به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و ادب مهر اخيرا برخي سايتهاي تجارت الكترونيك و فروشگاههاي اينترنتي براي عرضه و فروش كتابها اقدام به تبليغ از روش مشابه پنتاگونا با اهداف سوء استفاده مالي و فروش كتابهاي مساله دار كرده اند.
بنابر اين گزارش گرچه احتمال انگيزه هايي متفاوت از اين يا محدود بودن تعداد فعالين تجارت الكترونيك در شيوه زنجيره اي پنتاگونا مي رود ، اما متاسفانه بي توجهي مسوولين فرهنگي و حتي تبليغ اين شركتها در نمايشگاه بين المللي كتاب نشان مي دهد كه گويا نظارت دقيق و هوشمندي بر اين قبيل اقدامات وجود ندارد و يا مديران فرهنگي ذيربط دليلي براي حساس بودن به فروش فرهنگ از طرق مساله دار نمي بينند!
به عنوان مثال اخيرا يك فروشگاه اينترنتي كتاب با همين روش مدعي شده است كه بيش از 30 ميليون كتاب خارجي را در دسترس كليه مشتريان در سراسر ايران مي گذارد.
اين شركت كه اقدام به يك شيوه خاص و پيچيده مالي نظير شيوه پنتاگونا كرده است هر شخص را با پرداخت 14 هزار تومان به عضويت «برنزي» سايت خود در مي آورد و اين عضويت ويژه با يك شناسه اينترنتي تعيين مي شود. سپس هر فرد غير از سهمي كه خود از بازاريابي كتابهاي موجود در سايت مي برد، مي تواند افراد ديگر را نيز به عضويت در سايت تشويق كند كه در ازاي موفقيت وي به ازاي هر عضو جديد 2 هزار تومان بصورت مجازي به حساب فرد اوليه منظور مي شود.
به گزارش مهر در اين صورت اگر هر كس بتواند موفق به جلب 40 مشتري جديد شود عضويت او «نقره اي» شده و در صورت رسيدن اين عدد به 80 به عضويت «طلايي» منجر خواهد شد. اين روش به همين صورت زنجيره اي و غير محسوس گسترش خواهد يافت.
به نظر مي رسد ضروري است تا ابتدا خود فعالان حاضر در عرصه ادب و فرهنگ از رواج اختاپوس سوء استفاده مالي در اين عرصه خودداري و در مرحله اولي تر مديران فرهنگي كشور نسبت به آن حساس باشند.
پيش از اين خبرگزاري مهر در خصوص رواج گرايش به بازاريابي از روشهاي مشابه با پنتاگونا در عرصه دانش و خوابگاههاي دانشجويي نيز هشدار داده بود.
نظر شما