به گزارش خبرنگار مهر، ناصر بختیاری در نشستی خبری در پاسخ به پرسش مهر در خصوص فروش بلیت شرکت های خصوصی از سوی شرکت راه آهن و تعیین تکلیف بدهی رجاء\ از شرکت جوپار، گفت: ما برای وصول بدهی راهی نداریم و شرکت راه آهن به عنوان نقش حاکمیتی می تواند به شرکت جوپار اعلام کند که بدهی رجا را بپردازد زیرا در گذشته از محل فروش بلیت این شرکت بدهی ما وصول می شد اما الان این ابزار را در اختیار نداریم.
وی با تاکید بر اینکه از زمان فروش بلیت از سوی راه آهن، شرکت جوپار بدهی خود را به رجاء پرداخت نکرده است، افزود: قرارداد میان رجاء و جوپار جاری است و هیچ یک از طرفین نمی تواند به قراردادها مقید نباشد بنابراین اگر شرکت جوپار بدهی خود را پرداخت نکند از نظر قانونی اقدام می کنیم.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء با اشاره به اینکه در نوروز 91 تعداد یک هزار و 875 قطار بدون احتساب قطارهای محلی و بین المللی جابجایی را انجام می دادند، گفت: این عدد در نوروز امسال به 2 هزار و 18 قطار رسید که افزایش 8 درصدی را نشان می دهد.
وی افزود: تعداد کل قطارهای رجاء با احتساب محلی و بین المللی 2 هزار و 802 قطار است که در نوروز 92 این عدد به 2 هزار و 952 قطار رسید که حدود 5 درصد افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء تصریح کرد: تعداد مسافرهایی که توسط قطارهای رجاء در نوروز 91 جابجا شدند یک میلیون و 351 هزار و 718 نفر بود که در نوروز امسال به یک میلیون و 401 هزار و 312 نفر رسیده است که حدود 4 درصد افزایش را نشان می دهد.
بختیاری با بیان اینکه در سال 92 افزایش کیفیت و خدمات اولویت ما بوده است، بیان کرد: آمار صندلی ایجادی کل بصورت برنامه ای در سال 91 یک میلیون و 542 هزار صندلی بوده است که همین عدد را در نوروز 92 نیز پیش بینی کردیم همچنین آمار سیر واقعی ما در نوروز 91 یک میلیون و 459 هزار و 150 بود که در سال 92 به یک میلیون و 584 هزار و 996 رسید که افزایش 9 درصدی را نشان می دهد.
وی رکود جابه جایی حداکثر مسافر را بصورت روازنه در نوروز سال گذشته 72 هزار و 14 نفر اعلام کرد و گفت: این عدد در نوروز امسال به 71 هزار و 141 نفر رسید که هر دو بار این رکود در تاریخ 6 فروردین ثبت شده است.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء با اشاره به ضریب اشغال آنلاین قطارها، اظهار داشت: ضریب اشغال آنلاین بصورت مبدا مقصد بالای 84 درصد بود که در نوروز امسال هم همین میزان بوده است.
بختیاری با بیان اینکه تعداد کل واگن های در سیر رجاء نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته است، گفت: تعداد این قطارها بین یک هزار و 50 تا یک هزار و 60 بوده است همچنین تعداد واگن های خودکشش در نوروز سال گذشته 87 واگن بود که در نوروز سال جاری به 88 واگن رسیده است.
وی با اشاره به میانگین کل تاخیرات در نوروز امسال و سال گذشته، افزود: در سال گذشته این رقم 30 دقیقه بود که امسال به 22 دقیقه کاهش پیدا کرد که حدود 25 درصد کاهش تاخیرات را نسبت به سال گذشته نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء با بیان اینکه میانگین تاخیر در اعزام از کلیه مبادی در نوروز سال گذشته 112 ثانیه بود که در نوروز امسال به 110 ثانیه رسید، گفت: در نوروز سال گذشته 10 روز تاخیر از مبداء صفر بود و امسال این رقم به 11 روز رسید و علیرغم اینکه امسال افزایش تاخیر از مبدا تهران را داشتیم اما در کل مسیرها کاهش قابل توجهی در میزان تاخیر ها وجود داشته است.
بختیاری به خدمات دهی رجاء در بخش تعمیرات اشاره کرد و افزود: در بخش فنی و تعمیراتی سالیانه برای رجاء یک هزار و 75 مورد و برای دیگر شرکت های مالک 604 مورد بوده است که از این تعداد یک هزار و 679 مورد تعمیراتی سالیانه در کارخانجات انجام شده است همچنین حدود 51 مورد تعمیراساسی برای رجاء و 17 مورد برای دیگر شرکت ها انجام شده است.
وی در خصوص فروش بلیت، تصریح کرد: در نوروز امسال فروش اینترنتی بلیت ها 18 تا 20 درصد افزایش داشت که امیدواریم این رقم در سال آینده افزایش بیشتری پیدا کند همچنین حدو 80 درصد فروش بلیت از طر یق آژانس های فروش بلیت انجام گرفته است.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء با اشاره به نوسازی ناوگان، اظهار داشت: برای بازسازی ناوگان در سال آینده 73 دستگاه با بودجه 94 میلیارد ریال تعمیرات اساسی می شود و 72 دستگاه هم از درجه دو به درجه یک ارتقاء پیدا می کند.
بختیاری با بیان اینکه رجاء در حال گذار از بخش دولتی به خصوصی است و برای همین مشکلات زیادی بر سر راه این شرکت قرار دارد، به تصمیم شرکت راه آهن مبنی بر تعیین رئیس قطار از سوی دولت اشاره کرد و افزود: برای تعیین شغل حاکمیتی در قانون خدمات کشوری آمده است که توسط معاونت منابع انسای رئیس جمهور و با تاید و تصویب هیات وزیران انجام شود در غیراینصورت مالک حق دارد برای قطار رئیس انتخاب کند.
وی با انتقاد از اینکه مشخص نیست اگر اتفاقی در قطار بیافتد مالک باید پاسخگو باشد یا شرکت راه آهن، گفت: رجاء معتقد است که انتخاب رییس قطار باید اختیار مالک باشد زیرا عوامل اجرایی در اختیار مالک است اما در سیر و حرکت شرکت راه آهن باید کنترل ها را انجام دهد.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء تصریح کرد: اگر مشکلی در قطارها بوجود بیاید رجاء نمی تواند پاسخگو باشد که در زمان حادثه مقصر اصلی چه کسی است اما راه آهن اعلام می کند که قطار یک شهر در حال حرکت است و ما نیز باید به آن نظم بدهیم در صورتیکه قطار از هواپیما مهم تر نیست اما در هواپیما چنین نظارتی را انجام نمی دهند.
وی در خصوص تعیین تکلیف قطارهای حومه ای این شرکت، خاطر نشان کرد: در زمانی که شرکت رجاء دولتی بود تمامی مسیرهای حومه ای به این شرکت واگذار شد در صورتیکه بلیت این قطارها با قیمت تمام شده تفاوت زیادی دارد بنابراین یا این منبع باید از سوی مقامات محلی تامین شود و یا اینکه حاکمیت دستوری این مابه التفاوت را جبران کند.
بختیاری با بیان اینکه با وجود افزایش قیمت بلیت در سال گذشته بازهم این قیمت ها با نرخ اصلی تفاوت دارند، گفت: درسال 91 هیج یارانه ای به شرکت رجاء اختصاص نیافت و امیدواریم که درسال 92 این یارانه به ما تعلق گیرد.
وی تصریح کرد: شرکت راه آهن ما را مکلف کرده که یک قطار دو طبقه برای اصفهان - شیراز و یک قطار برای تهران - شاهرود در نظر بگیریم در صورتیکه که برای ما صرفه اقتصادی ندارد اما به تعهدات خود در قبال دولت عمل می کنیم.
مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء با بیان اینکه برخی از قطارهای این شرکت توان جابجایی با سرعت 160 کیلومتر را دارند اما راه آهن مجوز آن را ارایه نمی کند، بیان کرد: در سال 90 تعداد مسافر جابجا شده 20 میلیون نفر مسافر بود که این رقم در سال 91 به 19 میلیون نفر رسید که البته پیش بینی ما 23 میلیون نفر جابجایی بود اما به دلایلی از همه ظرفیت استفاده نشد.
بختیاری با بیان اینکه بطور حتم میزان تقاضا بالاتر از ظرفیت موجود است، بیان کرد: زیان انباشه این شرکت در سال گذشته 170 میلیارد تومان بوده است.
نظر شما