به گزارش خبرگزاری مهر، ملک سنجرانی اظهار داشت: کوه خواجه دربردارنده یکی از مهمترین و بهترین نمونه های معماری ایرانی در سیستان می باشد.
وی گفت: آثار معماری کوه خواجه را می توان قلعه ای بزرگ یا شهری کوچک دانست که حداقل در دوره های مشخص پارتی، ساسانی و یک دوره اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: این مجموعه تاریخی و عظیم دارای شاهکارهای معماری و هنری بسیاری است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان بیان داشت: نقاشی های دیواری کوه خواجه یکی از زیباترین و منحصر بفردترین تزئینات کاخ اصلی یا کهن دژ می باشد که امروزه از این نقاشی ها بقایای اندکی برجای مانده و همانطور که در کتاب ایران در شرق باستان نوشته هرتسفلد نیز به آن اشاره شده است.
وی گفت: اخیرا حفاظت بخش باقی مانده تالار نقاشی با رویکرد نجات بخشی و حفظ بقایای رنگ به جای مانده، در دستور کار میراث فرهنگی استان قرار گرفت.
مدیر پایگاه پژوهشی کوه خواجه نیز اظهار داشت: تالار نقاشی یا نمایشگاه به دالان سراسری گفته می شود که در جبهه شمالی بنا و درجوار بنای آتشکده قرار گرفته است.
مجید کلانوری افزود: تالار نقاشی فضایی با عرض 3.80 و طول تقریبی 40 متر می باشد که در ادوار مختلف عمدتا بدلیل حرکت های سازه ای بخش اعظم آن فرو ریخته و از بین رفته است.
وی گفت: بخش باقی مانده در انتهای سمت چپ تالار نقاشی می باشد که آن نیز از آسیب های سازه ای فراوانی رنج برده است و قبل مرمت از وضعیت نابسامانی برخوردار بود.
وی بیان داشت: در ابتدا بخش هایی از سازه بنا که آسیب دیده بود و پس از آن بخش اعظم لکه رنگ های به جای مانده از نقاشی ها که حاوی قاب بندی و نقوش محو می باشد، نجات بخشی و مرمت شدند و در پایان عملیات مرمت که توسط کارشناسان مرمت آثار و بناهای تاریخی انجام و حدود سه ماه کاری به طول انجامید، شاهد وضعیتی مطلوب در بخش مورد نظر هستیم به گونه ای که بخش هایی از حاشیه ها برای درک عموم بازسازی شده و بخش های اصلی نیز از استحکام بالایی برخوردار شده است و شخص بازدید کننده به راحتی به فضای باقی مانده از تالار نقاشی قدم گذارده و تجسمی از این فضای منحصر بفرد به ذهن خویش می سپارد.
وی افزود: موضوعات نقاشی های کوه خواجه با توجه به تصاویری که باستان شناسان از دوره های مختلف منتشر کرده اند، نقاشی دیواری سه مغ یا سه پادشاه، نقش خدای "اوروس" خدای پیروزی سوار بر اسب، نقش شاه و ملکه و تصاویری از بزرگان پارتی و برج و باروهای قلعه نیز از نقوش اصلی این بنای به جای مانده از این تمدن عظیم ایرانی می باشد.
نظر شما