۱۰ تیر ۱۳۸۴، ۱۰:۵۷

نقطه نظرات مسئولان فرهنگي و كارشناسان در مورد اولويتهاي دولت جديد در گفتگو با "مهر" :

غني سازي برنامه هاي فرهنگي/ توسعه و تعميق فرهنگ عمومي / ساماندهي جدي نهادها و فعاليتهاي فرهنگي/ اهتمام جدي به تنوع و يكپارچگي فرهنگي اقوام و اديان ايراني

غني سازي برنامه هاي فرهنگي/ توسعه و تعميق فرهنگ عمومي / ساماندهي جدي نهادها و فعاليتهاي فرهنگي/ اهتمام جدي به تنوع و يكپارچگي فرهنگي اقوام و اديان ايراني

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : در آستانه تشكيل دولت جديد ، مسئولان دستگاههاي مختلف دغدغه هاي متعددي را در ذهن داشته و اولويتهايي را براي دولت جديد متصور هستند كه آگاهي از اين موارد مي تواند در تشكيل دولتي مقتدر ، كارآمد و سازنده ، مؤثر واقع شود .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي به عنوان مسئولاني  كه در رأس نظارت امور فرهنگي قرار دارند ، دغدغه هاي بسياري را براي بخش فرهنگ مي شناسند و راهكارهايي را ، با در نظر گرفتن اولويتها براي رفع ضعفها و مشكلات موجود يشنهاد مي كنند :

بخش فرهنگ و هنربه يك مغز متفكر نياز دارد

عماد افروغ ‌‌، رئيس كميسيون فرهنگي مجلس با اشاره به اينكه اولويتهاي دولت جديد بسيار متعدد و متنوع است ، فرهنگ را يكي از اين اولويتها اعلام كرد و گفت : داشتن يك مغز متفكر ، رصد مستمر امور فرهنگي و همچنين نظارت بر فعاليتهاي اين حوزه از ضرورتها و اولويتهايي است كه بايد جدي گرفته شود .

رئيس كميسيون فرهنگي مجلس با اعلام اينكه فقدان نظارت فرهنگي از ديگر نواقص سالهاي اخير است ، گفت : بنده نظارت را مسئله اي فرهنگي مي دانم و معتقدم فقدان آن بطور اعم يك معضل فرهنگي است . در واقع اينكه نظارت اقتصادي ، سياسي ، فرهنگي و اجتماعي نداشته ايم ، خود يك معضل فرهنگي است .

وي افزود : بايد از قابليتها ، فرصتها و ابزارهاي همين جهاني شدن مصطلح ، استفاده كنيم تا جهان گستري خودمان را كه بيانگر جهاني شدن حقيقتي است به جهان عرضه كنيم ، اين جهاني شدن سرمايه داري ، هويت ديني و ملي ما را به چالش مي خواند ، بنابراين بايد هويت خودمان را بازشناسي كرده و آنرا پاس بداريم .


اولويت دولت جديد بالندگي فرهنگي جامعه و ارتقاء نسل جوان در حفظ هويت ديني و ملي باشد

حجت الاسلام سيد محمد رضا ميرتاج الديني ، نايب رئيس دوم كميسيون فرهنگي مجلس نيز در مورد اولويتهاي دولت جديد تأكيد كرد : بالندگي فرهنگي جامعه ، ارتقاء نسل جوان در حفظ هويت ديني و هويت ملي و همچنين مقابله با تهاجم فرهنگي بيگانگان مي بايست از اولويتهاي دولت جديد باشد .

وي با يادآوري اينكه سياستهاي كلان فرهنگي كشور ، در سند چشم انداز بيست ساله ، از سوي مقام معظم رهبري مشخص شده است ، گفت : شك نيست كه اين سياستها در دولت جديد نيز مي بايست مورد توجه قرار گرفته و در اين زمينه ، تفاوتي نسبت به دولتهاي قبلي وجود نخواهد داشت .

حجت الاسلام ميرتاج الديني تأكيد كرد : در دولت جديد ، بالندگي فرهنگي جامعه ، ارتقاء نسل جوان در حفظ هويت ديني و هويت ملي مي بايست از اولويتهاي سياستهاي فرهنگي كشور باشد .


توجه به سند چشم انداز بيست ساله راهكاري براي موفقيت فرهنگي دولت جديد است

جواد آرين منش ، عضو كميسيون فرهنگي مجلس با اشاره به ضعفهاي بسياري كه به دلايل مختلف در حوزه فرهنگ كشور وجود دارد ، توجه به اهداف و سياستهاي سند چشم انداز بيست ساله را راهكاري براي فعاليت مؤثر فرهنگي در دولت جديداعلام كرد .

آرين منش  يادآورشد : با توجه به اهداف سند بيست ساله و برنامه چهارم توسعه ، كه امسال نخستين سال اجراي آن است ، مي بايست در جهت اعتلا ، عمق بخشيدن و گسترش معرفت و بصيرت ديني بر پايه قرآن كريم و مكتب اهل بيت (ع) حركت كنيم .
وي تصريح كرد : رئيس جمهور آينده بعنوان رئيس دولت و رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي مي بايست در راستاي ساماندهي برنامه ريزي ها ، هماهنگ و هم جهت كردن حركتها فعاليت كرده تا اهداف از پيش تعيين شده در سند چشم انداز بيست ساله محقق شود .

آرين منش در ادامه گفت  : آنچه در حوزه فرهنگ كشور ايران از اهميت برخوردار بوده و مي بايست مورد توجه قرار گيرد اين است كه انقلاب ما ، انقلابي فرهنگي است ، در اين كشور مردم با شعار " الله اكبر" و " لا اله الله " وارد مبارزات شده و قاطعانه خواستار حاكميت بخشيدن فرهنگ اسلامي در جامعه شدند.

دانش آموختگان مديريت دانشگاه هاي غربي شناخت كمي از جامعه اسلامي دارند

عباسعلي اختري از ديگر اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه آنچه كه در بحث مديريت هميشه از اهميت برخوردار بوده و همچنان نيز ضرورتي انكارناپذير محسوب مي شود ، شناخت دقيق مديران از جامعه تحت مديريت خود است ، گفت : بسياري از مديراني كه درسهاي مديريتي خود را در كشورهاي غربي و در دانشگاههاي غربي گذرانده اند نسبت به جامعه اسلامي شناخت كمتري دارند و مديريت آنها نيز نمي تواند موفق و كارآمد باشد . 

وي با اشاره به اينكه اگر كسي از زير مجموعه خود بخوبي آگاهي نداشته باشد ، نمي تواند مديريتي صحيح را اعمال كند ، گفت :  متأسفانه اين خلاء را در خيلي از مديريتها ودولتها مشاهده كرده ايم ، يك عامل مهم در عدم موفقيت بسياري از دولتها ومديريتها هم برخوردار نبودن از اين معرفت و شناخت است .

حجت الاسلام اختري با يادآوري اينكه جامعه ما ، جامعه اي معتقد ، الهي ، خداگرا و پايبند به ارزشهاي اسلامي است ، تصريح كرد : خيلي  از مديران را داشته و داريم كه درسهاي مديريتي خود را در كشورهاي غربي و در دانشگاههاي غربي گذرانده اند ، بدون شك اين عده نسبت به جامعه اسلامي شناخت كمتري دارند ومديريت آنها نيز نمي تواند موفق و كارآمد باشد .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي افزود : كساني كه مي خواهند در جامعه اسلامي ايران مديريت موفقي داشته باشند ، بايد با شناخت دقيق وارد عمل شوند ،  كساني كه از اين شناخت برخوردار باشند  موفق خواهند بود ، بعنوان مثال حضرت امام راحل (ره) يكي از نمونه هاي عالي مديريتي قوي با شناختي كامل و جامع هستند و مقام معظم رهبري نيز مديري با شناخت بالا هستند ، كه نتيجه عملكرد مثبت آنها در كشور ايران بخوبي قابل مشاهده است .

برخورد خوب با جوانان در بستر دين بايد در اولويت برنامه هاي فرهنگي و ديني مسوولين قرار گيرد

عفت شريعتي ديگر عضو كميسيون فرهنگي مجلس نيز در اين مورد گفت : در بستر دين با جوانان خوب صحبت و برخورد نشده است و متأسفانه اين امر ناشي از كثرت سليقه هاي موجود در ميان متوليان امر است .

وي افزود : جوانان ما بر خلاف آنچه امروز تبليغ مي شود دين گريز نيستند و رفتار وبيان مناسب با توجه به شرايط و نياز جوانان مي تواند درگرايش به معرفت ديني و بازيابي هويت فرهنگي موثر باشد .

شريعتي در ادامه اظهار داشت : جامعه ما بزرگترين ضربه ها را از افراط و تفريط متحمل شده است و امروز ضرورت بازنگري در ديدگاههاي كلي فرهنگي جامعه بيش از هر زمان ديگري نمود پيدا كرده است .

 نماينده مردم مشهد اظهار داشت : براي بازيابي فرهنگي محيط اجتماع خانواده و رسانه هاي گروهي بخصوص صدا و سيما نقش عمده اي ايفا مي كنند .

ساماندهي فعاليتهاي فرهنگي در عرصه هاي مختلف بايد جدي گرفته شود

ستار هدايتخواه نيز با اشاره به اينكه ساماندهي فرهنگي در تمام عرصه ها از مهمترين اولويتهايي است كه لازم است از سوي دولت جديد مورد توجه جدي قرار گيرد، گفت : بهره مندي از يك استراتژي فرهنگي منسجم و دقيق امري ضروري است .
وي افزود : نگاه دولت به بخشهاي مختلف ، بويژه بخش فرهنگي نمي بايست نگاهي جزيره اي باشد ، بلكه نگاه به اين بخش بايد نگاهي سيستماتيك و همه جانبه باشد تا تأثيرگذاري مثبت آنرا در سطح جامعه بخوبي شاهد باشيم .
هدايتخواه با تأكيد بر اينكه تمام نهادهاي فعال در عرصه  هاي مختلف جامعه بايد براي خود رسالت فرهنگي قائل باشند ، گفت : نهادهاي مختلف كشور مي بايست در دولت جديد مورد بازنگري قرار گيرند ، در پي اين بازنگري مي بايست به طريق مناسب مانع برخي موازي كاري ها شده و همچنين اقداماتي صورت گيرد تا از خنثي سازي برخي فعاليتها جوگيري شود .
هدايتخواه با تأكيد بر ضرورت بهره مندي از يك استراتژي فرهنگي منسجم و دقيق ، گفت : بايد در قالب اين استراتژي ، براي ساماندهي به وضيت موجود و ارتقاء فعاليتهاي فرهنگي و معنوي در كشور ، برنامه هاي كوتاه مدت و بلند مدت لازم تدوين شود . 

توسعه و تعميق فرهنگ عمومي بيش از گذشته مورد توجه قرار گيرد

غلامرضا ميرزايي ميرزايي ديگرعضو كميسيون فرهنگي مجلس با اشاره به اينكه انسجام و وحدت ملي از اولويت هاي بخش هاي مختلف كشور است ، توجه به رشد ، توسعه و تعميق فرهنگ عمومي را ضروري اعلام كرد و گفت : توسعه اين بخش ، رشد و توسعه در ديگر بخشها را نيز موجب خواهد شد .

وي با اشاره به اينكه شايسته است دولتي فراگير ، متشكل از نماينده توده هاي مردم تشكيل شود ، گفت : در بخش فرهنگ كشور ، بهتر است از افراط و تفريط ها پرهيز شود و فرهنگ عمومي كشور نيز بيش از گذشته مورد توجه مسئولان فرهنگي دولت جديد قرار گيرد .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه فرهنگ عمومي جامعه ، بسياري ديگر از فرهنگها و اصول اساسي جامعه اسلامي را در بر مي گيرد ، يادآورشد : پرداخت صحيح به رشد ، توسعه ، تعميق و گسترش اين بخش ، رشد و توسعه در بسياري ديگر از بخشها را نيز در پي خواهد داشت .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد : بهتر است عملكرد دولت در بخشهاي مختلف به گونه اي باشد كه مردم از نتيجه اقدام خود راضي باشند ، چرا كه در غير اينصورت مردم احساس مي كنند به هدف مورد نظر خود نرسيده اند .

تغيير رويكرد در بخش فرهنگ كشور ضروري است

سيد جلال يحيي زاده با تأكيد بر ضرورت تغيير رويكرد در بخش فرهنگ كشور ، گفت : ارتقاء كيفيت فعاليتهاي فرهنگي نيز موردي است كه مي بايست از سوي مسئولان و دستگاههاي مرتبط مورد توجه قرار گيرد .

يحيي زاده با اشاره به اينكه متأسفانه در بخش فرهنگ كشور در سالهاي اخير اغلب شاهد توجه صرف به رشد كيفي هستيم و كيفيت كمتر مورد عنايت قرار گرفته است ، يادآورشد : تغيير رويكرد دراين زمينه مي تواند مقدمه اي براي رفع بسياري از ضعفهاي موجود باشد .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس تصريح كرد : دستگاهها ، نهادها و حوزه هاي فرهنگي كشور مي بايست در كنار رشد كمي ، به رشد كيفي فعاليتهاي خود نيز توجه كرده و در اين زمينه اقدامات لازم را انجام دهند بي ترديد يكي از اولويتهاي كاري دولت جديد ، تحقق مطالعات معوقه نظام ، رهبر و مردم است .

وي با اشاره به كارها و اقدامات نيمه تمامي كه از سوي دولتهاي گذشته انجام شده ، بر ضرورت تكميل آنها تأكيد كرد و گفت : در اين ميان برخي برنامه ها نيز مي بايست از اولويت ويژه برخوردار باشند ، مسائلي چون فقر ، فساد و تبعيض از جمله موارد معوقه اي هستند كه رسيدگي سريع را مي طلبند .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  اقليتهاي ديني  نيز از دولت جديد انتظاراتي دارند كه بعنوان اولويت و دغدغه از آنها ياد مي كنند :

دولت جديد به مسائل فرهنگي و اديان اهتمام جدي داشته باشد

موريس معتمد، نماينده كليميان در مجلس شوراي اسلامي، گفت : اميدوار هستم كه دولت جديد به مسائل فرهنگي و اديان اهتمام جدي داشته باشد. ما هم بعنوان اقليتهاي ديني در بهبود و ارتقاء كيفي اين مسئله كه حتما نيز نتيجه خواهد داشت مشاركت مي كنيم .
نماينده كليميان در مجلس شوراي اسلامي درباره انتظار خود از دولت آينده  گفت : انتظار ما و همكيشانمان اين است كه  دولت آقاي احمدي نژاد همان سياست و روشي كه دولت آقاي خاتمي در ارتباط با حقوق جوامع اقليتهاي ديني و قومي در پيش گرفته بودند را در پيش بگيرند و اگر توانستند اين رويه را ارتقاء و سرعت دهند .

وي ضمن اشاره به حضور يهوديان در تاريخ كهن ايران گفت : با توجه به تاريخ طولاني  حضور يهوديان در ايران كه حدود 2700 سال است ما اعتقاد داريم كه گفتگوي بين اديان و جامعه يهودي و بدنه اصلي جامعه تدوام داشته  و در آينده نيز ادامه خواهد داشت.

معتمد گفتگوي بين اديان را در ايران چيز تازه اي ندانست  و اظهار داشت : به صراحت مي توان بيان كرد كه ايران از اولين كشورهايي است كه در آن گفتگوي بين اديان و اقليتهاي ديني و قومي از تاريخ بسيار كهن وجود داشته و به جلو آمده است. در چنين مملكتي با چنين ديدگاه ها و تعاملي كه بين بدنه اصلي و ساير اقليتهاي قومي و ديني وجود داشته طبيعي است روز به روز اين مسير مي تواند چهره بهتري به خود بگيرد. 

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  مسئولان سازمان تبليغات اسلامي به عنوان يكي از نهادهاي تبليغي كشور كه اطلاع رساني ديني و تبليغي ، از جمله رسالتهاي آن است نيز در اين راستا براي دولت جديد اولويتهايي را  مناسب مي دانند . معاون پژوهشي و آموزشي اين سازمان معتقد است برنامه هاي فرهنگي كشور نياز به غني سازي جدي دارند و با رويكردي جديد مي بايست به اين مقوله پرداخته شود :

برنامه ها و فعاليتهاي فرهنگي كشور بايد غني سازي شود

حجت الاسلام سيد جواد موسوي هوايي معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي تغيير رويكرد ، غني سازي برنامه ها ، ايجاد هماهنگي بين دستگاههاي مختلف و توجه ويژه به آموزش و پرورش را از جمله اولويتهاي بخش فرهنگ اعلام كرد و گفت : خوب است سيستمي طراحي شود تا مسائل ديني ، معنوي و انساني به زيست و زندگي دانش آموزان و معلمان وارد شده ، با زندگي آنها عجين شود .

حجت الاسلام موسوي هوايي ، توجه به ساختار آموزشي و تربيتي كشور را يكي ديگر از اولويتهاي مهم بخش فرهنگي كشور اعلام كرد و گفت : در آموزش و پرورش ، نبايد تنها به بعد آموزش توجه شده و تربيت و پرورش مورد بي مهري و بي توجهي قرار گيرد ، شك نيست كه آموزش و پرورش هر دو مكمل يكديگر بوده و پرداخت تك بعدي به آنها نتيجه مطلوب و مناسبي در پي نخواهد داشت .

حجت الاسلام موسوي هوايي در ادامه با تأكيد بر مقدم بودن تزكيه بر تعليم ، افزود : مي بايست با رويكردي علمي و تفكري هوشمندانه و مؤمنانه به مسئله اسلامي تر كردن ظاهر دانشگاهها نيز پرداخته شود .

معاون پژوهشي و آموزشي سازمان تبليغات اسلامي يادآورشد : پرداخت صحيح به مسائل فوق مي تواند رشد عمومي جامعه را در پي داشته باشد كه بطور طبيعي اين تغيير رشد فرهنگي را نيز موجب خواهد شد . 
 
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  كارشناسان امور مختلف فرهنگي نيز در ارتباط با اولويتهاي دولت جديد نظرات متفاوتي دارند ، اين گروه ضمن تأكيد بر توجه ويژه و شايسته با امور ديني و فرهنگي ، عدم هماهنگي بين دستگاههاي مختلف را از ضعفهاي فعلي اعلام كرده و خواستار مقابله جدي با تهاجم فرهنگي هستند :

دولت آينده بر معرفي مفاخر ديني و فرهنگي تاكيد ويژه داشته باشد

دكتر غلامحسين دلاور در اين مورد گفت : دولت آينده بايد بر معرفت ديني و معرفي مفاخر ديني و فرهنگي تأكيد ويژه داشته باشد ، بطوري كه در رابطه با حل و رفع مسائل و مشكلات فرهنگي از چهره هاي فرهيخته و متعهد كه عمر خود را صرف تعليم و دانش و تفحص كرده اند استفاده كند. 

وي  افزود : راهكارهاي فرهنگي و ديني دولت آينده بايد در راستاي برنامه بيست ساله چشم انداز ايران  و همچنين سياستهاي فرهنگي برنامه چهارم توسعه باشد و در اين زمينه قدم اول انطباق فصل فرهنگي برنامه چهارم توسعه و چشم انداز بيست ساله در درجه اول اهميت قرار دارد  .

وي در ادامه گفت : يكي از نارسايي ها در امور فرهنگي ناهماهنگي بين دستگاههاي مختلف فرهنگي است به صورتي كه هر يك از دستگاههاي فرهنگي شيوه خاصي دنبال مي كنند و به نوعي  منفعلانه عمل مي كنند .

وي در مورد اهميت حل مسائل اقتصادي و تأثير مستقيم آن در ناهنجاريهاي اجتماعي و فرهنگي و عدم گرايش جوانان به مفاهيم عميق ديني گفت : درست است كه ريشه بسياري از مسائل اقتصادي و اجتماعي فرهنگ است ولي حل مسائل رفاهي مردم با توجه به نيازهاي روزانه آنها خود باعث اين امر مي شود كه مردم و بويژه قشر جوان با فراق خاطر بهتري به سمت مطالعه و تحقيق و تفحص پيرامون مسائل ديني و فرهنگي خود برود .

هويت و انديشه ديني جوانان تقويت شود

دكتر صادق علمي اردبيلي عضو هيأت علمي دانشكده الهيات دانشگاه فردوسي نيز در مورد اولويتهاي دولت جديد گفت  گفت : مديران و مسئولان بايد با ارائه برنامه ها و راهكارهاي جديد گرايش جوانان به دين و هويت و انديشه ديني را تقويت كنند .
دكتر اردبيلي معرفي  اسلام به عنوان يك دين كار آمد و پويا را يكي از اين  راهكارها  دانست و گفت : مسئولين ما بايد دين را با انجام رفتارهاي زيبا و اخلاق و مديريت نيكو به مردم و جوانان ارائه كنند و در اين زمينه  از خانواده تا مسئولين ارشد مملكتي مي توانند موثر باشند .

وي در پايان تصريح كرد : نكته قابل توجه اين است كه در رأس تمام زيبايي هاي دين عدالتخواهي حرف اول را مي زند . بر اين اساس ، مسئولين امور مملكتي دردرجه اول براي ترويج فرهنگ عميق ديني بايد عدالتخواهي را در رأس فعاليتهاي خود قرار دهند .

کد خبر 201537

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha