به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري"مهر"، اين دستورالعمل اجرايي در اجراي ماده 8 و10 مصوبه جذب و نگهداري نيروي انساني نخبه در دستگاههاي اجرايي تصويب و ابلاغ شده است.
براساس اين دستورالعمل اجرايي، به منظور سياستگذاري و هماهنگي و راهبري و نظارت بر حسن اجراي مصوبه جذب نخبگان، كارگروه جذب و نگهداري نخبگان با تركيب رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور يا معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني اين سازمان، يكي از معاونين وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري، آموزش و پرورش و راه و ترابري، دوتن از اعضاي هيأت علمي آموزشي و پژوهشي شاغل در دانشگاهها در سطح دانشياري و بالاتر به پيشنهاد دبير شورا و تأييد معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، مديركل دفتر نظامهاي استخدامي و دبيرخانه شورا (عضو و دبير) تشكيل مي شود.
در اين دستورالعمل اجرايي وظايف اعضاي كارگروه جذب و نگهداري نخبگان، سياستگذاري، هدايت و استقرار نظام جذب نيروهاي نخبه در دستگاههاي دولتي، برنامهريزي و نظارت بر حسن اجراي مفاد مصوبه، تدوين ضوابط ايجاد و ساماندهي بانك اطلاعات و مركز آموزش نخبگان و روزآمد نمودن آن، پيشنهاد ضوابط و دستورالعملهاي مربوط به حقوق و مزايا، امور رفاهي، تسهيلات استخدامي، نظام آموزش و ارزشيابي و مسير ارتقاي شغلي عنوان شده است.
برپايه اين دستورالعمل اجرايي، تهيه و تدوين ضوابط ارزيابي عملكرد نخبگان در دستگاههاي دولتي و ارايه گزارش، دبيرخانه كارگروه در سازمان مديريت و برنامهريزي كشور و در دفتر نظامهاي استخدامي و دبيرخانه شورا خواهد بود و نحوه تشكيل جلسات و ساير ضوابط، توسط دبير پيشنهاد و به تصويب كارگروه خواهدرسيد.
در بند ديگر اين دستورالعمل اجرايي آمده است: براي ارتقا به سطوح كارشناسي ارشد، خبره و عالي موضوع تصويبنامه، 300 امـتياز بـه عـنـوان امتـياز نـخبـگان بـراي مشمولين منظور ميگردد؛ تا امكان كسب رتبه ارشد در ابتداي خدمت يا سالهاي اوليه خدمت براي اينگونه مستخدمين فراهم شود.
براساس بند ديگر اين دستورالعمل اجرايي، دبيران شوراها و كميسيونهاي تحول اداري دستگاههاي اجرايي موظفند با دريافت گزارش اقدامات انجام شده از كليه واحدهاي ذيربط، نحوه اجراي آييننامه جذب و نگهداري نيروهاي نخبه را هرشش ماه يكبار تهيه و به شوراها و كميسيونهاي تحول اداري ذيربط گزارش كنند.
نظر شما