۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۲:۰۸

گزارش مهر/

حمایت از بخش خصوصی توسعه گردشگری مذهبی را تضمین می کند

حمایت از بخش خصوصی توسعه گردشگری مذهبی را تضمین می کند

مشهد - خبرگزاري مهر: در حالیکه پایتخت معنوی خود را برای احیا و توسعه گردشگری مذهبی آماده می کند، کارشناسان بر این باورند زیر ساخت ها برای تحقق این ماموریت مهم باید مهیا شود.

به گزارش خبرنگار مهر، بررسی ها نشان می دهد 38 درصد از گردشگران دنیا، گردشگران مذهبی هستند. از این رو کارشناسان بر این باورند با توجه به جمعیت یک میلیارد و 400 میلیون نفری مسلمانان و همچنین وجود جاذبه های زیارتی در کشورمان، ایران می تواند به یکی از قطبهای مهم گردشگری مذهبی تبدیل شود.

این موضوع سال گذشته مورد توجه دولت قرار گرفت به طوری که رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در آذرماه سال گذشته از تصویب مشهد به عنوان قطب گردشگری زیارت در دولت خبر داد.

محمد شریف ملک زاده با اشاره به دستور رئیس جمهوری برای تشکیل کارگروه ملی زیارت تصریح کرده بود با توجه به اینکه این شهر مقدس جایگاه بین المللی دارد باید به این شهر بیش از سایر شهرهای کشور رسیدگی شود.

رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: نگاه مسلمانان به شهر مشهد مثل نگاهی است که به خانواده و منطقه خود دارند و این نگاه مهمی است که می طلبد طرحهای بزرگی در این شهر اجرا شود به همین علت دولت برای بهره گیری بیشتر از این ظرفیتهای بالقوه از هر گونه حمایت برای توسعه گردشگری در این شهر مقدس حمایت می کند.

ضرورت تقویت زیر ساختها

واقعیت این است که گردشگری، وسیله ای است که افراد را با مذاهب و فرهنگ های متفاوت به یکدیگر پیوند می دهد و به آنها کمک می کند تا همدیگر را با وجود تنش های سیاسی و اجتماعى، بهتر درک کنند. از نظر سازمان جهانی جهانگردى، مذهب به عنوان یکی از اصلی ترین انگیزه های سفر شناخته شده است.

در ایران نیز گردشگری مذهبی به دلیل تعلقات دینی و معنوی مردم از پررونق ترین گونه های گردشگری است. در این میان پایتخت معنوی به لحاظ موقعیت فرهنگی- مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در گردشگری مذهبی دارد.

در این راستا به نظر می رسد ظرفیتهای پایتخت معنوی کشورمان و در راس آنها بارگاه ملکوتی امام رضا(ع)، می تواند کشورمان را در جذب یک درصد از جمعیت شیعه 300میلیونی جهان اسلام یاری کند.

در این باره باید تأکید کرد با توجه به ارتباط و همجواری ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس و شیعیانی که در این مناطق زندگی می کنند، به طور طبیعی شهرهای مذهبی چون مشهد مقدس مورد توجه شیعیان خارجی قرار دارد، اما این مسأله بیش از هر چیز دیگر نیازمند سرمایه گذاری برای تقویت زیرساختها مورد نیاز این کلانشهر مذهبی جهان است، چرا که شواهد نشان می دهد در حال حاضر امکانات و زیرساختهای خدماتی و رفاهی این شهر چندان برای این مأموریت مهم مهیا نیست.

علی حمیدی از کارشناسان حوزه صنعت گردشگری در این باره می گوید: در حال حاضر کشورهای ایران، عراق و عربستان چهار کشور مقصد زیارتی خاورمیانه هستند، این در حالی است که در سالهای اخیر کشورهای مسلمان دیگر نیز با سرمایه گذاری قابل توجه؛ برای جذب بیشتر گردشگران، تلاش گسترده ای را آغاز کرده اند.

وی می افزاید: از منظر اقتصادی، گزارشهای بین المللی حاکی از آن است که صنعت گردشگری در سطح قابل توجهی به بزرگترین صنعت جهان مبدل می شود.

 انتظار می رود درآمد سالانه نزدیک به هشت تریلیون دلار این صنعت، در ده سال آینده به 15تریلیون دلار افزایش یابد.

وی با بیان این که تحقیقات انجام شده نشان می دهد زیارت، هدف اول سفر بسیاری از مردم کشورهای مسلمان و عربی است ادامه می دهد: بنابراین می توان از این امکان استفاده کرد و با تبلیغات در این‌ کشورها، زمینه ورود گردشگران مذهبی و توسعه توریسم زیارتی را فراهم کرد. البته این در شرایطی است که ابتدا زیر ساختهای مورد نیاز ورود گردشگران با اتخاذ تمهیدات لازم فراهم گردد.

وی با تاکید بر سرمایه گذاری های لازم برای تقویت زیر ساختهای گردشگری و سیاحتی در این کلان شهر می افزاید: خوشبختانه با سرمایه گذاری انجام شده از سوی بخش خصوصی و اجرای طرح های نظیر پروژه عظیم مرکز تعطیلات، سرگرمی و خرید پدیده شاندیز شاهد دگرگونی های اساسی در این بخش هستیم.

وی ادامه می دهد: این پروژه که با همت بخش خصوصی و جمعی از سرمایه گذاران در حال ساخت است، زیر ساخت مناسبی برای تقویت انگیزه ها برای ورود گردشگرخارجی در این شهر بوده که زمینه ماندگاری بیشتر زائران خارجی را فراهم خواهد کرد.

این کارشناس حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی را ضروری می داند و تأکید می کند: رونق صنعت گردشگری مذهبی با اجرای پروژه بزرگ سیاحتی و تفریحی، در شهری چون مشهد می تواند ضمن تحول اقتصادى، همچنین ایجاد فرضهای شغلی و زدودن تصویر نامناسب و غیرواقعی که کشورهای غربی با تبلیغات گسترده خود علیه کشورمان ترسیم کرده اند، بستر مناسبی را برای تعاملات فرهنگی اقتصادی در میان کشورهای مسلمان فراهم کند.

افزایش ماندگاری زائران با اجرای پروژه های گردشگری

چندی قبل استاندار خراسان رضوي در آيين افتتاحيه كنفرانس گردشگري سلامت كشورهاي اسلامي در سخنانی، تصریح کرد: با در نظر گرفتن مزايا و اثرات فزاينده صنعت گردشگری، توسعه این صنعت به معناي عام آن مورد توجه دولت مردان قرار دارد.

محمدحسين فروزان مهر با بيان اين كه توسعه صنعت گردشگري، رشد پرشتاب توسعه اقتصادي را به دنبال خواهد داشت، تاكيد كرد: با توجه به مزيت هاي مذهبي، تاريخي، فرهنگي، گردشگري و طبيعي در كشور ما، برنامه ريزي براي استفاده بهينه از اين ظرفيت ها در جذب گردشگر، حائز اهميت است.

استاندار خراسان رضوي با بيان اينكه 65 درصد از سهم توليد ناخالص استان در بخش خدمات و عمده آن مربوط به حوزه گردشگري است، توسعه اين صنعت را با توجه به وجود بارگاه ملكوتي امام رضا(ع) از جمله رويكردها و راهبردهاي اصلي مديريت استان در حوزه اقتصاد دانست.

اما در اهمیت این موضوع  محمد پژمان شهردار مشهد نیز بارها تاکید کرده است که موضوع اقتصاد توريسم با گردشگري مذهبي در مشهد قابل حل است.

وي معتقد است: اگر از تعداد 250 ميليون و 300 هزار شيعه دنيا، تنها يك درصد را در برنامهريزيها لحاظ كنيم، با هدفگذاري سفر 2.5 ميليون نفر از اين تعداد به مشهد، سهم يك درصدي اقتصاد توريسم در كشور بدون مشكل خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: با وجود مواهب طبیعی هیچ توجهی به بحث توریسم مذهبی تاکنون نشده در حالی که باید به درآمدهای فراوان این بحث توجه کنیم ولی متاسفانه با داشتن اقتصاد نفتی حساب جدی برای گردشگری مذهبی قائل نمی‌شویم.

این اظهارات در حالی مطرح می شود که با وجود تلاش‌هاي صورت گرفته در چند سال اخير هنوز امكانات و زير ساخت‌هاي مورد نياز براي جلب هر چه بيشتر گردشگران مذهبي مطلوب نيست.

در این باره یکی از کارشناسان مرکز تعطیلات، سرگرمی و خرید پدیده شاندیز با بیان این که اجرای پروژه های زیر ساختی بستر پیش شرط توسعه گردشگری در کلان شهر مشهد است، به خبرنگار مهر می گوید: قرار است مشهد مقدس طی 4سال آینده به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی شود ولی هنوز زیر ساخت‌های شهر آماده نیست.

وی می افزاید: چهار سال دیگر مشهد مقدس به عنوان "پایتخت فرهنگی جهان اسلام" شناخته خواهد شد و شاهد توجه و حضور خیل عظیم مسلمانان جهان و نیز مقامات کشورهای اسلامی خواهد بود از این رو مشهد مقدس به عنوان "پایتخت معنوی ایران" بایستی جلوه‌گر پیشرفت‌های ایران باشد.

وی تصریح می کند: اجرای پروژه های بخش خصوصی و حمایت از سرمایه گذاری آنان نقش اساسی در رفع این کاستی ها دارد.

وی در ادامه با اشاره نقش این پروژه در افزایش ماندگاری زائر تصریح می کند: مرکز تعطیلات، سرگرمی و خرید پدیده شاندیز یکی از مجتمع هایی است که در جوار بارگاه ملکوتی ثامن الجج (ع) پتانسیل تبدیل به مرکزیت خرید و فروش، تفریح و گذران اوقات فراغت را برای بیش از 3 میلیون مجاور آن حضرت و همچنین بیش از 25 میلیون نفر زوار و مسافر را در طول سال دارا است.

چاره کار چیست

در حال حاضر زائرانی که به مشهد مقدس سفر می‌کنند بخشی از وقت خود را برای زیارت در حرم مطهر رضوی صرف می‌کنند و بقیه وقت آنها صرف خرید و دیدن از مراکز تفریحی و گردشگری می‌شود.

کارشناسان بر این باورند با افزایش جاذبه‌های گردشگری و تفریحی در مشهد می‌توانیم ماندگاری زائر در مشهد را افزایش دهیم و از سوی دیگر فیض برخورداری از زیارت حضرت رضا (ع) برای زائران را نیز طولانی کنیم.

آنان تاکید دارند توسعه پروژه‌های گردشگری در پایتخت معنوی  باید به طور جدی دنبال شود زیرا شهر مقدس مشهد به عنوان دومين كلان شهر مذهبي جهان، از  پتانسيل هاي بالایی برای رشد اقتصادي و فرصت هاي بي‌نظير توسعه برخوردار است.

از این رو نقش پروژهای چون مرکز تعطیلات، سرگرمی و خرید پدیده شاندیز علاوه بر پویایی و تحرک اقتصاد شهری،  در جذب سرمایه، ایجاد اشتغال و از همه مهمتر افزایش ماندگاری زائر در این شهر بسیار با اهمیت است.

این موضوع زمانی اهمیت می یابد که بدانیم تا 25 سال قبل ماندگاري مسافران در مشهد كه گفته می شود اكنون حدود 3 روز است، بيش از 10 روز بود.

گزارش: امیر پرورش

کد خبر 2048357

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha