۲۰ تیر ۱۳۸۴، ۱۷:۵۵

اقليت مسلمان بدنبال حفظ هويت ديني؛ نگاهي به فعاليتهاي افليت مسلمان در هفته گذشته

اقليت مسلمان بدنبال حفظ هويت ديني؛ نگاهي به فعاليتهاي افليت مسلمان در هفته گذشته

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : در هفته اي كه گذشت - 12 تا 19 تيرماه - اقليتهاي مسلمان در سراسر جهان فعاليتهاي گسترده اي داشتند. گزارش زير نگاهي به اهم اين فعاليتها از همايشهاي برگزار شده، تأسيس مراكز اسلامي، تعصب عليه مسلمانان و درخواست حفظ هويت ديني است.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، هفته گذشته همايشهايي در انگلستان برگزار شده كه در راه احترام به هويت ديني مسلمانان گامي موثر تلقي مي شود. در همايش احترام به اديان كه از سوي انجمن پزشكي انگلستان برگزار شد، پزشكان خواستار احترام به اعتقادات ديني اقليتها از جمله مسلمانان شدند.

حفظ حجاب در بيمارستانها

پزشكان در اين همايش اظهار داشتند بيماران سيك و مسلمان بايد بتوانند زماني كه تحت عمل جراحي قرار مي گيرند از عمامه و حجاب خود استفاده كنند.آنها همچنين تأكيد كردند،  از آنجا كه روسري و عمامه ها بايد  استريل  شوند تا از عفونت و گسترش بيماري در بيمارستان جلوگيري شود لذا  اين لباسها بايد از سوي بيمارستان دراختيار بيماران قرار گيرد.

"در ميان سخنرانان اين همايش يك دانشجوي پزشكي مسلمان اصرار بيماران مسلمان مبني بر حفظ حجاب در بيمارستان را ناكامي تطابق بيمارستانها با ارزشهاي فرهنگي و ديني توصيف كرد كه در نتيجه چنين مواردي زنان مسلمان از حرفه پزشكي نا اميد مي شوند. عدم احترام به اعتقادات ديني مانع از اين امر مي شود كه پيروان اين اديان به بيمارستانها مراجعه كرده و ترجيح مي دهند به روش هاي سنتي كه در بسياري از موارد كارآمد نيست عمل كنند.

حفظ و ديجيتالي كردن نسخ خطي اسلامي

به گزارش "مهر"، از ديگر همايشهايي كه در راستاي احترام به دين اسلام و ميراث آن برگزار شد مي توان به همايش دانشگاه كمبريج در زمينه  حفظ و ديجيتالي كردن نسخ خطي اسلامي اشاره كرد.

از سيزدهم تيرماه به مدت چهار روز ، علما، خطاطان و كتابندان سراسر جهان در دانشكده كينگ، دانشگاه كيمبريج در زمينه حفظ و ديجيتالي كردن نسخ خطي كمياب اسلامي به بحث و گفتگو پرداختند.

مسجد فضل لندن

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، اين همايش تحت عنوان «نسخه هاي اسلامي: حفظ ونگهداري، طبقه بندي، دسترسي، حق طبع ونشر و ديجيتالي كردن» از سوي بنياد گنجينه هاي اسلامي و با همكاري مركز خاورميانه و مطالعات اسلامي دانشگاه كيمبريج برگزار مي شود.

در بيانيه مطبوعاتي بنياد گنجينه هاي اسلامي آمده بود، هدف از اين همايش دسترسي به وضعيت كنوني نسخه هاي خطي اسلامي و بررسي اين امر است كه تكنولوژيهاي مدرن به طور كلي و ديجيتالي كردن به طور خاص چگونه مي تواند در حفظ و نگهداري نسخه هاي خطي كمك كند و آنها را در دسترس همه علما قرار داده و ابزارهاي تازه اي براي پي بردن به برخي كدها در اين متون ارائه كند.

اين همايش تلاش براي حل مشكلاتي است كه  در راه دسترسي به نسخه هاي خطي دركتابخانه هاي سراسر دنيا وجود دارد و تلاشهاي تازه اي را براي به روز كردن فهرستهاي نسخ خطي كه در شرايط ضعيفي قرار دارند آغاز مي كند.

در ميان شخصيتهاي مدعو كه در اين همايش سخنراني كردند مي توان به چهره هاي برجسته اي چون "عبدالطيف جاسم كانو"، موسس بيت القرآن مستقر در بحرين، "يوسف زيدان"، مدير مركز و موزه نسخ خطي  در كتابخانه اسكندريه، "محمد ديريوچه"، رئيس انتشارت بنياد ميراث اسلامي الفرقان در ايالات متحده  و "مرال آلپي"، مدير دانشگاه كتابداري استانبول اشاره كرد.

انگلستان در تماس با دنياي اسلام تاريخ طولاني دارد. طي قرون وسطي، قرون گسترش امپراطوريهاي اسلامي و جنگهاي صليبي اروپا اين ارتباط بيشتر مشاهده شده است. تعامل دنياي اسلام و انگلستان در نتيجه گسترش مستعمره هاي انگلستان با قلمرو و حاكمان مسلمان به وجود آمد.

اكنون در حدود 4/1 تا 8/1 ميليون مسلمان در انگلستان زندگي مي كنند كه اين تعداد سه درصد جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهد .

به گزارش "مهر"، در حوادث اخير انفخارهاي لندن اقليت مسلمان با محكوم كردن اين انفجارها از واكنش هاي شديد پس از آن در هراس هستند.  رئيس پليس لندن با اشاره به دو حادثه اي كه پس از انفجارهاي عليه مسلمانان انگلستان اتفاق افتاد گفت، پليس لندن در تلاش است با كمك رهبران ديني مسلمان از ساختمانهاي نمادين اين دين در سراسر انگلستان حفاظت كند.

به واسطه اقدامات عده اي كه اصول مسلم اسلام را درك نكرده اند و اقدامات تروريستي همچون يازدهم سپتامبر و انفجارهاي اخير لندن را انجام داده اند اقليت مسلمان به ويژه در كشورهاي غربي در وضعيتها و شرايط دشواري قرار مي گيرند و باعث مي شود دولتها و مردم به مسلمانان بدبين باشند. از تبعات اين امر مي توان به تصويب قوانين محدود كننده اقليت مسلمان در اين كشورها اشاره  كرد.

امامان جماعت هلند و قانون نظارت و خطبه هاي نماز

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، در هفته اي كه گذشت پارلمان هلند ، پيش نويس قانوني را مورد بررسي قرار داد كه بواسطه آن دولت اين كشور براي مبارزه با افراط گرايي ديني بتواند بر خطبه ها موعظه هاي امامان جماعت نظارت كند.

 اين اقدام بحث برانگيز از سوي علماي برجسته مسلمانان هلند مورد انتقاد قرار گرفت و آن را به عنوان گامي در جهت انزواي هر چه بيشتر مسلمانان در كشور توصيف كردند.

براساس اين قانون كه دربرگيرنده 32 مورد است، واعظ مساجد ، هر هفته بدون هيچ هماهنگي قبلي با امام جماعت ، تحت نظارت قرار مي گيرد.

وزير مهاجر و ادغام هلند به پارلمان اين كشور گفت : هدف از اين برنامه جلب توجه جوانان هلندي خارجي تبار با تبعات گسترده افراط گرايي ديني است. مساجد بايد درهاي خود را برروي هلندي هايي بگشايند كه به غلط اعتقاد دارند مكان نيايش مسلمانان ، محل ملاقات آنان در زمينه فعاليتهاي تخريب همزيستي غرب است.

اين درشرايطي است كه درهر كجاي دنيا هنگامي كه مسلمانان مسجد و يا مركز اسلامي  را افتتاح مي كنند يكي از اهداف خود را علاوه بر خدمت به مسلمانان ، گشودن درهاي مركز و مسجد به روي غير مسلمانان عنوان كرده اند تا از اطلاعات دست اول درباره دين اسلام برخوردار شوند.

دولت هلند تا كنون 10 طرح را براي واجد شرايط كردن امامان جماعت مطرح كرده است و اين طرحها از سوي رهبران مسلمان ، دخالت در امور مسلمانان توصيف شده است. اين برنامه در دانشگاه آمستردام اجرامي شود كه 5/1 ميليون يورو به آن اختصاص داده شده است.

در كشور هلند 450 مسجد، 1000 مركز فرهنگي اسلامي، دو دانشگاه اسلامي و 42 مدرسه ابتدايي وجود دارد كه يك ميليون مسلمان اين كشور از خدمات آن سود مي برند.

اقليت مسلمان كشورهلند از زمان قتل كارگردان هلندي "تئوون گوگ" در معرض حملات نژاد پرستانه بسياري قرار گرفتند. در اسفند ماه سال گذشته مسلمانان و غير مسلمانان با حمل پرچم هايي كه روي آن نوشته شده بود" انزجار راه حل نيست، اسلام دشمن نيست" به حملات نژاد پرستانه عليه اقليت مسلمان اعتراض كردند.

سازمان امنيت و همكاري در اروپا كه يكي از ناظران اصلي حقوق بشر و دمكراسي تلقي مي شود ، ارديبهشت ماه امسال نسبت به افزايش عدم تساهل در هلند و ايجاد فضاي وحشت ابراز نگراني كرد.

700 هزار نفر مسلمان در كشورهلند زندگي مي كنند كه اين تعداد 6/4 درصد جمعيت كشور را تشكيل داده است.

در ميان سازمانهاي اصلي اسلامي كشور هلند سه گروه ترك، مراكشي، پاكستاني فعاليت مي كنند كه هر كدام از آنها بر تعداد كثيري از مساجد نظارت دارند. مسلمانان كشور هلند گورستان مستقلي ندارند اما در برخي شهرها گورستانهاي عمومي قسمت مسلمانان جدا شده است.

درخواست ساخت گورستان اسلامي

به گزارش "مهر" ، هر از چندگاهي اخباري منعكس مي شود كه مسلمانان ايالت متحده تلاش مي كنند گورستان خود را از گورستانهاي عمومي جدا كنند .

قائم مقام انجمن اسلامي پاكستان در شمال كاليفرنيا، پذيرش درخواست مسلمانان مبني بر ساخت گورستان مجزا و جدا شدن از گورستان پيروان ديگر اديان را پاسخ به نيازهاي ديني مسلمانان  توصيف كرد و گفت : تحت قوانين اسلامي، بدن شخص متوفي بايد پيش از تدفين غسل داده شود و در كفن پيچيده شود و رو به مكه در قبر جاي داده شود. از اين روي ، مسلمانان بايد گورستاني جدا از ديگر اديان داشته باشند تا نيازهاي ديني و معنوي آنها تأمين شود. به همين دليل ، مسلمانان آمريكايي در شمال كارولينا در نظر دارند گورستان خود را در شهر وينستون- سالم بسازند.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، «انجمن مسلمانان ترياد» از مقامات اين شهردر خواست كرده است محوطه 8903 متر مربعي جنوب شهر وينستون را به گورستان مسلمانان اختصاص دهند كه ظرفيت 330 قبر را دارد. اين زمين در شمال درياچه سالم كريت قرار دارد.

"سام عطاسي"، رئيس اين انجمن گفت، نزديكترين گورستان براي دفن متوفيان مسلمان درشرق شهر وينستون سالم قراردارد.

وي  با اشاره به اين كه بيش از 300 خانواده مسلمان در منطقه سكونت دارند اظهار اميدواري كرد كه مقامات اين شهر براي برطرف كردن نياز جامعه مسلمان اين زمين را در اختيار آنها قرار دهند.

تعصب عليه مسلمانان در آكادمي نيروي هوايي

 نيروي عملياتي كه براي بررسي عدم تساهل ديني در آكاميهاي نيروي هوايي اعزام شده بود خبر از عدم تساهل نسبت به دانشجويان افسري مسلمان در آكادمي نيروي هوايي دنور داد .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، نيروي عملياتي كه از سوي نيروي هوايي ايالات متحده براي بررسي عدم تساهل و وجود انزاجار ديني در آكادميهاي نيروي هواي اعزام شد گزارش داد كه آكادمي نيروي هوايي دنور در ايجاد تسهيلات براي نيايش پيروان اديان گوناگون به ويژه مسلمانان ناكام مانده است و دانشجويان افسري سال اول مسلمان بايد بين نماز وفعاليتهاي تمريني لازم، يكي را انتخاب كنند.

دراين گزارش آمده است روز جمعه مسلمانان زماني براي اقامه نماز جماعت ندارند ، اما در روزهاي يكشنبه كه روز نيايش مسيحيان محسوب مي شود و اكثريت اين آكادمي را مسيحيان تشكيل مي دهند هيچ منعي وجود ندارد. در حالي كه در آكادمي كلورادو اسپيرنگز مسيحيت پروتستان به ديگر اديان برتري داده مي شد، در گزارش نيروي عملياتي آمده بود عدم تساهل چنداني در اين آكادمي مشاهده نشده است.

نيروي عملياتي آكادمي دنور از يك سوي به تعصبي كه در اين آكادمي وجود دارد اشاره كرد و از سوي ديگر عدم تطابق برنامه ريزيهاي زماني براي انجام فرايض از سوي پيروان اديان گوناگون را مورد انتقاد قرار داد.

در اين گزارش آمده است تأثيري كه ميان عده اي از دانشجويان افسري اين آكادمي ايجاد شده است اعتقادات ديني آنها را تحت شعاع قرار داده است.

در اين گزارش توصيه شده است، انعطاف برنامه ريزي براي رعايت مناسبتهاي ديني از جمله اقداماتي است كه بايد در اين آكادمي صورت گيرد. خاخام "آرنولد ريسنيكوف" كه هفته گذشته از سوي "مايكل دومينگز"، فرمانده نيروي هوايي منصوب شد و در راستاي ارائه راهبردهايي به روحانيون آكادمي هاي نيروي هوايي در زمينه حساسيتهاي ديني فعاليت مي كند گفت، اولين گام در جهت از بين بردن مفهوم تعصب ديني تامين نيازهاي ديني همه دانشجويان افسري تا آخرين حد ممكن است.

تشكيل دومين جلسه شوراي فتوا و تحقيق اروپا در تركيه

شوراي فتوا و تحقيق اروپا كه هرساله دوباره تشكيل جلسه مي دهد تا به تسهيل زندگي مسلمانان در غرب  و ادغام آنها در جامعه با حفظ هويت اسلامي كمك كند 12 تيرماه دومين جلسه خود را با تكيه بر افزايش آگاهي نسل جوان درباره كانون مقدس خانواده و رابطه نزديك خانواده هاي مسلمان در غرب به پايان رساند.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، اين شورا كه براي دومين بار در سال جاري از 8 تا 12 تيرماه تشكيل جلسه داد از امامان جماعت و مديران مراكز اسلامي در اروپا خواست نقشي اساسي در افزايش آگاهي نسل جوان درباره پيوند مقدس زناشويي و زندگي خانوادگي ايفا كنند.

شوراي فتوا و تحقيق گفت، امامان جماعت بايد از دولتهاي اروپايي اجازه نامه رسمي داشته باشند تا بتوانند مراسم ازدواج مسلمانان را كه موجب حفظ حقوق زوج متأهل شده انجام دهند. امامان و رهبران مسلمان بايد براي حفظ كانون خانواده در زمينه آشتي دادن زوجهايي كه متقاضي طلاق هستند تلاشهاي گسترده اي انجام دهند.

همچنين تأسيس موسسات اجتماعي اسلامي براي آماده كردن جواناني كه در مراحل پيش از زندگي مشترك قرار دارند و چگونگي تحقق مسئوليتهاي آينده آنها مورد تأكيد شركت كنندگان در پانزدهمين جلسه شوراي فتوا و تحقيق اسلامي قرار گرفت. شوراي فتوا و تحقيق اروپا، گسترش سنتهاي غير اسلامي در زمينه ازدواج نسل جوان را تكذيب كرد و از امامان و رهبران مسلمان خواست تحقيقاتي را درباره اين پديده در غرب انجام دهند.

دفتر مركزي و ثابت شوراي فتوا و تحقيق در دوبلين قرار دارد اين شورا دوبار در سال در اروپا تشكيل جلسه مي دهد كه يكي از اين جلسات همواره در دوبلين برگزار مي شود. اين شورا در سال جاري دوبار تشكيل جلسه داد كه جلسه اول در اسفند ماه سال گذشته در دوبلين برگزار شد. رئيس شوراي فتوا و تحقيق اروپايي را شيخ "يوسف القرضاوي" برعهده دارد.

از جمله انگيزه هاي حقوقي اين شوراي صدور فتواهايي است كه پاسخگوي نياز مسلمانان دراروپا باشد، مشكلات آنها را حل كند و تعامل آنها را با جوامع اروپايي تنظيم كند. اين شورا در راستاي تحقق اهداف خود با برخي سازمانها و انجمنهاي اسلامي همكاري دارد. چنين فعاليتهاي گسترده اي از سوي اقليت مسلمان در جهان باعث مي شود باورهاي ناردستي كه درباره دين آنها و رفتارهاي ديني آنها وجود دارد از ميان برود.

مسلمانان هندوستان 12 درصد جمعيت هند را تشكيل مي دهند، اما نفوذ آنها بر جامعه هندوستان بسيار قوي تر است، يكي از دلايل اين امر را مي توان به حاكمان مسلمان بسياري نسبت داد كه در بخشهاي گوناگون هندوستان حكومت مي كردند. اما اين نفوذ قوي در سالهاي اخير در نتيجه باورهاي نادرستي كه رسانه هاي غربي به اشاعه آن پرداختند.

ساخت مركز اسلامي هندوستان

مسلمانان هندوستان نيز در راستاي رفع باورهاي نادرست درباره دين اسلام و پيروان آن اقدام به تأسيس مركز اسلامي كرده اند.
به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، "ظفر علي"، مدير عامل مركز فرهنگي اسلامي هندوستان  در اين رابطه اظهار داشت، باورهاي نادرست بسياري درباره جامعه مسلمانان وجود دارد كه اين مركز در راستاي از بين بردن اين باورها فعاليت مي كند.

مسجد احمديه دهلي نو

وي تأكيد كرد : افرادي هستند كه كارهاي ناشايستي انجام مي دهند اما نمي توان دين را بدليل اقدام آنها مورد سرزنش قرار داد، اما درحال حاضر چنين اتفاقي در حال وقوع است.

"علي" با اشاره به اين كه مركز فرهنگي اسلامي هندوستان در مركز شهر دهلي ساخته مي شود افزود : واحدهاي آموزشي را براي دانشجويان در زمينه كامپيوتر، موسيقي، الكترونيك و هنر فراهم خواهد كرد و در زمينه مشكلات و مسائل جامعه مسلمانان هندوستان به بحث مي پردازد.

 اين مركز اسلامي با 482 متر مربع وسعت ، داراي تالار همايش 450 نفره، دو اتاق كنفرانس، يك كتابخانه بزرگ و فضاي باز براي برگزاري مراسم مختلف است. اين مركز همچنين تسهيلاتي را چون استفاده از آخرين كتابها و مجلات در اختيار هندي ها و بويژه مسلمانان قرار مي دهد. هزينه كلي اين مركز بيش از 150 ميليون روپيه برآورد شده است.

کد خبر 205266

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha