به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، وي گفت : فيلسوفان جهان اسلام اجتماعات بشري را به مدني و غير مدني تقسيم كرده اند. در ميان اين بحث مدينه كمال مطلوب خود را نيز معرفي كردند مانند مدينه فاضله به عنوان نظام كمال مطلوب در فلسفه فارابي.
وي افزود : ابن سينا نيز در كتاب " الاشارات و التنبيهات" اجتماعات انساني را به دو دسته متمدن و متوحش تقسيم مي كند. نكته قابل توجه درباره ابن سينا اين است كه وي از روشهاي فارابي پيروي نكرد و روش ديگري را ارايه كرد.
دكتر محقق داماد تاكيد كرد : ابن سينا از انواع سياسات نيز نام برده و درباره هر كدام بحث كرده است. در نظر ابن سينا هيچ يك از نظامات سياسي زمان وي مطلوب نبوده است.
رييس گروه مطالعات اسلامي فرهنگستان علوم اظهار داشت : نخستين مطلبي كه در كتاب " الشفا " جلب توجه مي كند درباره وجود خليفه و امام و وجوب فرمانبري از آن دو است. اين عبارت يك ابهامي دارد و آن اين است كه در نظر مخاطب مقام خليفه و امامت يكي است يا خير؟ همچنين ابن سينا معتقد است كه خليفه و سنت گذار موظف است كه جانشين خود را معرفي نمايد .
دكتر محقق داماد، خردمندي و كشورداري را از نظر ابن سينا مهمترين ويژگي رييس اول دانست و گفت : جميع مردم به پيشنهادي كه نخبگان مي دهند بايد راي دهند . در اين نظر مي توان تئوري مردمسالاري ديني را اقتباس كرد و نظر ابن سينا بهترين الگوي مردمسالاري ديني خواهد بود.
وي در پايان سخنان خود به دليل كمبود وقت 12 ويژگي رييس اول از ديدگاه ملاصدرا را بر شمرد كه برخي از آنها عبارتد از : فهم و دريافت قوي ، زباني فصيح و بليغ ، دوستدار حكمت، عدم حرص بر اميال شهواني ، عظمت نفسي و دوستدار كرامت ، داراي قلبي رئوف بر خلق الله، شجاع و بخشنده .
نظر شما