشت که توجه همگان را به خود جلب میکرد. اما مشخص نیست که با گذشت تنها یک یا دو یا سه سال از آن روزها چه بر سر تئاتر و به طبع جشنواره تئاتر فجر آمده که دیگر آن رنگ و بو و حال و هوا وجود ندارد و گرمای جشنواره حتی یارای شکستن یخ حوض کوچک کنار مجموعه تئاتر شهر را هم ندارد.
فضای مجموعه تئاتر شهر در اولین روز سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
مشخص نیست رویدادی که به نام فجر مزین است و به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میشود و همواره از جایگاه خاصی در عرصه هنر ایران برخوردار بود چرا به حال و روزی رسیده است که حتی هنرمندان تئاتر نیز گمان میکنند روز 26 دی برای مجموعه تئاتر شهر و تئاتر ایران با روزهای دیگر تئاتری تفاوت چندانی ندارد.
متأسفانه 26 دیماه که اولین روز برگزاری سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بود وقتی به مجموعه تئاتر شهر مراجعه کردیم با فضایی یخزده و بیشور و هیاهو مواجه شدیم. گمان کردیم روز شنبه است و تئاتر شهر تعطیل! نه از تابلوهای تبلیغاتی خبر بود و نه از فضاسازی. فضایی یخ زده که نشان میداد سرمای زمستان جشنواره را نیز منجمد کرده است.
با کمال تعجب شاهد بودیم که در اولین روز برگزاری این رویداد مهم تئاتری هیچ تغییری در ظاهر نمای مجموعه تئاتر شهر و فضای پیرامون این مجموعه تئاتری نبود. عده کمی در مقابل گیشه فروش بلیت نمایش ایستاده بودند که این تعداد را میشد در روزهای دیگر نیز شاهد بود. عابران و رهگذران همچون همیشه از کنار این مجموعه عبور میکردند و هیچ منظری برای جلب توجه وجود نداشت.
هنرمندان جزیره قشم که بدون استقبالی از سوی مدیران تئاتر و جشنواره در سکوت جشنواره را کلید زدند
در ضلع شمالی فضای مجموعه تئاتر شهر هم که به تصرف کارگاههای شهرداری و مترو درآمده، کارگران مشغول کار بودند و ژنراتور دیزلی با صدایی قدرتمندتر از گذشته کار میکرد و دود و صدای خود را بر فضای اولین روز جشنواره تحمیل میکرد. تنها سازههایی فلزی در بخشهایی از این فضای باز دیده میشد که مشخص نبود برای چه و چه منظوری در آنجا قرار گرفتهاند.
قرار بود اولین روز سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با بخش جنبی نمایشهای خیابانی و رادیوتئاتر آغاز به کار کند. گروه نمایش آیینی "کهربا" به کارگردانی حسین محمدحسینی از جزیره قشم در مظلومیت تمام در بخشی از فضای باز مجموعه تئاتر شهر حضور داشتند و چشم به راه استقبال مدیر یا مسئولی از تئاتر و یا چهرهای از دبیرخانه تئاتر فجر.
در سرمای زمستان این هنرمندان بدون هیچ خیر مقدم و استقبالی با شک و دو دلی از اینکه کار خود را آغاز کنند یا نه شروع به اجرای اثر خود کردند و سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در مظلومیت آغاز به کار کرد. در فضای باز مجموعه تئاتر شهر بودیم و شاهد عبور رهگذرانی که از اجرای هنرمندان جنوب کشور در این زمان و سرمای زمستان متعجب بودند.
در نبود تبلیغات جشنواره همچنان کارگاههای شهرداری و مترو تئاتر شهر را تحت تأثیر خود قرار دادهاند
در زمزمههای آنها شنیده میشد که این برنامه چیست و چرا دارد اجرا میشود. گمان کردیم مدیران و مسئولان با تأخیری چند دقیقهای خود را به افتتاح جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در کل دورههای برگزاری آن میرسانند اما گمان ما خیالی واهی بود. گویا در برنامه کاری و اولویتبندی امور معاون هنری، مدیرکل هنرهای نمایشی، دبیر جشنواره، مدیر اجرایی جشنواره و اعضای دبیرخانه جشنواره و مدیریت مجموعه تئاتر شهر چیزی به نام افتتاح سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در حد یک حضور چند دقیقهای در سرمای زمستان در فضای مجموعه تئاتر شهر نیز وجود نداشت.
غیرت و شرف هنرمندان تئاتر جزیره قشم بود که باعث شد بیاحترامی متولیان تئاتر و جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را تحمل کنند و دقایقی با حضور خود فضای یخ زده اولین روز سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را تحت تأثیر قرار دهند ولی پس از دقایقی سرما همان سرما بود و فضا خالی از هر رنگ و بویی.
گویا بیتوجهی مدیران و مسئولان تئاتری و دبیر و دبیرخانه جشنواره سی و یکم تئاتر فجر به مدیران و مسئولان رادیو نمایش و بخش رادیوتئاتر نیز سرایت کرده بود. قرار بود این بخش نیز از ساعت 18 روز 26 دیماه با حضور مهدی دهقاننیری مدیر رادیو نمایش و قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی آغاز به کار کند.
در اولین روز جشنواره سی و یکم تئاتر فجر و نبود مراسم افتتاحیه کارگران مترو و شهرداری مشغول کارند!
نکته جالب این است که بعد از گذشت دقایقی از زمان تعیین شده قادر آشنا در سالن پژوهشکده فرهنگ و هنر که مکا برگزاری بخش رادیوتئاتر بود حضور پیدا کرد اما خبری از مهدی دهقاننیری نبود. بیش از 30 دقیقه از زمان تعیین شده گذشت و دبیر بخش رادیوتئاتر و دست اندرکارانش در کمال خونسردی از بهرام نوری کارگردان نمایش "فقط ننه باران بخواند" خواستند تا اجرای اثر خود را آغاز کند.
عجیب این بود که حتی دبیر بخش رادیوتئاتر سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر هم ضرورت خیرمقدم گویی به حاضران و عذرخواهی به دلیل حضور پیدا نکردن مدیر رادیو نمایش و از همه مهمتر تبریک شروع سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را احساس نکرد.
بهرام نوری کارگردان رادیوتئاتر مذکور بار مدیر رادیو نمایش و دبیر بخش رادیوتئاتر را به دوش کشید و به حاضران خیر مقدم گفت. باید افسوس خورد از اینکه چرا باید مهمترین رویداد تئاتری ایران با نام جشنواره بینالمللی تئاتر فجر این چنین مظلوم واقع شود و مدیران و مسئولان مربوطه اولین روز این جشنواره را این چنین برگزار کنند.
سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در حالی روز 26 دیماه آغاز به کار کرد که تبلیغات محیطی پیرامون مجموعه تئاتر شهر و خیابانهای اطراف وجود نداشت و مدیران و مسئولان تئاتری و یا اعضای دبیرخانه جشنواره برای آغاز این رویداد در فضای باز مجموعه تئاتر شهر حضور پیدا نکردند.
کد خبر 1792407
نظر شما