۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۸:۴۶

در حاشيه تحولات ازبكستان،

كريم اف و اعمال سياست مشت آهنين در ازبكستان

كريم اف و اعمال سياست مشت آهنين در ازبكستان

خبرگزاري " مهر " - سرويس بين الملل : سياست مشت آهنين اسلام كريم اف كه يكي از قدرتمندترين حكمرانان برجاي مانده از عصر اتحاد جماهير شوروي است ، وي را در مخمصه قرار داده است .

خبرگزاري فرانسه گزارش داد  اسلام كريم اف كه اكنون حكومت وي از جانب معترضان شهر آنديجان  در شرق اين كشور به مخاطره افتاده است ، در واقع يكي از مردان قدرتمند برجاي مانده از عصر اتحاد جماهير شوروي است كه  بيش از يك دهه است كه در كشور فقير ازبكستان همچنان از سياست مشت آهنين استفاده مي كند.

كريم اف 67 ساله در واقع يكي از رهبران خودكامه منطقه آسياي مركزي است كه در كشوري با جمعيني حدود 24 ميليون نفر  پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي در سال 1991 تاكنون قدرت را به دست گرفته است از مشاركت احزاب مخالف در انتخابات پارلماني ماه دسامبر جلوگيري كرد.

كريم اف كه در واقع يكي از متحدان اصلي واشنگتن در جنگ با ترور محسوب مي شود در امر سركوب روزنامه ها و جرايد مستقل و غيروابسته كه اظهارات تندي را عليه وي منتشر مي كردند ، بسيار موفق عمل كرد و همه آنها را با مجازات هاي زندان مواجه كرد.

 از طرف ديگر كريم اف با محدود كردن فعاليت هاي  حزب اسلامي "حزب التحرير"  كه به دنبال ايجاد يك دولت اسلامي در منطقه آسياي مركزي بود و با اعمال مجازات هايي نظير به زندان انداختن فعالان وابسته به آن ، عملا حزب مذكور را سركوب كرد.

اين در حالي بود كه سركوب تندروهاي مسلمان فعال در ازبكستان در نهايت به ايجاد شورش در منطقه آنديجان منجر شده و باعث شد تا  افراد مسلح در اعتراض به محاكمه 23تن از محكومين وابسته به مسلمانان تندرو ، ساختمان هاي دولتي و زندان را تحت كنترل خود در آورند كه اين درگيري نيز 50 كشته برجاي گذاشت.

 از طرف ديگر گفته مي شود كه كريم اف به خاطر شكنجه و اعمال خشونت از جانب نيروهاي پليس اين كشور، به شدت از جانب سازمان هاي مختلف مورد انتقاد و اتهام قرار گرفته است بطوريكه ديده بان حقوق بشر كه مقر آن در نيويورك است در همين خصوص خاطرنشان كرده  كه شكنجه و خشونت در حجم بسيار گسترده اي در ازبكستان وجود دارد.

به گفته منتقدان كريم اف از اين جهت مسلمانان را  سركوب مي كند تا به اين ترتيب صداي مخالفان خود را ساكت كند .

بر اساس اين گزارش كريم اف رهبر حزب كمونيست و رئيس جمهور ازبكستان در حالي در سال 1991ميلادي به عنوان رئيس جمهور اين كشور انتخاب شده و به قدرت رسيد كه گفته مي شد تمامي ناظران بر اين انتخابات نه عادل بودند و نه مستقل اما با اين حال وي در سال 1995ميلادي نيز طي رفراندمي قدرت خود را تمديد كرده و در سال 2000 ميلادي نيز بار ديگر انتخاب شد و اين درحالي است كه دوره رياست جمهوري در كشور تاجيكستان نيز از 5 سال به 7 سال تغيير يافته است.

از سوي ديگر ازبكستان يكي از كشورهاي مسلمان است كه با درنظر گرفتن وسعت ، جمعيت و منابع و موقعيت آن مي تواند به عنوان رهبر كشورهاي منطقه شناخته شود اما اين كشور تحت رهبري  سكولار كريم اف همچنان بسياري از ميراث ها و خصوصيات برجاي مانده از دوران اتحاد جماهير شوروي را حفظ كرده است .

اين در حالي است كه در زمينه سياست خارجي نيز،  ازبكستان به خاطر سياست هاي افراطي كريم اف نوعي جناح بندي وضديت را ميان اين كشور و همسايگان آن در منطقه آسياي مركزي به وجود آورده است .

از سوي ديگر گفته مي شود كه ازبكستان در چارچوب برنامه ها وسياست هاي خود در خصوص مبارزه با افراطيون به طور يكجانبه در مرزهاي خود با كشور قرقيزستان و تاجيكستان اقدام به مين گذاري كرده است و اين اقدام دولت ازبكستان منجر به مرگ بسياري از شهروندان غيرنظامي قرقيزي و تاجيك شده است .

هر چند كه اخيرا  برخي از دولت هاي منطقه كه در همسايگي ازبكستان قرار دارند نظير اوكراين ، گرجستان ، قرقيزستان سرنگون شده اند و با توجه به اين امر به نظر مي رسد كه اين امر بر ساختار سياسي ازبكستان هم تاثير گذارد ولي با اين حال كريم اف درهمين خصوص اعلام كرده است كه وي به هيچ وجه از اين موضوع نگران نخواهد بود.

كريم اف پايگاه هاي هوايي مهم خود را در نزديكي مرز افغانستان كه به منظور سرنگوني رژيم طالبان در سال 2001 ميلادي در اختيار نيروهاي آمريكايي قرار داده بود، همچنان  هم د ر اختيار آمريكايي ها قرار مي دهد.

کد خبر 183347

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha