۱۶ بهمن ۱۳۹۱، ۱۵:۴۳

در نشست "حوض نقاشی" مطرح شد:

هیچ مشکلی با حوزه هنری نداشتیم/ غیبت نگار جواهریان به دلیل تب شدید

هیچ مشکلی با حوزه هنری نداشتیم/ غیبت نگار جواهریان به دلیل تب شدید

منوچهر محمدی و مازیار میری تهیه کننده و کارگردان "حوض نقاشی" در نشست این فیلم تاکید کردند که در روند ساخت آن مشکلی با حوزه هنری در مقام سرمایه گذار نداشتند و حوزه هیچ دخل و تصرفی در اثر نداشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست پرسش و پاسخ فیلم "حوض نقاشی" صبح امروز با حضور مازیار میری کارگردان، منوچهر محمدی تهیه کنده، فرشته صدرعرفایی بازیگر، حامد محمدی نویسنده و شهیدی فرد مجری جلسه در برج میلاد برگزار شد.

در ابتدای این نشست مازیار میری کارگردان فیلم گفت: خوشحالم دوباره فرصتی شد تا در کنار شما در این جلسه حضور پیدا کنم. دو نکته را قبل از شروع جلسه عنوان می کنم خواهشم می کنم اگر ذره ای پیش شما آبرو دارم به این خواسته من توجه کنید. یکی از بهترین همکاران مان در آخرین لحظات آماده سازی فیلم تنهای مان گذاشت و داغش همراه ماست. او مسعود بهنام است.

برای شادی روح مسعود بهنام دعا کنیم

وی افزود: مرحوم بهنام خیلی دلش می خواست اینجا باشد. از صمیم قلب برای آرامش او دعا کنید و بخواهید با لبی خندان در این جلسه کنار ما باشد.

میری در ادامه عنوان کرد: همچنین دوست دارم از یک دوست خیلی خوب که از اولین روزهای کار در کنار ما بود تشکر کنم. نمی دانید این دوستی با همایون اسعدیان چه موهبتی است.

در ادامه منوچهر محمدی تهیه کننده "حوض نقاشی" گفت: امیدوارم از دیدن فیلم لذت برده باشید. عمدتاً ایده های اصلی را خود من برای یک فیلم شروع می کنم و پس از آن دوستان را دعوت می کنم. تلاش ما این است که آن چه را که باور داریم انجام دهیم.

وی ادامه داد: مجموعه دوستان خوب و حرفه ای در این پروژه با ما همکاری داشتند. امروز جای دو بازیگر فیلم که بسیار حرفه ای و متعهد هستند همچون نگار جواهریان و شهاب حسینی خالی است. این دو با تمام نگرانی ها در فکر این بودند که فیلم در مسیر درستی حرکت کند.

شهیدی فرد در ادامه به مناقشه یک سال گذشته بین حوزه هنری و ارشاد اشاره کرد و از محمدی خواست تا در این باره توضیح دهد.

منوچهر محمدی نیز در این باره توضیح داد: ما در طول سال به عنوان فیلمساز شاهد پیشنهادات مختلفی از ارگان های دولتی مانند فارابی، شهرداری و ... هستیم اما باید با این ارگان ها به یک نقطه مشترک برسیم تا فیلمی را که باور داریم بسازیم. گاهی اوقات این وجوه مشترک شکل نمی گیرد و فیلم ساخته نمی شود اما در برخی موارد این نگاه ها باعث ساخت یک اثر می شود.

وی افزود: برخی ارگان ها نگاه شان خام است ولی تعداد دیگری از آنها آگاهانه به مقوله فیلمسازی توجه می کنند. من از طرف حوزه هنری برای ساخت یک فیلم دعوت شدم، در همان ابتدا ایده های مختلفی مطرح شد اما من ایده "حوض نقاشی" را دوست داشتم و با آنها توافق کردیم.

هیچ مشکلی با حوزه هنری نداشتیم

این تهیه کننده سینما در ارتباط با دخالت حوزه هنری در ساخت این فیلم گفت: ما در زمان ساخت از طرف حوزه هنری با هیچ مشکلی در فیلمنامه و اجرا به شکلی که سفارشی باشد و یا دیدگاه خاص آنها در فیلم مطرح شود روبرو نشدیم. حتی بعد از ساخت نیز هیچ سکانسی با نظر آنها جابجا نشد.

وی تاکید کرد: آنچه مهم است فیلمساز باید وارد فرآیند خلاقانه شود تا راحت کار خود را انجام دهد. در فرآیند کار هر ایده تازه ای را با گروه در میان می گذاشتیم و حتی آنها را در جریان تغییرات قرار می دادیم. جنس ارتباط ما با مسئولان حوزه معقول، منطقی، انسانی و سازنده بود. حتی بعد از نمایش این فیلم از چند فیلمساز سینمای ایران شنیدم که عنوان کردند اگر حوزه هنری بخواهد چنین جنس کاری را بسازد ما نیز با آنها همکاری می کنیم.

در ادامه محمدی با اشاره به مناقشات یک سال گذشته در سینمای ایران عنوان کرد: مسایلی که یک سال گذشته در سینمای ایران اتفاق افتاد برای همه ما جای تاسف دارد اما ریشه این مسایل خارج از سینما است. عناصری در این مسایل دخالت می کنند تا شرایط را آشفته کنند. حرف هایی بیان می شود که آب گل آلود خواهد شد. اول وظیفه ما فیلمسازی است و بعد از آن باید به حفاظت از مرزها توجه کنیم.

یک برگ به دفتر قطور سینمای ایران اضافه کردیم

تهیه کنده "حوض نقاشی" ادامه داد: خوشبختانه شرایطی فراهم شد تا ما یک برگ به دفتر قطور سینمای نجیب ایران اضافه کنیم.

در ادامه شهیدی فرد مجری این نشست درباره عددم حضور حسینی و جواهریان گفت: همان طور که می دانید حسینی و جواهریان بازیگران متعهد و در عین حال کم گفتگو هستند. من سلام این دو عزیز را به شما دوستان می رسانم.

نگار جواهریان تب داشت که نیامد

همچنان میری نیز در این باره توضیح داد: شهاب حسینی هم اکنون سر فیلمبرداری فیلم مهشید افشارزاده است. نگار جواهریان نیز تب شدیدی داشت و نتوانست در این جلسه شرکت کند. از ظرف این دو همکار از شما عذرخواهی می کنم

فرشته صدرعرفایی دیگر بازیگر "حوض نقاشی" درباره حضور خود بیان کرد: من هم فکر می کنم جای این بازیگران عزیز خالی است. این دو بازیگری که من هم از حضور آنها و بازی شان در فیلم لذت بردم. نقش های این دو خیلی سخت بود و هر لحظه ممکن بود به ناباوری و اغراق تبدیل شود اما آنها سعی کردند با نظارت مازیار میری کار را به خوبی به سرانجام برسانند. کاش به جای من امروز آنها اینجا بودند.

وی افزود: ما برای اینکه به شخصیت های این فیلم نزدیک شویم به مرکز نگهداری عقب افتادگان ذهنی رفتیم و نمونه های واقعی را از نزدیک دیدیم. جواهریان و حسینی برای رسیدن به این نقش ها خیلی زحمت کشیدند.

در ادامه حامد محمدی نویسنده "حوض نقاشی" گفت: این فیلم برای من کار سختی بود. قرار نبود من از اول در این کار حضور داشته باشم شاید به نوعی هم شانس به من روی آورد و هم اعتماد پدرم (منوچهر محمدی) و مازیار میری باعث شد که در کنار آنها باشم. روزی من اتفاقی در دفتر حضور داشتم و وارد بحث میری و پدر شدم. در اصل درگیر کار دیگری بودم اما طبق صحبت ها به این پروژه اضافه شدم.

وی افزود: از ابتدا درباره ویژگی های این دو شخصیت هیچ تحقیقی نداشتیم و بیشتر یک ایده چند پاراگرافی بود. قرار بود یک فیلم عاشقانه بسازیم و این نگاه از اصرار مازیار میری آمد. در ادامه این نگاه عاشقانه در بستر این دو شخصیت جلو رفت. رفتن به سمت این بیماری و ویژگی های شخصیتی این دو نفر کار سختی بود.

محمدی ادامه داد: قبل از نوشتن فیلمنامه کمی شناخت نسبت به این بیماری پیدا کردم. حدود سه هفته به مرکز نگهداری این افراد می رفتیم. حتی آنجا متوجه شدم که این افراد می توانند با هم ازدواج کنند. در این رابطه نیز تحقیقات زیادی انجام دادیم. از میان حرف هایشان متوجه شدم که حتی فرزندان این افراد می توانند سالم باشند.

میری ادامه داد: من بنا ندارم درباره فیلم خیلی توضیح دهم. اگر ضعفی در آن موجود است از شما عذرخواهی می کنم اگر هم نتیجه فیلم خوب شده باز هم سپاسگزارم.

وی درباره حضور بازیگران عنوان کرد: از زمان طرح فیلمنامه ما به حضور سه بازیگران اصلی فکر کردیم. می دانستیم پیدا کردن فرزند آنها (سهیل) سخت است از این رو از همان ابتدا برای پیدا کردن این بازیگر آگهی دادیم. خوشبختانه سه بازیگر خیلی طرح ابتدایی را دوست داشتند به همین دلیل با ما همراه شدند. آنها طرح اولیه را خواندند و در پایان پس از آماده شدن نسخه نهایی با آنها وارد صحبت شدیم زیرا می خواستیم از ایده های آنها نیز کمک بگیریم.

میری ادامه داد: با کمک فرشته صدرعرفایی پیدا کردن نقش کودک راحت تر شد. بازیگران در نهایی شدن فیلمنامه خیلی کمک کردند.

وی درباره بحث تحریم اقتصادی و معضل بیکاری در فیلم عنوان کرد: من خیلی دوست دارم فیلمی بسازم که ثبت زمانه خودش باشد. اتفاقاتی در جامعه ما رخ می دهد که بیشتر روی آدم هایی فشار وارد می آورد که ما کمتر حواس مان به آنها است. آنها شرایط عاطفی سختی دارند و از طرف دیگر جامعه به آنها نیز فشار می آورد. هماهنگ کردن این شرایط برای آنها سخت می شود. من قصدم این بود فیلمی عاشقانه در شرایط سخت بسازم.

این داستان رضا و مریم در تهران سال 91 است

این کارگردان درباره نمونه های خارجی و ایرانی این فیلم گفت: قطعاً ما نیز نمونه های خارجی و ایرانی این فیلم را دیدیم اما خواستیم زندگی رضا و مریم ایرانی در تهران 91 را بسازیم. فیلم خارجی "من زن هستم" و یا حتی نمونه آی ایرانی را هم مورد دقت قرار دادیم. خوب است  فیلمسازی برای رسیدن به هدف خود، نمونه های فیلم هایی که ممکن است اثر وی به آنها شباهت داشته باشد ببیند.

در ادامه منوچهر محمدی درباره تاثیر خود در روند ساخت این فیلم گفت: هیچ جا در این فیلم تاثیر من وجود ندارد. پیش از این هم عنوان کردم فیلمسازی یک فرایندی است که از یک نقطه آغاز و ادامه می یابد. اگر این فرآیند نباشد فیلمسازی بیهوده است. برای اینکه دغدغه ما در این فیلم لطیف تر، روان تر و به سینما نزدیک تر شود گاهی نظراتم را به میری عنوان می کردم ولی تاکید نداشتم این نظرات حتماً مورد استفاده قرار بگیرد.

وی دربار دغدغه خود در سینما عنوان کرد: این دغدغه در من از فیلم "زیر نور ماه" شروع شد و در نوع های مختلف ادامه پیدا کرد. من به انسان هایی که در شرایط خاص جامعه قرار دارند و آدم هایی که ما آنها را نمی بینیم، باور و ایمان دارم. آدم های کوچکی که در لحظات دشوار می توانند اتفاقات پیرامون خود را درست کنند به طور نمونه در این فیلم تهیه یک پیتزا برای این دو شخصیت یک کار بزرگی بود این شرایطی است که ما پیرامون خود در جامعه می بینیم.

وی افزود: در جامعه افرادی هستند که سلامت کامل دارند اما باز هم ناله می کنند. دوست داشتم در فیلم هایم به شخصیت هایی بپردازم که شرایط دشوار دارند ولی با باوری که دارند از این بن بست ها خود را خلاص کنند تا انرژی درونی شان شکوفا شود.

در ادامه صدرعرفایی درباره حضور کمرنگ خود در سال های اخیر در سینمای ایران عنوان کرد: این مشکل سینمای ایران نیست شاید من مشکل دارم حقیقتاً من چند سالی است که خیلی پیشنهاد خوبی نداشته ام. فیلمنامه یک کار برایم مهم است و بعد از آن به کارگردان توجه می کنم. متاسفانه مقوله فیلمنامه نویسی در ایران ضعیف است. با توجه به سواد ناچیزم فیلمی قبول می کنم که منطق آن درست باشد و گرنه سینمای ایران از سر من هم زیاد است.

منوچهر محمدی درباره واکنش مخاطبان به این فیلم گفت: در اولین نمایش این فیلم در سینما فرهنگ جمعیت زیادی برای دیدن آمده بودند به همین دلیل اولین سانس فوق العاده فیلم برگزار شد. تا شب گذشته نیز همچنان سانس ها با استقبال روبرو بود. اگر آرای مردمی را دنبال کنید متوجه می شوید که استقبال مردم تا کنون چه شکل بوده است با این وجود اما نمی توانیم درباره اکران از حالا نظر قطعی صادر کنیم. امیدوارم برای اکران همه فیلم ها شرایط عادلانه ای پیش بیاید. واکنش مخاطبان به یک فیلم قطعاً در کار ساخت بعدی ما هم تاثیر می گذارد.

میری درباره حضور نابازیگر در این فیلم توضیح داد: من علاقمندم فیلم داستانگو بسازم. در این سینما باید از بازیگر حرفه ای استفاده شود. سخت است که در چنین فیلمی یک بازیگر حرفه ای به گونه ای بازی کند که انتظارها را برآورده کند. تا کنون بازیگر ناشناخته در فیلم های من نبوده زیرا من سینمای کلاسیک قصه گو را دنبال می کنم که یکی از ابزارهای آن بازیگر است.

محمدی در این باره افزود: ما در فیلم "بوسیدن روی ماه" از دو بازیگر تازه کار استفاده کردیم. تصور کنیم در "حوض نقاشی" در صحنه ای که پدر و مادر از برگشت بچه خود ناامید می شوند چه کسی می توانست به غیر از بازیگر حرفه ای در سکانس حمام بازی کند. قطعاً یک نابازیگر نمی توانست.

میری درباره انتخاب عنوان "حوض نقاشی" گفت: در طرحی که روزهای اول درباره آن صحبت می کردیم به این عنوان رسیدیم که برگرفته از یک شعر فولکوریک ایرانی است. بعد فکر کردیم شاید مناسب نباشد اما کم کم در دل من این عنوان جا باز کرد دیدم دیگر آن شعر لازم نیست در فیلم عنوان شود از طرف دیگر حوض نقاشی می تواند حوضی صادقانه و آبی رنگ باشد که ما احساسات مان را در آن می ریزیم.

دوربینی که بعد از ساخت فیلم از بین رفت

وی درباره صحنه پایانی فیلم افزود: ما به پایان های مختلفی فکر کردیم. کم کم به این پایان رسیدیم تا این دو شخصیت را در نقطه کوچک در داخل شهر نشان دهیم. برای این موضوع نیاز به ابزاری داشتیم که آن را تهیه کردیم گفتند برای اولین بار است که مورد استفاده قرار گرفته است و متاسفانه باید بگویم که برای آخرین بار هم شد چون این دوربین بعد از گرفتن این صحنه از بین رفت.

محمدی تهیه کننده حوض نقاشی در مورد داوری های جشنواره و توجه به این فیلم گفت: امیدوارم صادقانه این حرف من را بپذیرید که پیش از این هم تکرار کردم. داوری نهایی درباره یک اثر در گذر زمان شکل می گیرد نه با داوران یک جشنواره. اینکه چه اثری تا سال ها در ذهن می ماند و چه اثر دیگری به زودی از خاطره ها پاک می شود. به هیچوجه نگران این بحث نیستم. این جشنواره ها بهانه ای است که کنار هم بنشینیم. ممکن است برخی داوران این فیلم را بپسندند و برخی دیگر نظر متفاوتی داشته باشند.

وی افزود: من همیشه به همراهان خودم در فیلمسازی از ابتدا تذکر می دهم به خاطر حواشی که اطراف من است ممکن است در حق شما ظلم شود. این را از من ببخشید و به احترام سینما از آن بگذرید. امیدوارم جشنواره با خاطره خوش تمام شود.

میری درباره نمایش این فیلم در جشنواره گفت: اولین نمایش همیشه برای هر فیلمسازی پر از اضطراب و استرس است. برخی فیلمسازان با ژست هایی عنوان می کنند مهم نیست مخاطب چه واکنشی به فیلم ما داشته باشد اما برای من این واکنش مهم است. زمانی که با استقبال مخاطبان در نمایش های مردمی روبرو شدم این مقوله برایم جذاب تر شدم اما از دیشب دلشوره نمایش امروز را داشتم و حالا احساس می کنم بار بزرگی از روی دوشم برداشته شده است.

سری به مراکز نگهداری از کم توانان ذهنی بزنیم

وی تاکید کرد: دوستان ما برای تحقیقات این فیلمنامه به مرکز نگهداری افراد کم توان ذهنی رفتیم. بهتر است همه ما به آنها سری بزنیم. آنجا ما را فارغ می کند از این زندگی که گاهی آن را سخت یم گیریم قطعاً وقتی به این مکان مراجعه کنیم با حال خوب از آنجا بیرون می آییم زیرا می بینیم افرادی با داشتن این مشکلات چگونه زندگی می کند و از آن لذت می برند.

میری درباره شرایط فعلی سینمای ایران عنوان کرد: من فکر نمی کنم ساخت "حوض نقاشی" و همکاری من با حوزه هنری سینما را نابود کرده است. کسان دیگری هستند که این سینما را نابود می کنند و می خواهند ما را مقابل همدیگر قرار دهند. این خواسته غیرمعقولی است که من از همکارم بخواهم با این یا آن ارگان کار نکند.

حوزه هنری به دنبال سانسور کارها نیست

وی افزود: در صنف های خودساخته افرادی هستند که فیلمنامه ها را سانسور می کنند و می خواهند آن چه را که خودشان دلشان می خواهد ساخته شود. دوستانم که با آنها کار می کنند نیز برایشان احترام قائلم چون معتقدم هر فیلمسازی فیلم خودش را می سازد. ما در پی مشکلات اخیر چندیدن جلسه با دوستان در حوزه هنری صحبت کردیم تا اتفاقات به شکل دیگری بیافتد. آیا فکر کردید تمام فیلم های دیگری که ساخته می شود سرمایه اش از کجاست؟

میری ادامه داد: من کاملاً فیلم خودم را ساختم. سرمایه گذارم حوزه هنری است اما هیچگاه آنها در ساخت این فیلم دخالت نکردند به نظر من همه این اتفاقات باعث شد تا افراد مقابل هم بایستند اما من همیشه معتقدم باید با هم گفتگو کنیم تا سینما پابرجا بماند. عوامل حوض نقاشی و حوزه علاقه ای به از بین بردن سینما ندارند بلکه می خواهیم فیلمی بسازیم که حرفی برای گفتن داشته باشد.

در پایان محمدی در پاسخ به این پرسش که آیا شما با ساختن این فیلم قصد منتسب کردن یک بیانیه علیه سرمایه داری دارید، گفت: در این فیلم ما دو شخصیت را در شرایط فعلی جامعه نشان می دهیم .ما هم اکنون در شرایط تحریم اقتصادی هستیم. شما می دانید که تحریم دارویی فشار زیادی روی جامعه آورده است. از طرف دیگر گرانی و بیکاری نیز یک معضل دیگر است. من در این فیلم شعاری علیه سرمایه داری نمی دهم.

وی با اشاره به اتفاقات دیروز در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: من از اتفاق دیروز پریشان خاطر و افسرده هستم. امیدوارم مدار کشور به مدار عقلانیت و انسانیت برگردد زیرا انسان ها مهم هستند و همه در حاشیه این اشرف مخلوقات قرار دارند.

مازیار میری نیز درباره اکران این فیلم عنوان کرد: در مقوله اکران در این روزها اتفاق ناگواری رخ داده است امیدوارم روزی برنامه ریزی اکران به دست صنوف واقعی سینما بیافتد تا تصمیم گیری های عادلانه ای شکل بگیرد و این تصمیم گیری ها به دست خود اهالی سینما صورت بگیرد.

کد خبر 1808576

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha