۲۲ خرداد ۱۳۸۴، ۹:۰۸

مجموعه گزارشهاي خبرگزاري "مهر " از دغدغه اي به نام غني سازي اوقات فراغت ( 1 )

تابستان پر خطر از راه رسيد ، برنامه اي براي اوقات فراغت جوانان نيست

تابستان پر خطر از راه رسيد ، برنامه اي براي اوقات فراغت جوانان نيست

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - تابستان امسال هم همچون سالهاي گذشته از راه رسيد تا ميليونها دانش آموز و دانشجو روزهاي به اصطلاح سه ماه تعطيلي را فارغ از كتاب و درس و امتحان پشت سر بگذارند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر متاسفانه هيچگاه نخواسته ايم باور كنيم كه روزها و ايام غير قابل بازگشت عمر، ارزش طلايي دارند كه اگر به نحو احسن از اين ايام و اوقات استفاده نكنيم، به همان نقطه اي خواهيم رسيد كه ديگر هيچ راه برگشتي ندارد.

گذران ايام تابستان به ويژه براي دانش آموزان و دانشجويان كه حدود يك سوم جمعيت كشورمان را به خود اختصاص داده اند، همواره در لابه لاي صحبت ها و برنامه هاي نوشتاري متوليان امر مكرر شنيده و ديده مي شود. امام اينكه آيا اين صحبت ها به منصه ظهور مي رسند، سئوالي است كه همواره ذهن همگان را به خود اشغال كرده است.زيرا قبل از شروع از فصل تابستان و در حين گذران امتحانات آخر سال، مسئولان و متوليان امر با جمع كردن خبرنگاران و اصحاب جرايد به دور ميز خود، برنامه هايي را همراه با تخصيص اعتبارات مورد نظر ارايه مي دهند كه همگان باورشان مي شود كه امسال حتما بچه ها ايام تعطيل شان را به بطالت هدر نخواهند داد و...

در هر حال تابستان امسال هم از راه رسيد، هرچند براي اغلب دانش آموزان تعطيلات از مدتها قبل و به دنبال پايان امتحانات آخر سال تحصيلي آغاز شده است. اما همواره ما منتظر هستيم كه تيرماه از راه برسد و آنگاه برنامه هايي را كه تدارك ديده ايم، استارت بزنيم. بنابراين سازمانهاي متولي در امر گذران اوقات فراغت در حال تدارك و تنظيم برنامه ها هستند كه از چند روز ديگر آنها را به مرحله اجرا در بياورند تا بتوانند تعدادي هر چند ناچيز از جمعيت دانش آموزي و شايد هم دانشجويي را در طول سه ماه تعطيلي خشنود سازند!

 به گزارش مهر اما آنچه واضح به نظر مي رسد و همگان نيز بر آن واقف هستيم، همان تعداد نوجوان و جواني است كه از حداقل امكانات دستگاهها و نهادهاي فرهنگي و اجتماعي براي گذران اوقات فراغت شان بهره مند مي شوند. لذا مابقي جمعيت چند ميليوني دانش آموزان و دانشجويان، هيچگاه نمي توانند در اين قبيل برنامه هاي تدارك ديده شده شركت كنند و در نهايت مي توان چنين ادعا كرد كه آنها مي توانند براي خود آزاد و رها باشند.

به اعتقاد كارشناسان مسائل اجتماعي ، اوقات فراغت زمان باقي مانده پس از كار روزانه است و فرد به هنگام آسودگي با شوق و رغبت اقدام به تفريحات ، سرگرميها و توسعه آگاهيها و فعاليتهاي مفرح جهت رفع خستگي مي كند. در واقع اوقات فراغت زمينه ساز ايجاد نبوغ درنوجوانان و بهترين زمان براي يادگيري مهارتهاي اجتماعي و توجه به خواسته ها و نيازهاي فرهنگي آنها شامل موضوعات زندگي ، فردي و اجتماعي اعم از فعاليتهاي هنري ، علمي ، اجتماعي ، ورزشي و مذهبي است. روزهاي پرنشاط تابستان از راه مي رسد و مباحث هميشگي و پر دغدغه اوقات فراغت مطرح مي شود ، مراكز مختلف كه متولي و برنامه ريز اصلي غني سازي اوقات فرهنگي هنري نوجوانان و جوانان هستند براي پر كردن اين حجم عظيم از ساعات فراغت نياز به برنامه ريزي دقيق و جدي دارند و تابستان زمان مناسبي براي شكوفا شدن خلاقيت و نوآوري است و به درستي كه اين ايام بايد متناسب با استعدادها و خواسته هاي مخاطبين برنامه ريزي شود...

اما متاسفانه بايد به اين واقعيت اذعان داشت كه نتايج بررسي ها و تحقيقات نشان مي دهد كه 1/47 درصد از جوانان در حد بسيار كم و 12 درصد آنها به هيچ عنوان از برنامه هاي اوقات فراغت رضايت ندارند و در بين استانهاي مختلف كشور جوانان تهراني برنامه هاي اوقات فراغت را بسيار ضعيف ارزيابي كرده اند.

به گفته يك كارشناس مسائل اجتماعي، در بسياري از كشورهاي دنيا برنامه ريزي مدون براي گذران اوقات فراغت در اولويت رئوس برنامه هاي آنان قرار دارد و البته اين برنامه ريزي ها مختص زمان خاصي همچون تعطيلات سه ماهه فصل تابستان نيست.

آمارها نشان مي دهد 85 درصد جامعه ايران كه جزو قشر متوسط هستند به دليل كمبود درآمد و وضعيت مالي نامناسب عملا امكان برنامه ريزي حتي محدود را نيز براي اوقات فراغت فرزندان خود ندارند.

 به گزارش مهرهمچنين بررسي ها نشان مي دهد طي سال گذشته از بين جوانان سنين 15تا 29سال فقط 1/32 درصد جوانان از برنامه هاي اوقات فراغت استفاده كرده اند. اين در حالي است كه بيشترين استفاده كنندگان از برنامه هاي فراغتي در استان خراسان با 5/41 درصد و  كمترين آنها مربوط به آذربايجان شرقي با 1/76 درصد بوده است.

با وجود اينكه بيشترين امكانات و سرمايه ها در پايتخت متمركز شده و شايد بيشترين توجه نيز بر اين نقطه از كشور باشد، اما نتايج پژوهشها و تحقيقات نشان مي دهد كه قريب به 75 درصد جوانان تهراني از وضعيت گذران اوقات فراغت خود ابراز نارضايتي مي كنند و معتقدند كه مسئولان با نگاهي تبعيض آميز به مقوله اوقات فراغت نگاه مي كنند.

رييس كميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي شهر تهران ضمن هشدار به افزايش آسيب هاي اجتماعي به دليل عدم ارايه برنامه هاي تفريحي و فراغتي مناسب، مي گويد: متوليان امر اگر فضا و امكانات سالم براي اوقات فراغت جوانان فراهم نكنند نسل جوان خودش فضا فراهم مي كند و همين مساله به شكل گيري جريانات محفلي منجر شده و تبعات جبران ناپذيري به دنبال دارد.

از سوي ديگر علاوه بر نبود برنامه هاي موفق جهت غني سازي اوقات فراغت نوجوانان و جوانان اين مرز و بوم، متاسفانه برخي از والدين نسبت به رفت و آمد و اشتغال موقت فرزندان خود بي اعتنا و بي اهميت هستند كه همين مساله موجب مي شود شاهد حضور اين بچه ها در محافل افراد ناهنجار باشيم.

واقعيت اين است كه در طول تابستان آمار بزه و رفتارهاي ناهنجار اجتماعي در بين قشر جوان افزايش مي يابد كه اين مساله نشات گرفته از نبود برنامه براي غني سازي اوقات بيكاري است. به طوري كه همنشيني با دوستان ناباب و حضور در برنامه هاي محفلي آنها، به بروز ناهنجاري كمك مي كند و در نهايت برخي از جوانان را در دام خود گرفتار مي سازد و اين مساله باعث مي شود كه او قيد ادامه تحصيل را بزند و به دنبال كسب درآمدهاي كاذب و نامشروع براي خود باشد.

بنابراين در وهله اول، مسئوليت والدين به مراتب دشوارتر از سايرين به نظر مي رسد، چراكه اگر آنها بتوانند با فرزندان خود يك رابطه كاملا دو جانبه و نزديك برقرار سازند، خواهند توانست بر تمامي مشكلات فائق آمده و از تشديد معضلات و ناهنجاري هاي اجتماعي بكاهند و باعث شوند فرزند يا فرزندان شان 90 روز بدون بحران و دلهره را پشت سر بگذارند...

 

 

کد خبر 193697

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha