۱۶ بهمن ۱۳۹۱، ۹:۲۱

خاطرات شیرین انقلاب-2/

مروری بر شهادت "شهید فهمیده بندرعباسی"/روز شمار تظاهرات در بندرعباس

مروری بر شهادت "شهید فهمیده بندرعباسی"/روز شمار تظاهرات در بندرعباس

بندرعباس - خبرگزاری مهر: شهید ناصرگرجی زاده جوان 16 ساله هرمزگانی نقش مهم و تاثیرگذاری در اوج گیری تظاهرات مردمی علیه رژیم حاکم داشت این این رو او را شهید فهمیده بندرعباسی می نامند.

به گزارش خبرنگار مهر، شهید ناصر گرجی زاده معروف به صادق، نوجوان 16 ساله محصل سال دوم دبیرستان بود.

ناصر گرجی زاده در پخش اعلامیه و شعار نویسی علیه شاه بر روی دیوار تبحر خاصی داشت از این رو مدتها مامورین آگاهی شهربانی و ساواک در تعقیب و شناسایی او بودند.

سرانجام در شبی که حجت الاسلام آقای محمدی ریشهری در مسجد فاطمیه بندرعباس با حضور انبوهی از جمعیت سخنرانی می کرد، "ناصر" هنگامیه ظاهرا برای اجرای یک ماموریت انقلابی سوار بر موتورسیکلت که مرحوم کاظمی نانوا به صورت امانت در اختیارش گذاشته بود از مسجد خارج می شود،از جلو مسجد مورد شناسایی مامورین آگاهی شهربانی قرار می گیرد، به دنبال او می روند، وقتی که احساس می کند در تعقیب او هستند از قسمت شیلات، صدا و سیما و تیپ تفنگداران دریایی به سمت خارج شهر و نخل ناخدا برای رساندن کتاب و نوار و اعلامیه به دوستان فرار می کند ولی او را ناجوانمردانه به شهادت می رسانند و فورا پیکر نیمه جان او را بازدید می کنند و تعدادی اعلامیه و نوار مربوط به صدای شعارهای انقلابی مردم یزد در تظاهرات و یورش مسلحانه نیروهای رژیم و تیراندازی و کشتار مردم از او به دست می آورند و بعد جسد شهید را به بیمارستان ثریا (شریعتی فعلی) تحویل می دهند.

با توجه به محتویات جیب و لباس او نیروهای ساواک به سراغ برادرش حاج آقا متین رفته و او را مسجد فاطمیه به اداره آگاهی شهربانی می برند، تا حدود ساعت دو بعداز نصف شب از وی بازجویی و بعد آزاد می کنند و در آخر جواز دفن شهید را به عنوان یک خرابکار، برای روز بعد صادر کردند. مشروط به اینکه تشییع جنازه رسمی و عمومی نیاورند اما بر خلاف تصور رژیم مردم به محض اینکه خبردار شدند، جلوی بیمارستان جمع کردند و مراسم تدفین با تجلیل انجام گرفتند.این برنامه موج تازه ای در بیداری اقشار مختلف ایجاد کرد و طرفداران انقلاب را بیشتر کرد زیرا خبر شهادت این جوان انقلابی بازتاب کسترده ای در شهر بلکه در استان داشت.

شهید ناصرگرجی زاده در سوم اردیبهشت 1356 به شهادت رسید و در مراسم تدفین او آیت الله محمدی ریشهری ضمن تجلیل از شهید و شهادت از مردم مومن استان خواستند در صحنه باقی باشند و مقاومت کنند.

جلسات عقیدتی زیربنایی تربیت مبارزان انقلابی

در سال های 51- 52 بزرگانی چون مرحوم حاج علی مظفری، غلامعباس زائری، شهید حقانی، حجت الاسلام عباس متین و دیگر علما برنامه های عقیدتی را جهت تقویت بنیه مذهبی جوانان و تربیت مبارزان در قالب جلسات آموزش قرآن در مساجد پایه ریزی کردند جلساتی که اولین پایگاه شناسایی جوانان مبارز انقلابی به شمار می رفت. آنچه مرور می کنیم نظر تعدادی از همین جوانان انقلابی است که این جلسات نقطه آغاز مبارزه آنها بوده است.

محمد رزم می گوید:  خانواده هایمان به مرحوم حاج علی مظفری و حاج غلامعباس زائری اطمینان داشتند و ما را در جلسات قرآن ثبت نام کردند، در آن جلسات اول فقط قرآن و احکام مذهبی یاد می گرفتیم البته آیه های انقلابی بیشتر مطرح می شد بدون اینکه مستقیما راجع به رژیم حرفی بزنند و کم کم از یک کلاس 30 نفری چند نفری به جلسات خانگی دعوت می شدیم.

بعد از جلسات خانگی، اردوهای آموزشی - تفریحی هم بود. هفتگی با ماشین شخصی آقایان مظفری و ایرج کیکاووسی بچه ها را به باغ ایسین می بردند. همه این جلسات زمینه سازی بود و هر کدام از ما در مسجد محله خودمان جلسات قرآنی کوچکتر را برگزار می کردیم.

علی دانشمند هم از پرباری این جلسات چنین می گوید: برگزاری این جلسات، نماز جماعت و دعای ندبه آن زمان خیلی مهم بود به لحاظ اینکه فراگیر نبود و جوانان مشتاق می خواستند جایی باشد که اطلاعات کسب کنند هر چند در همین جلسات هم با محدودیت می رفتیم همیشه مرحوم مظفری و دیگر بزرگان تاکید داشتند که تک تک و از چند راه برویم.

اولین نماز جماعت را به امامت آیت الله انواری در مسجد قومی یزدی ها در بازار کارگزاری همراه دوستان مدرسه ام آقایان رزم، شاقول و فرج زاده رفتیم، آقای مسعود تربت هم مکبر بود، صف های منظم نمازگزاران خیلی برایم جذاب بود.

خانم قاسمی دیگر زن انقلابی از یادگیری شیوه ی اداره جلسه در دوره های آموزشی می گوید: در جلسات قرآن که در منزل آقای مظفری، رضایی و حاج آقا متین برگزار می شد و آقای نحوی مدرس ما بودند و موضوعات مذهبی - انتقادی هم مطرح می شد.

در اولین جلسه آقای سید قاسمی که از قم آمده بود به ما درس داد و بعد از دو، سه جلسه گفتند خودتان هم می توانید این جلسات را هدایت کنید و هنگامی که خودمان این جلسات را برگزار می کردیم در پایان جلسه به بیان اشتباهاتمان می پرداخت.

توران کرمی که همراه برادرانش کاظم و ناظم جزء مبارزان انقلاب بودند شروع فعالیت خود را از حضور در جلسات قرآنی می داند: فعالیت ما با آمدن افرادی مانند آقایان سید قاسمی، حیدرزاده و مرتضوی که با حضور ایشان جلسات شکل می گرفت به طور جدی آغاز شد.

روش خواندن قرآن آن موقع به صورت سنتی بود تا ما در آ« زمان با آموزش هایی که دیده بودیم قرآن را به صورت نوین و فشرده می خواندیم، ظاهرا به منظور آموزش قرآن این جلسات تشکیل می شد. اما آشنایی هر چه بیشتر ما با ظلم و ستم مهم تر بود. این کلاس ها معمولا در بالای مسجد کوفه و جلسات خصوصی تر در منزل اساتید برگزار می شد احادیثی انقلابی از ائمه را می آموختیم. آقای نحوی و حاج آقا متین نقش مهمی در برگزاری این جلسات داشتند و به صورت متداول روش های سخنرانی و خواندن قرآن را به ما آموزش می دادند.

مساجد کانون مبارزه

فعالان انقلابی مساجد را مهمترین پایگاه حرکت های انقلابی می دانند در بندرعباس هم این نقش پر رنگ تر دیده می شد و معروف ترین این کانون های مبارزه را می توان چنین نام برد: مسجد کوفه بازار روز، مسجد صاحب الزمان یزدی ها در بازار کارگزاری (مسجد علی ابن ابی طالب فعلی)، مسجد فاطمیه در چهار راه فاطمیه، مسجد شاه محمد تقی (مسجد امام)، مسجد صاحب الزمان پشت شهر، مسجد امیرالمومنین در محله 600 دستگاه، مسجد مدنی( امام سجاد (ع)) در سه راه برق، مسجد اصغریه و مسجد ابوالفضل در محله برکه گرد، مسجد پنج تن و مسجد امام حسن عسکری در محله نایبند شمالی.

روز شمار تظاهرات بندرعباس

هرمزگانی ها همراه با مردم سراسر ایران راهپیمایی های مبارزاتی خود را آغاز کردند و آنچه می خوانید برگرفته از هم صحبتی جمعی از مبارزان آن سال های بندرعباس است و بدون تردید در تمام شهرهای اطراف به ویژه میناب، رودان، بندرلنگه، هرمز، جاسک و قشم و غیره این تاریخ تکرار شده است.

مراسم چهلم حاج مصطفی خمینی از مسجد کوفه تا چهار راه مرادی

مراسم چهلم شهدای قم از مسجد کوفه تا چهارراه مرادی

مراسم چهلم شهدای تبریزاز مسجد کوفه تا مسجد فاطمیه

راهپیمایی دانش آموزان از میدان برق طرف شهربانی و آموزش و پرورش

مراسم راهپیمایی از مسجد فاطمیه تا منزل آیت الله انواری

مراسم راهپیمایی از میدان بلوکی تا صنایع فولاد

مراسم راهپیمایی جشن ملی

تظاهرات روز عاشورا از مسجد فاطمیه به طرف یسنما صحرا و ساحل 3

تظاهرات از درب آموزش و پرورش

تظاهرات روز اربعین از مسجد فاطمه به طرف میدان یادبود و به طرف بلوار صیادان

مراسم راهپیمایی اعتراض آمیز از دبیرستان ابن سینا به طرف خیابان های اصلی شهر بندرعباس

کد خبر 1806944

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha