۱۵ بهمن ۱۳۹۱، ۸:۳۵

چهارچرخ زندگی‌هایی که با بنزین آلوده از حرکت می‌ایستد

چهارچرخ زندگی‌هایی که با بنزین آلوده از حرکت می‌ایستد

اصفهان - خبرگزاری مهر: این روزها که از گوشه و کنار شهرهای بزرگ کشور هجمه‌های آلودگی هوا گریبانگیر مردم شده است، هر کس به دلیل و دلایلی این امر را به گردن دیگری می‌اندازد اما در این بلوای تقصیرها و مقصرها، بنزین‌های کم کیفیت گوی سبقت را از دیگر رقبا گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، نظر کارشناسان بر این است که بنزین تولید شده در کشور غیراستاندارد است، میزان آلایندگی هوا در اثر تولید بنزین‌های داخلی و اثرگذاری آن بر هوای داخلی بحرانی را به وجود آورده که این مسئله و هشدار را چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها بیان کرد که در همان زمان نیز برخی از موضع گیری‌ها را به وجود آورده بود.

قرار بود کمیسیون انرژی نیز در چند سال گذشته از تولید بنزین غیراستاندارد جلوگیری کند که البته گویا هنوز که هنوز است این مصوبه به صحن علنی مجلس نرسیده است.

البته با وجود تمامی تحریم‌ها و شرایط بد اقتصادی متحمل به ایران، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سیستمی که برای پالایشگاه‌ها تعریف شده و برای تولید فرآورده‌های نفتی است نه تولید بنزین، اما بنا به شرایط موجود برای خودکفایی و به این دلیل که کشور در همه زمینه‌ها استعداد تولید را داراست، از بین پالایشگاه‌های موجود شش پالایشگاه به سمت تولید بنزین سوق داده شده‌اند.

موضوعی که در ماه‌‌های اخیر در مورد بنزین تولیدی این پالایشگاه‌ها مطرح شده شائبه سرطان‌زا بودن این بنزین است که در مورد این موضوع مرکز پژوهش‌های مجلس و دیوان محاسبات مجلس مأمور شدند تا قضیه را مورد بررسی قرار داده و گزارش نهایی را به کمیسیون ارائه دهند.

هم‌زمان با تداوم آلودگی هوای کلان‌شهرها در طی هفته‌های گذشته اظهار نظر نمایندگان درباره علل آلودگی هوا در مطبوعات گسترده‌تر شده است.

اگرچه مدت زمانی پیش، سردار رویانیان به عنوان رئیس سوخت وقت بر این ادعا بود که بخاری‌ها و آبگرمکن‌ها متهمان ردیف اول آلودگی هوا هستند،‌ اما نمایندگان مجلس عمیق‌تر و منطقی‌تر به این معضل پرداخته‌اند.

به گفته برخی مسئولان عدد اکتان بنزین مصرفی در ایران 87 بوده در حالی که عدد اکتان بنزین اروپا ‌95 است و این امر بیانگر این است که تاکنون عدد اکتان بنزین مصرفی در ایران به حد استاندارد جهانی نرسیده است.

در سخنان دبیر انجمن خودروسازان در زمینه بنزین مصرف ایران عنوان شده است عدد اکتان پایین بنزین ایران، وجود ترکیب MTBE و درصد بالای گوگرد را به بنزین ساخت داخل نسبت می‌دهد و آن را عامل اصلی آلودگی هوای شهرهای پرجمعیت ایران می‌داند.

نه بنزین استاندارد داریم نه خودروی استاندارد

البته به این نکته نیز باید با توجه به سخنان ضد و نقیض مسئولان و بسیاری از کارشناسان مربوطه توجه داشت که در شرایط کنونی نه بنزین استاندارد داریم نه خودروی استاندارد، چرا که تولید بنزین مرغوب معطل ساخت خودروی باکیفیت و تولید خودروی باکیفیت معطل تولید بنزین مرغوب است.

چندی پیش یکی از مسئولان وقت شهری گفت: وقتی به تولیدکنندگان می‌گوییم چرا بنزین با کیفیت یورو 3 و 4 تولید نمی‌کنید، می‌گویند هر وقت خودرویی با این استاندارد ساختید ما هم سوخت آن را تأمین می‌کنیم.

استاندارد پایین خودروهای تولید داخل و تردد روزانه میلیون‌ها خودرو در سطح شهرهای کلان از جمله موارد دارای اهمیت در آلودگی هوای محسوب می‌شود و انتشار انواع آلاینده‌ها را تشدید کرده است.

کارشناسان محیط زیست نیز بر این عقیده هستند که سوختی که در حال حاضر در خودروها استفاده می‌شود از کیفیت و استاندارد مناسبی برخوردار نیست و به عنوان نمونه وجود 770 ppm گوگرد در گازوییل داخلی در حالی که استاندارد جهانی آن 50 ppm  است، یک فاجعه محسوب می‌شود.

اگر از بازار سیاه‌نمایی این روزها جدا شویم اما باز هم آمارها حاکی از این است که در مقایسه با کیفیت سوخت کشورهای پیشرفته، بنزین ما جایگاه مناسبی ندارد و اگر در پیشرفته‌ترین خودروهای دنیا هم سوخت بدون کیفیت و غیر استاندارد استفاده شود، علاوه بر آسیب جدی به موتور خودرو، آلودگی زیادی نیز در هوا منتشر می‌شود.

هر چند که این آلودگی‌ها امراض قلبی و ریوی را تشدید کرده و آمارهای ارائه شده اورژانس به ویژه در روزهایی که پدیده اینورژن در فصول سرد سال به وقوع می‌پیوندد گواهی بر این ادعا است.

اسماعیل کهرم، یکی از اساتید دانشگاه که دغدغه اصلی خود را مباحث زیست محیطی مطرح می‌کند نیز بر این ادعا است که غلظت آلاینده‌های هوا در آسمان بالاست و در واقع مردم سم تنفس می‌کنند و ریه‌های مردم از این حیث آسیب دیده و دامنه امراض قلبی و ریوی روز به روز در حال گسترش است و متأسفانه بسیاری از مردم بر اثر بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند.

وی همچنین تاکید کرد: آلاینده‌های زیست محیطی خودرو و بنزین که در تولید آن از بنزن 50 درصد استفاده می‌شود و 10 برابر استاندارد 5 درصدی کشورهای پیشرفته است، بسیار خطرناک و سرطان زاست.

روزانه 14 میلیون لیتر بنزین استاندارد در کشور تولید می‌شود

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: فرایند تولید بنزین مصرفی استاندارد در حال انجام است و بر این اساس روزانه 13 تا 14 میلیون لیتر بنزین استاندارد در کشور تولید می‌شود که باید این میزان به 60 میلیون لیتر در روز افزایش یابد.

محمد جواد محمدی‌زاده افزود: با توجه به اینکه در حال حاضر کمتر از یک سوم بنزین مصرفی به صورت استاندارد در کشور تولید می‌شود در نتیجه تعدادی از پالایشگاه‌های کشور مانند شازند اراک و شهید تندگویان تهران اصلاحاتی در تولید بنزین انجام دادند و در حال حاضر در زمینه تولید بنزین استاندارد مشکلی وجود ندارد.

معاون رئیس جمهور اضافه کرد: ادامه روند استانداردسازی و اصلاحات در دیگر پالایشگاه‌های کشور از جمله آبادان، بندرعباس، کرمانشاه، تبریز و اصفهان در حال انجام است که انجام این اصلاحات در برخی از پالایشگاه‌ها تا پایان امسال و در دیگر پالایشگاه‌ها تا پایان سال 92 به پایان می‌رسد.

دومینو بنزین؛ سقوط آدم‌ها

البته در حالی آلودگی هوای کلان‌شهرها در برخی از فصول سال مورد بحث و بررسی و دغدغه بسیاری از جلسات سامان‌ها و نهادهای مربوطه قرار می‌گیرد که این مسئله تا سال آینده و بروز مشکل اینورژن و آلودگی دوباره بسته شده و تنها در کارتابل اداره‌ها و مسئولان درگیر این قضیه بایگانی می‌شود تا سال دیگر باز آلایندگی جدیدی و بررسی جدیدتر، اما سال‌ها است که هیچ راه حلی برای بررسی این مشکل صورت نگرفته و هیچ گره‌گشایی نشده است.

همه ما مشکلات آلودگی هوا را می‌دانیم، اما هر سال پس از پایان آلودگی هوا این پرونده تا سال بعد بسته می‌شود.»

در این مسئله که سازمان محیط زیست کم کاری‌های بسیاری را در این زمینه انجام داده است، جای شک و به نیست و اینکه سازمان محیط زیست باید در مقابل خودروسازانی که اتومبیل غیر استاندارد تولید می‌کنند، ایستادگی کنند.

البته در شرایطی که موضوع تداوم تعطیلی‌ها به بحث مجلس و دولت تبدیل شده است، بنزین تولیدی پتروشیمی‌ها عامل تشدید آلودگی است و محصولی که به تازگی کشور را از وابستگی به خرید بنزین خارجی خودکفا ساخته است.

پس از تشدید محدودیت‌های بین‌المللی بر سر واردات بنزین، وزارت نفت در جهت تأمین بنزین مورد نیاز کشور با اجرای طرح ضربتی تولید بنزین اقدام به تولید 17 تا 20 میلیون لیتر بنزین (معادل 30 درصد نیاز داخلی) در 6 مجتمع پتروشیمی کرد.

البته جدال بر سر تقصیر کیفیت بنزین‌‌های تولیدی از جمله مباحثی است که بین مدیران پالایشگاهی که ادعایی بر زائده خوراک بنزین به پتروشیمی‌ها دارند و مدیران پتروشیمی به منظور تولید این محصولات وجود دارد.

هر چند مسئولان پتروشیمی نیز بر این ادعا هستند که با آزمایش‌های مکرر به ویژه در مرحله تفکیک سازی بنزین تولید شده در داخل کشور با کیفیت است.

تمام این سخنان ضد و نقیض و البته سرگردانی مردم برای صحه گذاشتن بر این گفته مسئولان در حالی بیان می‌شود که خبرهایی از تولید بنزین با 35 درصد متانول مطرح شد که در همان زمان نیز احمد نعمت بخش رئیس انجمن خودروسازان کشور نیز تولید بنزین دارای 35 درصد متانول را دارای خطر کوری مطرح کرد تولید این محصول خطرات بسیاری دارد.

البته نباید از این مسئله به راحتی گذشت، زیرا در صورتی که تنها 50 سی سی از این ماده متانول حتی اگر میزان کمی از این الکل در حد 50 سی سی نیز به صورت مایع خورده شود، باز هم کوری ناشی از مصرف آن قطعی است.

در مورد سمیت بنزین حاوی الکل متانول 35 درصد چند مسئله باید بررسی شود اول اینکه این الکل در صورتی که به صورت کامل بسوزد قاعدتاً دودی که از اگزوز خودرو خارج می‌شود باید حاوی دی اکسید کربن و بخار آب باشد، اما اگر به صورت ناقص بسوزد، ممکن است حاوی الکل متانول نیز باشد که این مسئله باید در آزمایشگاه‌ها بررسی شود.

سید ناصر موسوی لارگانی نیز در این زمینه با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر آلایندگی در کشور ما زیاد شده است، به خبرنگار مهر اصفهان تاکید کرد: البته از طرفی نیز کشورهایی که نفت از ایران خریداری می‌کنند و در حال حاضر به واسطه کشورهای آمریکا نفت را خریداری نمی‌کنند ادعا دارند که کیفیت نفت ایران بالا است.

وی بیان داشت: البته با توجه به کیفیت بنزین و خودکفایی اگر قرار است که بنزین را نیز در داخل تولید کنیم، باید مقداری از بنزین‌های با کیفیت را وارد کرده که با مخلوط کردن با بنزین داخلی بتوانیم آن را در سطح خوبی استفاده کنیم.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه البته بی انصافی است که همه آلایندگی موجود هوا را مربوط به بنزین تولید شده در داخل بدانیم، تصریح کرد: برخی از ریزگردها در آلایندگی موثر هستند.

وی اضافه کرد: بخشی از آلایندگی هوا را عدم کیفیت بنزین شامل می‌شود.

لارگانی با بیان اینکه در حال حاضر برای کیفیت بنزین برنامه ریزی می‌کنند که هم خودروها بنزین یورو 4 و یورو 5 را به منظور افزایش کیفیت بنزین و جلوگیری از آلایندگی استفاده کنند.

تولید سوخت‌های ناقص در پتروشیمی‌ها سبب این شده که این سوخت‌ها به راحتی از طرق ریه و پوست جذب شده و سبب بیماری‌های بسیاری شود.

به گزارش مهر، اینکه مسئولان همواره سعی بر این دارند که توپ را در میدان فلان اداره و بهمان مدیر بیندازند جای هیچ شکی نیست اما باید در نظر داشت که این مسئله دیگر افتتاح فلان طرح عمرانی و یا بهمان پروژه اقتصادی نیست که تبعات مالی و توسعه‌ای را برای شهرها و در نهایت کشور به همراه داشته باشد این مسئله مستقیم با سلامت و جان میلیون‌ها انسانی در ارتباط مستقیم است که بر این باوریم که همه مسئولان هم قسم شده‌اند تا برای پیشرفت اقتصادی و معیشتی و فرهنگی‌شان تلاش کنند و باید در این شرایط شک داشت که چطور زمانی که هیچ کس نمی‌تواند ضمان تأمین سلامتی آنها باشد چگونه دیگر مسائل معیشتی و فرهنگی را رفع می‌کنند.
...................................
گزارش: مهربان برندگی

کد خبر 1805943

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha