۱۱ خرداد ۱۳۸۴، ۱۱:۵۵

تلويزيون كابلي- چرا و چگونه؟ نگاهي به شبكه كابلي در آن سوي مرزها

يك كارشناس رسانه اي : شبكه كابلي در كشورهاي سرمايه داري، ابزار قدرت است

فرشته ولي مراد كارشناس رسانه گفت : اگر چه شبكه كابلي قدرت انتخاب مخاطبان را براي برنامه هاي تلويزيون بالا مي برد، ولي اين ظاهر امر است. در اصل شبكه كابلي در كشورهاي سرمايه داري همچون آمريكاي شمالي در راستاي پيشبرد سياست هاي كلان شكل مي گيرد .

به گزارش خبرنگار تلويزيون مهر، عزت الله ضرغامي دراولين نشست سراسري مديران سازمان، با تبيين چشم انداز 10 ساله و استراتژي هاي 5 ساله، افق رسانه ملي را تشريح كرد.

 رئيس سازمان در اين نشست كه با حضور اعضاي شواري نظارت بر صدا وسيما 23 فروردين ماه برگزار شد با اشاره به تدوين راهبردهاي رسانه ملي مبتني بر رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب از مديريت و هدايت فرهنگ و افكار عمومي به عنوان رسالت رسانه ملي ياد كرد. وي گفت: براي دستيابي و نيل به اين رسالت و مسئوليت مهم ضروري است رسانه ملي همچون گذشته در جهت ريشه دار كردن شناخت و باور عمومي به ارزش ها و بنيان هاي فكري انقلاب و نظام اسلامي، مصونيت بخشي به جامعه به ويژه نسل جوان در مقابل با تهاجم فرهنگي و تفكرات سكولاريستي، تقويت پايگاه مردمي و كارآمدي نظام، ايجاد خود باوري ملي در افق توليد علم و نهضت نرم افزاري، ايجاد انگيزه ملي، همگرايي و همكاري عمومي در جهت تقويت اركان وحدت جامعه اسلامي با تمام توان بكوشد.

وي همچنين از تلاش رسانه ملي براي اجراي آزمايشي شبكه كابلي در 5 شهر بزرگ در برنامه ها و راهبرد آينده صدا و سيما خبرداد.

ما نيز موضوع را ه اندازي آزمايشي شبكه كابلي را مد نظر قرار داديم و با طرح سوالاتي همچون  تاسيس اين شبكه در ايران تا چه حد ضرورت دارد و سازمان صدا و سيما با توجه به چه مسائلي به اين ضرورت رسيده است؟ ماهيت اين شبكه چگونه بايد باشد؟ محدوديت هاي شبكه داخلي (نشان ندادن ساز و آلات موسيقي و ...) تا چه قابل حذف شدن در شبكه هاي داخلي است؟ و.... به سراغ 20 نفر از مديران گروه هاي فيلم وسريال، معارف، تاريخ، كارشناسان، فيلمسازان و.... رفتيم و نظرات آن ها را جويا شديم. هر يك از اين افراد نظرات متقاوتي(مثبت و منفي) ارائه دادند.

نظرهاي ارائه شده مواردي چون :  تنوع شبكه ها امري ضروري است و نياز به حمايت وژه دارد. برخي از محدوديت هايي كه در شبكه هاي داخلي سليقه اي است و نه شرعي و قانوني، در شبكه كابلي بايد حذف شود. تاسيس شبكه كابلي يك راهكار استراتژيك از سوي سازمان صدا وسيما براي پاسخگوي به نياز مخاطبان است. اين شبكه نبايد به معضل تبليغات كالا دچار شود. شبكه كابلي تيغ دولبه است. براي راه اندازي شبكه كابلي ضرورتي احساس نمي شد. تاسيس شبكه كابلي از سوي سيما معني دار نيست و ... را شامل شد .

 گفت و گو با"فرشته ولي مراد"، جامعه شناس و كارشناس رسانه با هدف كسب اطلاع  از آن سوي مرزها درباره شبكه كابلي انجام شده است .

ولي مراد در پاسخ به اين سوال كه راه اندازي شبكه كابلي در عصر تكثر و تنوع رسانه هاي جمعي در راستاي دسترسي راحت و اختيار مند مخاطبان براي برنامه هاي دلخواه است، آيا شبكه كابلي در آن سوي مرزها براي بالا بردن قدرت انتخاب مخاطبان براي برنامه ها تاسيس شده يا در جهت اهداف ديگري است؟ گفت: به ظاهر اين شبكه ها كه تعداد شان هم زياد است، قدرت انتخاب مخاطبان را بالا مي برد، ولي نكته اساسي اين است كه در اصل توليد كنندگان برنامه ها در شبكه كابلي در كشورهاي سرمايه دار همچون آمريكاي شمالي و اروپا براي پيشبرد اهداف خودشان حركت مي كنند و ساخت تمام برنامه ها نيزدر اين راستا قرار مي گيرد. به عنوان نمونه شبكه هاي بي بي سي يا سي ان ان كه بيشتر كار خبري انجام مي دهند، اخباري را پخش مي كنند كه در راستاي سياست هايي باشد كه قصد دارند در بين مردم جا بيفتد. در واقع شبكه هاي كابلي در دست توليد كنندگان ابزاري براي قدرت است، اما در داخل ايران اين شبكه چه اهدافي را قصد دارد، دنبال كند و از چه نظارتي برخوردار باشد، من اطلاعي ندارم.

وي افزود: در كشورهاي سرمايه داري براي تحليل برنامه هاي خبري يا سرگرم كننده اين شبكه ها در جهت منافع خودشان كاري را توليد مي كنند و نگاه ها در كليات يكي است، حتي اين سياست را در كشورهاي اسلامي كه نام جهان سوم را به آن اختصاص داده اند، پياده مي كنند و اين سياست در كل هماهنگ است و در اين زمينه فرهنگ سازي مي كنند. البته به اين مساله بايد اشاره كنم كه قدرت در سيستم سرمايه داري است، براي اين كه درشت نمايي از قضايا داشته باشند و آن را مورد توجه عموم مردم قرار دهند.

وي با اشاره به اين كه اين شبكه ها نيز از سوي سرمايه داران اداره مي شود، گفت: تلويزيون كيبلي يا كابل، ابزاري است در كشورهاي سرمايه داري. حال در ايران رسانه هاي جمعي كه زير نظر رهبري است در جهت نظام و رشد و اعتلاي مردم است و هدف سرمايه داري نيست، در حالي كه در كشورهاي سرمايه داري اين طور نيست. از سوي ديگر بايد اشاره كنم كه چند تا غول بزرگ سرمايه داري آن كشورها را احاطه كرده است و شبكه هاي كابلي چيزهايي را روي آنتن مي فرستند كه خودشان مي خواهند و مردم را در همان جهت هدايت مي كنند، البته اين اهداف با نظام شان هماهنگ است و اين بخش ها را به تفكر كودكان و بزرگسالان تزريق مي كنند و اين مسائل تنها در رسانه صدق پيدا نمي كند، بلكه در مدرسه و ديگر نهادهايشان چند استاندارد را براي خودشان مشخص مي كنند و بعد آن را پياده مي كنند. اگر چه شعار آزادي انتخاب و فردي را سر مي دهند، ولي در اصل اگر بخواهند روي موضوعي مانور دهند با وسائل ارتباط جمعي تعريف ها را از جزيي ترين مساله آن قدر بمباران مي كنند كه اين مسائل كاملاً جا بيفتد. به عنوان نمونه وقتي مي گويند فرد سفيد پوست، نژاد برتر است يا بايد به زن توجه شود با ساخت برنامه و فيلم هاي مختلف اين فكررا  به صورت يك ارزش برتر در مي آورند، حتي اين آموزش را از برنامه هاي كودك شروع مي كنند.

كارشناس ومجري برنامه "زنان اهل قلم" درادامه خاطر نشان ساخت: نكته جالب اين است كه اين سرمايه داران در ابتدا جامعه را از ديدگاه بمباران مي كنند و بعد ازاين كه به صورت يك سمبل در آمد، به صورت مستقيم عنوان مي كنند. به عنوان نمونه من برخوردي با يك گروه از نوجوانان ايراني در يكي از دبيرستان هاي كانادايي مشغول به تحصيل بودند، داشتم. در آن جا ادبيات را به صورت گروهي كار مي كنند. يكي از اين بچه ها مي گفت، زماني كه كتاب "بدون دخترم هرگز" منتشر شد و بعد از آن فيلمي بر اساس اين كتاب ساخته شد. در اين كتاب و فيلم اشاره شده بود كه ايراني ها مگس مي خورند، در حالي كه من هر چه به آن ها مي گفتم كه ايراني ها مگس نمي خورند، باور نمي كردند. درواقع اين كشورهاي سرمايه داري به واسطه رسانه به حدي در ذهن مردم نفوذ پيدا كرده اند كه حتي حرف هاي عنصر زنده را قبول نمي كنند و  باور ندارند.

وي با اشاره به اين كه در راس نظام،  تلويزيون هاي كابلي اهرم قدرت است و سياست هاي مركز نظام را اشاعه مي دهند، گفت: درواقع آن ها به واسطه اين شبكه هاي خوارك هاي فرهنگي خود را تزريق مي كنند و كسي نمي تواند با آن ها درگير شود. به عنوان نمونه وقتي خشونت به صورت يك فرم در مي آيد و در تمام برنامه ها اعم از كودك و بزرگسال به چشم مي خورد و  نمي توان جلوي آن را گرفت.

وي با اشاره به سخنان حضرت محمد (ص) گفت: ايشان  فرموده اند كه غل و زنجيرها به دست و پا نيست، بلكه به فكر وانديشه و آداب ورسوم است كه در وجوه آدم ها نهادينه مي شود. در واقع آن ها از طريق فكر و انديشه وارد عمل مي شوند. همچنين برنامه هاي ماهواره نيز كم كم سم را مي پاشنند و با جذاب كردن آن را دلنشين مي كنند.

ولي مراد در پاسخ به اين سوال كه آيا عامل موفقيت شبكه هاي كابلي به سرمايه داران برمي گردد كه اين شبكه ها را تحت نظارت خود دارند، يا خير، گفت:  كل نظام سياست خارجي  يك نگاه است و كل كشور توسط سرمايه داران اداره مي شود. وقتي قانوني در مجلس تصويب مي شود تمام شبكه ها سعي مي كنند در راستاي اين قانون برنامه هاي خود را هدايت كنند. در واقع در كل يكي هستند و در جزييات متفاوت. آن ها آرام آرام برنامه ريزي مي كنند و اين قانون را به جامعه تزريق مي كنند و بعد از اين كه متوجه شدند، مي توانند آن را درجامعه حاكم كنند، برنامه هاي خود را تزريق مي كنند وازطريق سوالات آن را مطرح كرده و جا مي اندازنند.

وي افزود: البته نمي دانم كه ايران با تاسيس شبكه كابلي چه قصدي دارد؟ آيا قصد دارد فيلم ها را با زبان اصلي نشان دهد يا خير؟ البته آن كشورها بر اساس سياست خود فيلم و برنامه ها را مي سازنند و زماني كه ما به طور مرتب آثار آن ها را نشان دهيم، مسلماً بايد امكانات آن را نيز فراهم كنيم، چرا كه در غير اين صورت باعث ايجاد تعارض مي شود و آن فرد را دچار سردرگمي مي كند و نمي تواند خود را با محيط هماهنگ كنند.

وي در پاسخ به اين سوال كه تاسيس شبكه كابلي در هندوستان و پاكستان نه تنها جواب نداده است، بلكه فرهنگ آن ها را تحت تاثير قرار داده است، آيا اين مشكل هم ممكن است در ايران به وجود بيايد؟ گفت: در ارتباط با اين كشورها اطلاعي ندارم، ولي كاملاً مشخص است كه با اين مشكل روبرو مي شوند، چرا كه كشورهايي همچون آمريكاي شمالي به صورت سيستمايك مسائلي را عنوان مي كنند و آن را به واسطه رسانه هاي جمعي و مدرسه در جامعه حاكم مي كنند وبه خانواده ها تعليم مي دهند. يعني اين تعريف را به حدي در ميان مردم بمباران مي كنند، كه مردم نسبت به اين مساله شرطي مي شوند و انجام مي دهند. حال زماتي كه اين برنامه ها در اين كشورها پخش مي شود، مردم با عدم امكانات روبرو مي شوند، و همين مساله منجر به اين مي شود كه فرهنگ و سطح توقعات مردم تحت تاثير قرار بگيرد. البته اين مساله يك بازي است كه از سوي كشورهاي سرمايه داري انجام مي شود و در راستاي اهداف آن ها است.

ولي مراد اشاره كرد: به عنوان نمونه اگر فردوسي براي كشورهاي سرمايه داري بود، تمام برنامه ها از جمله انيميشن، فيلم ها و ... در جهت  معرفي  اين شخصيت بود و به آن هويت مي دادند، ولي حالا ما چه كرده ايم.

وي درباره اين كه آيا مردم براي اين شبكه هاي كابلي آبونمان پرداخت مي كنند، گفت: بله، اين مبلغ ثابت است و روي اجاره خانه پرداخت مي شود. از سوي ديگر بايد اشاره كنم كه اين مبلغ بنا بر ساعات استفاده شما نيست، بلكه مبلغ ثابتي است و اين مساله به شما بر مي گردد كه تا چه حد دوست داريد از اين برنامه ها استفاده كنيد و كاملاً عمومي است.

اين كارشناس جامعه شناس در پاسخ به اين سوال كه بين اين هفتاد تا صد و بيست تا شبكه كابلي تا چه حد رقابت وجود دارد، گفت: هر كدام از ازاين شبكه ها مخاطبان خاص خودشان را دارند و در راستاي اهداف خود برنامه را مي سازنند. در واقع دركل يكي هستند و بعد هر كدام جزئي تر نگاه مي كنند.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 189012

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha