۶ خرداد ۱۳۸۴، ۱۳:۵۹

نشاط علمي و زمينه هاي لازم براي ايجاد و توسعه آن (4)

توجه صرف به آموزش هاي تئوريك، جامعه دانشگاهي را بيمار كرده است // ايجاد انگيزه علمي در اساتيد، نشاط علمي را به دانشگاه ها باز مي گرداند

توجه صرف به آموزش هاي تئوريك، جامعه دانشگاهي را بيمار كرده است // ايجاد انگيزه علمي در اساتيد، نشاط علمي را به دانشگاه ها باز مي گرداند

رييس پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي و عضو هيئت علمي دانشگاه تهران گفت: اساتيد دانشگاه ها به دليل مشكلات معيشتي، به اجبار ساعات طولاني از زمان حضور خود در دانشگاه را صرف آموزش هاي تئوري مي كنند و كمتر به فضاي علمي زنده و پژوهشي روي مي آورند. بنابراين تا زماني كه استاد پژوهش محور نباشد و انگيزه اي براي حضور در دانشگاه نداشته باشد، جامعه علمي دانشگاه، همچنان بيمار خواهد ماند.

دكتر قره ياضي در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود: بيشتر اساتيد در دانشگاه هاي ما به كار آموزش مشغولند و براي درآمد بيشتر به تدريس تعداد واحدهاي زياد و دروس متنوع مشغول مي باشند. اين امر موجب مي شود كه فرصت محدودي براي پژوهش در اختيار آنها باشد.

وي تصريح كرد : كار پژوهشي اساتيد در واقع همان نتايج كار پژوهشي دانشجويان تحصيلات تكميلي است. گاهي مي بينيم كه اساتيد دانشگاه ها نتايج كار دانشجويان تحصيلات تكميلي خود را به نام خودشان و يا به نام دانشجو منتشر مي كنند.

اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد: دانشجو وقتي مي بيند كه استاد، به صورت روتين و تكراري به تدريس مباحثي مشغول است كه قبلا تدريس كرده و بدون اينكه استاد را در آزمايشگاه و كارگاه ديده باشند تأليفاتي را از او مي بيند، متوجه مي شود كه راه پيشرفت و ارتقا از مسير تلاش و نشاط علمي نمي باشد.

دكتر قره ياضي تصريح كرد : اگر اساتيد بر اساس فعاليت هاي پژوهشي و مطابق با دانش روز به ارائه مطالب در كلاس هاي درس بپردازند، مطمئنا در دانشجو نيز انگيزه اي فراوان ايجاد مي شود و دانشجو با رغبت به فعاليت هاي پژوهشي و آموزشي خواهد پرداخت و در واقع يك نشاط علمي در دانشگاه ايجاد مي شود.

وي در ادامه افزود : يكي از عوامل عدم وجود انگيزه و نشاط علمي در دانشگاه ها مشكلات معيشتي اساتيد دانشگاه ها مي باشد.  يكي از راه هاي موجود براي بهبود وضعيت معيشتي اساتيد دانشگاه ها، حضور آنها در پژوهشگاه ها و مراكز تحقيقاتي است. اگر اساتيد دانشگاه ها به تحقيق و پژوهش در مراكز تحقيقاتي مشغول شوند به طور حتم با بهبود وضعيت مالي آنها، توجه و علاقه آنها به حضور در كلاس هاي درس و دانشگاه ها نيز افزايش مي يابد كه به طور حتم اين حضور با انگيزه اساتيد در دانشگاه ها، نشاط علمي را به دانشگاه ها خواهد آورد.

وي تصريح كرد : با توجه به اينكه بودجه هاي پژوهشي در وزارت علوم به درستي مورد استفاده قرار نمي گيرند بهتر است اعتبارات پژوهشي از وزارت علوم قطع گردد و به جاي آن اين بودجه افزايش يافته و در اختيار پژوهشكده ها و دستگاه هاي اجرايي قرار گيرد. در ازاي اين افزايش بودجه و واگذاري بودجه هاي پژوهشي به موسسات پژوهشي و پژوهشكده ها، اين موسسات در قالب يك پيمان تحقيقاتي با توجه به نيازهاي موجود در كشور در زمينه هاي مختلف تخصصي، با دستمزد بالا از اساتيد دانشگاه ها دعوت به همكاري نمايند. در اين زمينه اساتيد هم با توجه به انگيزه مالي و اطمينان از اينكه يافته هاي پژوهشي شان مورد استفاده قرار مي گيرد، با نشاط بيشتر به تلاش علمي مشغول مي شوند و نشاط علمي به دانشگاه ها بازخواهد گشت.

وي اظهار كرد: با بالا رفتن انگيزه و نشاط علمي در ميان اساتيد دانشگاه ها، دانشجويان هم با الگو گرفتن از اساتيدشان در اين زمينه، با نشاط بيشتري، فعال تر از گذشته خواهند شد.

رييس موسسه بيوتكنولوژي كشاورزي افزود: اين روند در كشورهاي پيشرفته دنيا، به صورت اعتبارات رقابتي پژوهشي به دانشگاهياني كه فعال ترند و پروژه هاي تحقيقاتي را به انتها مي رسانند، داده مي شود.

وي تصريح كرد: با اختصاص و افزايش بودجه به موسسات پژوهشي، اين بودجه به هدر نمي رود. اين واحد هاي پژوهشي، برجسته ترين اساتيد را از دانشگاه هاي كشور انتخاب مي كنند و طي قراردادي قانوني و حقوقي با نظارت كامل بر كار اين پژوهشگران دانشگاهي، هم نياز هاي جامعه را برطرف مي كنند و هم نشاط، در دانشگاه ها را افزايش مي دهند.

دكتر بهزاد قره  ياضي در پايان خاطر نشان كرد: در حال حاضر اعتبارات پژوهشي كشور به صورت نامناسب توزيع مي شود و توجه كمتري به تحقيقات كاربردي مي شود.

کد خبر 188120

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha