۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۴:۱۴

یادداشت میهمان؛

جرات پوزش طلبی مدیران

جرات پوزش طلبی مدیران

معذرت خواهی و پوزش طلبی مدیران در برابر اشتباهات زیر دستانشان هیچگاه از اقتدار و شان آنها کم نمی کند.

آنچه مدیران موفق و لایق دنیای مدرن و پسامدرن، را از مدیران دنیای پیش مدرن متمایز می کند مهارت های فنی، دانش تخصصی، هوش و حتی توان اعمال مدیریت نیست، چون ما مدیران چند دهه پیش نیز کمابیش این ویژگی ها را دارا بودند بلهک پارهای ویژگی ها و خصایص شخصیتی است که در راس آنها "جرات ورزی" (assertinevess) قرار دارد.

منظور از جرات ورزی قدرت و شهامت پذیرش پیامدهای حاصل از مواضع، تصمیمات و رفتار خویش است. در قلمرو مدیریت این تعریف بسیط تر نیز دیده می شود و مولفه هایی نظیر "پاسخگویی"، "شفافیت" و "پذیرش مسئولیت" عملکرد و کنش های سازمانی و اجتماعی افراد تحت مدیریت در را نیز در بر می گیرد.

داوری پیرامون میزان جرات ورزی یک مدیر عمدتاً با تامل در گفتار و کلام او میسر می شود. به تعبیر روشن تر، زمانی می توان نتیجه گرفت که یک مدیر واجد خصیصه شخصیتی جرات ورزی است که او با بیان روشن اذعان دارد که آماده پذیرش پیامدهای مواضع، تصمیمات و اقدامات خود و نیز مواضع و اقدامات افراد تحت مدیریت خویش است.

به زعم و باور روان شناسان شخصیتی و نیز برخی تحلیل گران اجتماعی میزان جرات ورزی مدیران را می توان بر روی یک پیوستار ترسیم کرد. در یک سوی این پیوستار مدیرانی قرار دارند که میزان جرات ورزی ان در حداقل ممکن قرار دارد و در سمت دیگر آنهایی جای می گیرند که از حیث جرات ورزی چیزی کم ندارند. بارزترین شاخص این گونه مدیران پرجرات، توان اعتراف به اشتباه خود یا افراد تحت مدیریت خویش و ظرفیت "معذرت خواهی" و "پوزش طلبی" است. به بیان گویاتر آن دسته از مدیرانی که به جای توجیه "قصورها و خطاهای عملکردی" و "فرافکنی" لغوش ها و اشتباهات به وقوع پیوسته به این و آن با زبان گویا و سلیس مسئولت آنها را پذیرفته و از افراد و گروه هایی که احساسات شان بر اثر آن کژ کارکردی ها و بدسلیقگی ها جریحه دار شده است، معذرت خواهی می کنند در زمره مدیران جرات ورز قرار می گیرند.

حال با تامل در این چند گزاره و سطر می توان به داوری پیرامون واکنش سردار اسماعیل احمدی مقدم در برابر حادثه ای که چندی پیش در شهر مرزی و کردنشین مریوان رخ داد پرداخت و براساس آن، نوع شخصیت او را تحلیل کرد.

سردار  احمدی مقدم روز دوشنبه 23 اردیبهشت در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در جمع دانشجویان حضور یافت و ضمن پاسخ به سوالات تعداد زیادی از حاضران در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان که نظرش را پیرامون پوشاندن لباس زنان کرد به تن یکی از اراذل و اوباش آن شهر و گرداندن او در سطح شهر جویا شده بود ضمن ارایه برخی توضیحات اذعان داشت: "من به خاطر این اقدام از همه زنان کرد معذرت می خواهم."

بدون شک چنین واژگانی تنها بر زبان مدیری جاری می شوند که دارای شخصیت جرات ورز باشد. چه، تنها چنین شخصی است که یقین دارد معذرت خواهی حق آنهایی است که احساسات شان به سبب کج سلیقگی  یک یا چند تن از ماموران  پلیس جریحه دار شده است و لاجرم بدون هیچ ترس و واهمه ای باید با معذرت خواهی از آنان دلجویی نمود.

اما آیا این معذرت خواهی اقتدار سردار مقدم را در نزد مخاطبان تقلیل می دهد؟ راقم این سطور در چند روز اخیر با بسیاری از همشهریان ، هم جنس ها و نیز همکاران خود در این خصوص گفتگو نموده است. همه آنها بالاتفاق اذعان داشته اند که معذرت خواهی سردار مقدم از زنان کرد اقتدار  او را در اذهان آنان دو چندان نموده است.

********************************************

دکتر فریده خدامرادی

استاد کرد دانشگاه

 

 

 

کد خبر 2058165

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha