۵ تیر ۱۳۸۴، ۱۴:۲۰

معاون پژوهشي وزارت بهداشت و درمان:

جامعه سالم فقط با همكاري مردم در پژوهشهاي سلامت امكان پذير است

معاون پژوهشي وزارت بهداشت و درمان با بيان اينكه فقط 15 درصد پژوهش هاي كشور در بخش سلامت كاربردي است، گفت: همكاري مردم در پژوهش هاي مربوط به بخش سلامت موجب ايجاد جامعه سالم و جلوگيري از ابتلا به بسياري از بيمار يها مي شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، دكتر حسين ملك افضلي در جمع خبرنگاران با بيان اينكه در هيچ كشوري بودجه پژوهش فقط توسط دولت پرداخت نمي شود، افزود: هرساله 80 ميليارد دلار صرف پژوهش هاي مربوط به سلامت مي شود كه 60 ميليارد دلار آن توسط بخشهاي خصوصي نظير شركت هاي دارويي پرداخت مي شود چون در صورتي كه نتايج پژوهش ها بتواند به نيازهاي مردم پاسخ دهد، مورد استقبال قرار مي گيرد.

وي گفت: از سال 80 در خصوص فعاليتهاي پژوهشي كارهايي انجام شد تا مردم نيز بتوانند در اين فعاليت ها شركت كنند چون بر اساس تحقيقات انجام شده در كشور بسياري از بيماريها نظير بيماري هاي قلبي و عروقي و سوانح و حوادث در كشور، ريشه در رفتارهاي مردم جامعه دارد بنابراين شركت مردم در پژوهش هاي بخش سلامت به عنوان افرادي كه در تعيين سلامت جامعه از اهميت خاصي برخوردار هستند باعث جلوگيري از ابتلاي آنها به بسياري از بيماري ها مي شود. 

ملك افضلي اظهار داشت: با افزايش سطح سواد در جامعه مي توان از مردم را به عنوان پژوهشگر وارد عرصه اجتماعي كرد چون به لحاظ علمي ثابت شده كه اگر كشوري خواستار استفاده از نتايج تحقيقاتي است بايد افراد استفاده كننده آن را نيز در اين تحقيقات سهيم كند.

وي گفت: در سال 80 موضوع تاسيس پايگاه تحقيقات جمعيتي مطرح شد تا مردم در اين پايگاه ها توانمند شده و در راستاي نيازهاي مرتبط با توسعه و سلامت كشور فعاليت هاي تحقيقاتي انجام دهند.

ملك افضلي ادامه داد: نكات اصلي در اين پايگاه ها اين بود كه نگاه، فرهنگ و رويكرد محققان دستگاه و سازمان ها را تغيير دهيم تا مردم را به عنوان همكار تحقيقاتي خود بپذيرند و براساس آن تحقيقاتي انجام شود كه مورد استفاده قرار گيرد همچنين وقتي وارد جامعه مي شويم نبايد نگاه فقط به بخش سلامت باشد بلكه بايد نگاه به جامعه و موضوع توسعه باشد تا جامعه سالم شود چون فقر زدايي، افزايش سطح سواد و توجه به حقوق زنان مي تواند باعث ايجاد جامعه سالم شود.

وي نياز سنجي و توانمند سازي مردم به عنوان پژوهشگر را از جمله فعاليت هاي مهم در اين پايگاه ها دانست و گفت: در اين خصوص 11 دانشگاه نظير دانشگاه هايي در تهران، بندرعباس، گنباد، زنجان و مشهد انتخاب شدند كه در هر يك از اين شهرها از ميان جمعيت 40 تا 50 هزار نفري تعدادي انتخاب شده و مورد آموزش قرار گرفتند تا با توجه به نيازهاي جامعه ،طرح هاي تحقيقاتي را انجام بدهند.

ملك افضلي با بيان اينكه از ميان اين دانشگاه ها، دانشگاه تهران، زنجان و اردبيل در زمينه فلسفه و مباحث تئوري اين موضوع، كار آموزي و تجربي و انجام تحقيقات موفق بوده اند، گفت: هم اكنون 31 دانشگاه داراي پايگاه تحقيقات جمعيتي بوده كه قرار است اين تعداد از پايگاه ها با افزودن  9 پايگاه ديگر به 40 پايگاه برسد.

وي با اشاره به اينكه نخستين كنگره سراسري پژوهش مشاركتي مبتني بر جامعه 14 تا 16 تيرماه امسال در اردبيل برگزار مي شود، گفت: اطلاع رساني و ترويج پژوهش مشاركتي مبتني بر جامعه كشور به عنوان هدف برگزاري اين كنگره مي تواند موجب شود كه مردم مشكل خود را با ابزار علمي و از طريق مشاركت در پژوهش ها حل كنند.

ملك افضلي ادامه داد: تبادل تجارب ملي و بين المللي و توانمند سازي به منظور فراهم شدن زمينه مشاركت مردم و افزايش مشاركت ساير سازمان هاي دولتي و غير دولتي، ايجاد انگيزه در محققان و مديران جهت مشاركت در اين نوع پژوهش، مستند سازي پژوهش مشاركتي مبني بر جامعه و بستر سازي و ايجاد ساز و كارهاي لازم براي استمرار پژوهش مشاركتي مبتني بر جامعه در كشور از ديگر اهداف اين كنگره است.

وي به برگزاري كارگاه هايي نظير روش هاي بسيج جامعه ، روش شناسي ، روش هاي توسعه همكاري هاي بين بخشي و روش هاي جلب مشاركت بخش خصوصي در پژوهش هاي مشاركتي مبتني بر جامعه در كنار برنامه هاي اين كنگره اشاره كرد و گفت: نزديك به 200 مهمان داخلي و خارجي در اين كنگره شركت خواهند داشت و مردم به عنوان شركت كنندگان اصلي اين كنگره هستند.

وي تصريح كرد: تاكنون 120 مقاله براي شركت دراين كنگره ارسال و 58 مقاله پذيرفته شده است كه از ميان اين مقاله ها 30 مقاله به صورت پوستر و 28 مقاله به صورت سخنراني خواهد بود. 

ملك افضلي با بيان اينكه براي انجام درست اقدامات در كشور بايد نگاه به جامعه نگاه علمي، سازمان يافته و مبتني بر شواهد علمي باشد، گفت: سازمان هاي غير دولتي نقش مهمي در ارتباط با مردم دارند به گونه اي كه آنها پلي ميان جامعه مدني و سازمان هاي دولتي محسوب مي شوند و سازمان هاي دولتي نيز مي توانند نقش حمايتي را در توسعه جامعه مدني ايفا كنند.

وي با بيان اينكه در وزارت بهداشت و درمان كشور مركز تحقيقاتي در بندرعباس به عنوان مركز تحقيقاتي توسعه اجتماعي و ارتقاي سلامت را تصويب شده كه در صورت تصويب آن در شوراي گسترش اين مركز نهادينه مي شود، گفت: طبق اساسنامه آن، 6 نفر عضو اين موسسه خواهند بود كه نيمي از آن را بخش سلامت و نيمي ديگر را مردم تشكيل مي دهند به گونه اي كه در بخش مردمي 2 نفر زن و مرد كه حداقل يك فعاليت تحقيقاتي انجام داده باشند و يك نفر از ساير بخش ها نظير آموزش و پروش انتخاب حضور خواهند داشت.

ملك افضلي با اشاره به اينكه 100 مركز تحقيقاتي وابسته به وزارت بهداشت و درمان وجود دارد كه فقط 30 مركز داراي بودجه مستقل است، گفت: مراكز تحقيقاتي توسعه اجتماعي و ارتقاي سلامت نيز مانند ديگر مراكز تحقيقاتي در چند سال نخست با اختصاص اعتبار 30 تا 40 ميليون توماني از سوي وزارت بهداشت و درمان حمايت مي شوند و با توجه به توان و پيشرفت آنها به سازمان مديريت و برنامه ريزي معرفي شده تا بودجه مستقلي براي آنها در نظر گرفته شود.

کد خبر 199706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha