به گزارش گروه حوزه و دانشگاه "مهر" دكتر علي جزايري قره باغ عضو هيات علمي پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاد دانشگاهي با اعلام اين خبر گفت: با ساخت اين دستگاه كه به كوره ذوب القايي مجهز نمي باشد، نخستين آزمايشگاه انجماد سريع در كشور نيز در اين مركز تحقيقاتي راه اندازي شد.
وي با بيان اينكه دستگاه "چرخ مذاب تحت خلاء بالا" با تلاش پژوهشگران اين مركز و با استفاده از قابليت هاي مجموعه جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف و داخل كشور ساخته و به بهره برداري رسيد، افزود: اين دستگاه براي تهيه نوارها و تسمه هاي فلزي يا ضخامت چند ده ميكرومتر به طور مستقيم و در يك مرحله از مذاب از جمله براي تهيه نوارهاي مغناطيسي نرم آمورف از آلياژهاي پايه كبالت و نيكل و نيز نوارهاي آلياژي با ساختار نانو كريستالي كاربرد دارد.
مدير گروه پژوهشي مهندسي متالورژي پژوهشكده توسعه تكنولوژي همچنين درباره خواص محصولات انجماد سريع يافته با اين روش گفت: انجماد سريع تاثيرات قابل ملاحظه اي براي خواص مغناطيسي مورد انتظار از الياژهاي مغناطيسي نرم مي گذارد.
دكتر جزايري افزود: گروه پژوهشي متالورژي در حال حاضر با استفاده از اين دستگاه نوارهاي مغناطيسي نرم آمورف را در مقياس تحقيقاتي تهيه مي كند.
بر اساس اين گزارش، نوارهاي مغناطيسي كه به روش چرخش مذاب و تحت محيط گاز آرگون توليد مي شوند، در هسته ترانسفورماتورهاي با فركانس بالا، التقاء كننده ها، موتورها و ژنراتورها، حسگرهاي مغناطيسي و سيستم هاي حفاظت الكترومغناطيسي كالا كاربرد دارد.
دكتر جزايري قره باغ به فرآيند انجماد سريع به روش چرخش مذاب و نحوه توليد نوارهاي مغناطيسي با استفاده از اين روش اشاره كرد و گفت: فرايند چرخش مذاب روشي براي انجماد سريع آلياژهاي فلزي مي باشد كه در آن فلز مذاب به طور مستقيم به نوارهايي با ضخامت 10 تا 100 ميكرومتر و عرض معادل يك تا صد ميلي متر تبديل مي شود. در اين فرايند سرعت سرد شدن مذاب بين 100 هزار تا يك ميليون درجه سانتيگراد در ثانيه است كه هزار برابر بيشتر از سرعت سرد شدن در روشهاي متداول ريخته گري است.
وي در اين باره افزود: انجماد سريع باعث يكنواختي و ظريف تر شدن ساختار كريستالي شده و در برخي آلياژها منجر به تشكيل ساختارهاي آمورف (بدون ساختار كريستالي) و نانو كريستالي مي شود. مواد فناوري شده با اين تكنولوژي داراي خواص ويژه و منحصر به فردي هستند كه با روشهاي متداول توليد نمي توان به آنها دست يافت.
گفتني است، توليد نوارهاي مغناطيسي نرم با استفاده از روش چرخش مذاب هم اكنون توجه بسياري از سازندگان مواد مغناطيسي نرم مغروب را به خود جلب كرده است و با دست يابي پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاد دانشگاهي به فناوري ساخت و توليد اين نوارها اميد مي رود با تامين بودجه كافي، تحقيقات بر روي آلياژهاي مختلف براي كاربردهاي ديگر ادامه يابد.
نظر شما