به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا منتظری بعد از ظهر جمعه در آیین سالروز تولد مختومقلی فراغی در آق تقای افزود: هر کشوری به پشتوانه هایی وابسته بوده که برخی کشورها به پشتوانه مادی تکیه دارند درحالیکه قدرت و ثروت فناپذیر است.
وی اظهار داشت: برخی کشورها از جمله ایران دارای پشتوانه ها و سرمایه های فکری و فرهنگی است که ایران اسلامی در ای زمینه گوی سبقت را از دیگر کشور ربوده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با بیان اینکه گلستان از نظر داشتن سرمایه های فکری و فرهنگی، غنی است، عنوان کرد: گلستان دیار و سرزمین جرجانیهاست، دیار فخرالدین اسعد ها، میرفندرسکی و مختومقلی هاست.
منتظری گفت: مختومقلی در آیینه اندیشه اش به دنیا نگاه نمی کند و بر این باور است که دنیا فناپذیر است و اخلاق مداری وی باعث سعادت بشری بوده است.
وی افزود: مختومقلی معتقد بود، بی پیر خردمند نمی توان به منزل مقصود رسید و خوشبختانه گلستان گنجینه علمی و فرهنگی است.
مختومقلی شاعری ملی است
نمانیده مردم کلاله، مینودشت، مراوه تپه و گالیکش در مجلس نیز گفت: مختومقلی نه تنها شاعر ترکمن است بلکه شاعر ملی محسوب می شود و در شعرهایش حماسه ای از ظلم ستیزی و مقابله با دشمنان دیده می شود.
عبدالکریم رجبی گفت: در آسیای میانه نیز مختومقلی به عنوان مرجعی برای هدایت زندگی مردمان آن دیار بوده است.
وی گفت: مختومقلی مردم را دعوت به اتحاد و آگاهی می کرد و موفقیت هایی کسب کرده است و اتحاد امروز منطقه ترکمن، ناشی از رهنمدهای آن شاعر است.
رجبی یادآورشد: امیدواریم پیرو بزرگی برای شاعر باشیم که اندیشه هایش سرلوحه آزادیخواهان قرار گرفته است.
اسکندر اسکندری فرماندار مراوه تپه نیز گفت: هدف مختومقلی، نشر معارف اسلامی بوده و آرمانگرایی در اشعارش موج می زند.
وی گفت: انساجم، اتحاد و نشر معارف موجود در اشعار مختومقلی از وی به عنوان شاعری ماندگار تبدیل کرده است.
رونمایی از دفتر چهارم دیوان مختومقلی
به گزارش مهر در این مراسم از دفتر چهارم دیوان مختومقلی فراغی با حضور مسئولان کشوری و مهمانانی از کشور ترکمنستان رنمایی شد.
اجرای موسیقی سنتی ترکمن، اجرای گروه سرو آوای کر، برپایی نمایشگاه از جمله برنامه هایی این همایش بوده است.
اعزام گروه 80 نفری از ترکمنستان
همچنین در این مراسم که قشرهای و اقوام مختلف گلستان شرکت داشتند یک گروه 80 نفری از کشور ترکمنستان با سرپرستی پورمراد مرادیف در این مراسم شرکت داشتند.
در شمال شرقی استان گلستان، در شمال رودخانه اترک و ازغرب مراوه تپه در محلی به نام "آق تقای Agh toghei یا آق تقه agh toghgheh " (به معنای دشت سفید) و بین بخش مراوه تپه ودهستان کرند از توابع شهرستان کلاله و در مجاورت یک قبرستان قدیمی وتاریخی - فرهنگی ، بنای یادمان و آرامگاه بزرگترین شاعر وعارف نامی تر کمن ویکی از مفاخر فرهنگی کشورمان قرار دارد.
برای رسیدن به این آرامگاه دو مسیر وجود دارد، از شهرستان گنبد (که در جنوب غربی آق تقه است) می توان به آرامگاه مختومقلی و از جاده اینچه برون عزیمت کرد، طول این مسیر155کیلومتر است.
از شهرستان کلاله می توان به آرامگاه مختومقلی رسید که بایستی ابتدا شهر کلاله وسپس بخش مراوه تپه را پشت سر گذاشت، طول این مسیر 130کیلومتر است، فاصله آرامگاه مختومقلی تا شهر مراوه تپه 35کیلومتر است.
آرامگاه مختومقلی و پدرش دولت محمد آزادی تا پیش از انقلاب اسلامی بسیارساده و محقر و منحصر به دو قبرساده و سیمانی بود، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با گسترش روابط ایران و ترکمنستان و بازگشایی خطوط ارتباطی، اجتماع بزرگی با شرکت ترکمن های ایرانی و 70 شخصیت جمهوری ترکمنستان برگزار شد.
از اینرو درفضای باز کرسی مانندی به ابعاد 24متر، آرامگاه مختومقلی ساخته شده که ارتفاع آن از سطح زمین در حدود یک متر است، در میان این کرسی دو قبر وجود دارد که بالای هر دوی آنها به شکل گهواره ای است و در چهار جهت این دو قبر، باغچه های کوچکی است و در آنها گلهای معمولی نظیر شمعدانی کاشته اند، این دو قبر یکی قبر مختومقلی فراغی و دیگری قبر پدرش ــ دولت محمد آزادی ـ است.
نظر شما