كليساي كاتوليك و مراسم تقديس ژان پل دوم
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، بدنبال درخواستهاي گسترده كاتوليكهاي سراسر جهان براي كوتاه كردن زمان آمرزش و قديس شدن پس از مرگ پاپ فقيد، پاپ بنديكت شانزدهم فرآيند آمرزش ژان پل دوم را بسرعت آغاز كرد.
از اين روي سه شنبه هفتم تيرماه، تقريباً پس از گذشت سه ماه از مرگ پاپ فقيد، نخستين مرحله از مراسم تقديس پاپ "ژان پل دوم" در كليساي "سنت جان لوتران" شهر رم و با حضور كاردينالها، اسقفهاي اعظم و صدها تن از مردم عادي انجام شد.
كاردينال "كاميلو روني"، قائم مقام ژان پل دوم در منطقه اسقفي رم رياست اين مراسم را برعهده داشت. وي اين مراسم را با قرائت شهادت نامه اي در مورد زندگي ژان پل از زمان تولد وي در سال 1920 تا زمان كشيشي و اسقفي وي در لهستان و در نهايت پاپ شدن آغاز كرد.
در گذشته مراسم تقديس چندين سال پس از مرگ فرد صورت گرفت، اما ژان پل دوم، اين فرآيند را در موارد معدودي از جمله مادر ترزا كوتاه كرد. واتيكان براي اين كه فردي را مورد آمرزش قرار دهد و او را قديس بخواند بايد ثابت كند كه اين فرد در زمان حيات و يا پس از حيات كرامت يا كراماتي را انجام داده است.
به گفته مقامات كليساي كاتوليك روم روند تقديس رهبر فقيد مسيحيان فرآيند عادي خود را طي مي كند و اين امر شامل تحقيقات طولاني در مورد زندگي، نوشته ها، مصاحبه با شاهدان اصلي و تحقيقات در مورد احتمال وقوع كرامتهاي وي قبل و بعد از مرگ است.
به گزارش "مهر"، منطقه اسقفي روم اعلام كرد تا كنون بيش از 20 هزار نفر از مردم سراسر جهان از پايگاه اينترنتي رسمي اين كليسا كه به منظور جمع آوري اطلاعات در مورد زندگي و پرهيزكاري ژان پل در نظر گرفته شده است ديدن كرده اند و روزانه بيش از يك صد پست الكترونيكي به پاكدامني و كرامات پاپ آدرس الكترونيك اين كليسا ارسال شده است.
پس از جمع آوري اطلاعات، ستاد ويژه اي در واتيكان تشكيل مي شود كه اين ستاد كميسيون هايي را براي بررسي اين مدارك منصوب خواهد كرد و در نهايت گزارش خود را به پاپ ارائه خواهند كرد و او تصميم نهايي را اتخاذ مي كند.
رابطه چين و واتيكان در پرده ابهام
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، پس از مرگ پاپ ژان پل دوم و عدم تحقق آرزوي ديرينه وي مبني بر بازديد از كشور چين، به نظر مي رسد واتيكان اكنون در نظر دارد با چين رابطه برقرار كند . اين درشرايطي است كه مقامات چين نيز در زمينه برقراري رابطه با واتيكان تحت شرايط ويژه اي ابراز تمايل كرده، اما در اين ميان اخبار ضد و نقيضي به گوش مي رسد. جمهوري چين يكي از معدود كشورهايي بود كه نماينده اي براي مراسم تدفين پاپ به واتيكان اعزام نكرده بود و دولت پكن مكرراً اعلام كرده است كه مقرپاپ را به رسميت نمي شناسند.
چين مقر پاپ در واتيكان را به رسميت نمي شناسد و از كاتوليكهاي اين كشورخواسته است در كليساهايي به نيايش و انجام مراسم عبادي بپردازند كه دولت آنها را مجاز شمرده است. در حدود 4 ميليون نفر عضو كليساهاي رسمي دولت چين هستند. اين در شرايطي است كه كارشناسان خارجي اظهار داشته اند بيش از 12 ميليون نفر در كليساهاي زيرزميني كاتوليك به نيايش مي پردازند. كشيشها و اسقفهاي كليساهاي زير زميني اغلب مورد آزار و اذيت قرار مي گيرند.
دولت كمونيست چين از واتيكان مي خواهد كه تايوان را به عنوان يك كشور مستقل به رسميت نشناسد و آن را بخشي از خاك چين بداند. مرگ پاپ ژان پل دوم كه يك عمر عليه كمونيسم جنگيد بارقه هايي را در زمينه روابط ديپلماتيك ميان واتيكان و چين به وجود آورد. اين امر درست 50 سال پس از انتصاب كشيشها از سوي دولت و اخراج همه كشيش هاي خارجي و كشيش هايي كه با مقرپاپ ارتباط داشتند صورت مي گيرد.
واتيكان تايوان را به عنوان يك دولت مستقل به رسميت شناخته است. در حقيقت واتيكان تنها دولت اروپايي است كه با تايوان رابطه رسمي دارد.
به نظر مي رسد واتيكان در زمنيه عدم به رسميت شناختن تايوان به عنوان يك كشور مستقل راضي است اما انتصاب اسقف ها از سوي پاپ بايد صورت بگيرد و اين امر براي اين كليسا هنوز يك مانع تلقي مي شود.
اخيراً مقامات كاتوليك در چين به ابراز نظر خود در زمينه برقراري رابطه ميان واتيكان و پكن پرداخته اند، اما تا كنون واتيكان هيچ بيانيه اي در اين زمينه صادر نكرده است.
"ليو بونيان" كه يكي از مقامات كاتوليك كليسايي كه مورد قبول دولت چين است، از اظهارات اخير اسقف اعظم "جيواني لاجولو" وزير خارجه واتيكان مبني بر وجود دشواري دربرقراري رابطه ميان چين و واتيكان كه غلبه بر آن ممكن است ابراز مسرت كرد.
روزنامه چيني زبان ون وي پو به نقل از "ليو" نوشت، اظهارات "لاجولو" نشان مي دهد واتيكان تحت نظر پاپ بنديكت شانزدهم در حال فعاليت در زمينه ارتباط با چين است. و در اين زمينه نظر شخصي خود را چنين اظهار داشت كه واتيكان مي تواند اسقفها را كانديد كرده و پكن در نهايت به صورت رسمي آنها را به سمت خود منصوب كند.
ليو افزود : اين كه انتصاب اسقفها از سوي چه كسي صورت بگيرد تفاوتي ندارد، نكته مهم اين است كه آنها "مهين دوست" باشند. شايان ذكر است، مفهوم "مهين دوست" براي ابراز وفاداري به رژيم كمونيستي چين به كار مي رود.
اما پس از اظهارات "ليو بونيان" دولت چين براي اسقف شانگهاي اسقف كمكي منصوب كرد كه اين امر با وجود انعكاس گسترده در رسانه ها داراي پارادوكسهاي فراوان بود.
در حالي كه مقامات چيني اظهار داشتند : انتصاب اسقف كمكي در شانگهاي از سوي واتيكان مورد تأييد قرار نگرفته است و اين امر هيچ ارتباطي با واتيكان ندارد.
"جوزف زينگ ونزي"، اسقف 42 ساله چين در مراسمي كه توسط اسقف شانگهاي، نماينده كليساي كاتوليك دولتي چين هدايت مي شد به سمت اسقف كمكي منصوب شد، مكرراً اعلام كرد كه از سوي واتيكان براي اين سمت كانديد شده و از حمايت پاپ برخوردار است؛ اما مقامات چين نقش واتيكان را در انتخاب اسقف كمكي شانگهاي يا مسئله ارتباط رسمي چين - واتيكان تكذيب كردند.
خبرگزاري ژاپني "كويدو" اعلام كرد ، واتيكان و چين برسر انتتصاب اسقف شانگهاي به توافق رسيده اند.
برخي از رهبران كاتوليك اظهار داشتند، انتخاب "جوزف زينگ ونزي" را مي توان نشانه بهبود رابطه سرد چين و واتيكان به شمار آورد.
"جوزف زن زنكيم" اسقف هنگ گنگ در مصاحبه اي با راديو ار تي اچ كي هنگ كنگ گفت، اين انتصاب نشان دهنده رويكردي گرم به اختلافهايي است كه چين و واتيكان را طي 54 سال گذشته از يكديگر جدا كرده است.
مقامات ديني چين اظهار داشتند، چين سياست خود را در انتصاب اسقفهاي در كليساهاي رسمي و دولتي چين بدون مشورت با وايتكان ادامه مي دهد.
خبرگزاري شينهوا به نقل از "ليو بيانيان"، قائم مقام انجمن كاتوليك ميهن دوستان چين نيز نوشت، انتصاب اسقف از سوي دولت چين در كليساهاي رسمي ادامه خواهد يافت.
درگذشت رهبر با نفوذ كاتوليكهاي فيليپين
در حالي كه كاتوليكهاي چين چشم به روابط واتيكان - چين دوخته اند كاتوليك هاي سراسر جهان از مرگ كاردينال خايمه سين متأثر شدند. مراسم تدفين بانفوذترين كاردينال فيليپين كه به عنوان نيروي محركه دو قيام مردمي فيليپين در نظر گرفته مي شود سه شنبه 7 تيرماه همزمان با آغاز مراسم رسمي تقديس پاپ در مانيل، پايتخت فيليپين برگزار شد.
اين كاردينال كه يكي از غايبان جلسه سري انتخاب پاپ بود، روز 31 خرداد ماه در سن 76 سالگي پس از بيماريهايي از جمله نارسايي كليوي و مشكلات قلبي در گذشت.
تابوت كاردينال سين در كليساي جامع در پرچم فيليپين پيچيده شد، و "گلوريا آروي" رئيس جمهور فيليپين در مراسمي كه 21 تير سلام به نشانه اداي احترام به اين كاردينال بانفوذ فيليپين شليك شد حضور يافت.
نقش كاردينال سين در تظاهراتهاي خياباني كه منجر به بركناري دو رئيس جمهور فيليپين در سالهاي 1986 و 2001 شد همواره در خورد توجه و احترام بود. وي درباره بي عدالتي و فقر به همان ميزان كه به مباحث سقط جنين و كنترل بارداري مي پرداخت سخنراني كرد.
سيكها و آزاديهاي ديني
تلاش براي بدست آوردن آزادي دين همواره از مواردي بوده است كه جوامع ديني كه در اقليت زندگي مي كنند از آن به عنوان اوليتهاي خود ياد كرده اند. تمام گروه هاي ديني در سراسر دنيا از آزادي ديني حمايت كرده اند. هفته گذشته ائتلاف سيك، انجمن حقوق بشر سيك هاي ايالات متحده با انتشار اطلاعيه رسمي در مطبوعات آمريكا حمايت خود را از قانون استقرار مجدد آزادي ديني اعلام كرد .
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، در اين اطلاعيه آمده است : ائتلاف سيك ها به شدت از قانون استقرار مجدد آزادي ديني حمايت مي كند و زماني كه لازم باشد با كمك اعضايي كه در كنگره دارد حمايت خود را افزايش مي دهد. اين ائتلاف از ديگر سازمانهاي سيك و غير سيك خواست از تصويب اين قانون حمايت كنند. اين گروه ائتلافي همچنين از تلاش در راه قانوني كردن نمونه هاي محلي اين قانون نيز حمايت مي كند.
ائتلاف سيك ها در رابطه با قانون آزادي ديني در محل كار، لايحه اي كه در كنگره ايالات متحده مطرح شده اظهار داشت، پيروان اديان نبايد در شرايطي قرار بگيرند كه بين حفظ شغل و دين خود يكي را انتخاب كنند. اين در شرايطي است كه اعضاي اين ائتلاف پرسشهايي را در زمينه اجراي اين قانون و تأثير آن بر جوامع ديني مطرح كرده اند.
بيش از 20 ميليون نفر در سراسر دنيا از پيروان آيين سيك محسوب شده و چند صد هزار نفر از آنان در ايالات متحده به سرمي برند. آيين سيك را پنجمين دين بزرگ دنيا مي دانند و در حدود 530 هزار سال پيش در هندوستان پايه گذاري شد.
سيك ها كه همچون ديگر اقليتهاي همچنان به دنبال تصويب آزاديهاي ديني در جوامعي كه در آن زندگي مي كنند هستند همانند مسلمانان همواره به نقض اين قانون در فرانسه و تصويب عدم همراه داشتن نمادهاي ديني درمدارس دولتي اعتراض كرده اند. سيكهاي انگلستان از كميته بين المللي المپيك خواستند به دليل نقض آزادي ديني در فرانسه پيشنهاد اين كشور را مبني بر ميزباني بازيهاي المپيك 2010 مورد پذيرش قرار ندهند.
معبد طلايي سيكها در هندوستان
گزارش "مهر" مي افزايد : فدراسيون سيكها و شوراي ملي گورواراس در بيانيه اي اظهار داشتند به 120 عضو كميته بين المللي المپيك كه اول ماه ژوئيه ( تير) در سنگاپور ديدار مي كنند تا درباره شهر ميزبان تصميم بگيرند نامه نوشته اند.
رقابت ميزباني بازيهاي المپيك ميان شهرهاي پاريس، لندن، نيويورك، مادريد، مسكو صورت مي گيرد.
رئيس فدراسيون سيكها نامه اي به كميته بين المللي المپيك ارسال كرد و طي آن خواست ميزباني فرانسه تا زماني كه قوانين ديني در فرانسه مورد تبعيض قرار مي گيرد و افراد نمي توانند آزادانه به آداب ديني خود عمل كنند مورد قبول قرار نگيرد.
دبير كل فدراسيون سيك ها در رابطه با اين بيانيه اظهار داشت، ما اعتقاد داريم از آنجا كه اين قانون دربرگيرنده حجاب مسلمانان، كلاه يهوديان، صليب مسيحيان و عمامه سيكها است، تعداد بسياري از ملتها به دغدغه هاي ما توجه كرده و پيشنهاد ميزباني 2010 فرانسه براي بازيهاي المپيك را رد مي كنند.
كليساي آكادمي نيروي هوايي
انتصاب خاخام يهودي در آكادمي نيروي هوايي آمريكا
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر "، آزاديهاي ديني و تساهل دغدغه همه گروههاي ديني محسوب شده و بسياري نيز براي رسيدن به وضعيت مطلوب خود بايد تلاشهاي وسيعي انجام دهند، آكادمي نيروي هوايي آمريكا از جمله فضاهاي آكادميك است كه دانشجويان افسري آن چندي پيش به عدم تساهل و وجود انزجار ديني در آن اعتراض كردند . در اين ميان روحاني اين آكادمي به دليل اظهار نظر درباره تغيير برنامه تساهل در اين آكادمي اخراج و به پايگاهي در ژاپن فرستاده شد، اما مسئولان اين امر را تنها انتقال عادي نيرو توصيف كردند. از ديگر منتقدان اين آكادمي مايكل اي وينستين"، وكيل كاخ سفيد در پنتاگون است كه در سال 1977 از همين آكادمي فارغ التحصيل شده و دو پسر خود را براي تحصيل به اين آكادمي فرستاده است . زماني كه نيروي هوايي ايالات متحده يك نيروي عملياتي براي بررسي و تحقيق در زمينه عدم تساهل به اين آكادمي اعزام شد، وينستين گفت، بايد ديد نيروي عملياتي كه تشكيل مي شود به واقع وضعيت ديني آكادمي را كنترل مي كند و يا تنها يك نيروي نمايشي خواهد بود.
نيروي عملياتي كه براي بررسي شكايات دانشجويان آكادمي نيروي هوايي مبني بر عدم تساهل و گسترش اجباري اعتقادات ديني پروتستان از سوي افسران نيروي هاي، چند روزي را در اين آكادمي براي تحقيقات و ارائه گزارش سپري كرد بيانيه تازه اي با تأكيد بر برخي از ارزشها روز براي تمام فرماندهي هاي مهم ارسال كرد كه به موجب آن نيروي هوايي آمريكا از فرماندهان ارشد خود در سراسر دنيا خواسته است اطمينان حاصل كنند افسران از مقام و جايگاه خود براي گسترش اعتقادات ديني خود استفاده نمي كنند و احترام تمام اديان نيز حفظ مي شود. اما در عين حال گزارش داد عدم تساهل چنداني در اين آكادمي مشاهده نشده است.
به گزارش "مهر"، چندي پيش خاخامي كه به عنوان يكي از روحانيون برجسته ارتش بازنشسته شده است، از سوي نيروي هوايي ايالات متحده براي كمك به انجام تحقيقات نيروي عملياتي عدم تساهل در آكادمي نيروي هوايي آمريكا منصوب شد. "آرنولد رسنيكوف" از اين پس به عنوان به عنوان دستيار ويژه "مايكل دومينگز"، رئيس نيروي هوايي ايالات متحده و رئيس ستاد ارزشها و ديدگاهها فعاليت مي كند و در جلسه اي كه اخيراً با حضور وي برگزار شد در زمينه نوع اظهارات مجاز ديني در اين آكادمي به ارائه راهبردهايي پرداخت. وي مدير اسبق امور بين اديان كميته يهودي هاي آمريكا بوده است.
رهبران ديني جهان و نشست گروه هشت
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، طي روزهاي 15 تا 17 تيرماه ( 6 تا 8 ژوئيه ) هشت گروه صنعتي بزرگ جهان (انگلستان، كانادا، آلمان، فرانسه، ايتاليا، روسيه، ژاپن و امريكا) نشستي را در اسكاتلند برگزار مي كنند تا درباره گسترش همكاري در زمينه تجارت و اقتصاد، تقويت اقتصاد جهاني، ترويج صلح و دموكراسي و پيشگيري از جنگ به بحث مي پردازند. نشست گروه هشت در سال جاري به بحث و بررسي درباره فقركشورهاي آفريقايي، بدهي كشورهاي فقير، تغيير شرايط جوي مي پردازد.
اسقف اعظم كانتربري
در اين راستا رهبران ديني انگلستان و آمريكا در نامه اي به سياستمداران حاضر دو كشور در نشست گروه هشت خواستار فقرزدايي در جهان شدند. رهبران مسيحي، مسلمان و يهودي انگلستان طي نامهاي خواستار تلاش نخست وزير اين كشور در كمك به كشورهاي فقير جهان شدند. در اين نامه همچنين از رهبران كشورهاي صنعتي جهان خواسته شده است طلب تمامي كشورهاي فقير در جهان را لغو كنند. اين نامه از سوي اسقف اعظم "كانتربري" و "وست مينستر"، رهبر خاخامهاي انگلستان، رئيس شوراي مساجد و ائمه انگلستان و رئيس كليساهاي آزاد تهيه شده است.
در بخشي از اين نامه آمده است : "امنيت و خوشبختي تمامي كشورها به امنيت و خوشبختي تك تك كشورها بستگي دارد. جهاني كه با فقر روبه روست، بدون عدالت نميتواند التيام يابد" .
گزارش "مهر" مي افزايد : همچنين اسقف "ويليام اسكايستاد"، رئيس همايشهاي اسقفهاي كاتوليك از رئيس جمهور ايالات متحده و ديگر رهبران دنيا خواست در نشست گروه هشت كه هفته آينده در اسكاتلند برگزار مي شود به موضوعات اجتماعي و از بين بردن فقر توجه كنند. رئيس همايش اسقفهاي كاتوليك در نامه اي از جورج بوش خواست كه در راه مبارزه با فقر جهاني، تجارت جهاني، تجارت اسلحه، تغيير شرايط جوي گامهاي محكمي بردارد.
در ميان موضوعاتي كه اسقف "اسكايستاد" مطرح كرده است موضوع فقر كشورهاي آفريقايي بيشتر مورد تأكيد قرار گرفته است.
اسقفهاي آمريكا نشست گروه هشت را به تقويت تلاشهاي حفظ صلح در كشورهاي جنگ زده و حمايت از ايجاد صلح و از سرگير تلاشهاي در كشورهايي كه جنگ و كمشكش در آن به پايان رسيده است فراخواندند. اين نامه همچنين خواستار لغو و كاهش بدهي كشورهاي بسيار فقير و توجه جدي به تغيير شرايط و اتخاذ گامهاي محكم در راه تكثير سلاح شده است. در ادامه اين نامه آمده است، نشست گروه هشت، بسياري از موضوعات حائزاهميت در زمينه شأن و زندگي انساني را مورد بحث قرار دهد.
گروههاي بسياري در حركت هاي نمادين از جمله تظاهرات در گلن ايگلز، اسكاتلند وبرگزاري كنسرتهاي موسيقي در سراسر دنيا از رهبران گروه هشت خواستند به مسائل و مشكلات كشورهاي آفريقايي توجه ويژه اي داشته باشند.
نظر شما