۱۱ خرداد ۱۳۸۴، ۱۳:۱۶

در گفت و گوي اختصاصي با مهر

دكتر سيما وزيرنيا : " نقد " بدون غرض كم است / تنور داغ مباحث اجتماعي " ادبيات " را از رونق انداخت / به ناشران حق مي دهم

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : دكتر سيما وزيرنيا - نويسنده و پژوهشگر ادبيات ، گفت : طي سالهاي اخير ، شايد به خاطرداغ بودن تنور مباحث اجتماعي ، استقبال به سمت كتابهاي حوزه سياسي و اجتماعي بوده است . حتي خود من با اين حال كه حوزه مباحث ادبي فعاليت مي كنم كتابهايي در زمينه سياسي - جامعه شناسي و تحليل جامعه شناختي را خريداري و مطالعه كرده ام .

اين نويسنده و پژوهشگر ادبيات در گفت و گو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب ، افزود : نقد ادبيات داستاني ، اين سالها در كشور ما عرصه اي فعال بوده است . عرصه نقد ادبي در كشور ما ، از دو بخش مباحث تخصصي نقد - كه به ديدگاه هاي تكنيكي و براساس يك نظريه خاص مطرح مي شود - و ذوقي و تصويري - كه نقدهاي سليقه اي را در بر مي گيرد - برخوردار است .


دكتر سيما وزيرنيا تصريح كرد : به اعتقاد من ، درهردوعرصه ازحيث طرح  و امتيازدهي به داستانها تندروي شده  است ، من فكرمي كنم داستانهايي كه درمسابقات متعدد مطرح مي شوند و جايزه مي گيرند ، ازجايگاه  واقعي برخوردارنيستند و در حدي نباشند كه تا اين اندازه به آنها بها داده شود .  به اعتقاد من نقد ، فعال و در عين حال خوب و حرفه اي شده است ، اما در اين حوزه فعال ، بخش نقد تفسيري و بي ذوقي نيز وجود دارد  مانند كسي كه در يك نوشته داستان را تعريف كرده  و در مورد شخصيتهاي آن توضيح داده و اسم آن را نقد مي گذارد.

وي اضافه كرد : يك سري ازنقدها مربوط به نتايج برگزاري جشنواره ها  و مسابقات هستند كه من احساس مي كنم كه اين نقدها خيلي خالي ازغرض نيستند ،  يعني برنامه هايي است كه بعضي از اين داستانها بالا برود يعني بعضي از نقدها سليقه اي و گروه گرايي شده است.


دكتر وزيرنيا : تا چه وقت و تا چند چاپ بايد  به تصحيح متون بپردازيم ؟  تحقيق هاي ادبي هم خيلي تكراري شده و جذابيتي  براي مخاطب ندارد،  بنابراين من تا حدي به ناشران حق مي دهم  . 

اين نويسنده تصريح كرد: درحال حاضرحوزه نشرما با كم اقبالي روبرو است ، مثلا در نمايشگاه ها تمام كساني كه مراجعه مي كنند براي خريد كتاب نيامده اند و فروش عمده كتابها مربوط به موسسات دولتي است كه از شهرستانها براي خريدهاي عمده و كلان به نمايشگاه آمده اند ، استنباط من اين است كه استقبال از كتاب علي رغم اين ظاهر پررزق و برق ،  استقبال خوبي نيست. من تصور مي كنم اين ويژگي جامعه ايجاب مي كند كه مباحث اجتماعي پرطرفداراتر از مباحث ادبي باشد ، ولي مباحث ادبي  هميشه هواخواهان خود را داشته است.





دكتر وزيرنيا از زير بارنرفتن ناشران درانتشارآثار ادبي سخن گفت  و خاطرنشان ساخت : به احتمال قوي ، چون اقتضاي جامعه به سمت مسائل سياسي و اجتماعي است ،  ناشران بيشتر در اين زمينه فعاليت مي كنند . همچنين كارهاي ادبي خلاق و نو كم عرضه مي شود ، مثلا تصحيح متون ،  تا چه وقت و تا چند چاپ بايد به تصحيح متون بپردازيم ؟ تحقيق هاي ادبي هم خيلي تكراري شده و جذابيتي  براي مخاطب ندارد ،  بنابراين من تا حدي به ناشران حق مي دهم چون بايد دراين زمينه كارهاي نو و خلاق عرضه شود تا ناشران هم با استقبال به چاپ كتابهاي ادبي روي آورند .

کد خبر 185591

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha