به گزارش خبرنگار مهر، باتوجه به اهمیت مستند نگاری رشته های بومی صنایع دستی، حفظ و صیانت از مواریث فرهنگی با اولویت رشته های درحال منسوخ شدن در نظر عموم و آشنایی بیشتر با صنعت چلنگری (زنگوله سازی) که فعالیتی با سابقه طولانی و از صنایع دستی قدیمی شهرستان سرایان محسوب می شود در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.
سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی سرایان گفت: این هنر در حال حاضر به عنوان تنها رشته بومی فعال در شهرستان است و آوازه و شهرت زنگوله های دست ساز آهنگران سرایان از مرزهای استان فراتر رفته و در جای جای میهن اسلامی صدای زنگوله های سرایان نوازشگر گوش های دامداران و چوپانان است.
محمد عرب گفت: این صدا و آواز حتی به برخی از کشورهای همسایه نیز رسیده است و قدمت آن با توجه به قدمت بازار قدیمی میثم به دوران صفویه تا قاجار می رسد.
وی با بیان اینکه چلنگری، نام قدیمی آهنگری هنری بوده، که امروزه به نام فرفوژه معروف شده است، افزود: ساخت هر زنگوله به طور کلی در چند مرحله صورت می گیرد، در مرحله اول جداسازی مقدار ورق قابل مصرف و صاف کردن و شکل دادن زنگوله از یک ورقه ی آهن انجام می شود.
وی عنوان کرد: ورق آهن مورد نیاز برای ساخت داخل کوره حرارت می بیند و در مراحل بعدی تیرگذاری وسط زنگ و در آخرین مرحله هم صداگیری انجام می شود که مهارت خاص خود را می طلبد.
به گفته وی داشتن صدای خوب یکی از ویژگی های خاص زنگوله است و بیشترین کاربرد زنگوله ها برای سگ، گوسفند و شتر است.
عرب اذعان داشت: در حال حاضر 12 کارگاه فعال چلنگری در شهر سرایان دائر است که از این تعداد شش کارگاه در بازار قدیمی میثم معروف به بازار آهنگران مشغول فعالیت اند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه این بنای تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده عملیات مرمت قسمت هایی از آن توسط میراث فرهنگی انجام شده ولی با توجه به اینکه مغازه های بازار زیاد است در صورت تأمین اعتبارات مورد نیاز و مرمت کامل و موافقت مالکین استقرار تمام صنعتگران زنگ سازی و احیاء سایر مغازه های بازار در دستور کار قرار می گیرد.
وی افزود: هنرمندان این رشته در نمایشگاههای مختلف کشوری و استانی حضوری فعال دارند که تعدادی از آنها از مزایای بیمه بهره مند شده اند و پرونده های بقیه تکمیل و در حال طی مراحل قانونی است.
نظر شما