۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۱:۳۷

گزارش مهر/

بارندگی مزارع کشاورزان را خشک کرد/ 50 روز بی آبی در حاشیه کویر

بارندگی مزارع کشاورزان را خشک کرد/ 50 روز بی آبی در حاشیه کویر

نرماشیر - خبرگزاری مهر: بیش از 40 روز قبل بارندگیهای شدید در استان کرمان موجب بروز خسارات به بخش زیر ساخت در کشاورزی شد این خسارتها موجب بسته شدن مسیر دهها قنات در شهرستان نرماشیر شد با این وجود تاکنون اقدامی برای بازگشایی این قنوات صورت نگرفته و تلاش خودجوش کشاورزان هم بی ثمر مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان همیشه در گیر دو لبه تیز سیل و خشکسالی بوده است و در این میان کشاورزان در هر دو صورت تنها قشری هستند که متضرر می شوند.

خشکسالی 17 ساله در استان کرمان طی سالهای اخیر تاثیر بسیار منفی برکشاورزی استان کرمان گذاشته است بطوریکه به هر روستایی از استان کرمان نظری بیندازیم یکی از مسائلی که خودنمایی می کند خشک شدن باغها و مزارع است.

کمبود بارندگی موجب خشک شدن بسیاری از باغها و مزارع شده و میزان آب دهی چشمه ها و چاهها کاهش یافته است به دلیل کاهش چشمگیر کیفیت آب و افزایش املاح مختلف که به اصطلاح سختی آب گفته می شود امکان آبیاری مکانیزه نیز به تدریج از بین رفته است.

از سوی دیگر افزایش ناگهانی و جهشی مخارج آبیاری مکانیزه بسیاری از کشاورزان به خصوص خرده مالکان را از این نوع آبیاری منصرف کرده است.

اما تمام اینها یک روی سکه کشاورزی استان کرمان بود در روی دیگر سکه بارندگیهای ناگهانی و عدم استحصال آبهای سطحی است.

در واقع به دلیل خشکسالی بندهای کوچک خاکی و سیمانی پس از گذشت سالها دچار مشکلات استحکامی شده اند و یا اینکه دیگر برنامه ای برای احداث این سدها در مناطق دچار خشکسالی در نظر گرفته نشده است.

نتیجه این امر بروز سیلابهای گاه و بیگاه در مناطق مختلف استان کرمان است این امر به خصوص در مناطقی که دارای شدیدترین سطح خشکسالی نیز بوده اند مشهودتر است.

مزارعی که 50 روز بی آب مانده اند

یکی از این مناطق منطقه روداب شهرستان نرماشیر است سیل 50 روز قبل استان کرمان که میلیاردها ریال خسارت به بخشهای مختلف وارد کرد مردم روستاهای این بخش را نیز بی نصیب نگذاشته است.

سیلاب شدید تنها منابع آبی و سنتی روستاهای روداب که قناتهای قدیمی این مناطق بودند را مملو از گل و لای کرده است.

در نتیجه این امر آبرسانی به بسیاری از این روستاها 50 روز است که متوقف شده و کشاورزان با خشک شدن مزراع خود مواجه شده اند.

حرکت خودجوش کشاورزان برای رهایی از بی آبی

هر چند که به دلیل تاخیر در لایروبی این قنوات توسط مسئولان کشاورزان در حرکتی خودجوش برای لایروبی قنوات اقدام کرده اند اما حجم گل و لای موجود در قناتها به حدی است که عملا کاری از دست کشاورزان نیز ساخته نیست و تاکنون تلاشهای شبانه روزی آنها برای بازگشایی قناتها بی نتیجه مانده است.

یکی از این کشاورزان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: زندگی ما در روستاها تنها با کشاورزی می گذرد و در صورتیکه آب وجود نداشته باشد زندگی هم وجود نخواهد داشت.

پای درد دل کشاورزان/ نگران آینده هستیم

محمد محمدی افزود: بیش از یک ماه قبل به دلیل بارندگی فراوان تنها منابع تامین آب روستاهای رفیع‌آباد، همت‌آباد و جلال‌آباد 100 درصد خسارت دید و در واقع راه عبور آب قناتها به دلیل وارد شدن گل و لای به قناتها بسته شد.

وی گفت: این بارندگی به جای اینکه برای ما سود داشته باشد مزارع ما را خشک کرد.

وی افزود: سدی برای جلوگیری از ورود سیلاب در بالا دست وجود نداشت و علاوه بر آبگرفتگی باغها و مزارع حالا دیگر آبی هم برای آبیاری کشاورزی نداریم.

وی ادامه داد: تمام کشاورزان این سه روستا با مشکل مواجه هستند و تا کنون هم اقدامی از سوی مسئولان برای لایروبی انجام نشده است.

این کشاورز افزود: در صورتیکه مزارع ما خشک شود دچار ضرر اقتصادی می شویم این درحالی است که فصل کشت و زرع هم در حال تمام شدن است.

باغهای کشاورزی در حال خشک شدن است

احمد رسولی نیز از دیگر کشاورزان رودابی افزود: پس از بسته شدن آب به همراه دیگر کشاورزان گروههایی برای لایروبی قنواتها تشکیل دادیم و به صورت شبانه روزی درحال کار کردن هستیم اما حجم گل و لای به حدی است که دهها متر مسیر را در زیر زمین مسدود کرده است و کار کردن در این شرایط بدون ابزار و امکانات لازم خطرناک است اما چاره ای جز باز کردن راه آب نداریم.

وی افزود: 50 روز است که مزارع ما آب ندیده اند و بسیاری از کشاورزی ما در حال خراب شدن است و از مسئولان می خواهیم در کوتاه ترین زمان ممکن در این خصوص کمکرسانی کنند.

بخشدار روداب نیز در این خصوص گفت: خسارات وارده به کشاورزی در این بخش 10 میلیارد ریال است و بیشترین خسارات نیز به قناتهای کشاورزی وارد شده است.

محمد نیکویی ادامه داد: از زمان بروز خسارات و در هنگام بازدید مسئولان میزان خسارات وارده را به مسئولان ذی ربط گزارش کردیم و انتظار داریم در کوتاه ترین زمان ممکن بودجه و امکانات لازم را برای لایروبی قناتها در اختیار قرار گیرد.

وی افزود: هم اکنون کشاورزان امکانی برای آبیاری مزارع ندارند و این امر حدود 50 روز است که ادامه دارد و در صورت تداوم امکان خشک شدن مزارع کشاورزان وجود دارد.

نیکویی از همکاری کشاورزان برای رفع مشکل خبر داد و گفت: تاکنون این تلاشها به نتیجه نرسیده و حجم تخریب نیاز به کمکهای دستگاههای مربوط دارد.

وی ادامه داد: قناتها آب کشاورزی سه روستا را برای تامین آب مورد نیاز 95 هکتار باغ و مزرعه به عهده دارند.

گفتنی است که نرماشیر از مناطق گرمسیر استان کرمان محسوب می شود و فصل گرمای هوا زودتر از سایر مناطق در نرماشیر آغاز می شود.
.............................

گزارش: اسما محمودی

کد خبر 2054612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha