۳ فروردین ۱۳۹۲، ۱۱:۳۹

هنر در خرداد 91

منع حضور خانم‌ها در سینما برای دیدن فوتبال/ درگذشت کسائی و قریب

منع حضور خانم‌ها در سینما برای دیدن فوتبال/ درگذشت کسائی و قریب

ماه خرداد سال 1391 با خبرهای مختلفی در حوزه فرهنگ و هنر روبه‌رو بود که منع حضور خانم‌ها در سالن‌ سینما برای تماشای فوتبال، درگذشت حسن کسائی نوازنده نی و شاپور قریب کارگردان سینما از جمله آنها بود.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: فرهنگ و هنر در خرداد ماه 91 با خبرهای زیادی به ویژه در حوزه سینمای ایران روبه‌رو بود. از این‌رو می توان در یک جمله عنوان کرد که خرداد 91 یکی از مهمترین ماه‌های سینمای ایران در سال 91 محسوب می‌شود که در آن خبرهایی چون نقض حکم انحلال سینما توسط رئیس دیوان عدالت اداری منتشر شده است.

آغاز جنجال‌ها فیلم "یک خانواده محترم" ساخته مسعود بخشی

اولین نمایش فیلم سینمای "یک خانواده محترم" ساخته مسعود بخشی در جشنواره فیلم کن در اول خرداد ماه صورت گرفت. نمایش این فیلم در این رویداد بین‌المللی به شدت در تیتر اخبار سایت‌ها و خبرگزاری‌ها قرار گرفت. اما چند روز بعد به مراتب فیلمسازان و مدیران مختلفی درباره این فیلم اظهارنظر کردند. برخی از آنها فیلم را خلاف ارزش‌های دفاع مقدس دانستند و تاکید کردند که "یک خانواده محترم" به شدت تلاش می‌کند فضای داخلی ایران سیاه نشان دهد.

رای دیوان عدالت اداری برای خانه سینما

همانطور که اشاره شد یکی از اخبار مهم فرهنگی در ماه خرداد، رای دیوان عدالت اداری برای خانه سینما بود. دوم خرداد ماه رئیس دیوان عدالت اداری نقض حکم انحلال سینما را اعلام کرد که این خبر بازتاب‌های متفاوتی داشت. پس از آن هیات مدیره خانه سینما اعلام کردند که می‌خواهند فعالیت خانه سینما را از سر بگیرند. از این رو همزمان با روز آزادسازی خرمشهر تعدادی از اهالی خانه سینما به دیدار جانبازان در یک آسایشگاه رفتند و مدیر عامل خانه سینما در همین دیدار عنوان کرد که این حرکت به نوعی آغاز فعالیت مجدد خانه سینما است.

اما پس از اعلام این حکم وزیر ارشاد، رئیس سازمان سینمایی و مدیر اداره نظارت و ارزشیابی وقت اظهار نظرهای مختلفی کردند و تاکید داشتند که این فعالیت مجدد خلاف قانون است. اما خانه سینما فعالیت رسمی خود را از روز 7 خرداد ماه آغاز کرد. اما در بعد از ظهر همان روز هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی در آخرین نشست خود بررسی مجدد صلاحیت خانه سینما را در دستور کار قرار داد و در نهایت، پس از بررسی همه جانبه فعالیت و ملاحظه کلیه اسناد و مدارک، این تشکل را فاقد هرگونه وجاهت قانونی دانست.

اما فردای آن روز خانه سینما به فعالیت خود ادامه داد تا اینکه این حکم به آنها ابلاغ شود. در همین راستا هیات مدیره خانه سینما تصمیم گرفتند نشست مطبوعاتی مشاور حقوقی خانه سینما را در تارخ 9 خرداد ماه برگزار کنند که این نشست به دلیل بیماری وکیل خانه سینما منتفی شد. همان روز جابری انصاری دبیر هیات رسیدگی و نماینده ای از طرف کلانتری برای پلمپ به خانه سینما رفتند. این امر به گفته مدیرعامل خانه سینما به دلیل نداشتن حکم قضایی و انتظامی محقق نشد.

تلاش جابری انصاری برای پلمپ خانه سینما

البته در این روز احمدرضا درویش، میرکریمی، راعی، اسعدیان، محمدی و... نیز در خانه سینما حضور داشتند و مانع این اتفاق شدند. جابری انصاری نیز تاکید کرد ما به دنبال حکم قضایی هستیم تا خانه سینما را در چند روز آینده پلمپ کنیم. با توجه به اتفاقات تنش زا، هیات مدیره خانه سینما روز 10 خرداد ماه تصمیم به تعویق فعالیت های خانه را گرفتند و اعلام کردند درب خانه سینما تا رسیدن به نتیجه نهایی از طریق روال قانونی بسته خواهد شد. خانه سینما اعلام کرده قطعا طی 20 روز آینده به حکم ارشاد اعتراض خواهد کرد.

"چ" حاتمی‌کیا مجوز گرفت

فیلم "چ" به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا پروانه ساخت گرفت. این فیلم که به زندگی شهید چمران می پردازد، از محصولات بیناد سینمایی فارابی بود که یکی از آثار مهم سینمای ایران محسوب می شود.

اولین نمایش فیلم "جانگو رها شده" ساخته تارانتینو در جشنواره بین المللی فیلم کن محقق و با استقبال بسیار خوبی روبرو شد. برخی این فیلم را اثری متفاوت در سینمای این کارگردان دانستند.

ساخت اولین فیلم سه بعدی ایرانی

علی عطشانی کارگردان فیلم های "دموکراسی تو روز روشن" و " در امتداد شهر" از ساخت اولین فیلم سه بعدی سینمای ایران با عنوان  "آقای الف" خبر داد.

منتفی شدن اکران "خانه پدری"

سعید منتظرالمهدی مدیرعامل موسسه ناجی‌هنر از اکران نشدن همیشگی"خانه پدری" کیانوش عیاری خبر داد و تاکید کرد که حتی ما پول عیاری را هم پرداخت کرده ایم اما ترجیح می دهیم این فیلم هرگز اکران عمومی نشود.

در حالی که گروه سامان  مقدم خود را برای ساخت فصل سوم مجموعه خانگی "قلب یخی" آماده کرده بودند، خبرهایی مبنی بر این موضوع منتشر که کار ساخت به مدت یک ماه متوقف شد و دلایل این توقف نیز هیچ وقت مشخص نشد.

اجرای برنامه سینمایی هفت که پس از رفتن فریدون جیرای برای مدتی تعطیل شده بود، دوباره قرار شد با حضور محمود گبرلو ادامه یابد.

خداحافظی همیشگی با شاپور قریب

شاپور قریب فیلمساز پیشکسوت سینمای ایران در گذشت. وی مدتی به دلیل بیماری در منطل بستری شده بود، 16 خرداد ماه دارفانی را وداع گفت. قریب ساخت فیلم هایی چون "ملاقات"، "سوگند"، "کفش های جیرجیرک دار"، "اشک و لبخند"، "بگذار زندگی کنم" و... را در کارنامه خود دارد.

نیروی انتظامی نمایش فوتبال در سینماها را با چالش روبه رو کرد

خرداد ماه همزمان با برگزاری جام ملتهای اروپا بود. به همین دلیل با توجه به استقبال خوب مردم از نمایش فوتبال در سالن های سینمایی، از این رو پیش بینی می شد که در بخش های نهایی جام ملتهای اروپا نیز این اتفاق تکرار شود. اما اینبار نیروی انتظامی با این موضوع مخالفت کرد. حتی سردار کارگر در نشستی مطبوعاتی عنوان کرد که در سالن های سینمایی فقط باید مردان حضور یابند. به همین دلیل حتی دو پردیس سینمایی به دلیل نمایش فوتبال به مدت یک شب پلمپ شدند. اما در انتها با رایزنی ها انجمن سینماداران، دوباره نمایش فوتبال ادامه یافت.

در ماه خرداد با وجود گذشت سه ماه از اکران نوروزی همچنان اختلاف بین حوزه هنری و شورای صنفی نمایش ادامه داشت. به طوریکه قرار بود "شور شیرین" با وجود داشتن قرارداد در سینما آزادی روی پرده برود اما به دلیل اختلاف، حواله اکران سینما آزادی صادر نشد.

برگزاری جشن اردیبهشت تئاتر و پیگیری درمان رایگان هنرمندان

دکتر علی رفیعی قرار بود "یرما" را روی صحنه ببرد. از این رو در خرداد ماه از 9 صبح تا 2 بعد از ظهر در پلاتوی تالار وحدت با بازیگران خود تمرین کرد. وی قصد داشت، نمایش "یرما" را با گروه و چهره هایی جدید از اوایل مهر ماه سال جاری در تالار وحدت روی صحنه ببرد.

 چهارمین جلسه نمایشنامه‌خوانی مؤسسه بین‌المللی "اکو" به خوانش نمایشنامه "سپنج رنج و شکنج" نوشته محمود استادمحمد اختصاص داشت و این هنرمند برجسته تئاتر علیرغم بیماری این اثر را به بهترین شکل ممکن خوانش کرد.

اجرای استادمحمد به قدری تأثیرگذار بود که علیرضا نادری یکی از حاضران در این برنامه گفت: اجرایی که اینجا دیدم برایم خیلی مهمتر از خود نمایشنامه بود؛ اینجا نویسنده‌ای با تمام محبتش و با حداقل وزن با تمام جمع ما برابری می‌کند.

جشن اردیبهشت تئاتر ایران هر ساله برگزار می شود. در این جشن برگزیده های بخش های مختلف از سراسر کشور معرفی می شوند. این مراسم نیز امسال اول خرداد ماه برگزار شد. مراسم تجلیل از مرحوم سمندریان در این جشن برگزار شد  و این آخرین حضور این هنرمند و استاد بزرگ تئاتر روی صحنه بود.

هزینه های درمانی مصطفی عبدالهی هنرمند و بازیگر با سابقه تئاتر و رادیو، باعث حاشیه های فراوانی شد. از این رو خانه تئاتر پیگیر صندوق حمایت از هنرمندان بیمار شد. در ادامه نیز مدیرعامل خانه تئاتر با اشاره به نیاز جامعه تئاتری به راه اندازی بنیاد حمایت از هنرمندان بیمار از قول وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای راه اندازی بیمارستان هنرمندان طی روزهای آینده خبر داد. همچنین وزیر ارشاد هم این خبر را تایید کرد. 

عزت الله انتظامی بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما در هشتاد و هشتمین سالگرد تولد خود عنوان کرد که علاقمند است دوباره به صحنه تئاتر بازگردد.

ساختمان پزشکان 2 و ساخت سریال شرکت از اهم خبرهای تلویزیون در خرداد ماه 91

خبر ساخت قسمت دوم مجموعه "ساختمان پزشکان" توسط سروش صحت در ابتدای خرداد ماه منتشر شد. قسمت اول این مجموعه با استقبال زیادی روبرو شد اما حاشیه های متعددی پس از تمام شدن مجموعه برای آن پیش آمد. با این حال قرار بود که قسمت دوم آن هم ساخته شود که منتفی شد.

مجموعه تلویزیونی "شرکت" به کارگردانی مسعود کرامتی و تهیه کنندگی رامین عباسی زاده قرار بود کلید بخورد که پس از گرفتن چندین قسمت کرامتی از این پروژه انصراف داد و علیرضا امینی جایگزین وی شد. البته عمده اختلاف کرامتی با عباسی‌زاده بود.

درگذشت حسن کسائی و جایزه جهانی بیداری

کنسرت گیتاری که با مجوز وزارت ارشاد قرار بود در شهر بوشهر برگزار شود، با دخالت نیروهایی غیر از مدیران ارشاد تعطیل شد و مدیر موسیقی ارشاد از توضیح تلفنی درباره آن خودداری کرد. در پی اعتراض به مجوز دادن مسئولان ارشاد جهت اجرای کنسرت‌های پاپ و گیتار، عده‌ای از مردم بوشهر؛ در مجتمع فرهنگی هنری 9 دی تجمع کرده و خواستار لغو کنسرت گیتار شدند که این اعتراض موثر واقع و این کنسرت تعطیل شد.

اثر جکسون بولاک گرانترین تابلو موزه هنرهای معاصر تهران به علت بدهی ارشاد به گمرگ توقیف شده و گمرگ این اثر مهم را در انبار خود نگه داشت. در پی توقیف اثری از جکسون بولاک در فرودگاه امام خمینی (ره) مدیران و مسئولان گمرگ و این فرودگاه از دادن اطلاعات و پاسخگویی درباره گروگیری این تابلو در قبال بدهی ارشاد سر باز زدند. روابط عمومی گمرک فرودگاه امام خمینی(ره) توقیف تابلوی جکسون بولاک را تایید و مسئولیت ورود هرگونه خسارت به این اثر را متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد.

مسئول ستاد برگزاری نخستین جشنواره شعر و موسیقی ضد آمریکایی "طبس" از رونمایی آلبوم اشعار و موسیقی ضدآمریکایی در 31 خردادماه خبر داد.

محسن صفایی مسئول ستاد برگزاری نخستین جشنواره شعر و موسیقی ضد آمریکایی "طبس" در خصوص کم و کیف برگزاری این جشنواره گفت: آلبوم موسیقی ضدآمریکایی شامل 15 نماهنگ ضد آمریکایی از نقاط مختلف جهان است. یکی از بخش‌های جنبی این جشنواره نخستین هم‌اندیشی موسیقی جوان انقلاب اسلامی است این برنامه را به منظور ایجاد راهی برای بیان گفتمان جدید در عرصه موسیقی انقلاب انجام می‌دهیم. چراکه همه ما می‌دانیم در حوزه موسیقی انقلاب فعالیت جدی و تاثیرگذاری انجام نشده است و متاسفانه هنر موسیقی از این ناحیه دچار ضعف است.

نمایشگاه آثار هنرمندان برجسته و پیشکسوت از روز پنجم خرداد به مدت یک هفته در گالری هما به نمایش در آمده است که در این میان اثری نیز از شیرین نشاط عکاس ضدانقلاب قرار داشت.

برخورد با بدحجابان در کنسرت‌ها

همزمان با آغاز تابستان گشت مبارزه با بدحجابی در خیابانهای تهران کار خود را آغاز می کند. با توجه به صحبت های سردار کارگر درباره برخورد با بدحجان در جشن ها و مراسم فرهنگی، در چندنی کنسرت از جمله مازیار فلاحی با بدحجابان برخورد جدی صورت گرفت. که از آن جمله یکی از بازیگران سینما نیز دستگیر شد که حاشیه های فراوانی به همراه داشت.

سازمان تبلیغات به همراه سازمان فرهنگ و ارتباطات جشنواره جایزه بیداری را برگزار کردند. در این جشنواره هنرمندان حوزه کاریکاتور، عکس و پوستر با موضوع بیداری از سراسر جهان شرکت کردند. جوایز این جشنواره ده هزار یورو بود.

حسن کسایی نوازنده پیشکسوت نی بر اثر سرطان، پنجشنبه 25 خردادماه چشم از جهان فروبست. کسائی در سال 1329 برای اولین بار نی را به ارکستر برد و با ارکستر رادیو ارتش اصفهان همکاری خود را شروع کرد. در سال‌های بعد با ارکسترهای متعدد رادیو به سرپرستی هنرمندانی چون ابوالحسن صبا، حسین یاحقی، حبیب‌الله بدیعی، محمد میرنقیبی، همایون خرم و دیگران به فعالیت خود در این زمینه ادامه داد.


از سال ۱۳۴۶،فضای کاری کسائی ابعادی جهانی پیدا کرد. وی در دههٔ 60 به کشورهای آلمان، انگلستان، فرانسه و هلند سفر کرد و در چند برنامه رادیویی، به اجرای برنامه پرداخت. در سال 69 تندیس وی در گالری مفاخر هنری جهان در لندن نصب شد. پس از آنکه کسائی در سال 70 در جشنواره نی‌نوازان در تالار اندیشه شرکت کرد، فعالیت او دوباره رونق گرفت و در سال 78 موفق به دریافت نشان درجه یک فرهنگ و هنر شد. همچنین در سال ۱۳۸۱، به عنوان چهرهٔ ماندگار موسیقی انتخاب و تقدیر شد.

کسایی در سال ۱۳۷۵ به آمریکا و کانادا سفر کرده و در محافل شعر و موسیقی شرکت کرد. در سال ۱۳۷۶ هم با تلاش محمدرضا لطفی، انجمن دوستداران موسیقی ایرانی واشنگتن، مجلس گرامیداشتی برای کسائی بر پا داشت.

کد خبر 2018321

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha