احمد توكلي پژوهشگر و مدرس ارتباطات در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" در ارتباط با چگونگي انعكاس اخبار ديني ، مذهبي و انديشه اي در مطبوعات كشور اظهار داشت : اگر در اين زمنيه ضعفي وجود داشته باشد، ضعفي كلي است و با ضعفهاي موجود در ديگر حوزه ها تفاوتي ندارد .
وي رويكرد ضعيف به مطبوعات را ناشي از دو دليل عمده اعلام كرد و گفت : يكي از دلايل اين است كه ذائقه ها بواسطه رفتارها و برخوردهاي غلط دوران گذشته ، نسبت به امور ديني و مذهبي تا حد زيادي خراب شده است .
توكلي ، دوران دانش آموزي را يكي از دورانهايي عنوان كرد كه سازندگي فكر و روح در آن زمان رخ مي دهد و با اشاره به اينكه تأكيد بر محفوظات ، بهره گيري از معلم هايي كه شايستگي تدريس دروس ديني را نداشته اند ، شيوه هاي غلط و در برخي موارد افراطي و همچنين كتابهاي نامناسب از جمله عواملي است كه در دوران تحصيل تأثيرات منفي در اذهان داشته ، شرايطي را ايجاد مي كند كه فرد در بزرگسالي گرايش بسيار كمي نسبت به اخبار و مطالب ديني و مذهبي داشته باشد .
اين مدرس ارتباطات در ادامه به پرداخت نامناسب روزنامه نگاران و مطبوعات اشاره كرد و يادآورشد : نحوه پرداخت و انعكاس اخبار ديني و مذهبي در جلب و جذب مخاطب و همچنين تأثيرگذاري بر وي ، نقش بسياري دارد .
وي تصريح كرد : پردازش و رويكرد غير حرفه اي مطبوعات به اخبار ديني كه بعقيده بنده ريشه در آموزشهاي مدارس دارد ، شرايطي را ايجاد مي كند كه اخبار بصورت خشك و غير جذاب ارائه شوند و شك نيست كه چنين اخباري نمي توانند از جذابيت لازم برخوردار بوده تأثيرگذار باشند .
توكلي در ادامه با تأكيد بر ضرورت پرداخت صحيح مطبوعات به موضوعات مختلف ، گفت : ما بايد بسترسازي صحيح فرهنگي داشته باشيم تا رويكرد جامعه به سمت يك موضوع مشخص ، واحد و تأييد شده هدايت شود .
وي تصريح كرد : بخشي از اين فرهنگ سازي بر عهده مسئولان و دستگاههاي فرهنگي و بخش ديگري نيز بر عهده رسانه هاي كشور است كه در اين ميان مطبوعات و ديگر رسانه ها مي بايست به لحاظ كاركردي كه برايشان تعريف شده ، خواندني بوده و از مؤلفه هاي تأثيرگذار برخوردار باشند .
اين روزنامه نگار با اشاره به نقشي كه ساده نويسي در جذب مخاطب و تأثيرگذاري دارد ، سابقه تاريخي اين امر در اسلام را يادآورشد و گفت : روايي و داستاني بودن كه به اصطلاح ابداع روزنامه نگاري غربي قرن بيستم است ، بيش از 1400 سال قبل توسط قرآن به ما آموزش داده شده است ، تمام قرآن ، آموزش به زبان ساده ، داستاني ، جذاب و غير مستقيم است .
وي با اعلام اينكه مطبوعات كمتر به قضيه ساده نويسي توجه مي كنند ، اين مسئله را ضعفي براي مطبوعات كشور عنوان كرد و گفت : ساده نويسي و رعايت استانداردهاي روزنامه نگاري از جمله عواملي است كه موفقيت مطبوعات در جذب مخاطب را در پي خواهد داشت .
توكلي در مورد رويكرد مطبوعات ديگر كشورها به اخبار ديني گفت : رويكرد آنها به اخبار اين حوزه از منظر ارزشهاي خبري است .
نظر شما