به گزارش خبرگزاری مهر، تأثیر حضور مستشاران، کارشناسان و جاسوسان بیگانه در پیشبرد اهداف استعمارگران از دهها لشکر نظامی مجهز به جنگافزار مدرن بیشتر است. این عناصر، به واقع رکن اصلی استعمار در قرون اخیر محسوب میشوند.
تاریخ ایران قبل از انقلاب اسلامی نیز هیچگاه از گزند نفوذ این گونه عناصر بیگانه در امان نبوده و مصونیت نداشته است. در این میان انگلیسیها پیشتاز نفوذ استعماری در ایران هستند و در این ویژگی سردمدار قدرتهایی بودهاند که از دور یا نزدیک دستی بر آتش سلطهجویی و استیلاطلبی در کشور داشتهاند. دخالت آنان به ویژه در دوران قاجار و سپس پهلوی به اوج رسید و سبب اجرای طرح ها و نقشههای آنها در سیستم اداری، فرهنگی و اجتماعی ایران گردید.
به همین مناسبت و در جهت بصیرت افزایی هرچه بیشتر، مؤسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در هفتمین روز از ایام الله دهه فجر اقدام به معرفی یکی از منشورات برجسته خود که برگرفته از خاطرات آنتونی پارسونز می باشد را به علاقمندان معرفی می کند.
غرور و سقوط (ایران 1352- 1357) مؤلف: آنتونی پارسونز، مترجم: محمدصادق حسینی، اردیبهشت 1391
حافظه تاریخی ملت ایران هرگز سابقه استعماری و خیانتها و دخالتهای مستمر انگلیس در کشورمان را فراموش نمیکند. تاریخ معاصر ایران حوادث بسیار تلخی را به خود دیده که در بسیاری از آنها دولت بریتانیا نقش اصلی را ایفا نموده است.
حمایت از حرکتهای تجزیهطلبانه در نقاط مختلف و جدایی بخشهایی از خاک ایران، تأسیس و تقویت فرقههای ضالهبرای ایجاد تفرقه، تقویت حکومتهای استبدادی در ایران، حمایت از دو کودتای ننگین 1299 و 1332 که به دیکتاتوری پهلوی منجر شد، دخالت در تغییر دولتها، أخذ امتیازات ظالمانه و غارت ثروتهای ملی، و همکاری در سرکوبِ حرکتهای آزادیخواهانه و استقلالطلبانهی ملت ایران بخشی از سوابق ننگین انگلیس در ایران به شمار میرود. مروری بر این حوادث، بازخوانی تاریخ معاصر و مطالعه اسناد و مدارکِ دخالتانگلیس در ایران را ضروری مینماید.
کتاب حاضر خاطرات آنتونی پارسونز سفیر انگلیس در ایران در زمان پیروزی انقلاب اسلامی است که به شرح حوادث آن دورهی مهم تاریخ معاصر اختصاص دارد. پارسونز پنج سال از دوران فعالیت دیپلماتیک خود را در ایران گذراند. در این اثر نیز طبق سنت مألوف، شاهد مقاومت و مخالفت انگلیس در برابر انقلاب اسلامی و استقلالطلبی ملت ایران هستیم؛ بهطوری که پارسونز بارها نگرانی و مخالفت خود را از سقوط شاه و وقوع انقلاب اسلامی ابراز میکند.
نظر شما