به گزارش خبرنگار مهر، آیین اختتامیه سی و یکیمین جشنواره فیلم فجر در حالی در برج میلاد معروف به "کاخ جشنواره" برگزار شد که نوع داوریها، تقسیم جوایز بین نهادهای دولتی و حذف برخی فیلمسازان و جریانهای فیلمسازی، حرف و حدیثهای حضور یا عدم حضور رئیس جمهور و ... از جمله حاشیههای آن بود. البته اختتامیه مهمترین رویداد سینمایی کشور که 22 بهمن برگزار شد از منظرهای مختلف قابل مرور و بررسی است.
- برج میلاد شامگاه گذشته شاهد حضور علاقمندان سینما از قشرهای مختلف بود که جمعیتشان خیلی زیاد و حتی برخی افراد که نمیدانستند برای شرکت در مراسم باید کارت ویژه داشت نیز به برج آمده بودند و البته دستخالی برگشتند. شلوغی به اندازهای بود که یک ساعت قبل از شروع مراسم محوطه باز برج میلاد پر و درهای پارکینگ هم به دلیل تکمیل ظرفیت بسته شده بود.
- مسئولان کنترل کارتهای ورود به مراسم این بار به بیرون از سالن اصلی و درست روبروی درهای آسانسور در محوطه باز برج رسیده بودند و زمانی که مامور کنترل کارتها از مردم سئوال میکردند که چرا وقتی کارت ندارید به برج آمدید اغلب میگفتند به این دلیل که میخواهیم بازیگران مورد علاقه خود را ببینیم.
- مراسم با کمترین تاخیر برگزار شد؛ 25 دقیقه. از ابتدای مراسم زمزمههایی به گوش میرسید که بالاخره احمدینژاد به مراسم اختتامیه میآید تا جاییکه یکی از خبرگزاری های رسمی کشور هم از قوت گرفتن احتمال حضور وی خبر داد؛ خبری که ساعتی بعد از خروجی آنها حذف شد.
این زمزمه تا اواسط برنامه وجود داشت و به دلیل اینکه درهای سالن اصلی کاملا بسته شد و اجازه ورود و خروج داده نمیشد این احتمال قوت میگرفت ولی در نهایت رئیسجمهوری جشنواره فیلم فجر را تنها گذاشت.
- تردید درباره حضور رئیسجمهور باعث کمی بینظمی در اجرای برنامه شد و افرادی که میخواستند وارد سالن شده یا خارج شوند از اینکه از این امر ممانعت میشد ناراضی بودند و برایشان سوال داشت که دلیل این امر چیست.
- این وضعیت خیلی دوام نداشت و پس از 45 دقیقه وضعیت به حالت اول برگشت و رئیس جمهور هم به مراسم اختتامیه سی و یکمین جشنواره فیلم فجر نیامد.
- غیر از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که او هم بار مسولیت فرهنگی اش بیش از چهره سیاسی بودن اش است، هیچ یک از چهره های سیاسی یا اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس یا اعضای شورای شهر یا شهردار و ...در این مراسم حضور نداشتند این در حالی است که سالهای گذشته اختتامیه جشنواره های سینمایی با حضور برخی چهره های سیاسی چون محمدباقر قالیباف و یا حداد عادل و ...برگزار می شد. البته خیلی از چهرههای سیاسی برای تماشای فیلمها به برج آمدند ولی به اختتامیه نیامدند.
- یکی از نکات قابل توجه درباره اعلام نتایج برگزیدگان سیمرغ در مراسم دیشب این بود که اغلب جوایز به بنیاد سینمای فارابی و فیلمهای تحت حمایت سازمان سینمایی تقسیم شد و سینمای مستقل بهره کمتری از سیمرغها داشتند البته فیلمهای حوزه هنری شامل "تاج محل"، "خسته نباشید" و "حوض نقاشی" نیز تقریبا دست خالی رفتند.
- بنیاد سینمایی فارابی 8 جایزه از 19 جایزه در بخش سودای سیمرغ را به خود اختصاص داد.
به این ترتیب که سه جایزه این بنیاد به فیلم "استرداد" در بخش بهترین بازیگر مرد، بهترین فیلم و بهترین تدوین رسید.
3 جایزه برای فیلم "دربند" در بخشهای بهترین فیلمبرداری، بهترین بازی نقش مکمل زن، بهترین کارگردانی در نظر گرفته شد.
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران هم به فیلم "هیس! دختران فریاد نمی زنند" رسید.
همچنین سیمرغ بهترین جلوههای ویژه بصری به فیلم "عقاب صحرا" از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی تعلق گرفت.
- از سوی دیگر موسسه رسانههای تصویری با فیلم "برلین منفی 7" سه جایزه در بخش های بهترین صداگذاری، بهترین موسیقی و یک جایزه بهترین دستاوردهای فنی و هنری در بخش نگاه نو را دریافت کرد.
- اجرای موسیقی به آهنگسازی آریا عظیمی نژاد یکی از برنامه هایی بود که برای این مراسم ترتیب داده شده بود. این آهنگساز در اوایل اجرا کار را قطع کرد و گفت به دلیل اینکه صحبت های آقای شمقدری طولانی نشد امکان چک کامل نداشتیم برای همین چند دقیقه وقفه ایجاد خواهد شد. البته شمقدری نیز که قصد سخنرانی طولانی مدت نداشت ناگزیر شده بود سخنان خود را طولانی کند تا گروه موسیقی سازهایشان را کوک کنند و وقتی مردم با دست زدن میخواستند او سخنانش را کوتاه کند ناگزیر شد اشاره کند که منتظرست پشت صحنه آماده شوند.
- لهجه شیرین آذری رضا ناجی هنگام اعلام اولین جایزه در بخش سودای سیمرغ فضای دلنشینی ایجاد کرده بود.
- برخی از فیلمسازان که از جمله داوران نیز بودند هنگام اهدای جایزهها از این فرصت استفاده کردند و مسایل و مشکلات خود را به وزیر ارشاد گفتند. مثلا محمدرضا عرب از جمله این فیلمسازان بودند.
- یکی دیگر از نکات قابل توجه در اهدای جوایز سی و یکیمن جشنواره فیلم فجر، اهدای سیمرغ به بخش "نگاه نو" متعلق به فیلمسازان فیلم اولی بود. داوران مانی حقیقی، مسعود فراستی، مینو فرشچی، ابراهیم فیاض، محمدرضا عرب، حسین زندباف و فریدون حسنپور در نوع داوری های خود دو فیلم اولی "خسته نباشید" به کارگردانی محسن قرائی و " تاج محل" به کارگردانی دانش اقبال شاوی را در نظر نگرفته بودند.
- فیلم "خسته نباشید" در هیچ بخش کاندید نشده بود و فیلم "تاج محل" هم تنها در بخش بهترین کارگردانی نامزد شده بود. همچنین فیلم حوض نقاشی در بخش سودای سیمرغ تنها یک جایزه بخش اصلی را گرفت و البته جایزه آرای مردمی را از آن خود کرد.
- قرائت بیانیه انتقادی هیات داوران نیز که مشکلات یک سال گذشته سینما را مرور کردند از اتفاقات خاص مراسم بود.
- همچنین در بخشی از بیانیه اشاره شده بود که فیلمساز برجسته و بزرگ ما ناصر تقوایی زمانی گفت: ایرانیان آن قدر ذوق و شور قصه پردازی و فیلمسازی دارند که اگر سینما اختراع نشده بود، خودشان آن را اختراع می کردند.
- اجرای محمدرضا شهیدی فرد در مراسم اختتامیه چندان قابل قبول نبود. ولی مراسم همانطور که قول داده شده بود اصلا خستهکننده نبود و سخنرانیهای حداقلی مسئولان بهترین اتفاق دیشب بود.
- یکی از نکتههای دیگر این بود که قبل از اعلام برگزیدگان تصویر آنها روی مونیتور پخش میشد و این امر به نوعی آرا را لو میداد. این اتفاق هنگام اهدای جایزه هومن بهمنش رخ داد.
- حضور خانواده داود نژاد روی صحنه برای بردن یک سیمرغ به خانه به درخواست شهیدی فرد انجام شد که یکی از نکات جذاب این مراسم بود. یک خانواده پرجمعیت روی صحنه آمدند و یک سیمرغ را با خود بردند.
- بامزه بازی رضا عطاران هنگامی که بی دلیل روی صحنه آمد و یک سیمرغ از میان سیمرغ ها را برداشت بسیار دیدنی بود و مورد تشویق حاضران قرار گرفت.
- واکنش تماشاگران با تشویق های پی در پی شان نسبت به فیلم های کاندید شده، درباره فیلم "هیس !دختران فریاد می زنند" بیش از سایر فیلم ها بود.
- نکته آخر اینکه هنگام خروج تماشاگران از سالن، یک بسته هدیه از فیلم های ایرانی متعلق به موسسه رسانه های تصویری به آنها هدیه داده شد.
نظر شما