۲۸ خرداد ۱۳۸۴، ۷:۳۲

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر - امروز شنبه بيست و هشتم خرداد سال 1384 هجري شمسي مقارن است با يازدهم جمادي الاول سال 1426 هجري قمري و برابر است با هجدهم ژوئن 2005 ميلادي .

تولد ابوعلي سينا :
درچنين روزي درسال 370 ه ق بنا به روايتي شيخ الرييس دانشمند بزرگ جهان اسلام ابوعلي سينا به دنيا آمد .


ابوعلي حسين ابن عبد الله ، معروف به شيخ الرييس پزشك، رياضيدان ، فيلسوف ومنجم ايراني درسال 370 ه ق درخرمثين از توابع بخارا به دنيا آمد . وي در هجده سالگي    چنانكه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربيست و يك سالگي دست يه تاليف و تصنيف زد . در بيست و دو سالگي پدرش در گذشت و ابن سينا متصدي شغل او شد . او بعد ها به علت  نابساماني اوضاع سياسي بخارا ، اين شهر را ترك گفت  و به گرگانج  نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوي همان هنگام از او خواست كه به غزنه رود اما بوعلي خواسته او را نپذيرفت . ابن سينا در بازگشت به گرگان با ابو عبيد جوزجاني آشنا شد و هم در اين سفر كتاب المختصر الاوسط ، كتاب المبدا والمعاد و مقداري از كتب قانون و نجات را تاليف كرد .حكيم  ابو علي  سينا در حدود 405 ه ق به ري رفت و در اوايل سال بعد به قزوين عزيمت كرد و از آنجا با سفر به همدان در اين شهر  رحل اقامت گزيد و نه سال در آن شهر ساكن بود تا اينكه در ميان ديلميان به وزارت رسيد . بر اثر سعايت معاندان شيخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در اين مدت چند كتاب و رساله مهم تاليف كرد . ابن سينا تا آخر به در خدمت علاء الدوله كاكويه بود تا آنكه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پيكر او در همدان  مدفون است . در مشرق زمين فلسفه يوناني هيچگاه مفسري با عمق و دقت ابن سينا نداشته است . وي  آراي  آنان را با نظرات يكتا پرستي اسلام در هم مي  آميخت و به اين طريق در فلسفه مشا مباحثي آورد كه در اصل يوناني آن سابقه اي نداشته است . او در حوزه علم طبابت نيز استادي حاذق و طبيبي عالم بود به گونه ا ي كه بسياري از بيماري هاي صعب العلاج آن دوران را درمان مي كرد . وي  در حوزه نجوم و رياضي نيز صاحب راي است .

تولد خواجه نصير طوسي :


خواجه نصير الدين طوسي در يازدهم جمادي الاول سال 597 ه ق ديده به جهان گشود . نامش را محمد گذاردند و بعدها به  القابي نظير نصير الدين ، محقق  طوسي ، استاد البشر و خواجه شهرت يافت . وي پس از فراگيري مقدمات  علوم در شهر طوس ،  در نزد نورالدين علي بن محمد شيعي به فراگيري علوم مختلف پرداخت . محمد  در شهر طوس به نزد استادش نصير الدين عبد الله بن حمزه لباس مقدس عالمان دين را به تن كرد و بعدها توانست كتاب قانون ابن سينا را نزد قطب الدين مصري شافعي بياموزد . وي پس از آن به ري شتافت و با دانشوران بزرگي چون ميثم بن علي ميثم بحراني محشور شد  . او سپس  به عراق رفت و در آنجا به تكميل يافته هاي علمي خود پرداخت . پس از آنكه اسماعيليان به عنوان فرقه اي موثر و سياسي فعاليت خود را در قلاع مختلف ايران آغاز نمودند ، خواجه را به سوي  خويش خواندند .  نصير الدين طوسي حدود 26 سال در قلاع اسماعيليه به سر برد و در اين دوران لحظه اي از تلاش هاي علمي خويش بازننشست . او در اين مدت كتاب هايي چون شرح اشارت ابن سينا ، تحرير اقليدس ، تولي و تبري  و اخلاق ناصري را به رشته تحرير در آورد . خواجه  همچنين پس از آنكه هلاكو خان مغول تاج و تخت اسماعيليلان را برچيد ، با تدبير و درايت عالمانه اش  توانست از به آتش كشيده شدن كتابخانه بزرگ حسن صباح در قلعه الموت به دست مغولان جلوگيري نمايد . او در سال 656 ه ق رصد خانه مراغه را تاسيس كرد و همچنين دست به تجهيز كتابخانه اين  رصدخانه عظيم زد . خواجه در دوران تدريس خود شاگردان بسياري را نيز تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به علامه حلي ، قطب الدين شيرازي ، ابراهيم حموي جويني ، اثير الدين اوماني و مجد الدين طوسي اشاره كرد . خواجه عظيم الشان در علوم مختلف دوران خود در صدر علما قرار داشت . وي در رياضيات ، فلسفه  ، كلام ، اخلاق و ادبيات از سرآمدان دهر بود و دوست و دشمن بر اين امر اذعان داشتند .   غير از كتبي كه از آن ياد شد ،  وي كتب مختلفي را به رشته تحرير در آورد كه از ميان آنها مي توان به قواعد العقايد ، اوصاف الاشراف ، تحرير اقليدس ، تحرير مجسطي ، اساس الاقتباس ، زيج ايلخاني ، اثبات الجواهر ، اثبات اللوح المحفوظ ، اشكال الكرويه ، شرح اصول كافي ، رساله اي در كليات طب و تجريد الهندسه اشاره كرد . آن عالم رباني سرانجام در چنين روزي در سال 673 ه ق پس ا زعمري تلاش در جهت احياي علوم و معارف اسلامي ديده از جهان فروبست .

روز ملي سيشل :

در چنين روزي در سال 1993 ميلادي كشور يسشل به استقلال دست يافت .

تولد ايوان گونچاروف  :
در چنين روزي در سال 1812 ميلايد ايوان گونچاروف نويسنده مشهور روس يده به جهان گشود . ابلوموف عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد فيلپ بري :
در چنين روزي در سال 1896 ميلادي فيليپ بري نمايشنامه نويس برجسته آمريكايي به دنيا آمد . «داستان فيلا دلفيا»  عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد گيل گودوين :
در چنين روزي در سال 1937 ميلادي گودوين نويسنده بر جسته آمريكايي ديده به جهان گشود . «زن عجيب و غريب » عنوان  مهمترين اثر اوست .

آغاز جنگ 1812 :
در چنين روزي در سال 1812 ميلادي جنگ ميان دو كشور آمريكا و بريتانيا آغاز شد . د راين جنگ ابتدا ايالات متحده عليه بريتانيا اعلان جنگ كرد .

جنگ واترلو : 

 در چنين روزي در سال 1815 ميلادي جنگ واترلو آغاز شد . در اين جنگ ناپلئون بناپارت از ولينگتون شكست خورد . ناپلئون
در سال 1821 ميلادي ناپلئون بناپارت بعد از گذشت  شش سال تبعيد در جزيره سنت هلن   در گذشت. پس از تشكيل مجلس قانون‌گذاري و  كنوانسيون و  تصويب قانون اساسي جديد در فرانسه يعني در  سال هشتم انقلاب فرانسه ، مجلس مؤسسان به انتقال قدرت  به ناپلئون بناپارت بعنوان كنسول اول اقدام كرد . ناپلئون پس از در يافت قدرت به كشور گشايي مشغول شد و جنگ هاي مختلفي با بلاد مختلف دنيا به راه انداخت كه از آن ميان مي توان به لشگركشي به روسيه  اشاره كرد . وي  پس از حكومت صد روزه و شكست در واترلو،  براي هميشه از صحنه سياسي فرانسه طرد شد.پس از او با بازگشت قدرت به خاندان بوربون‌ها، به ترتيب  لويي هيچدهم ، شارل دهم  و لويي فيليپ بر فرانسه  حكومت كردند .

پذيرش اعلاميه :



در چنين   روزي در سال 1948 ميلادي كميسيون حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلاميه جهاني حقوق بشر را مورد پذيرش قرار داد . در سال  1948 ميلادي و پس از جنگ جهاني دوم و وقوع وقايع اسف بار جنگ ،  كشور هاي  مختلف   تصميم گرفتند،  همزمان با طرح منشور ملل متحد موادي را در جهت احترام به حقوق بشر و آزادي هاي سياسي تنظيم كنند . بعدها اين وظيفه به عهده كميسيون حقوق بشر محول شد و اين كميسيون در ژانويه 1947 شروع به كار و مطالعه در اين خصوص  كرد .  سرانجام در سال 1948 با 48 راي مثبت و 8 راي ممتنع بيانيه جهاني حقوق بشر تصويب شد .بيانيه جهاني حقوق بشر متشكل از يك مقدمه و سي ماده است كه مواد سه الي 21 آن  در باره حقوق مدني و سياسي است . مواد 22 تا 27 آن درباره حقوق اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي است و مواد 28 تا 30 آن درباره سيستم حققوق  بشري بحث مي كند . كميسيون حقوق بين الملل ، كميته ويژه استعمار زدايي و اجراي اعلاميه استقلال  و كميته اعمال حقوق غير قابل انتزاع مردم فلسطين از جمله نهاد هاي فرعي است كه مجمع عمومي سازمان ملل در اجراي وظايف خود آنها را در خصوص  موضوع حقو ق بشر ايجاد كرده است .

اعلام جمهوري در مصر :
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي در مصر اعلام جمهوري شد . 

در گذشت احمد فتحي زغلول :
در چنين روزي در سال 1313 ه ق احمد فتحي زغلول برادر سعد زغولو رهبر انقلاب مصر در سال 1919  در گذشت . وي يكي از متفكران و مترجمان برجسته جهان عرب به شمار مي رود . او در آغاز قرن بيستم به عنوان يكي از استوانه هاي ادبيات مصر در جهان مطرح بود . 

کد خبر 194924

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha