۱۵ خرداد ۱۳۸۴، ۹:۲۱

موانع موجود براي ارتقاء ديني جامعه ، بايدها و نبايدها

ارتقاء فرهنگ ديني جامعه با عزم عمومي ممكن است

ارتقاء فرهنگ ديني جامعه با عزم عمومي ممكن است

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : فرهنگ هر جامعه معرف بينش عمومي ، اعتقادات ، باورها و تفكر جامعه است ، در كشور اسلامي ايران بخشي از فرهنگ عظيم ايراني را ، فرهنگ اسلامي و ديني تشكيل مي دهد كه سطح آن گوياي شرايط كشور است .

در موقعيت فعلي ، سطح فرهنگ ديني كشور به اذعان مسئولان فرهنگي ، چندان مطلوب و رضايت بخش نيست  و مي بايست براي جلوگيري از بروز ضعفهاي بيشتر، اصلاح شرايط موجود و همچنين ارتقاء اين بخش از فرهنگ ، اقدامات مفيد و مؤثري از سوي مسئولان و حتي افراد جامعه صورت گيرد .

 لاله افتخاري ، عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در اين مورد با تأكيد بر مشكلات بسياري كه بواسطه عملكرد ضعيف دستگاههاي فرهنگي در اين عرصه وجود دارد ، كمبود اعتبار را از عوامل بروز ضعفهاي موجود اعلام كرد و گفت : در شرايط فعلي مشاركت و همكاري تمام دستگاهها مي تواند راهكاري براي رفع ضعفها و ارتقاء فرهنگ عمومي و ديني جامعه باشد . وي اعلام كرد : خوشبختانه ، عليرغم تمام ضعفهايي كه وجود دارد ، عقايد قلبي عموم مردم ايران خوب است و بخش اعظم مردم  به اصول و مباني ديني پايبند هستند .با در نظر گرفتن اينكه اعتقادات قلبي مردم به مباني و احكام اسلامي مطلوب است ، در مي يابيم كه عدم نمود و بروز اين اعتقادات قلبي ، ناشي از ضعف در عملكرد مسئولاني است كه مي توانند با برنامه ريزي هاي صحيح و اصولي ، اعتقادات عمومي را افزايش داده و آنها را در راستاي نمود و ظهور باورها تشويق كنند . 

 در همين ارتباط  و در حاليكه لاله افتخاري ، ضعف فعاليت دستگاههاي اجرايي كشور را عاملي براي ضعف فرهنگي و ديني جامعه عنوان مي كند ، حجت الاسلام سيد جلال يحيي زاده ، يكي ديگر از اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس با تأكيد بر ضرورت ارتقاء فرهنگ ديني در سطح جامعه ، گفت : علاوه بر سياستهاي كلاني كه در اين ارتباط نياز است ، تمام افراد و دستگاههاي جامعه بطور فردي و مستقل نيز مي بايست در راستاي اين هدف فعاليت داشته باشند. وي تأكيد كرد :  در اين ميان كساني كه دست اندركار نظام حكومت هستند ، در هر بخش و بدنه اي از حكومت كه قرار دارند ، بايد بيش از سايرين پايبند فرهنگ ديني ، مسائل ارزشي و مباني ديني بوده و بعنوان الگويي براي اقشار مختلف مردم ، ملاك و معيار قرار گيرند . اما آنچه كه در اين ميان اهميت دارد و نمي بايست فراموش شود اين است كه مسئولان كشوري در امور فرهنگي هرگز نبايد در اين مورد تنها به برنامه ريزي صرف اكتفا كرده و از اقدامات عملي و ارائه راهكارهاي منطقي غافل شوند . شك نيست كه در اين ميان و براي جلب اعتماد عمومي ، لازم است مسئولان خود به عنوان الگويي عيني ، نمادي از فرهنگ ديني كشور باشند .

 حجت الاسلام عباسعلي اختري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي ، وظيفه مسئولان را در اين ارتباط بسيار حساس اعلام و تأكيد كرد : براي ارتقاء فرهنگ عمومي و ديني جامعه ، مي بايست خداوند متعال ، معيار تمام تصميم گيري ها و اعمال انسانها قرار گيرد ، در واقع انسانها بايد در تمام مراحل زندگي ، توجه خاصي به خداوند داشته باشند . وي با اشاره به اينكه ارتقاء جامعه وقتي است كه امت ما رشد واقعي پيدا كنند ، گفت : امت بايد با معيارهاي خدايي كه معيار اصيل و  كامل است بخوبي آشنا باشد و در اين راه مسئولان مي بايست تلاش كرده و در كنار ارائه اين آشنايي ، در راستاي افزايش علم مردم نيز فعاليت كنند ، چرا كه مردم عالم ، در جستجوي حقايق موفقتر بوده  و راه كمال را بخوبي مي يابند .

توسعه فرهنگي با عمل به دستورات دين مبين اسلام محقق مي شود

سيد محمود دولت آبادي

سيد محمود حسيني دولت آبادي يكي ديگر از اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس با اشاره به اينكه بيان حقايق ديني بصورت صريح و شفاف از جمله مهمترين عوامل براي جلب اعتماد و ارتقاء فرهنگ عمومي و ديني جامعه است ، گفت : در اين راستا كميسيون فرهنگي تلاش مي كند تا به شيوه هايي صحيح ، فرهنگ جامعه را به سمت عمل به دستورات و قوانين ديني و اسلامي سوق دهد . وي در مورد نقش كميسيون فرهنگي مجلس در اين ارتباط گفت : كميسيون با طرحها و مصوبات خود در تلاش است تا روح ناب اسلام را در بطن و كالبد جامعه تزريق كرده و اين مقوله را در قالب قانون ، جزئي از زندگي مردم كند .عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر اينكه مي بايست احكام و فرهنگ اسلام بخوبي در سطح جامعه پياده شود ، گفت : به موازات اين اقدامات ، لازم است با بيان حقايق احكام دين مبين اسلام ، جامعه را تشويق كنيم تا بر پايه اين احكام  زندگي سالم و سعادتمندانه اي داشته باشند .

 توسعه فرهنگي مستلزم توسعه ديني است

غلامرضا ميرزايي

غلامرضا ميرزايي عضو كميسيون فرهنگي مجلس نيز در همين رابطه با تأكيد بر اينكه براي رشد و ارتقاء فرهنگ ديني و عمومي جامعه نمي توان به طرح و مصوبه اكتفا كرد ، گفت : تحقق اين هدف نيازمند حركت كلي و جمعي تمام دستگاههاي كشور است . عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر اينكه فعاليت در زمينه تبليغ دين تنها به دستگاههاي مشخص مربوط نمي شود ، اين رسالت را وظيفه تمام دستگاههاي كشور اعلام كرد و يادآورشد : ارتقاء فرهنگ ديني و عمومي جامعه ، يك حركت جمعي و نظام مند است ، در واقع بحث فرهنگ را بايد وسيعتر از اقدام دستگاههاي مشخص كشور ديد .
ميرزايي تصريح كرد : در راستاي تحقق اين هدف ، تمام نهادها و سازمانها مي بايست ضمن فعاليت اجرايي خود ، سمت و سويي فرهنگي داشته باشند ، بنابراين براي ارتقاء فرهنگ ديني و عمومي جامعه نمي توان به طرح و مصوبه اكتفا كرد ، بلكه مي بايست به صورت يك حركت كلي و جمعي در اين زمينه فعاليت كرده و در قالب برنامه كلان و در راستاي چشم انداز 20 ساله ، به موضوع فوق پرداخته شود .

 با توجه به اعتقادات موجود و اظهار نظرهايي كه شد ، توسعه فرهنگي كشور ، بدون توسعه ديني ممكن نيست ، ضعف فرهنگ ديني در جامعه اسلامي ، ضعفي بزرگ محسوب مي شود كه مي بايست در جهت رفع آن تلاشهاي لازم صورت گيرد . البته شك نيست كه علي رغم ضعيف بودن سطح فرهنگ ديني جامعه ، با توجه به زيرساختها و پايه هاي فكري قوي عموم مردم ، با كمي تلاش و برنامه ريزي هاي دقيق و كارشناسي شده ، مي توان در راستاي ارتقاء اين سطح موفق عمل كرد .در شرايط فعلي ، فرهنگ ديني مردم ، هر چند مطلوب نيست ، اما قابل قبول است ، اما مسئولان بايد براي حفظ اين شرايط و تعميق و گسترش آن اقدامات مؤثر و سازنده اي داشته باشند ، چرا كه در صورت كم توجهي  و يا بي توجهي ، نتايجي ايجاد مي شود كه غير قابل جبران خواهد بود .

کد خبر 190997

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha