به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان یکی از قطبهای اصلی کشاورزی در کشور محسوب می شود در این میان استفاده از نهاده های کشاورزی به خصوص سموم و کودهای شیمیایی که تا چند سال قبل حتی کوچکترین جایی در کشاورزی استان نداشتند نگران کننده است.
شدت استفاده از این سموم به خصوص در مزارع جنوب استان کرمان و صیفی کاریها و همچنین باغهای پسته در شمال استان کرمان انقدر بالاست که گردش مالی آن میلیاردها تومان براورد می شود و این گردش مالی تنها در رفسنجان که قطب تولید پسته است 40 میلیارد تومان برآورد می شود که رقمی نجومی و غیر قابل تصور است.
این درحالی است که در سال جاری تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک شعار بخش کشاورزی است که به نظر می رسد با توجه به حجم بالای استفاده از سموم این شعار به صورت جدی زیر سوال رفته است.
متاسفانه استفاده از سموم غیر استاندارد و قاچاق در استان کرمان به حدی است که کارشناسان بهداشتی نسبت به بروز سونامی سرطان در استان کرمان طی سالهای آینده هشدار می دهند.
این درحالی است که نهاده های کشاورزی از جمله آب و خاک نیز دچار آلودگی شدید زیست محیطی می شوند و انتقال این نهاده های به نسلهای آینده با علامت سوال جدی مواجه است.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان درباره میزان تولید سموم در رفسنجان می گوید: به واسطه وجود 90 هزار هکتار سطح زیر کشت پسته در رفسنجان که با شهرستان انار نزدیک به 112 هزار هکتار خواهد شد، اگر حتی 70 درصد این سطح زیر کشت سمپاشی شود حجم بالایی می شود که باید گفت سالانه بین 800 تا 1000 تن سموم در رفسنجان مصرف می شود که رقم بالایی است. نزدیک به 40 میلیارد تومان گردش مالی سم و کود در شهرستان رفسنجان است که جای تخلف در آن نیز وجود دارد. حجم بالای سموم باعث برخی مشکلات خاص شده علاوه بر آن سموم قاچاق و تقلبی که از مرزهای شرقی کشور و عراق وارد کشور می شود. سموم قاچاق ال دی فیفتی آنها کمتر است و خطرناک تر هستند.
رضا بمانی می افزاید: توصیه هایی که برای سمپاشی باغات داریم یکی استفاده از ماسک و عینک، خودداری از تماس مستقیم با سم و گرفتن حمام پس از سمپاشی است.
وی تصریح دارد: برخی اوقات پیامکی با این مضمون که «دیگر نگران شیره خشک و تر درخت خود نباشید و با ما تماس بگیرید» ارسال می شود که اینها دروغ است و از طرف جهاد کشاورزی نیست و بیشتر شعارهایی است که عملی نمی شود. اینکه برای برخی سموم 25 تا 20 خاصیت ذکر شده و میزان عملکرد درخت را افزایش داده یا پسته را درشت تر می کنند غیرواقعی است.
به گفته بمانی دوره کارس(یعنی از زمان سمپاشی تا زمان برداشت) برای برخی سموم مانند صیفی جات 2 روز است و برای برخی دیگر مانند میتاک 14 روز است.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان در توصیه ای به کشاورزان می گوید: توصیه ما این است که سمپاشی در شب صورت بگیرد برای اینکه در شب تبخیر نداریم. در روز فقط 20 ثانیه محلول سم روی درخت ماندگاری دارد این در حالی است که در شب این زمان 20 دقیقه است. نکته دوم در شب آفات و بیماریهای درخت تحرک ندارند و ساکن هستند و اثر سمپاشی بیشتر است. نکته سوم اثرات زیست محیطی و خطرات سمپاشی برای افراد و شهروندان است که در شب این خطرات کمتر است.
بمانی در پایان می گوید: دو کارخانه سموم در رفسنجان وجود دارد که فعال هم هستند یکی سموم خانگی تولید می کند و یکی نیز کارخانه سموم حشره کش هم تولید می کند که نیاز به توسعه دارد. توصیه ما به کشاورزان این است که از سمپاشی های بی مورد خودداری کنند.
اثرات و خطرات مصرف سموم شیمیایی بر سلامت انسان
هر چند کنترل عوامل خسارت زا با استفاده از آفت کشها در بخش کشاورزی سودمند و ضروری است اما بی توجهی و افراط در مصرف آفت کشها باعث خسارات قابل توجهی در موجودات زنده و ایجاد بیماری و مرگ در انسان ها می شود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می گوید: این مشکلات ناشی از تماس مستقیم و غیر مستقیم انسان با آفت کشها است.
دکتر حمید نجم الدینی می افزاید: افرادی که در تماس مستقیم با این مواد شیمیایی قرار می گیرند بیشتر در معرض خطر قرار دارند این افراد شامل کشاورزان و خانواده آنها و کارگرانی هستند که در بخش کشاورزی یا در کارخانه تولید سم کار می کنند، کارگرانی که در معرض تماس با سموم شیمیایی قرار دارند.
وی بیان کرد: اولین محل تماس سم در انسان پوست است، به محض اینکه بدن در معرض سم قرار می گیرد، سم در بدن جذب می گردد و یا بدون جذب شدن تنها در پوست باقی می ماند.جذب آفت کش در بدن می تواند باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی انسان بشود. مشکلاتی مانند سوزش چشم، مشکلات دستگاه تنفسی و مسمومیت حاد که ممکن است به مرگ بیانجامد. در صورت عدم جذب و باقی ماندن سموم روی پوست حساسیت های پوستی اتفاق می افتد.
دکتر نجم الدینی با بیان اینکه تماس غیر مستقیم با سموم شیمیایی ناشی از خوردن غذاهایی است که سموم آفت کش در آن نفوذ کرده اند گفت: این امر می تواند باعث افزایش مقدار مواد سمی در بدن انسان گردد بدن انسان دارای سیستم های تنظیم کننده متعددی است، این سیستمهای تنظیمی باعث می شود که تمام اجزا بدن در پاسخ به محرک های بیرونی واکنش مشخصی را نشان دهد.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ادامه داد :این نوع تنظیم، به نام خود پایداری شناخته شده است و برای تمامی فرآیندهای جسمی بدون اطلاع و آگاهی بروز می نمایند، هنگامی که در اثر شرایط محیطی (گرما یا سرمای زیاد) یا شرایط درونی (بیماری یا مسمومیت) بدن قادر به تنظیم نباشد، علائم غیر معمول و بیماری ظاهر می گردد.
وی در خصوص نشانه ها و علائم مسمومیت آفت کش ها گفت: علائم مسمومیت آفت کش ها اغلب شبیه به انواع مختلفی از عوارض بیماریها هستند به عنوان مثال : سر درد، تب، تهوع، استفراغ و اسهال علائم معمولی بیماری هستند که در شرایط متفاوت ایجاد می گردد.
دکتر نجم الدینی ادامه داد: خود پایداری بدن به وسیله عکس العمل بیرونی یا درونی بدن به محرک ها دچار عدم تعادل می شود که به ماهیت درونی عامل تحریک و نیز به مقدار و مدت تاثیر استرس بستگی دارد، وقتی تحریک بسیار یا مدت دار باشد خود پایداری و خود تنظیمی نمی تواند حفظ یا بازگردانده شود و بیماری در این زمان بروز می نماید.
وی در پایان گفت: علائم مسمومیت شیمیایی اغلب شبیه علائمی هستند که به وسیله عوامل زیستی مثل باکتری ها و یا ویروس ها بروز می نماید.
نظر شما