۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۸:۰۸

میلیونرها فقط پرواز می کنند!/ سقوط استعدادها در اوج گرانی مدرسه خلبانی

میلیونرها فقط پرواز می کنند!/ سقوط استعدادها در اوج گرانی مدرسه خلبانی

تبریز – خبرگزاری مهر: پرواز و خلبانی گرچه رویای کودکی بسیاری از پدران امروز و دیروز ما بوده اما هزینه هنگفت آموزش، این رویا را از سر کودکان امروز و دیروز این مرز و بوم می پراند.

به گزارش خبرنگار مهر، پرواز با هواپیما رویایی است که هیجان را در رگ ها می دواند اما این آرزو دیگر این روز و روزها خوابی دور از دسترس شده و برای آن بهای 50 تا 100 میلیون تومانی باید پرداخت کرد که این چنین نخبگان و استعداد های بسیاری خفته مانده و خلبانی تنها در انحصار افراد خاص سرمایه دار می ماند!

مدرسه خلبانی سال 1318 در کشور افتتاح شد و با 51 سال فاصله در سال 69 بود که مرکز آموزش خلبانی تبریز هم با دو فروند هواپیما راه اندازی شده و از آن زمان تاکنون 24 هزار و 500 پرواز داشته است.

خلبان های نیروی انتظامی، نیروی دریایی و سپاه در مرکز فنون خلبانی آموزش می بینند  و از سوی دیگر در این مدرسه به صورت آزاد هم امکان شرکت برای علاقمندان وجود دارد اما آنچه حتی بیش از گزینش ورود علاقمندان را به این زمینه محدود می کند همان هزینه هنگفت آموزش است.

 

نحوه ورود به مدرسه خلبانی

رئیس و معلم مرکز آموزش فنون خلبانی شمالغرب کشور با اشاره به نحوه جذب دانشجو در مدرسه خلبانی می گوید: مرکز آموزش فنون خلبانی دولتی بوده و برای جذب دانشجو ابتدا امتحان ورودی در قالب زبان، تست هوش، اطلاعات هوانوردی عمومی و فیزک گرفته می شود که در حدود 10 تا 20 نفر به صورت متقاضی آزاد جذب مرکز شده و پیش از شروع آموزش مورد معاینه پزشکی قرار می گیرند.

کاپیتان شهرام حسین زاده تعداد کل دانشجویان جذب شده به این مرکز را از سال 70 در حدود 300 نفر عنوان می کند که به طور متوسط هر سال 15 نفر در مدرسه خلبانی آموزش می بینند و در ادامه می گوید: آموزش خلبانی در سه مرحله ppl  برای پروازهای شخصی، CPL  برای پروازهای تجاری و RATING  برای پرواز در شب آموزش داده می شود که برای هر کدام به ترتیب 35 ساعت، 150 ساعت و 30 ساعت آموزش پرواز  داده می شود.

وی اضافه می کند: در مجموع آموزش 200 ساعت پرواز انجام می شود و فارغ التحصیلان در نهایت جذب شرکت های مختلف پروازی می شوند.

کاپیتان حسین زاده می گوید: در مدرسه خلبانی تبریز آموزش پرواز با بالن، درایور، چتربازی، کایت موتور دار و گرایدر هم داده می شود و این امکان وجود دارد که دانشجویان تنها آموزش های ابتدایی برای پروازهای شخصی را ببینند.

وی با بیان اینکه مدرک صادر شده از این مرکز بین المللی بوده و در تمامی کشورها اعتبار دارد, یادآور می شود: مدرسه خلبانی برای علاقمندان این امکان را بوجود آورده تا با هر مدرک تحصیلی در این مرکز حضور یابند و با توجه به اینکه مدرک مرکز آموزش فنون خلبانی دارای استاندارد بین المللی "ICACO"   است که در تمامی کشورهای جهان معتبر بوده و تنها برای فعالیت در هر کشور خارجی از آنها تست گرفته شده و مدرکشان معادل سازی می شود.

جایی که ثروت بر علم پیشی می گیرد

گرچه امکان آموزش آکادمی خلبانی از طریق دانشگاه وجود دارد اما شرکت های هوایی بیش از همه تمایل دارند که نیروهای خود را از مدرسه خلبانی جذب کنند.

آنچه که در خلبانی بیش از همه اهمیت دارد شرایط سنی است و با توجه به اینکه آموزش آکادمی در نیروی هوایی شش سال به طول می انجامد تا فارغ التحصیلان برای پرواز آماده شوند و حداکثر سن مورد پذیرش دانشگاهها 26 سالگی است از این رو شرکت های مختلف هوایی تمایل دارند که دانشجویان جوان بوده و سریع فارغ التحصیل شوند.

در این میان رئیس و معلم مرکز آموزش فنون خلبانی شمالغرب کشور گرچه مدرسه خلبانی را در به عرصه رساندن سریع دانشجویان موثر می داند اما هزینه بالای 100 میلیون تومانی آموزش در این مرکز را یکی از مشکلاتی عنوان می کند که با وجود آن تعداد دانشجویان محدود شده و این چنین بسیاری از استعدادهای بالقوه غربال و شکوفا نمی شوند.

کاپیتان حسین زاده با تاکید بر اینکه قیمت بالای سوخت باعث افزایش هزینه آموزش می شود، تصریح می کند: با نظر به اینکه منابع و امکانات موجود در این آب و خاک متعلق به تمامی اقشار جامعه بوده و استفاده تنها بخشی از جامعه از برخی امکانات دور از عدالت است مرکز آموزش فنون خلبانی هم در نظر دارد همچون دانشگاه به ارائه خدمات و آموزش بپردازد اما این درحالیست که وزارت راه و ترابری تاکید بر درآمد زایی در بخش آموزش دارد و تنها در این صورت از این مرکز حمایت می کند.

وی یادآور می شود: شرکت هواپیمایی هما تا سال 72 دانشجویان و متقاضیان را بورس می کرد و امکان تحصیل در این زمینه برای همه وجود داشت اما در حال حاضر تنها سرمایه داران امکان حضور در این رشته را دارند که حتی اگر شرایط تحصیل را هم نداشته باشند از طریق بخش خصوصی اقدام می کنند.

وی اضافه می کند: مخالف این هزینه بالای آموزش هستم و در مذاکره با دولت برای کاهش قیمت سوخت هستیم اما در این وضعیت گرانی ها استعدادهای ارزشمندی را از دست می دهیم که به دلیل هزینه های بالا نمی توانند وارد این حوزه و مرکز شوند.

 

مدرسه خلبانی تبریز در جدال با پیری زود رس!

در ابتدا مدرسه خلبانی از سال 1318 تا 1346 با عنوان مرکز هواپیمایی فعالیت خود را آغاز کرد که زیر نظر و حمایت دولت آن زمان بود و پس از آن از سال 1346 تا 1357 نیز تحت حمایت ریاست جمهوری بوده و از حمایت های خوبی برخوردار می شد اما از سال 1358 تا 1373 با عنوان مجتمع هواپیمایی کشوری فعالیت خود را ادامه داد و از آن زمان تاکنون زیر نظر فرودگاههای کشور و وزارت راه و ترابری است.

اما نکته قابل توجهی که در تمامی این سالها به چشم می خورد هواپیماهایی بوده که همگی آنها عمری بالای 30 سال داشته و دیگر فرسوده و از کار افتاده شده اند.

کاپیتان شهرام حسین زاده در این خصوص می گوید: قطعات هواپیما هم تاریخ مصرف داشته و در صورت استفاده و یا عدم استفاده آنها باید تعویض شوند از این رو تمامی قطعات به صورت دوره ای چک می شوند اما این درحالیست که اغلب هواپیماها به دلیل کمبود قطعات و دیگر مشکلات موجود زمین گیر شده اند.

رئیس مرکز آموزش فنون خلبانی تاکید می کند: در صورت عدم حمایت مالی از سوی ارگان های ذی ربط دچار مشکل خواهیم شد.

وی با تاکید بر اینکه تمامی استانداردهای لازم برای ایمنی پرواز رعایت می شود، تصریح می کند: هواپیماهای این مرکز متعلق به 30 سال گذشته بوده که به دلیل کمبود  قطعات و فرسودگی ناوگان و عدم حمایت شرکت های هوایی از مرکز؛ ساعات آموزشی و تعداد پروازها از پنج سال گذشته کاهش یافته گرچه آموزش همچنان ادامه دارد.

سنگینی سایه اقتصاد محوری در دنیای آموزش!

رئیس مرکز آموزش فنون خلبانی شمالغرب تصریح می کند: هر لیتر سوخت هواپیما دو هزار و 500 تا چهار هزار تومان هزینه دارد و هزینه هواپیما برای شرکت های هوایی از اهمیت بسیاری برخوردار است و این درحالیست که این دیدگاه اقتصادی در گذشته وجود نداشت.

وی ادامه می دهد: متاسفانه در حال حاضر مسائل اقتصادی نسبت به آموزش اهمیت بیشتری پیدا کرده است اما برای ایجاد تغییرات از لحاظ درآمد زایی مقرون به صرفه افزایش کیفیت ناوگان ضروری بوده که نیازمند حمایت شرکت های هوایی است.

کاپیتان حسین زاده تاکید می کند: اگر وضعیت اقتصادی در شرایط کنونی نبود شرط سنی برای آموزش خلبانی برداشته می شد.

کاهش جذب دانشجو در سایه مشکلات اقتصادی

رئیس و معلم مرکز آموزش فنون خلبانی شمالغرب کشور مدرسه خلبانی را در چالش با مشکلات متعددی عنوان می کند که برایند و نتایج آن مشکلات، باعث کاهش جذب دانشجو در طول سالهای گذشته شده است.

کاپیتان حسین زاده می گوید: یک سلسله عوامل هستند که همه مستلزم دیگری اند که امکانات کم، مشکلات اقتصادی و آموزش محدود آمار جذب و در نهایت خروجی مدرسه را کاهش می دهد.

وی اضافه می کند: 50 درصد دانشجویان مدرسه خلبانی اغلب برای جنبه های تفریحی در کلاس ها شرکت می کنند و 50 درصد دیگر برای فعالیت های حرفه ای مراجعه می کنند.

کاپیتان حسین زاده تاکید می کند: یکی از مسائلی که باعث ایجاد محدودیت سنی تحصیل در مدرسه خلبانی می شود همان مشکلات اقتصادی بوده که اگر وضعیت اقتصادی در وضعیت کنونی نبود شرط سنی برداشته می شد و دانشجویان در هر سنی امکان تحصیل را داشتند.

 

 ضرورت حمایت دولتی در ورود ناوگان جدید هوایی

معلم و رئیس مرکز آموزش فنون خلبانی شمالغرب کشور به سالهای اولیه راه اندازی این مرکز اشاره می کند و می گوید: در سالهای آغازین افتتاح این مرکز حمایت های خوبی از مدرسه خلبانی می شد و هواپیماها از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بودند که ضروریست این حمایت ها همچنان از سوی دولت ادامه داشته باشد.

وی استفاده از امکانات را جزو حقوق مسلم شهروندان می داند و اظهار می دارد: هزینه بالای سوخت یکی از مهمترین عواملی است که باعث افزایش هزینه آموزشی می شود و این درحالیست که مدرسه خلبانی هم باتوجه به این که آموزشگاه دولتی است می تواند در سایه حمایت های دولتی همچون دانشگاه های سراسری عمل کرده و با حداقل هزینه ها دانشجو جذب کند تا این چنین تمامی اقشار جامعه که در این زمینه استعداد دارند، به کار گرفته شوند.

کاپیتان حسین زاده به کار گیری استعداد تمامی اقشار جامعه را خود، خدمت به کشور عنوان می کند و ادامه می دهد: اما از سوی دیگر فرسودگی هواپیماها گرچه برای دانشجویان این مرکز تا کنون خطری را ایجاد نکرده اما باعث از دست دادن 9 نفر از اساتید مرکز از سال 71 تا کنون شده است!

در عین حال همچنین کاپیتان حسین زاده از حقوق پایین خلبانان و اساتید مرکز آموزش فنون خلبانی ابراز نارضایتی می کند و می افزاید: حقوق خلبانان خیلی پایین بوده و زحمات این حرفه با درآمد آن همخوانی ندارد و این درحالیست که دانشجویان لاین حقوقی چندین برابر اساتید دریافت می کنند.

----------

این روزها گرچه سد بزرگی به نام گرانی دیگر خواب پرواز را از سر برادران رایت هم پرانده، اما ضروریست دولت سد شکنی کرده و نه تنها برای نو سازی ناوگان هوایی در این حوزه چاره سازی کند بلکه برای گسترش عدالت در بهره گیری از امکانات دولتی و ارتقای سطح نیروهای نظامی و غیر نظامی هزینه های آموزشی را با حمایت خود کاهش دهد.

 گزارش: یاسمین مولانا

کد خبر 2043572

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha