به گزارش خبرنگار مهر، از جمله مکان هایی که همواره در معرض خطر قرار داشته و باعث شده تا کارشناسان و صاحبنظران نسبت به آن هشدارهای جدی داشته باشند، بازارها و مراکز تجاری هستند که روزانه پذیرای جمعیت انبوهی از شهروندان هستند.
بازار یزد كه در ردیف بازارهای مسقف کشور قرار دارد و جزو میراث فرهنگی کشور است، پذیرای گردشگرانی است که از این شهر و بازار آن به عنوان مجموعه تاریخی دیدن می کنند. این بازار اما در کش و قوس وعده های مختلف مسئولان سرگردان مانده و حتی از کسبه خود نیز دل پردردی دارد.
کسبه و بازاریانی که این نقطه از شهر را برای فعالیت اقتصادی خود برگزیده اند در طول این سال ها توجه چندانی به ایمنی بازار و محل کسب خود نداشته و تنها به زیبایی آن برای جذب مشتری، روی خوش نشان داده اند.
گرچه این بازار در طول این سال ها تغییراتی نزدیک به بازارهای نوین داشته اما ساختار سنتی خود را حفظ کرده و با توجه به رشد جمعیتی، آن گونه که باید از وضعیت ایمنی و حفاظتی لازم برخوردار نیست.
وجود برخی کارگاه های طلاسازی، مسگری و آهنگری در کنار مغازه هایی که مواد اشتعالزا مانند پارچه، نخ، مواد ابریشمی و ... عرضه می کنند، خطری جدی برای این بازار به شمار می رود.
سیم کشی های نامناسب، تابلو برق های شلوغ و حتی غیر استاندارد، استفاده نامناسب از وسایل سرمایشی و گرمایشی و مواردی از این دست تهدیدی جدی برای بازار یزد به شمار می آیند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد با بیان اینکه بازارهای سنتی یزد در معرض تهدید جدی آتش قرار دارند، گفت: ضریب ایمنی این بازارها کم است و از تجهیزات کافی برخوردار نیستند.
سیدمحمد میرجلیلی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اگر اتفاقی برای این بازار بیفتد و دچار حریق شود،عملا كاري از دست آتش نشاني بر نمي آيد و بازار به شدت تخریب خواهد شد.
وی با اظهار تاسف از اینکه ورودی بازار برای خودروهای آتش نشانی مناسب نیست، ادامه داد: ورودی های بازار معمولا برای دسترسی خودروهای امدادی میسر نیست و همیشه تعدادی خودرو و موتور سیکلت در مقابل ورودی پارک شده است.
میرجلیلی بیان داشت: در طول مسیر بازار نیز همیشه از موتورسیکلت پرشده و امکان حرکت خودروهای آتش نشانی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه مسدودی مسیر بازار باعث می شود تا در زمان نیاز کارآیی چندانی نداشته باشیم، گفت: مجبوریم از ورودی قیام برای اطفای حریق اقدام کنیم که به دلیل ترافیک در مسیر، زمان زیادی را از دست خواهیم داد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی یزد از دیگر مشکلاتی که بازار را به حریق شدید دچار می کند، نبود سیستم اعلام حریق در بازار دانست و اظهار داشت: زمانی که بازار تعطیل است اگر دچار حریق شود، شاید چند ساعتی از آتش سوزی بگذرد تا کسی متوجه شود و اعلام کند که این مسئله خسارت زیادی را به بار می آورد.
کسی هشدارها را جدی نمی گیرد
سیدمحمد میرجلیلی با انتقاد از اینکه کسی به هشدارها توجهی ندارد، گفت: پیشنهاد شد محدوده بازار به سیستم اعلام حریق تجهیز شود تا در صورت بروز آتش سوزی در لحظه اول اطلاع رسانی شود و بتوانیم اطفای حریق کنیم اما هنوز این سیستم نصب نشده است.
وی از دیگر پیشنهادات این سازمان برای بازار یزد را نصب شیر آتش نشانی اعلام کرد و افزود: باید داخل بازار شبکه آتش نشانی نصب باشد تا در زمان نیاز بتوان دسترسی داشت اما اگر این شیر وجود نداشته باشد برای آبرسانی به حریق، شاید یک تانکر آب برای پر کردن شلنگ مصرف شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی تصریح کرد: در این زمینه با همکاری شرکت آب و فاضلاب، شیرهای لازم نصب شد و این مشکل تا حد قابل قبولی رفع شده است.
وی از دیگر نیازهای بازار را نصب شبکه خشک اطفای حریق دانست و افزود: در صورتی که بازاریان همکاری کنند و شبکه خشک اطفای حریق در بازار نصب باشد و اهل بازار هم آموزش های لازم را ببینند نیازی به حضور خودروی آتش نشانی نیست.
میرجلیلی از عمده مشکلاتی که خطر جدی برای بازار محسوب می شود، سیستم برق کشی بازار اعلام کرد و گفت: نحوه سیم کشی ها به گونه ای است که هر مغازه ای برای برق رسانی، بدون رعایت اصول، سیم کشی کرده که ممکن است اتصالی کند و ریسک آتش سوزی را بالا ببرد.
وی، وجود چند شغل غیر مرتبط در کنار یکدیگر، استفاده از لوازم غیر استاندارد و استفاده از آتش روباز را از جمله تهدیدات جدی برای بازار یزد برشمرد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی یزد با اشاره به تجربه آتش سوزی در بازار تبریز از حجم انبوه کالاها در بازارهای سنتی انتقاد کرد و بیان داشت: علاوه بر حجم انبوه کالا در یک مغازه، عدم رعایت حریم واحد صنفی نیز معضلی برای بازار یزد شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بازاریان، وسایل و اجناس خود را بیرون مغازه هم در معرض نمایش قرار می دهند، احتمال بروز حادثه آتش سوزی و درگیر شدن بخش بزرگی از بازار وجود دارد.
میرجلیلی، استعمال دخانیات و سقف های کاذب در کنار اجناس مغازه و سیم کشی های غیر استاندارد را از عوامل تشدید خطر آتش سوزی خواند.
بازاریان و کسبه هم به این عوامل توجهی ندارند
وی با بیان اینکه بازاریان هم از این وضعیت اطلاع دارند و همه این موارد را می دانند گفت: متاسفانه اغلب بازاریان آشنایی لازم با نحوه اطفای حریق و انجام کارهای اولیه را ندارند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی یزد با اشاره به راهکارهای جلوگیری از بروز حریق و اقدامات انجام شده از سوی سازمان آتش نشانی اضافه کرد: از سوی کارشناسان حریق این سازمان، راهکارهای حفاظتی و پیشگیری به صورت مکتوب منتشر و ارائه شده است.
وی با بیان اینکه عامل 80 درصد از حریق ها انسانها هستند، ادامه داد: سهل انگاری و بی توجهی باعث بروز حادثه می شود که می توان با کمترین هزینه و ساده ترین راهکار از بروز آن جلوگیری کرد.
میرجلیلی بیان داشت: در نظر است تا با حمایت بخش خصوصی و همکاری خود بازاریان، حداقل امکاناتی را برای بازار فراهم کنیم تا بتوان راحت تر در برابر حریق اقدام کرد.
وی به تشریح وضعیت بازار روز یزد پرداخت و عنوان کرد: بازار روز، وضعیت بدتری نسبت به بازار سنتی یزد دارد و احتمال آتش سوزی در آن نیز بالاتر است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی یزد با اشاره به تفاوت بازار روز و بازار تاریخی یزد گفت: طراحی بازار تاریخی یزد به گونه ای انجام شده که برای تهویه و دسترسی به روشنایی، حفره ای در سقف ایجاد شده که همین مسئله باعث می شود درجه حرارت افزایش پیدا نکند و حرارت به سمت بالا و خارج از بازار هدایت شود اما این موضوع در بازار روز دیده نشده و شدت حرارت و تخریب چندبرابر بازار یزد است.
وی ابراز داشت: تقاضای من از کسبه بازار این است که همکاری کامل را نسبت به این مسئله داشته باشند چرا که تا بازاریان مشارکت نکنند هدف محقق نخواهد شد.
با توجه به اينكه بازار يزد چند سال پيش دچار حريق شد و چند حجره از آن با اجناس، به تلي از خاكستر تبديل شد، ايمن سازي اين بازار ضروري است.
حوادث آتش سوزي بازار در شهرهاي تهران و همدان و تبريز نيز بايد آيينه عبرتي براي مسئولان و حجره داران اين بازار باشد زيرا حادثه هرگز خبر نمي كند و شايد اين بار آتش در كمين بازار يزد نشسته باشد.
-------------------------
گزارش: ابوالفضل محمدي
عكس: مسعود ساكي
نظر شما