۱۸ اسفند ۱۳۹۱، ۱۴:۴۰

غفلت انیماتورهای ایرانی از موسیقی/ بدون رعایت حق مولف نمی‌توان جهانی شد

غفلت انیماتورهای ایرانی از موسیقی/ بدون رعایت حق مولف نمی‌توان جهانی شد

عباس دبیردانش آهنگساز معتقدست موسیقی در انیمیشن‌های ایرانی مورد غفلت قرار می‌گیرد و در استفاده از آهنگ‌های خارجی نیز حق مولف رعایت نمی‌شود.

عباس دبیر دانش آهنگساز با بیان این مطلب در حاشیه اختتامیه هشتمین جشنواره پویانمایی درباره موسیقی فیلم‌های انیمیشن حاضر در این جشنواره به خبرنگار مهر، گفت: موسیقی جوهر هنر انیمشین است و با وجود موسیقی است که فیلم موفق به ارتباط بهتر با مخاطب می‌شود، این درحالی است که در ایران آهنگسازی که انیمیشن را خوب بشناسد و تخصصی برای این هنر ملودی بسازد، وجود ندارد و به عقیده من یکی از  مشکلات بزرگ مدیوم انیمیشن در ایران به ضعف موسیقی برمی‌گردد.

وی افزود: کارکرد موسیقی در فیلم‌های انیمشن جان‌بخشی به داستان است. اگر موسیقی را از معروف‌ترین انیمیشن‌های دنیا مثل تام و جری بگیریم آنچه به عنوان تصویر مطرح است دیگر قابل دیدن نیست.

دبیر دانش در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به فیلم‌هایی که در این دوره از جشنواره پویانمایی دیده است، گفت: فیلم‌های خوب و قابل قبول ایرانی و خارجی به لحاظ تکنیک و موضوع دیدم اما نکته قابل توجه در آثار ایرانی این بود که اغلب موسیقی انیمیشن‌های ایرانی، انتخابی از آثار آهنگسازان بزرگ بدون توجه به حق مولف بود. اگر این فیلم‌ها از ایران بیرون رود به جرم نادیده گرفتن حقوق مولف مورد مواخذه قرار می‌گیرند.

آهنگساز فیلم انیمیشن "چشم تنگ دنیادار" در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به موسیقی فیلم "تهران 1500" که فردین خلعتبری آن را ساخته است، گفت: یکی دیگر از فیلم‌هایی که در این دوره از جشنواره دیدم فیلم بلند "تهران 1500" بود که به لحاظ تکنیک ارزش‌های بسیاری داشت اما موسیقی به هیچ عنوان بر اساس کاراکترهای موجود در فیلم نوشته نشده بود.

وی ادامه داد: در واقع آهنگساز در حوزه انیمیشن باید بداند که برای کاراکتر در لحظه چه نوع موسیقی را باید بسازد. به این معنا که همیشه صدا فلوت نمی‌تواند برای صدای بلبل استفاد شود و این مشکلی بود که موسیقی فیلم" تهران 1500" داشت و موسیقی متناسب با هیچ یک از صحنه ها نوشته نشده بود. اما در مقابل فیلمی دیدم با عنوان "مداد قرمز" که موسیقی ساده‌ای داشت اما کامل و در صحنه‌ها به‌جا استفاده شده بود.

دبیر دانش گفت: من به عنوان آهنگساز انیمیشن، آثاری که برای فیلم‌ها ساخته‌ام گویای موضوع فیلم بوده‌اند و همیشه سعی کردم بهترین ملودی را متناسب با صحنه فیلم‌ها بسازم. مصرانه معتقدم که موسیقی انیمیشن در ایران باید تغییر کند و خودم هم به ایران برگشتم تا سهمی در ارتقای جایگاه موسیقی در هنر انیمیشن داشته باشم.

وی با اشاره به اینکه در این راه از مسئولان به‌ویژه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کمک می‌خواهد، بیان کرد: البته کانون در این زمینه کمک‌های شایسته‌ای به هنر انیمیشن کرده است تا جاییکه می‌توان گفت کانون انیمیشن ایرانی را به دنیا صادر کرده و بهترین‌های خارجی را به ایران وارد کرده است.  

آهنگساز موسیقی خاطره‌انگیز "بارون می‌یاد جرجر" در پایان در پاسخ به اینکه آیا می‌توان با ساخت انیمیشن برای آثار موسیقی کودک رنگ و لعاب زیباتری به خاطرات کودکان بخشید، گفت: به شرطی که نه فیلم لطمه ببیند و نه موسیقی. برخی مواقع با ساخت فیلم و سریال درباره موضوعاتی که نسبت به آنها خاطره داریم، تمام حس خوب نوستالژیک را به‌هم می‌ریزیم. بنابراین کار کردن روی موضوعاتی که با خاطرات کودکی گره خورده‌اند مسئولیت دارد و باید به درستی در این مسیر گام برداشت.

کد خبر 2012656

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha