۲۴ تیر ۱۳۸۴، ۱۳:۲۴

نگاهي به زندگي و آثار مرحوم فريدون ناصري

نگاهي به زندگي و آثار مرحوم فريدون ناصري

فريدون ناصري از جمله موسيقيداناني بود كه پس از ظهور انقلاب نقش به سزايي در شكوفايي موسيقي داشت و كمتر ارگان موسيقايي از حضور او بي بهره ماند.

به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، فريدون ناصري متولد 1309 تهران، از كودكي با موسيقي كلاسيك بين المللي آشنا شد و از كلاس پنجم ابتدايي به فراگيري سازهاي موسيقي پرداخت. پس از گذراندن دوره هاي مقدماتي و تئوري ، نزد استاداني چون " ثمين باغچه بان " و " ناصحي" به فراگيري ديگر مباني موسيقي كلاسيك پرداخت.

ناصري  كه به مدت 4 سال دوره هاي عالي كنترپوان، فوگ و اصول آهنگسازي را در ايران فرا گرفته بود   تصميم گرفت براي تحصيل موسيقي از ايران  خارج شود ،براي ادامه تحصيل به اروپا رفت . او در كنسرواتوار سلطنتي بروكسل در كلاس رهبري و آهنگسازي يكي از مدرسان صاحب نام به نام " آندره سري"  آهنگسازي، تصنيف موسيقي فيلم و رهبري اركستر را آموخت. تاثيرات اين آموزش ها علاوه بر شكوفايي ذوق و استعداد او در ساخت موسيقي فيلم و سريال و... و همچنين در نگارش كتب تخصصي موسيقي نمايان است.

 پس از بازگشت، با آموخته هايش قدم در راه ساخت موسيقي هاي ماندگار فيلم هايي گذاشت كه راه او را براي ادامه فعاليت هايش باز كرد. از جمله اين آثار مي توان به موسيقي فيلم هاي "ستارخان"  ساخته علي حاتمي، " حسين سياه"  پرويز اصلانلو، "فصل خون" حبيب كاوش، "محكومين" و "تاريخ سازان " هادي صابر، "كفش‌هاي ميرزا نوروز" از محمد متوسلاني،" آن سوي مه" منوچهر عسگري نسب و " ناخدا خورشيد"  ناصر تقوايي و همچنين موسيقي تعدادي ازسريال هاي تلويزيوني اشاره كرد. مرحوم ناصري با راديو و تلويزيون همكاري زيادي داشت و همزمان با شادروان مرتضي حنانه نيز همكاريهاي جدي و تاثير گذاري را آغاز كرد كه پس از انقلاب اسلامي نيز تداوم يافت. او از جمله موسيقيداناني بود كه پس از ظهور انقلاب نقش به سزايي در شكوفايي موسيقي داشت و كمتر ارگان موسيقايي  از حضور او بي بهره ماند.

ناصري در سال هاي بعد از انقلاب، اقدام به تشكيل اركستر سمفونيك تهران كرد كه در آن زمان تشكيل اين اركستر با توجه به كمبود امكانات امري ناممكن مي نمود.

ناصري در سالهاي پاياني مديريتش بر اركستر سمفونيك تهران، از نبود امكانات و بي توجهي مسئولان مركز موسيقي به وضعيت معيشتي اعضاي اركستر سمفونيك و كر سخت گله مند بود و بارها در مطبوعات و رسانه ها وجود چنين وضعيتي را ناگوار و مايه "آبروريزي" اركستر سمفونيك بيان كرده بود . او پيوسته با صراحت  مطالب و خواسته ها و نيز انتقاداتي را كه ديگر اهل موسيقي از به زبان آوردنش در نزد مسئولين كشوري عاجز بودند، مطرح مي كرد.

آخرين حضور ناصري در صحنه موسيقي زماني بود كه علي رهبري ، رهبرميهمان اركستر سمفونيك كه پس از سي سال به ايران بازگشته بود، در هنگام اجرا و رهبري اركستر سمفونيك در تالار وحدت (‌خرداد 1384) از وي دعوت كرد تا به صحنه بيايد و در صحنه از وي و خدماتش به موسيقي اركسترال سپاسگزاري كرد ، اما بايد اين نكته را يادآور شد كه  ناصري از حدود 8 سال قبل، به دليل وضعيت جسمي و كهولت سن ،سكوي رهبري اركستر سمفونيك را ترك كرد.  اين هنرمند از معدود چهره هاي موسيقي بود كه توانست به عنوان چهره ماندگار اين رشته معرفي شود.

از مهم ترين خدمات  مرحوم فريدون ناصري مي توان  به مدير عاملي خانه موسيقي اشاره كرد. او كه تا سال گذشته از وضعيت جسماني نسبتا مناسبي برخوردار بود و همزمان مدير عاملي خانه موسيقي و نيز هدايت اركستر سمفونيك تهران را بر عهده داشت ، از اواخر زمستان به بيماري ريوي دچار شد و حالش به تدريج روبه وخامت گذاشت ، به نحوي كه در روزهاي پاياني عمرش ممنوع الملاقات شده بود.

به گفته يكي از مسئولين مركز موسيقي از زمستان گذشته كه  ناصري همسرش را از دست داد دچار افسردگي شديدي شد ، به طوري كه كاملا در فعاليت هاي اجتماعي او تاثير گذاشت .

کد خبر 205975

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha