۲۲ فروردین ۱۳۹۲، ۱۰:۱۱

گزارش مهر/

درس خواندن در وقت اضافه/ایستگاه آخر سال تحصیلی و اضطراب هایی گریبانگیر

درس خواندن در وقت اضافه/ایستگاه آخر سال تحصیلی و اضطراب هایی گریبانگیر

مشهد - خبرگزاری مهر: درس خواندن در وقت اضافه از معضلاتی است که برخی دانش آموزان همواره با آن مواجه هستند و معمولا با پایان یافتن تعطیلات نوروزی کوهی از درسهای نخوانده بر دوش دانش آموزان شب امتحانی همراه با اضطراب هایی غیرقابل کنترل قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، ایستگاه سال تحصیلی 92 تا ماه آینده به خط آخر می رسد هر چند که در حال حاضر نیز امتحانات میان ترم و تقویتی دانش آموزان آغاز شده و این آزمون ها اضطراب های گریبانگیری است که هر لحظه سلامت دانش آموزان شب امتحانی را تهدید می کند.

همواره ماه فروردين كه به پايان خود نزديك مي شود اضطراب و دلهره دانش آموزان شروع می شود و گروهی از دانش آموزان شب امتحانی عصبانی، افسرده، پریشان، ناراحت و مضطرب می شوند و گروهی دیگر، چنان آشفته و نگران می شوند که پاسخ سوالات ساده را هم از یاد می برند.

داشتن کمی اضطراب و دلهره در ایام امتـحانات امری طبیعی و معقـول است

به عقيده برخي از كارشناسان داشتن کمی اضطراب و دلهره در ایام امتـحانات امری طبیعی و معقـول است اما استرس و اضطراب بيش از اندازه مانع حرکت و پويايي دانش آموزان مي شود هرچند که استرس و اضطراب های غیرقابل کنترل تنها مختص آن دسته از دانش آموزانی است که همزمان با آغاز میان ترم و امتحانات پایان ترم به یاد درس خواندن می افتند.

تاثیر منفی اضطراب هاي غيرقابل كنترل دانش آموزان بر روند آموزش روزانه آنان تاثير مي گذارد و مانعی برای پیشرفت آنها مي شود و اين امر در حالي است كه برخي از كارشناسان اجتماعي نيز علت تشویش بیش از اندازه گروهی از دانش آموزان را عدم استفاده درست آنها از نیروی فکری، ذهنی و اتکا به مطالعه در وقت اضافه مي دانند.

يك روانشناس به خبرنگار مهر مي گويد: باورهایی که موجب اضطراب دانش آموزان از امتحان می شود اغلب تصورها و نگرش های منفی و کاهش دهنده قوای ذهنی و انگیزشی هستند.

اضطراب هایی که گريبان دانش آموزان زرنگ يك كلاس را هم مي گيرد

پروانه عابدي با تاكيد بر اينكه اضطراب شب امتحان تنها مختص دانش آموزان تنبل و درس نخوان نيست، مي افزايد: اضطراب هاي شب امتحان گاهي گريبان دانش آموزان زرنگ يك كلاس را نيز مي گيرد و اغلب باورهایی که موجب اضطراب دانش آموزان از امتحان می شود تصورها و نگرش های منفی و کاهش دهنده قوای ذهنی و انگیزشی هستند.

وي معتقد است، داشتن اندكي نگراني و اضطراب از آزمون طبيعي است و حتي گاهي پلي براي موفقيت بيشتر دانش آموزان محسوب مي شود اما هنگامي كه اين اضطراب ها به صورت معناداري افزايش مي يابد بايد به دنبال راه هاي درمان آن بود.

اين روانشناس تاكيد می کند: برای مقابله با اين گونه از اضطراب ها بايد طرز فکرها و باورهای دانش آموز نسبت به آزمون تغيير پيدا كند و در اين راستا يك دانش آموز نباید اجازه دهد که چنین تفکراتی مانع مطالعه و تلاش او برای یادگیری شود.

رابطه مطالعه دروس و کاهش اضطراب

وي با بيان اينكه به طور حتم، همین که دانش آموز مطلبی را بخواند یا مساله ایی را حل کند، علائم نگرانی و اضطراب او کاهش خواهد یافت، ادامه مي دهد: گفتن و نوشتن كلماتي همچون من مي توانم و يا اينكه من در آزمون قبول مي شوم مي تواند به اعتماد به نفس و كاهش اضطراب دانش آموزان كمك كند.

وی با ارائه راهکاری پایه ای ادامه می دهد: استرس و اضطراب همزمان با آغاز امتحانات دامن دانش آموزان درسخوان را نیز می گیرد که این مقوله تاحدی طبیعی است اما آن دسته از دانش آموزان شب امتحانی و دقیقه نودی باید از هم اکنون برای روزهای امتحان خود برنامه ریزی کنند تا با مشکلات روحی و روانی در هنگام آزمون مواجه نشوند.

عابدی معتقد است، انجام تکالیف درسی و حل کردن تمرین باید از ابتدای سال تحصیلی با نظم و جدیت دنبال شود و اگر دانش آموزی در طول تـرم تحصیـلی خـود عمـلکرد ضعیفی داشته باشد، تذکرهای پشت سرهم پدر و مادر در ایام امتحان نه تنها هیچ کمکی به کودک یا نوجوان نمی کند، بلکه موجب ترس و آشفتگی بیشتر او هم می شود.

عدم مقایسه دانش آموزان با یکدیگر

این روانشناس بیان می کند: مقایسه نکردن نمرات توسط والدین و معلمان نیز می تواند در کاهش اضطراب دانش آموزان نقش داشته باشد زیرا مقایسه کردن موجب ناراحتی، فشار روانی و بدبینی دانش آموزان نسبت به یکدیگر می شود.

وی با تاکید بر اینکه برای تشویق دانش آموزان شب امتحانی به درس خواندن می توان به آنها دلگرمی داد و آنان را نسبت به عواقب درس نخواندن آگاه کرد، می افزاید: با حمایت های کلامی مثبت خود می توان دانش آموز را نسبت به استـعدادهای بالقوه اش آگاه کرد و به آنان نشان داد که اگر در قبل از روزهای امتحان مطالعه کنند در شب امتحان آسودگی بیشتری دارند.

یک جامعه شناس نیز با اشاره به ریشه های ترس و اضطراب در دانش آموزان می گوید: بیشترین ترس و دلهره از امتحان متعلق به دانش آموزان دقیقه نودی است و این امر عامل بسیاری از مشکلات روانی در این دسته از محصلان می شود.

فراموشی مطالعه در شب امتحان

فرامرز صادقی ادامه می دهد: اضطراب امتحان مرکب از دو جزء مطالعه نکردن و هيجان پذيري بوده و مطالعه نکردن محصول کاهش عملکرد و اشتغالات فکري است.

وی یادآور می شود: دانش آموزان مضطرب و شب امتحانی بهتر است سعي کنند به جای فکر کردن به اين که در امتحان شکست مي خورند يا نمره نمي آورند به مطالعه دروس و آمادگی ذهنی خود بپردازند و خواندن درس را در روز امتحان به فراموشی بسپارند و به خاطر داشته باشند که شب امتحان تنها برای مرور دروس است.

وی تصریح می کند: مرور دروس در شب های امتحان معضلی است که همواره دانش آموزان متکی به شب های امتحان با آن مواجهند و این امر بی تردید بر سلامت روحی و روانی این گونه دانش آموزان در درازمدت اثرگذار است.

روزهای درس و امتحان در سال 92 و سال های آینده تمام می شود و در این میان دانش آموزانی که در وقت اضافه حالی از درس و مدرسه می پرسند نه تنها موفق نبوده بلکه با کوله باری از اضطراب روزهای امتحان را سپری و سلامت و روان خود را نشانه می گیرند.

.....................................................

گزارش: مرضیه صاحبی

کد خبر 2030503

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha