۱۰ خرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۵۹

فتحی در گفتگو با مهر؛

باید حرف نخبگان شنیده شود/ نقش نخبگان در لحظات حساس مشخص می شود

باید حرف نخبگان شنیده شود/ نقش نخبگان در لحظات حساس مشخص می شود

یک استاد دانشگاه تبریز گفت: از بیش از صد سال قبل نخبگان جامعه پی برده اند که باید طریق مستمری را در رشد فکری مردم پیش بگیرند و بیشتر با اندیشه ها تا رفتارهای بی مرتبط با اندیشه سروکار داشته باشند.

دکتر حسن فتحی استاد فلسفه دانشگاه تبریز در مورد اینکه نقش نخبگان و خواص در جامعه اسلامی بویژه در مواقع حساس چیست به خبرنگار مهر گفت: نقش نخبگان یک نقش مستمر و عمدتاً از نوع فرهنگی باید باشد. چهره های کاریزماتیک و آنهایی که حرفهایشان در بین همه افراد برد داشته باشد معمولاً چهره های سیاسی یا مذهبی هستند.

وی افزود: نخبگان معمولاً تأثیرشان از طریق کسانی است که با خودشان سنخیت دارند یعنی قشر فرهیخته جامعه هستند و تأثیرشان در ذهن و اندیشه و خلق و خوی آنهاست و آنها هستند که فکر و ملکات را طوری باید در لحظات حساس و همچنین در لحظات معمولی زندگی فردی و اجتماعی افراد در نظر بگیرند که مردم برای خودشان تصمیم بگیرند.

این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز اظهارداشت: برای لحظه های حساس هم بسته به موقعیت ها می توانند در خصوص این مسئله ایفای نقش فعالتر داشته باشند یا احیاناً جریانها را به سویی که مطلوب است هدایت کنند و از اقدام هایی که در لحظات حساس گاهی بر اساس احساسات یا شروع های نسنجیده پیش می آید جلوگیری بکنند.

این محقق و نویسنده درمورد اینکه چگونه نخبگان و خواص می توانند در ایجاد فضای اخلاقی پاک و شفاف در موقعیت های به ویژه حساس سیاسی مانند انتخابات کمک کنند؟ هم تصریح کرد: همانطور که گفتم موقعیت های ویژه محکی هستند برای بروز و ظهور آنچه که در روند طبیعی و عادی خودش شکل گرفته است و اگرجامعه و افرادش به اقدام ها، سخن ها و حرکت های سنجیده عادت کرده باشند این عادت در لحظات حساس هم خودش را نشان می دهد.

فتحی یادآورشد: این ثمر فعالیت مستمر و تدریجی پرورش دهندگان و شکل دهندگان فرهنگ است ولی در همان مواقع حساس هم بسته به اینکه چه موقعیتی پیش آمده باشد نخبگان می توانند ایفای نقش کنند. مثلاً بر عوارض سوء برخی از اقدام های هیجانی هشدار دهند احیاناً در آگاهی دهی آن کسی که باید انتخاب بشود.

فتحی درمورد اینکه آیا نخبگان و خواص به مسئولیت خود که آگاهی دادن به مردم است عمل می کنند هم تصریح کرد: اولاً باید زمینه برای عمل به مسئولیت فراهم باشد ثانیاً گوشها باید در شنیدن آنچه که باید گفته شود شنوا باشند.

وی اظهارداشت: از بیش از صد سال قبل نخبگان جامعه پی برده اند که باید طریق مستمری را در رشد فکری مردم پیش بگیرند و بیشتر با اندیشه ها سرو کار داشته باشند تا رفتارهای بی مرتبط با اندیشه.

وی درپایان یادآورشد: اگر از دوران مشروطیت تا امروز را در نظر بگیریم کم نبودند نخبگانی که خیلی آرام و بی سر و صدا شروع کردند به کشاندن مردم به طرف فکر چه از طریق معرفی اندیشه اندیشمندان بزرگ و چهره های تأثیر گذار سیاسی از افلاطون و ارسطو گرفته تا چهره های امروزی و چه از طریق طرح مسئله ها از طریق راه اندازی جراید، تشکل ها و فعالیت هایی که بوده است. اما همیشه در درجه توفیق آنها و فعالیت آنها و حدود آزادی ها نوساناتی وجود داشته است.

کد خبر 2060473

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha