دکتر محمود حکمتنیا معاون علمی- پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، به اولویتهای پژوهشی این پژوهشگاه در سال جاری اشاره کرد و گفت: اولویتهای پژوهشی این نهاد بر اساس نیازهای علمی کشور، در راستای چشمانداز و برنامه پنج ساله در چارچوب اهداف و بر اساس منابع در اختیار آن تعیین میگردد.
وی به تشریح اهداف عمده پژوهشگاه پرداخت و افزود: نقادی و بازپیرایی مواریث معرفتی علمی بازمانده از سلف صالح در حوزه دین پژوهشی و حکمت معرفت دینی و نظامات اجتماعی اسلام، بازآرایی و ارائه مناسب معارف دینی به لحاظ نظرها و نیازهای نوپدید،اهتمام به نظریه پردازی نوآوری و گرهگشایی در قلمرو اندیشه دینی و نظامهای رفتاری اسلام، مطالعه تطبیقی و نقد مبتکرانه و عالمانه مکاتب و مناظر فکری معارض، دفاع علمی از حکمت و اندیشه و فرهنگ دینی، کوشش برای رفع نیازهای علمی و نظری نظام جمهوری اسلامی در حوزه نظامات اجتماعی و رفتاری اسلام از مهمترین اهداف پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به شمار می رود.
حکمتنیا در ادامه با اشاره به اینکه حدود 430 طرح پژوهشی در حدود50 حوزه پژوهشی در دست اجرا است به اهم محورهای پژوهشی سال 1392 اشاره کرد و افزود: در حوزه مباحث نظری الان بحث علوم انسانی دارای اهمیت ویژه ای است که از دو سال پیش پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در راستای «تحول علوم انسانی» با تأسیس گروه پژوهشی و ارائه طرحهای کلان پژوهشی مرتبط مانند «نظریه مدیریت تحول در علوم انسانی»، گامهایی در این زمینه برداشته است. این طرح در برخی از مراکز علمی و دانشگاهها به صورت نشستهای علمی تخصصی نیز مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. همچنین فلسفه های مضاف، طرح تحقیق کلانی است که بخشهای عمده آن انجام شده است.
وی با اشاره به راه اندازی قطب فلسفه دین در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، افزود: قطب فلسفه دین بر اساس مجوز وزارت علوم، تحقیقات وفناوری از سال گذشته راه اندازی شده است، لذا مباحثی که مربوط به این حوزه است را دنبال می کند که این خود مشتمل بر چندین عنوان تحقیق، نشست علمی و در حوزه فلسفه دین است.
معاون علمی-پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین اعلام کرد: در حوزه عرفان دو محور مهم پژوهشی، یکی نقد عرفانوارهها و دوم عرفان اهل بیت(ع) را مورد بررسی و مطالعه قرار میدهیم. همچنین یک تحقیق کلانی در حوزه سبک زندگی طراحی شده که به برخی از نهادها پیشنهاد شده است که اگر حمایت مناسبی صورت گیرد و طرح تصویب گردد، آن را اجرایی خواهیم کرد. در حوزه طلاب جوان نیز مجموعه ای با عنوان« مهارتهای طلبگی» به صورت دفترهای 50 صفحه ای ارائه خواهد شد.
وی از رونمایی «دانشنامه فرهنگ فاطمی» در آینده نزدیک خبر داد و گفت: امیدواریم «دانشنامه فرهنگ فاطمی» در 6 ماهه اول سال رونمایی شود. از دیگر طرحهای کلان پژوهشگاه، «دانشنامه قرآن» است که هم نقد دانشنامه قرآنی «لیدن» در آن صورت می گیرد و هم معارف اهل بیت(ع) در آن مندرج می گردد که این دانشنامه در حال طراحی است و امیدواریم امسال مراحل اولیه دو جلد آن انجام گیرد. همچنین برای امسال پیش بینی کردیم که حدود 80 عنوان تحقیق در حوزه های مختلف را آماده سازی کنیم.
دکتر حکمتنیا در پایان به برگزاری نشستهای تخصصی در پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: امسال مقدمات برگزاری همایش بین المللی «فلسفه دین» برای سال 93 انجام خواهد گرفت. همچنین به مناسبت روز جهانی فلسفه هر سال یک همایش ملی برگزار می شود که امسال اختصاص به «فلسفه اصول فقه» با محوریت بررسی آثار و اندیشه آیت الله شیخ محمدتقی اصفهانی (مرحوم کمپانی) دارد. همچنین 8 مجله تخصصی از سوی این پژوهشگاه منتشر می شود که یکی دیگر از کارهای پژوهشی ما «بحث حقوقی و اقتصادی تعاون» است که مراحل پایانی آن در حال انجام است.
نظر شما