۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۵:۳۷

پژوهش؛ گزينه اي فراموش شده در گزينش دانشجو

پژوهش؛ گزينه اي فراموش شده در گزينش دانشجو

خبرگزاري "مهر" - گروه حوزه و دانشگاه : برگزاري آزمون سراسري ورود به دانشگاه ها بر اساس مطالب تئوري سبب شده نقش پژوهش در گزينش دانشجو بسيار كم رنگ شود. هر چند برخي از صاحبنظران گزينش پژوهش محور در دوره كارشناسي را غيرممكن مي دانند، اما معتقدند در گزينش دانشجو در دوره هاي تحصيلات تكميلي نيز پژوهش به گزينه اي فراموش شده تبديل شده است. گروه حوزه و دانشگاه "مهر"، در گفت و گو با برخي از صاحبنظران و اساتيد دانشگاه ها به بررسي اين موضوع پرداخته است كه از نظرتان مي گذرد :

معاونت پژوهشي دانشكده فني دانشگاه تهران :
امكان گزينش پژوهش‌ محور دانشجو در آزمون ورودي دانشگاه ها وجود ندارد

معاونت پژوهشي دانشكده فني دانشگاه تهران گفت: با توجه به شرايط موجود امكان گزينش پژوهش‌محور دانشجو در مقطع كارشناسي و كنكور سراسري به صورت گسترده وجود ندارد.

دكتر كمره ‌اي در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : با توجه به اينكه رقابت بايد تحت شرايط و امكانات مساوي، مشابه و يكسان باشد ‏، در حال حاضر گزينه مناسب ‌تري از كنكور موجود براي گزينش دانشجو در مقطع كارشناسي وجود ندارد و امكان گزينش پژوهش‌ محور دانشجو در مقطع كارشناسي به صورت گسترده نيست.

وي در پاسخ به نحوه گزينش دانشجو بر اساس پژوهش ‌محوري متقاضي ورود به دانشگاه افزود : اجراي اين شيوه بسيار دشوار است اما در حال حاضر نيز دانش‌ آموزان المپيادي‏، برگزيدگان جشنواره خوارزمي و پژوهشگران برگزيده دانش آموزي از امتيازات خاصي براي ورود به دانشگاه استفاده مي كنند.

معاونت پژوهشي دانشكده فني دانشگاه تهران تصريح كرد : البته مي‌ توان روندي مشابه فرايند ATP  كه در مقطع كارشناسي ارشد اجرا مي شود و در طي آن متقاضيان بر اساس آزمون تخصصي و مصاحبه پذيرش مي شوند، اجرا نمود. در پذيرش دانشجو در مقطع كارشناسي ارشد آزمون تخصصي ارزش 70 درصدي دارد و 30 درصد باقيمانده به عهده دانشگاه ها گذاشته شده است. به طوريكه دانشجويان از طريق مصاحبه،‏ بررسي پرونده، فعاليت ‌هاي پژوهشي و ... گزينش مي شوند. اين روش گزينش دانشجو مي تواند براي كنكور كارشناسي دانشگاه ها (آزمون سراسري) نيز مورد استفاده قرار گيرد ولي با مشكلات فراواني همراه خواهد بود.

استاد گروه مهندسي برق و كامپيوتر دانشكده فني دانشگاه تهران يادآور شد : بعد از ورود دانشجويان به دانشگاه، بايد آموزش مبتني بر پژوهش مورد توجه قرار گيرد. در واقع آموزشهاي دانشگاهي بايد پژوهش‌ محور باشند. در اين مرحله امكان تخصيص امكانات و شرايط يكسان به همه وجود دارد و آموزش به خوبي مي‌تواند مبتني بر پژوهش گردد. مي‌توان با حذف همپوشاني‌هاي موجود در بين دروس‌ و جايگزيني آنها با فعاليت ‌هاي پژوهشي به يك نظام آموزشي مبتني بر پژوهش دست يافت. البته مبناي پژوهشي مورد نظر براي دانشگاه ‌هاي مختلف متفاوت است و مي‌تواند جنبه‌هاي كاربردي و بنيادي داشته باشد.
 

عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران :
گزينش پژوهش محور دانشجو در آزمون ورودي دانشگاه ها به دليل كثرت داوطلبان ميسر نيست
در مقطع كاشناسي ارشد امكان گزينش پژوهش محور دانشجو را از دست داده ايم

عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران گفت : با توجه به حجم عظيم داوطلبان، تغيير نحوه كنكور سراسري در شرايط فعلي ممكن نيست، مگر آنكه تعداد دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي به حدي افزايش يابند كه بتوان داوطلبان را به نحو شايسته اي بين آن ها تقسيم كرده و آن ها را مورد آزمون هاي شفايي و كتبي و مباحثات علمي قرار داد.

دكتر گلستاني فرد در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : با توجه به حجم عظيم داوطلبان، تغيير نحوه كنكور سراسري بر اساس پژوهش محوري داوطلبان در شرايط فعلي ممكن نيست، مگر آنكه تعداد دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي به حدي افزايش يابند كه بتوان داوطلبان را به نحو شايسته اي بين آن ها تقسيم كرد. تا هر دانشگاه و موسسه داوطلبان را بر اساس آزمون هاي شفاهي، كتبي، سوابق تحصيلي و پژوهشي و مباحثات علمي مورد ارزيابي قرار دهند.

وي تصريح كرد : در آمريكا و كانادا دقيقا داوطلبان ورود به دانشگاه ها را بر اساس پژوهش محوري گزينش مي كنند. اما از آنجايي كه تعداد داوطلبان كنكور سراسري در ايران بسيار زياد است، امكان گزينش پژوهش محور در مقطع كنوني براي حدود دو ميليون نفر داوطلب وجود ندارد.

وي افزود : متاسفانه گزينش پژوهش محور كه پيش از اين در دوره هاي كارشناسي ارشد و دكتري اعمال مي شده است، امروزه به علت ترافيك بالاي داوطلبان، حتي در اين سطوح هم به خوبي قابل انجام نيست.

اين استاد دانشگاه يادآور شد : امروز كارشناسي ارشد نيز به دليل تعداد زياد داوطلبان مانند كنكور سراسري به صورت يك آزمون متمركز در آمده است و ما حتي در اين مقطع هم امكان گزينش پژوهش محور را از دست داده ايم.

دكتر گلستاني فرد تصريح كرد: تنها در مقطع دكتري است كه فعاليت ها و علاقه هاي پژوهشي دانشجويان تا حدود 40 درصد در گزينش آن ها  اعمال مي شود و اين به علت تعداد كم متقاضيان در اين پايه تحصيلي مي باشد.
 

استاد فلسفه دانشگاه پيام نور و دانشگاه آزاد :
پذيرفته شدگان كنكور سراسري، افرادي دوپينگي هستند كه بدون توجه به معيارهاي پژوهشي گزنيش مي شوند
هسته ها و مراكز پژوهشي دانشگاه ها بايد شناسايي و حمايت شوند
80 درصد پژوهش هاي دانشگاهي، پژوهش هايي سوخته هستند

استاد فلسفه دانشگاه پيام نور و دانشگاه آزاد گفت: در كشور ما پژوهش به معناي توليد علم وجود ندارد و فقط با هدف جمع آوري اطلاعات صورت مي گيرد.

دكتر معيني در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود: ما در پذيرش دانشجو در مقطع كارشناسي و كارداني فقط با يكسري شركت كننده دوپينگي مواجه هستيم كه به كرات ديده شده اين افراد بعد از ورود به دانشگاه حتي الفباي رشته خود را هم نمي دانند. در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري در بعضي از دانشگاهها به مسئله پژوهش محوري اهميت داده مي شود و پذيرش دانشجو بر مبناي مقالات علمي ترويجي و مقالات چاپ شده در مجلات آكادميك صورت مي گيرد، اما چون در اين زمينه دانشجويان كمتر فعاليتي انجام مي دهند، به اين مسئله توجه كمي مي شود.

وي در ادامه تصريح كرد : گزينش پژوهش محور دانشجو در رشته هاي مختلف مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري بايد با معيارهاي مختلفي  صورت بگيرد و براي اين منظور بايد اولويت ها و حوزه هاي خاصي مشخص و دانشجو در اين مسير سوق داده شود.

اين استاد دانشگاه يادآور شد : براي رسيدن به اهداف فوق بايد بر تعداد مقالات علمي و كيفيت آنها تاكيد شود و فعاليت هاي پژوهشي دانشجويان بر اساس اهدافي كه ارائه مي دهند، تاييد گردد. به اين صورت كه دانشجوياني كه قصد انجام فعاليت پژوهشي دارند بايد عنوان پروژه و اهداف مورد نظر خود را ارائه كنند.

عضو هيئت علمي دانشگاه پيام نور در پايان تصريح كرد: مراكز و هسته هاي پژوهشي در دانشگاهها بايد شناسايي و حمايت و براساس نيازها و چالشهاي موجود تشكيل شوند. درحال حاضر 80 درصد پژوهش هاي دانشگاهي در كشور، پژوهشهايي سوخته محسوب مي شوند كه ديگر مورد نياز جامعه نيستند. هنوز پژوهش به معناي توليد علم در ايران صورت نمي گيرد و در اين پژوهش ها فقط يك سري اطلاعات را از منابع مختلف و قديمي جمع آوري و ارائه مي شود.
 

عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران :
گزينش پژوهش محور دانشجو در مقطع كارشناسي ميسر نيست
فعاليت هاي پژوهشي در مقاطع تحصيلات تكميلي بر مبناي موضوعات تئوري انجام مي شوند

عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران گفت : با توجه به شرايط موجود در كشور، گزينش پژوهش محور دانشجو در آزمون ورودي دانشگاه ها در مقطع كارشناسي ميسر نيست.

دكتر معيني در گفت وگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، با بيان اين مطلب افزود : كم رنگ بودن پژوهش محوري در نظام آموزشي باعث كم شدن خلاقيت و نوآوري در دانشجويان دوره كارشناسي مي شود. بيشتر دانشجويان پذيرفته شده در كنكور سراسري در مقطع كارشناسي از استعداد بالا در زمينه فعاليت هاي پژوهشي برخوردار نمي باشند.

وي تصريح كرد : در مقاطع تحصيلات تكميلي نيز بيشتر فعاليت هاي پژوهشي بر مبناي موضوعات تئوري انجام مي شود.

عضو هيئت علمي دانشكده مهندسي برق دانشگاه علم و صنعت يادآور شد : پذيرش در مقطع كارشناسي كنكور سراسري نمي تواند پژوهش محور شود اما در مقطع كارشناسي ارشد بايد در راستاي توليد علم و جنبش نرم افزاري گام برداشت كه اين هدف جز با پژوهش محورشدن دانشجويان امكان پذير نخواهد شد.
 

عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس :
نبايد توليد علم و دانايي در مدرك گرايي خلاصه شود
با ترازهاي جهاني توليد علم فاصله داريم

عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس گفت: پذيرش دانشجو در كشور ما جز در مقطع دكتري در هيچ مقطعي بر اساس پژوهش محوري صورت نمي گيرد، همين امر موجب مدرك گرايي در دانشگاه ها شده است. ما نبايد اجازه دهيم توليد علم در دانشگاه ها به مدرك گرايي خلاصه شود.

دكتر مختاباد در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، افزود : در پذيرش دانشجو در مقاطع مختلف تحصيلي به فعاليت هاي پژوهشي اهميت داده نمي شود، تنها در دوره دكتري به اين امر توجه مي شود.

وي تصريح كرد: سيستم آموزشي كشور ما يك سيستم آمريكايي است كه در حوزه تئوري و عملي فعاليت مي كند.

دكتر مختاباد خاطرنشان كرد : دانشگاه هاي كشور با يك تعريف همه جانبه از علم كه شامل گزينش دانشجو، كتب و مقالات علمي و اساتيد معتبر علمي مي باشد، مواجه نيستند. كشور ما در زمينه توليد دانايي سرمايه گذاري هايي انجام داده است اما هنوز به ترازهاي جهاني توليد علم دست نيافته است.

وي افزود: اگرهدف گزينش دانشجو فقط بر مبناي كنكور باشد صرفا با عده اي از دانشجويان كه حفظياتي در ذهن دارند روبرو هستيم. البته با رقابت هاي شديدي كه در سال هاي اخير بين داوطلبان به وجود آمده است، سازمان سنجش تصميم گرفته به دانشگاه ها اجازه بدهد، در زمينه گزينش دانشجو مصاحبه هايي را صورت دهند. اين تصميم فعلا در دوره هاي تحصيلات تكميلي در حال اجراست.

اين استاد دانشگاه تربيت مدرس درخاتمه ياد آور شد : ما نبايد بگذاريم كه توليد علم و دانايي در دانشگاه ها در مدرك گرايي خلاصه شود و اين امر زماني محقق مي شود كه دانشگاه هاي كشور استانداردهاي علمي خود را بالا ببرند. همچنين براي تحقق اين امر اعضاي هيئت علمي بايد از توان علمي بالايي برخوردار باشند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز :
دانشگاه ها در لاك خود فرو رفته اند؛
پويايي دانشگاه ها در گرو حل معادله چند مجهولي ارتباط صنعت و دانشگاه است

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت: دانشگاه ها در لاك خود فرو رفته اند، حل معادله چند مجهولي ارتباط صنعت و دانشگاه تنها راه پويا شدن دانشگاه ها و فعاليت آنها در فعاليت هاي پژوهشي است.

دكتر چوبينه در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود: در دانشگاه هاي كشور، متاسفانه گزينش دانشجو بر اساس معيارهاي پژوهشي صورت نمي گيرد. اين موضوع در مقاطع بالاتر دانشگاه اهميت بيشتري پيدا مي كند.

وي تصريح كرد: متاسفانه در پايان نامه هاي كارشناسي ارشد اصلا اهداف كار تحقيقاتي مشخص نيست و اولويت هاي پژوهشي مشخصي هم براي اين بخش وجود ندارد. پژوهش هاي پايان نامه اي كاربردي نيستند و نيازي را از جامعه برطرف نمي كنند. همين ضعف سبب مي شود پايان نامه ها در كتابخانه دانشگاهها خاك بخورند و استفاده مفيدي از آنها صورت نگيرد.

اين استاد دانشگاه در ادامه افزود: هدف از ايجاد دوره هاي تحصيلات تكميلي برطرف كردن نيازهاي پژوهشي جامعه است، اين در حالي است كه جذب دانشجو در اين مقاطع نيز پژوهش محور نيست.

دكتر چوبينه خاطرنشان كرد: دانشگاه هاي كشور با محيط هاي بيرون از دانشگاه مثل بخش صنعت تعامل ندارند. دانشگاههاي ما در لاك خود فرو رفته اند. در حالي كه در كشورهاي صنعتي صنايع پروژه پژوهش را انتخاب كرده و به دانشجويان واگذار مي كنند.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پژشكي دانشگاه شيراز در پايان يادآور شد : بايد بين صنعت و بخش خصوصي و دانشگاه ها ارتباط برقرار شود. صنعت بايد متقاعد شود كه راه حل مشكلاتش در پژوهش هاي كاربردي است كه توسط دانشگاه ها اجرا مي شود. صنعت و بخش خصوصي بايد به اين باور برسند كه دانشگاه مي تواند كمك هاي موثري در جهت موفقيت آنها انجام دهد.

کد خبر 182302

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha