ماماها به عنوان زحمتكش ترين و در عين حال دلسوزترين قشر جامعه پزشكي همواره با محروميت هاي متعددي مواجه بوده و هستند. به طوري كه گفته مي شود نرخ بيكاري در بين ماماها به مراتب بيشتر از ساير تخصص هاي پزشكي است.
اما با تمام اين تفاسير و همه تلاشها و دلسوزي هايي كه از سوي ماماها در راه خدمت رساني به جامعه پزشكي صورت مي گيرد، هنوز شاهد نواقص و ضعف هايي در عملكرد برخي ازآنها هستيم.
بر اساس شنيده ها اين وضعيت اخيرا در بخش زايمان بيمارستان ميلاد به شدت افزايش يافته ، به طوري كه گفته مي شود تا كنون چندين نوزاد سالم پس از عمل زايمان توسط ماماهاي خانم، بنا به دلايل عديده دچار نقص عضو شده اند.
يك خانم كه حدود يك ماه پيش با هزار آرزو و اميد تنها دخترش را براي زايمان به بيمارستان ميلاد برده بود، مي گويد: زايمان دخترم طبيعي بود و خوشبختانه خداوند نوزاد سالمي را به ما عطا كرد، اما نمي دانيم چه شد كه دست نوزاد بعد از زايمان دچار افتادگي شد.
وي ادامه مي دهد: دو روز بعد نوزاد را به يك پزشك متخصص نوزاد نشان داديم و او گفت اين اتفاق به هنگام انجام عمل زايمان و به دليل عدم رعايت اصول درست پزشكي حادث شده است.
خانم ديگري كه تنها كودك خودش را در بيمارستان ميلاد به دنيا آورده، در حال حاضر چند ماهي است كه او را به دليل نقص عضو دستش به كاردرماني مي برد.
او مي گويد: الآن چند ماه است كه كارم شده خون دل خوردن و گريه كردن، چون خداوند فرزند سالمي به ما اعطا كرد كه بنده خدا نتوانست او را سالم به دنيا بياورد و حالا دست كودكم دچار مشكل شده و هيچ حركتي ندارد.
اين خانم مي گويد: موضوع را از طريق مراجع قضايي و كميسيون پزشكي دنبال كرده ام و ماماي مربوطه بزودي بايد در دادگاه حاضر شود و در خصوص قصور خودش توضيح بدهد.
او ضمن گلايه از مديريت بيمارستان ميلاد و عدم حضور ماماهاي مجرب و كاركشته ، مي گويد: وقتي دست فرزندم را به پزشك نشان دادم به من گفت علت بروز چنين مشكلي باز مي گردد به عدم تبحر و مهارت ماما كه نمي بايست زايمان را با توجه به وزن زياد نوزاد به صورت طبيعي انجام دهد.
بيمارستان ميلاد به عنوان يكي از مراكز درماني زير مجموعه سازمان تامين اجتماعي با استقبال زيادي از طرف بيمه شدگان مواجه شده و همه روزه تعدادي زيادي از بيماران به اين بيمارستان مراجعه مي كنند به اين اميد كه رسيدگي در اين مركز به مراتب بهتر از ساير مراكز درماني تامين اجتماعي است.
از سوي ديگر گفته مي شود آمار سزارين در طول 20 سال گذشته از 10 درصد مطابق با استاندارد جهاني به 60 درصد افزايش يافته و متاسفانه در صورت ادامه اين روند يعني استفاده نكردن از ماماها و عدم آموزش صحيح به مردم اين ميزان به 100 درصد مي رسد. اين در حالي است كه بر اساس آمار وزارت بهداشت 35 درصد زايمان ها در كشور به صورت سزارين بوده كه 90 درصد آن در شهرها و در بيمارستان هاي خصوصي انجام مي شود. اما آمار واقعي حكايت از انجام 50 تا 60 درصد زايمان ها به صورت سزارين دارد.
اما دبير جمعيت علمي مامايي ضممن انتقاد از جايگاه ماماها در سيستم ارجاع كه قرار است بزودي در كشور به صورت سراسري اجرا شود، مي گويد: متاسفانه جايگاه ماماها مشخص نبوده و آنها در اين سيستم ناديده گرفته شده اند.
هم اكنون 18هزار ماما در كشور در مقطع كارشناسي و بالاتر داريم كه بهترين آموزشها را فرا گرفته و بازخورد مثبت به لحاظ ارائه خدمات بهداشتي با كيفيت از سوي ماماهايي كه به خارج از كشور اعزام شده اند، نشان از توان بالاي اين ماماهاي ايراني دارد اما از اين توان در كشور استفاده نمي شود.
تعداد فارغ التحصيلان مامايي و عدم زمينه مناسب براي اشتغال آنها موجب شده فارغ التحصيلان اين رشته در صدر گروه پيراپزشكي قرار بگيرند، به گونه اي كه امروزه اغلب فارغ التحصيلان گروه هاي پزشكي و پيراپزشكي جوياي كار را ماماها تشكيل مي دهند.
نظر شما