به گزارش خبرنگار مهر، شیشه محرکی صنعتی است که اکنون در بین جوانان رایج شده و حتی گریبانگیر قشر تحصیل کرده نیز شده است که با عناوین متفاوتی قربانیان خود را می فریبد، داروی موثر ضد چاقی، گاهی ضد افسردگی و یا ضد استرس لیکن با هرنقابی که سربرون آورد تلفات زیادی به جای می گذارد.
اعتیاد به این محرک مرگبار درهمان لحظه آغازین مصرف شروع می شود، معتاد پس از تدخین آن، دچارگمانه های سرخوشانه ای می شود که از مه غلیظی از ابهام سر برون آورده است.
ناگهان هیجان تحریک می شود و برتخیل تازیانه می زند وآن را همچو اسبی سرکش به جولان در می اورد. قربانی خود را در برزخی از خواب وبیداری جا می گذارد.
حالات فردی معتاد نگون بخت، سوءظن شدیدی است که همچو خوره به جانش می افتد چراکه موقعیت ها را روشن نمی بینید، کلماتی را که به زبان می آورد درست نمی فهمد، جزبه نشخواربی حاصلی از تکرار جملاتی یکسان دچار می شود...
از این پس، دوره باطلی از تخیلات واهی آغاز می شود. فروریختگی کنشهای عالی، ترمزهای اخلاقی وحتی ترمزهای تعلیم و تربیت را ازکارمی اندازد و سرانجام اندیشه رو به رکورد پا می گذارد.
اینجاست که عواقب شوم مصرف شیشه، جنایت های هول انگیز و تاسف بار مصرف کنندگان آن را هویدا می کند.
شیشه محرک صنعتی است که به دلیل شباهت به خرده های بلورین شیشه در کشور ما به شیشه شهرت دارد اما درکشورهای اروپایی و امریکایی آن را به نام یخ یا آیس می شناسند.
نشئگی حاصل از مصرف این ماده تقریباً شبیه هیچ ماده مخدر دیگری نیست. عوارض مصرف این ماده ، بسیار خطرناک و سنگین است. مصرفکنندگان این ماده در ابتداء مصرف پس از مصرف، گاه حدود 72ساعت حتی یک دقیقه نمیخوابند.
در این مدت توهم شدید و خیره شدن به یک نقطه خاص برای چندین ساعت و همینطور رفتارهای بیپروا ، از حالات نشئگی این ماده محسوب میشود. از سویی اعتیاد به شیشه صرفا جسمانی نیست. این ماده با ایجاد وابستگی های روانشناختی مسئله ترک مصرف را دشوارتر ساخته است.
علی رضا صداقت کارشناس دفتر اعتیاد بهزیستی هرمزگان عنوان کرد: در کشور ما و همچنین در بیشتر کشورهای دیگر آمار مشخصی از آسیب ها در دسترس نیست و تنها از طریق میانگین افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی می توان به جامعه تعمیم داد.
بیش از70درصد مراجعه کنندگان مراکز درمانی اعتیاد به شیشه دارند
این کارشناس دفتراعتیاد بهزیستی هرمزگان اذعان داشت: افرادی که به کلینیک ها و مراکز درمانی مراجعه می کنندمصرف کننده مواد مخدر متعددی هستند که در مواردی به همراه مواد مخدر سنتی، شیشه هم مصرف می کنند همچنین بیش از 70درصد مراجعه کنندگان اعتیاد به شیشه دارند.
شش دروغ درباره شیشه
حسین حمزه ای کارشناس ارشد مواد مخدر با اشاره به شش دروغ رایج که جوانان را ترغیب به مصرف شیشه می کند، عنوان کرد: شیشه اعتیاد ندارد، مصرف مرفین را از بین می برد، لاغر می شوی و پوستی شفاف خواهی داشت، تمرکز و انرژی را زیاد می کند، توان جنسی را بالا می برد وعارضه جدی ندارد و از مواد دیگر کم خطرتر است.
کارشناس ارشد مواد مخدر بیان داشت: شیشه یا متآفتامین ماده محرک بسیار قوی بی بو و تلخ مزه است که درمحیط آزمایشگاهی غیرمجاز، از مشتق شدن آمفتامین بدست می آید.
وی با اشاره به اینکه اثر مخرب مصرف شیشه سیستم نخاعی را تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: فرد در مراحل اولیه مصرف شیشه دچار بیماری فراموشی یا آلزایمر می شود و مصرف های بعدی اثرات بیماری پارکینسون پدید می آید، همچنین گیرنده های سرتونین مغز آسیب شدید می بیند که منجر به عوارض روانی شدید و روان پریشی می شود.
مشاوره اعتیاد و مهارتهای زندگی با اشاره به تاثیر مصرف شیشه در ازیاد جرایم اجتماعی اذعان داشت: حوادث و جنایت های رقت آوری که با نزدیک ترین افراد خانواده با مصرف به شیشه رخ می دهد عاملی جدی برای تهدید سلامت جامعه به شمار می آید.
وی تاکید کرد: سودجویان بازار مصرف مواد مخدر هدفی جز نابودی نسل جوان و فروپاشی خانواده ها ندارند از این رو ماده ای با دوز مخدر بالاتر و ارزان تر در جامعه ما رایج کرده است.
مصرف شیشه در سنین پایین تر ناپدید و پنهان است
کارشناس دفتراعتیاد بهزیستی هرمزگان یادآور شد: مصرف متافتامین به دلیل اینکه علائم مشخصی ندارد و ناپدید است در سنین پایین تر پنهان است جوانان ونوجوانان به دلیل حس ماجراجویی خود در پارتی ها و مهمانی ها تحت تاثیر همسالان خود به این مواد روی می آورند و به دلیل سرخوشی اولیه که داشته اند ناخواسته برای مصرف دوباره این محرک مرگبار وسوسه می شوند.
صداقت، با بیان به اینکه مصرف شیشه بر جامعه فعال تاثیر می گذارد تاکید کرد: متافتامین عوارض شدید روانی را ایجاد می کند فرد دچار توهم و سوءظن شده، قدرت قضاوت مختل می شود و در مواردی باعث خود ازاری، دیگرآزاری و خودکشی می شود خانواده را دیگر حوادث ناگوار می کند.
توهم به قدری شدید است که در مواردی معتادین به شیشه اذعان دارند که رنگ ها را می شنونند و صداها را می بینند.
وی با اشاره به اینکه فاز بین سوءمصرف و وابستگی شیشه بسیار شدید است، گفت: مصرف مواد مخدر سنتی برای اولین بار اعتیاد آور نبوده و فرد به تدریج و دفعات بعدی مصرف گرفتار این بلای خانمانسوز می شده و افراد تصور نمی کردند که معتاد شدند اما اعتیاد به مواد محرک در لحظه اولیه صورت می گیرد.
کارشناس دفتراعتیاد بهزیستی هرمزگان اذعان داشت: معتاد باور ندارد که قدرت مقاومت در برابر این رفتار را نخواهد داشت و با ذهنیت بیمار به مصرف مواد مخدر روی می آورد در صورتیکه درمان آن پیچیده است ودر پروسه زمانی شش ماه طول می کشد فرد بیماربه همراه یکی از افراد خانواده تا بهبودی کامل در کنار تیم پزشکی و روان پزشکی و مددکاری باید تحت معالجه قرار گیرد.
کارشناس ارشد مواد مخدر در ادامه افزود: آگاه سازی افراد جامعه از اثرات این محرک انسان کش، یکی ازمهمترین راه های پیشگیری است.
وی عنوان کرد: پلیس مبارزه با مواد مخدر با هدف پیشگیری از مصرف مواد مخدر و آگاه سازی جامعه سه نوع آموزش در بین اقشار جامعه انجام می دهد که شامل آموزش تخصصی در جرائم مواد مخدر برای دستگاه های قضایی، پلیس و پزشکان، همچنین آموزش نیمه تخصصی برای روسای حراست ادارات، سازمان ها، انجمن های مردم نهاد وبسیج ، سوم آموزش همگانی در مدارس، مساجد و محیط های کارگری برای ارتقا فرهنگی اقشار جامعه است.
کارشناس ارشد مواد مخدر بیان داشت: تشکیل سه کمیته مبارزه با عرضه ،کمیته مبارزه با تقاضا و کمیته درمان از اقدامات پلیس مبازره با مواد مخدر است.
وی در ادامه یادآور شد: کمیته مبارزه با مواد مخدر پیشرفت چشمگیری داشته اما در بخش تقاضا عملکرد ضعیف بوده چراکه انتظارات مردم بیشتر ازسوی پلیس و یک جانبه بوده است، درحالی که همفکری و همیاری افراد جامعه برای نیل به موفقیت ضروری است.
همچنین کارشناس دفتر اعتیاد بهزیستی هرمزگان در این مورد افزود: آموزش مهارت های زندگی در مقاطع مختلف از پیش دبستانی تا بالاتر از اقدامات بهزیستی است همچنین آموزش پیشگیری در محیط های کاری، محیط های آموزشی و در قالب گروه های محلی و اجتماع محور فعالیت می کنند.
صداقت گفت: پیشگیری نوع دوم بعد از وقوع به اعتیاد در مراکز درمانی – اقامتی با دارو و بدون دارو است که هم اکنون 50 کلینیک درمان تحت نظر بهزیستی فعالیت دارند.
صداقت عنوان کرد: از دیگر اقدامات بهزیستی حرفه آموزی و اعطای تسهیلات خود اشتغالی در مراحل درمان پایدار و همچنین در اولویت قرار گرفتن مسکن مهر مددجویان بهزیستی است.
--------------------------------
گزارش از آصفه رنجبری
نظر شما