به گزارش خبرنگار مهر، اهمیت حیاتی تامین آب آشامیدنی سالم به عنوان یك شاخص مهم برخورداری و در عین حال مهمترین مولفه ی سلامت اجتماعی محسوب می شود، در این راستا از سال گذشته 150 پروژه آب رسانی در 760 روستای خراسان رضوی به سرانجام رسیده است و نزدیک به 78 درصد از روستاهای استان از نعمت آب سالم برخوردار شده اند.
اکبرآباد روستای اسوه
شهرستان کاشمر دومين شهر زيارتي استان پس از مشهد با 58 روستا سالانه پذيراي بيش از 2.5 ميليون زائر است و با همت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی 99 درصد ازساکنین آن از آب آشامیدنی سالم برخوردار شده اند.
اکبر آباد از روستاهای شهرستان کاشمر و روستای اسوه است که مردان این روستا در دوران دفاع مقدس همه به جبهه رفتند و زنان روستا به تنهایی از عهده زندگی خود بر آمدند.
روستای اکبرآباد از توابع بخش کوهسرخ در قسمت شمالی شهرستان کاشمر و شمال غرب بخش کوهسرخ قرار گرفته و نزدیک به 70 خانوار جمعیت دارد و دارای مکانهای ویژه گردشگری نیز هست.
به گفته بزرگان روستا نخستین کسی که در اکبرآباد ساکن شد کسی به نام اکبر بود که توانست چشمه ای را حفر و آن مکان را آباد کند و دیگر کسانی که به این مکان کوچ کردند همگی خانه های خود را گونه ای بنا کردند که چشمه در میان روستا قرار گرفت و تا سال 76 هنوز این چشمه جوشان و به مرکز روستا که چندین درخت بید روییده بود زیبایی ویژه ای بخشیده بود.
موقعیت ویژه جغرافیایی این روستا یعنی قرار گرفتن در میان دیواره ای حلقه مانند از کوه هایی با اشکال و رنگ های گوناگون و زیبا به این روستا زیبایی خاصی داده است.
این روستا از دید آب و هوایی کم وبیش سردترین روستای منطقه در فصل زمستان و معتدل ترین روستا از دید دمای هوا در تابستان است و این ویژگی شرایط مناسبی را برای کوهنوردان در فصل تابستان پدید می آورد.
از مکانهای دیدنی این روستا اولنگ قلعه بالا، جنگل زرشک تک خانه، اولنگ ارتشادی، کلاته بالا، اولنگ قمشلی، کوه اهی چشم پونه، تک غار، تک برف، تک بخاری و اولنگ پای گدار است که دارای فضای سبز بسیار زیبا و درختان غول پیکر بادام، بید و سپیدار و جنگل های زیبای زرشک و زقلجوق و دارای چشمه های آب سرد و گوارا و غار های بسیار تاریک و سرد است.
روایت آبرسانی به روستای اکبرآباد
استاندار خراسان رضوی در بازدیدی از این روستا و در پاسخ به فداکاری های مردمان آن در دوران دفاع مقدس دستور تامین آب این روستا را صادر کرد و پس از انجام مطالعات و با تلاش جهاد گونه با لوله گذاری از مسیر صعب العبور تنگه حصارک جنی در شهریور سال 91 آب به این روستا رسید.
روایت آبرسانی به این روستا حکایت حماسه ای است از تلاش شبانه روزی کارکنان آب و فاضلاب روستایی که در مدت زمان 10 ماه با احداث جاده دسترسی به طول 10 هزار و 500 متر و لوله گذاری در این مسیر ، احداث 12 مورد دیواره سنگی جهت مهار لوله گالوانیزه به حجم 240 متر مکعب، حفر ترانشه به طول 350 متر و ارتفاع 85 متر و عرض 33 متر و طی دو مرحله انفجار به عمق 10 و نیم متر به سرانجام رسید.
همراه گروهی از خبرنگاران رسانه های استان و مسئولان شرکت آب وفاضلاب روستایی خراسان رضوی برای بازدید از پروژه آبرسانی به این روستا که از روستاهای اسوه نیز هست راهی شهرستان کاشمر می شویم.
مردم آن بویژه زنان سال ها رنج تامین آب را کشیده و با زندگی سختی مواجه بوده اند و به گفته ی ساکنین این روستا ساخت مجتمع آبرسانی در این منطقه محروم آنان را بیش از پیش به زندگی در این منطقه دلگرم کرده است.
آنچه در این میان جلب توجه می کند قدرشناسی این مردمان ساده زیست است که شکرگذار این خدمت رسانی هستند و شور و شوق خود را در استقبال از این جمع با دود کردن سپنج و تعارف بادام که محصول باغات این روستاست نشان می دهند.
معصومه گلبویی یکی از زنان روستا در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید : قبلا از چاه آب می کشیدیم و یا از قنات واقع در روستاهای اطراف آب می آوردیم ، خیلی ها هم از روستا مهاجرت کردند.
وی می افزاید: البته با اجرای این طرح آب رسانی، مهاجرت متوقف شده و حتی برخی به روستا برگشته اند و ما قدر این آب را خوب می دانیم و از آن غیر از مصرف خوردن استفاده نمی کنیم.
برخورداری 78 درصد از روستاهای خراسان رضوی از آب سالم
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: هم اکنون این شرکت بیش از 505 هزار مشترک را تحت پوشش خود قرار داده است که بررسی ها نشان می دهد که بیش از 70 در صد از مشترکان الگوی آب مصرفی خود را رعایت می کنند.
محمد دانشگر می گوید: حدود 78 درصد از جمعیت روستایی استان خراسان رضوی از نعمت آب سالم و بهداشتی برخوردار هستند و آب شرب توزیع شده در آنها ار کیفیت مطلوبی برخوردار است.
کسب رتبه نخست کشوری در کیفیت آب روستاها
وی با اشاره به حجم بالای كار در بخش آبرسانی به روستاها که موفقیتی چشمگیر و انكارناپذیر دراستان است می گوید : خراسان رضوی در بخش کنترل کیفیت آب و فاضلاب روستایی کشور رتبه نخست را دارد.
دانشگر متوسط کیفیت و بهداشت آب روستاهای استان در بخش پایش عوامل شیمیایی 99 درصد و مطلوبیت میکروبی را 98 در صد عنوان و می افزاید: هم اکنون این شاخص ها به ترتیب 18 درصد و 7درصد جلوتر از اهداف تعیین شده در پایان دولت است.
وی همچنین از فعالیت 17 باب آزمایشگاه فیزیکوشیمیایی، یک باب آزمایشگاه بیولوژی، یک باب آزمایشگاه فاضلاب، یک باب آزمایشگاه ریزآلاینده های آلی در شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی خبر داد.
حکایت آبرسانی به مردمان ساده زیست و فداکار این منطقه روایتی از تلاش شبانه روزی کارگرانی است که در سال حماسه اقتصادی بار لوله های 90 کیلویی را در تنگه صعب العبور حصارک جنی که عبور از آن بدون بار نیز مشکل است تا عمق دره بر دوش کشیدند و آب چشمه را تا خانه های مردم رساندند و آنچه در ازای اجرای این پروژه به چشم می آید این است که آبرسانی زمینه رفاه و سلامت مردم را فراهم كرده و بر نشاط مردم روستای اکبر آباد کاشمر به بركت جریان آب سالم افزوده شده است.
.................................
گزارش: زهره رنگ آمیز
نظر شما